SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- drug_profi
#91476 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima već 5-6 postova niko nije cuke pomenuo...
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#91477 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Joj ovaj Podzic je poseban level ljige..tramvajtrojka wrote: ↑26/05/2025 11:12Isner wrote: ↑26/05/2025 10:59 Romi ne odnose wc šolje, poderanu garderobu, konstrukcije (drvene djelove) dvosjeda, trosjeda, staru keramiku, šutu itd.. Njih interesuje željezo i eventualno karton..
Skandinavski mentalitet a ni pamet nemamo da od smeca radimo grijanje ali nije mudro slovo otvoriti deponiju da se kabasti otpad i smece odlaze besplatno pa cak i platiti nešto onima koji ce dovuci smece na deponiju..
Kad izracunaš, puno je manji trošak priznati mu nešto sredstava za dovoz smeca nego angažovati silno ljudstvo i kamione da se cisti za njima (i opet se ne može ocistiti)...
Ti fkt ne znas gdje zivis kod nas najveci samoprozvani ekolog i serator anes podzic je otvoren protiv svake gradnje spalione smeca![]()
![]()
![]()
Al zato sere kako je grad pun smeca![]()
![]()
![]()
Znas nas jebo nas![]()
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#91478 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
potpuno se slažem da treba kažnjavati neodgovorne pojedinceizvrsni direktor wrote: ↑26/05/2025 11:12ja neki dan bacio papis u kantu za smece, moze li meni drzava dati para kao nagradu?Isner wrote: ↑26/05/2025 11:06Citaj pazljivije, valjda ces shvatiti..., Kad država ne može izaci na kraj sa smecem i otpadom onda nek stimuliše dopremanje istog.. Ne zato što je to normalna praksa vec sto je mnogo JEFTINIJE nego naknadno ciscenje i angažman ljudi kojih nema..izvrsni direktor wrote: ↑26/05/2025 11:02
da ti drzava plati sto ti dovuces smece kako spada a ne basis u rijeku??![]()
![]()
povecan trosak ciscenja za bezobraznim peksinima koji bacaju otpad svugdje se pokriva kaznjavanjem istih, a ne nagradjivanjem
samo ispuštate iz vida da ne plaća vlast građane za odvoz smeća, košenje i čišćenje javnih površina već obrnuto
dok vaši nisu bili vlast za prljavštinu vam je bila kriva vlast, a sad kad su vaši vlast krivi su vam građani
- Haris.ba
#91479 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
A, sto je bitno sta taj lik kaze? Totalno nebitno.
Bitno je da nacelnici nijedne opcine ne zele spalionicu (ne zele ni deponiju) na svom teritoriju.
Manite se ekoakcija.
Bitno je da nacelnici nijedne opcine ne zele spalionicu (ne zele ni deponiju) na svom teritoriju.
Manite se ekoakcija.
- Isner
#91480 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja o Zadru ti o Šibeniku... Zar treba da se stimuliše bacanje papira u kontejner il što smo pišali u wc i povukli vodu? Naravno da ne...izvrsni direktor wrote: ↑26/05/2025 11:12ja neki dan bacio papis u kantu za smece, moze li meni drzava dati para kao nagradu?Isner wrote: ↑26/05/2025 11:06Citaj pazljivije, valjda ces shvatiti..., Kad država ne može izaci na kraj sa smecem i otpadom onda nek stimuliše dopremanje istog.. Ne zato što je to normalna praksa vec sto je mnogo JEFTINIJE nego naknadno ciscenje i angažman ljudi kojih nema..izvrsni direktor wrote: ↑26/05/2025 11:02
da ti drzava plati sto ti dovuces smece kako spada a ne basis u rijeku??![]()
![]()
povecan trosak ciscenja za bezobraznim peksinima koji bacaju otpad svugdje se pokriva kaznjavanjem istih, a ne nagradjivanjem
Ja govorim o hiljadama i hiljadama vreca sa šutom i keramikom koje nakon renoviranja stanova, kuća, nekretnina, potrpaju u kamione i privale negdje u šumu il na obalu il uz kontejner.. Kad bi dao 100 KM po kamionu cirka 1000 kg raznog smeca, Gongaši bi ocistili grad, bila bi jedna deponija malo... I puno bi jeftinije koštalo nego naknadno ciscenje... Ovako, em je prljavo em je skupo...
-
Naslovnica
#91481 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne posmatram ljude oko sebe, odem ujutro na posao autom, popodne se vratim autom, ne vidim nikoga da baca smeće mimo kontejnera.moimoi wrote: ↑26/05/2025 11:06Onda ne posmatras ljude oko sebe. Drugacije to ne mogu objasniti.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 11:01Nikada nisam vidio nikoga da baca mimo kante.zdruzdjo wrote: ↑26/05/2025 09:53
Pa jesmo. Generalno.
Koliko si bita vidio da je neko uradio nesto vezano na ovu temu pa si uradilo nista.
Evo ja prvi. Neki dan mi je bilo mrsko stati i slikati lika koji baca nekakve ploce od namjestaja pored kontejnera i poslati radu-u sliku tablica itd. Bio sam u autu, i bio sam u nekoj zurbi, ali ne tolikoj.
E isto tako oko mene je bilo barem 20 ljudi koji su isto tako prolazili. U nekim zemljama bi te prijavilo 19 od 20 ljudi.
Tako da ne romantizirajmo.
Prijavljivao sam što sam vidio.
Ne romantiziram.
Ja nisam kriv.
Pa sad da odes na tram ili bus stanicu barem jedna osoba ce frknuti cigaru na cestu.
Ja sam kriv zato što ne uradim ništa povodom situacije kada papak izbaci čik kroz prozor?
OK onda, kriv sam, priznajem.
- tramvajtrojka
#91482 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
I sto je najsmješnije deponija smiljevici je najuredjenija sanitarna deponija od vecih glavnih gradova na Balkanu, samo je ona u Ljubljani modernija
Kad su na deponiji u smiljevicima stavljani geotekstili i separatori plinova za to u Beogradu i Zagrebu nisu znali ni da postoji
Jedino sto je bilo na deponiji smiljevicima da je uzrokovalo probleme je kad je sud BiH ostetio geotekstil kad su kopali posmrtne ostatke
I kada je efendic napravio proteste u svrhu preuzimanja te deponije od strane lokoma, pa da puca reket ostatku grada a sad prica o čistoći
- drug_profi
#91483 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako načelnik skonta da može nekako biti dobar od spalionice, angažovaće se da je dobije baš on.
-
1Dante1
#91484 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zanimljiva situacija koja nam se desi u nekim eu zemljama. U Sloveniji, baba silazi sa bajsa i govori nam da imamo znakove kako se vozi, upucuje da pogledamo i da se ponasamo s njima. U Austriji staje vozac na pljusku i objasnjava kako da koristimo zmigavce.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 11:26 Ja sam kriv zato što ne uradim ništa povodom situacije kada papak izbaci čik kroz prozor?
Zamisli ti sada da neko kaze nekom nasem glavonji kako se koristi biciklisticka staza, ili zmigavci pri parkiranju. Nismo mi takve svijesti da to neko skonta dobronamjerno, pa i nema potrebe. Svako za sebe i to je to.
Nek baca cik, nek baca sta hoce.
- Haris.ba
#91485 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Za sada nijedan ne vidi svoj interes. I ne vidim da ce se nesta promjeniti.drug_profi wrote: ↑26/05/2025 11:30 Ako načelnik skonta da može nekako biti dobar od spalionice, angažovaće se da je dobije baš on.
-
Naslovnica
#91486 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U Austriji staje vozač i objašnjaa kako da koristite žmigavce po pljusku?!1Dante1 wrote: ↑26/05/2025 11:34Zanimljiva situacija koja nam se desi u nekim eu zemljama. U Sloveniji, baba silazi sa bajsa i govori nam da imamo znakove kako se vozi, upucuje da pogledamo i da se ponasamo s njima. U Austriji staje vozac na pljusku i objasnjava kako da koristimo zmigavce.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 11:26 Ja sam kriv zato što ne uradim ništa povodom situacije kada papak izbaci čik kroz prozor?
Zamisli ti sada da neko kaze nekom nasem glavonji kako se koristi biciklisticka staza, ili zmigavci pri parkiranju. Nismo mi takve svijesti da to neko skonta dobronamjerno, pa i nema potrebe. Svako za sebe i to je to.
Nek baca cik, nek baca sta hoce.
Ne kontam te, stao čovjek po pljusku i izašao iz automobila da vam objasni kako da koristite žmigavce?
- Isner
#91487 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vezano za to "prijavi ga" i "uradi nesto", ja policiju više ne bi zvao kad bi neko nuklearni otpad odlagao..
Prošle godine uhvatim lopova u garaži, pozvao policiju, sacekao ih, dao im ga u ruke.. On izjavu davao pola sata a ja izjave davao dva dana po dva sata... Prošlo više od pola godine, ama nikakve informacije od policije, zapisnik odbili da mi daju itd...
Dobio priznanicu da sam im proslijedio CD s nadzornih kamera i ende...
Eno ga šeta po gradu i hapa, princip znamo mi za njega a meni klima glavom kako nismo još završili zbog policije...
Prošle godine uhvatim lopova u garaži, pozvao policiju, sacekao ih, dao im ga u ruke.. On izjavu davao pola sata a ja izjave davao dva dana po dva sata... Prošlo više od pola godine, ama nikakve informacije od policije, zapisnik odbili da mi daju itd...
Eno ga šeta po gradu i hapa, princip znamo mi za njega a meni klima glavom kako nismo još završili zbog policije...
-
1Dante1
#91488 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Vidis, to sto ti ne kontas i jeste problem. Kod nas su svi nauceni, niko nikome nista ne moze da kaze, sve se podrazumjeva. Da, covjek stao, otvorio prozor, dobronamjerno rekao da se ne koriste sva cetiri, vec da se da desni zmigavac. Nastavio dalje.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 11:39 Ne kontam te, stao čovjek po pljusku i izašao iz automobila da vam objasni kako da koristite žmigavce?
-
Naslovnica
#91489 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Aha, to što ja ne kontam i jeste problem?1Dante1 wrote: ↑26/05/2025 11:42Vidis, to sto ti ne kontas i jeste problem. Kod nas su svi nauceni, niko nikome nista ne moze da kaze, sve se podrazumjeva. Da, covjek stao, otvorio prozor, dobronamjerno rekao da se ne koriste sva cetiri, vec da se da desni zmigavac. Nastavio dalje.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 11:39 Ne kontam te, stao čovjek po pljusku i izašao iz automobila da vam objasni kako da koristite žmigavce?
Nije jarane, grdno se varaš.
Problem je u tebi što neko mora stajati po pljusku i objašnjavati ti stvari.
Vidiš, meni niko nikada u Njemačkoj nije stajao i objašnjavao neke stvari. Pa ni baba na biciklu.
Kažem ti, nije do mene, ja nemogu promijeniti svijet niti stajati i svakome objašnjavati da ne baca čikove po ulici, da ne pljuje, da ne urla na ulici itd.
Nije do mene, vjeruj mi.
-
Naslovnica
#91490 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije do policije, do sudstva je.Isner wrote: ↑26/05/2025 11:41 Vezano za to "prijavi ga" i "uradi nesto", ja policiju više ne bi zvao kad bi neko nuklearni otpad odlagao..
I reći će ti dežurni pametolozi da se žališ višim instancama, pa ako treba i u Strazbur.
https://istraga.ba/narko-diler-nastavlj ... ne-akcije/
Evo, je li ja treba da se žalim nekome što Šmrk teroriše grad?
Neko će nešto poduzeti?
Aha, hoće. Slomiće mene.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#91491 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
o cemu ti? jesi dobar?JoseMujica wrote: ↑26/05/2025 11:18potpuno se slažem da treba kažnjavati neodgovorne pojedinceizvrsni direktor wrote: ↑26/05/2025 11:12ja neki dan bacio papis u kantu za smece, moze li meni drzava dati para kao nagradu?![]()
samo ispuštate iz vida da ne plaća vlast građane za odvoz smeća, košenje i čišćenje javnih površina već obrnuto
dok vaši nisu bili vlast za prljavštinu vam je bila kriva vlast, a sad kad su vaši vlast krivi su vam građani
-
1Dante1
#91492 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Poenta nije na tome jesam li ja znao ili ne, poenta je da ljudi odvoje svoje vrijeme da ukazu i poboljsaju svoju zajednicu. Kod nas je ismijavanje, vidi debila ne zna, ili debil koji ne zna kaze "stas ti mene ucit" etc.
Kako god propalo drustvo.
Tako je, do svih je osim do nas pojedinacno.
-
Naslovnica
#91493 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Do mene pojedinačno nije1Dante1 wrote: ↑26/05/2025 11:57![]()
![]()
ma da, svi su nauceno. MAjstore, ja nemam problem da kazem da ne znam sve norme, ali kada neko odvoji svoje vrijeme i objasni, to je meni wow, mogu da naucim nesto novo i da primijenim.
Poenta nije na tome jesam li ja znao ili ne, poenta je da ljudi odvoje svoje vrijeme da ukazu i poboljsaju svoju zajednicu. Kod nas je ismijavanje, vidi debila ne zna, ili debil koji ne zna kaze "stas ti mene ucit" etc.
Kako god propalo drustvo.
Tako je, do svih je osim do nas pojedinacno.
-
moimoi
#91494 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma mi smo svi gospoda. Dodju nam stranci pa skupljaju smece po parkovima… jer-Dje cu ja to.. placam… necu ja tidje smece skupljati.
-
Naslovnica
#91495 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Za ove neartikulisane hadalje što ljumaju gradom, po kulturi stanovanja, manirima i elokvenciji ne da sam gospodin nego gospodar univerzuma.
Stranci doaze i sakupljaju smeće po parkovima? Ja ih nisam zvao, niti jedan papirić u tom parku nije moj.
Sramota jeste ali, opet ponavljam, nije do mene.
Ja imam dovoljno svog posla i obaveza, ne pada mi na pamet da idem po parkovima i sakupljam klošarsko smeće.
Ko želi, bujrum. Što se mene tiče, svako će dobiti "svaka čast, bravo, usmenu pohvalu i tjt".
Samo ne osuđujte druge zato što to ne rade.
I da, naravno da ja to plaćam, koliko treba ja platim.
Ne radi niko ni moj posao. Niti očekujem da ga radi. Ja sam plaćen za to.
Niti jedan papirić nije moj niti moje djece.
Moja djeca su odgojena i vaspitana, nadam se da će i oni, kada i ako dođe vrijeme, isto tako vaspitavati i svoju djecu.
- azurna_obala
#91496 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kontejneri poluprazni, a evo osim kauča ima i guma. Sve je do nas, ogledalo društva nam je ovo.
-
moimoi
#91497 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Onda ti ne smeta prljavstina. Ja svoje dijete opet ucim da skupi svako smece kada je u prilici. Na moru vadi smece iz mora… voli roniti.. dakle ugodno s korisnim. Na planinama dok seta, ako imamo kesu sa sobom… Par puta po igralistima dok je jos jako mali bio.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 12:49Za ove neartikulisane hadalje što ljumaju gradom, po kulturi stanovanja, manirima i elokvenciji ne da sam gospodin nego gospodar univerzuma.
Stranci doaze i sakupljaju smeće po parkovima? Ja ih nisam zvao, niti jedan papirić u tom parku nije moj.
Ja imam dovoljno svog posla i obaveza, ne pada mi na pamet da idem po parkovima i sakupljam klošarsko smeće.
Ko želi, bujrum. Što se mene tiče, svako će dobiti "svaka čast, bravo, usmenu pohvalu i tjt".![]()
Moja djeca su odgojena i vaspitana, nadam se da će i oni, kada i ako dođe vrijeme, isto tako vaspitavati i svoju djecu.
Mislim da je to jedini nacin da imas cist grad ili ti zemlju…. Jer nema niti jedna drzava na svijetu toliko radnika cistoce koliko pojedinaca koje boli tuki.
-
Naslovnica
#91498 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Na osnovu čega si zaključila da mi ne smeta prljavština?!moimoi wrote: ↑26/05/2025 13:01Onda ti ne smeta prljavstina. Ja svoje dijete opet ucim da skupi svako smece kada je u prilici. Na moru vadi smece iz mora… voli roniti.. dakle ugodno s korisnim. Na planinama dok seta, ako imamo kesu sa sobom… Par puta po igralistima dok je jos jako mali bio.Naslovnica wrote: ↑26/05/2025 12:49Za ove neartikulisane hadalje što ljumaju gradom, po kulturi stanovanja, manirima i elokvenciji ne da sam gospodin nego gospodar univerzuma.
Ko želi, bujrum. Što se mene tiče, svako će dobiti "svaka čast, bravo, usmenu pohvalu i tjt".![]()
Mislim da je to jedini nacin da imas cist grad ili ti zemlju…. Jer nema niti jedna drzava na svijetu toliko radnika cistoce koliko pojedinaca koje boli tuki.
-
moimoi
#91499 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa ako ti nesto smeta, a u mogucnosti si da rijesis problem-logicno da ces ga rijesiti.
Ne cistim radi drugih, vec radi sebe.
Ne cistim radi drugih, vec radi sebe.
-
1Dante1
#91500 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Naravno da do tebe nije. Ne postoji niti jedan problem gdje nisi osjecao i ti odgovornost zajedno sa svima nama kao kolektivom. Samo dignes ruku i kazes "nije moja nadleznost". Aferim.