Istina o Bogu
- Dozer
#276 Re: Istina o Bogu
Evo 1 snimak, cijeli svijet ga je tada objavio, i niko nije dokazao da je fake.
Takodje je u skladu s hiljadama godina starim zapisima o istim stvarima koje su ljudi vidjali, u Indiji pogotovo.
https://youtu.be/mIAKYoV6AlU?si=zdVGiDO9d1rgZAUd
Da li tu to nasi "bogovi"?
Takodje je u skladu s hiljadama godina starim zapisima o istim stvarima koje su ljudi vidjali, u Indiji pogotovo.
- Dozer
#277 Re: Istina o Bogu
Ovo je vec pretesko pitanjeMehmedPasaMoric wrote: ↑24/05/2025 00:48I kako to da imamo pupak ako ne postoji evolucija nego smo svi nastali od Adama i Eve, oni ga sigurno nisu imali jer nisu imali majku za koju bi bili vezani pupcanom vrpcomDozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
Zasto je bog stvorio samo njih dvoje, kao prve ljude? A onda - kako od njih dvoje nastadose razliciti ljudi (rase), i to ne samo po boji koze, nego i po izgledu, ali i DNK.
Kako se razvise razlicita pisma i jezici...?
Ovo je naprosto potpuno nelogicna i besmislena postavka, po kojoj su od dvoje roditelja nastale 4 primarne rase (bijela, zuta, crna i crvena), ko zna koliko pisama i jezika.
Jos su besmislenija religijska objasnjenja i opravdavanja ovoga.![]()
- Josip321
#278 Re: Istina o Bogu
Stalno potvrđuješ onu da je pretpostavka majka svih zajeba.MehmedPasaMoric wrote: ↑24/05/2025 00:48I kako to da imamo pupak ako ne postoji evolucija nego smo svi nastali od Adama i Eve, oni ga sigurno nisu imali jer nisu imali majku za koju bi bili vezani pupcanom vrpcomDozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
Zasto je bog stvorio samo njih dvoje, kao prve ljude? A onda - kako od njih dvoje nastadose razliciti ljudi (rase), i to ne samo po boji koze, nego i po izgledu, ali i DNK.
Ovo je naprosto potpuno nelogicna i besmislena postavka, po kojoj su od dvoje roditelja nastale 4 primarne rase (bijela, zuta, crna i crvena), ko zna koliko pisama i jezika.
Što pretpostavljaš da su Adam i Eva imali pupak?
Last edited by Josip321 on 24/05/2025 22:45, edited 1 time in total.
-
VoltaireN
#279 Re: Istina o Bogu
ovaj lik teo već godinama piše po forumima diljem exyu
i piše kako neku knjigu spoznaje treba da prezentuje i tako deceniju rotira ambalažu
+
ni knjige ni prezentacije, a sve mu tipa misterije da razmislite kako ništa ne može nastati slučajno
i piše kako neku knjigu spoznaje treba da prezentuje i tako deceniju rotira ambalažu
ni knjige ni prezentacije, a sve mu tipa misterije da razmislite kako ništa ne može nastati slučajno
- MehmedPasaMoric
#280 Re: Istina o Bogu
Ja bih volio da ga nisu imali jer bi tako bila potvrdjena evolucija. Doduse u ovom slucaju bi se desila nakon jedne generacije umjesto postepeno preko stotina ili hiljada generacija, ali evolucija je evolucijaJosip321 wrote: ↑24/05/2025 22:24Stalno potvrđuješ onu da je pretpostavka majka svih zajeba.MehmedPasaMoric wrote: ↑24/05/2025 00:48I kako to da imamo pupak ako ne postoji evolucija nego smo svi nastali od Adama i Eve, oni ga sigurno nisu imali jer nisu imali majku za koju bi bili vezani pupcanom vrpcomDozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
Što pretpostavljaš da su Adam i Eva imali pupak?
-
broj dva
#281 Re: Istina o Bogu
Jeftinije od psihologa...
-
teodati
#282 Re: Istina o Bogu
Čitaj sam Bibliju pa će ti biti jasno što tamo piše, a piše da su na istoku od Edena živjeli i drugi ljudi, a ne samo Adam i Eva, i tamo ja otišao Kain i oženio se kada je ubio, Abela, dakle nije jedan par napravljen, nego mnoštvo, na svim kontinentima, a Biblija opisuje samo par od kojega dolazi Isus Krist, i nema na čemu, i drugi puta, dapače.Dozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
Jos su besmislenija religijska objasnjenja i opravdavanja ovoga.
-
teodati
#283 Re: Istina o Bogu
Polako, izgleda da je trebalo čekati papu matematičara, evo ga, onda će uskoro i "teorija svega", i to "urbi et orbi", e da!
Last edited by teodati on 26/05/2025 20:10, edited 1 time in total.
- Dozer
#284 Re: Istina o Bogu
Cekaj...znaci, Adam i Eva nisu prvi ljudi...? Rajski vrt, nju napravi od njegovog rebra, jabuka, zmija, itd...? Zar Abel i Kain nisu nesto kasnija capri?teodati wrote: ↑25/05/2025 15:44Čitaj sam Bibliju pa će ti biti jasno što tamo piše, a piše da su na istoku od Edena živjeli i drugi ljudi, a ne samo Adam i Eva, i tamo ja otišao Kain i oženio se kada je ubio, Abela, dakle nije jedan par napravljen, nego mnoštvo, na svim kontinentima, a Biblija opisuje samo par od kojega dolazi Isus Krist, i nema na čemu, i drugi puta, dapače.Dozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
Sad sam totalno zbunjen....
A tvoja teorija da nista ne moze nastati slucajno...evo ti 1 primjer za razmisljanje - sta se desi kada munja/grom udari u metalni stap zaboden u pijesak?
-
teodati
#285 Re: Istina o Bogu
A kako se uopće atomi kreću, jel?Dozer wrote: ↑25/05/2025 19:32Cekaj...znaci, Adam i Eva nisu prvi ljudi...? Rajski vrt, nju napravi od njegovog rebra, jabuka, zmija, itd...? Zar Abel i Kain nisu nesto kasnija capri?teodati wrote: ↑25/05/2025 15:44Čitaj sam Bibliju pa će ti biti jasno što tamo piše, a piše da su na istoku od Edena živjeli i drugi ljudi, a ne samo Adam i Eva, i tamo ja otišao Kain i oženio se kada je ubio, Abela, dakle nije jedan par napravljen, nego mnoštvo, na svim kontinentima, a Biblija opisuje samo par od kojega dolazi Isus Krist, i nema na čemu, i drugi puta, dapače.Dozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
A tvoja teorija da nista ne moze nastati slucajno...evo ti 1 primjer za razmisljanje - sta se desi kada munja/grom udari u metalni stap zaboden u pijesak?
Koji je uzrok bilo kakvog kretanja?
Opet se moramo vratiti na početak i uzrok svega, ne možemo bez toga ama baš ništa objasniti, ni kako je nastalo, ni zašto, a ni bilo kakvo kretanje bilo gdje, samo kažem.
A što se Biblije tiče, da si ju sam čitao, ne bi ponavljao bajke o njoj koje si čuo od nekih kršćanskih crkava, eto.
Isto tako treba znati kada je metafora u pitanju a kada se doslovno govori, tako se kaže da Božja ruka sve stvara i daje, ali Bog nije materijalno biće pa nema ruku, metafora, koja nam kaže da sve imamo od Boga, a ne znači da Bog zbilja ima ruku, i tako tisuće primjera, treba znati to razlikovati, e da!
-
teodati
#286 Re: Istina o Bogu
E da, nisu Vanzemaljci nama bitni, nego Vansvemirci, oni su glavni, koji su i njih i nas i svemir napravili, zares!Dozer wrote: ↑24/05/2025 22:19 Evo 1 snimak, cijeli svijet ga je tada objavio, i niko nije dokazao da je fake.
-
teodati
#287 Re: Istina o Bogu
Vansvemirci, koji su svemir napravili, kao i život na Zemlji, nastali su kada i naše prostor-vrijeme, a naše prostor-vrijeme je nastalo od uzroka svega (Boga, koji nije osobno biće), kada su se stvorili uvjeti za to (prostor-vremena nastaju određenim redom, a ne sva odjedanput).
Istina je dakle da Bog (uzrok svega), nije nikakvo osobno biće, upravo suprotno.
Znam da mnogi to neće moći lako prihvatiti, ali to je činjenica, koju recimo Bogovi koji su nas napravili (Vansvemirci), znaju već bilijune zemaljskih godina, dakle, daleko su stariji od našega svemira, eto ukratko.
Istina je dakle da Bog (uzrok svega), nije nikakvo osobno biće, upravo suprotno.
Znam da mnogi to neće moći lako prihvatiti, ali to je činjenica, koju recimo Bogovi koji su nas napravili (Vansvemirci), znaju već bilijune zemaljskih godina, dakle, daleko su stariji od našega svemira, eto ukratko.
- MehmedPasaMoric
#288 Re: Istina o Bogu
Napisao si isti komentar na dvije razlicite teme 
-
teodati
#289 Re: Istina o Bogu
Pa jer se odnosi na obje teme, i to na ono najvažnije, da Bog nije osobno biće, to će se uskoro i dokazati.
- apsidejzi
#291 Re: Istina o Bogu
Vidim da ti je odgovorio na drugo pitanje a totalno ignorisao prvo koje je mnogo bitnije. Ne znam zasto je izbjegao odgovor ali mogu pretpostaviti. Zapravo dobio sam jednu ideju u vezi teodatija koju cu na kraju posta probati apsolvirati. Ali hajde prvo da objasnimo ovo u vezi Adema.Dozer wrote: ↑25/05/2025 19:32Cekaj...znaci, Adam i Eva nisu prvi ljudi...? Rajski vrt, nju napravi od njegovog rebra, jabuka, zmija, itd...? Zar Abel i Kain nisu nesto kasnija capri?teodati wrote: ↑25/05/2025 15:44Čitaj sam Bibliju pa će ti biti jasno što tamo piše, a piše da su na istoku od Edena živjeli i drugi ljudi, a ne samo Adam i Eva, i tamo ja otišao Kain i oženio se kada je ubio, Abela, dakle nije jedan par napravljen, nego mnoštvo, na svim kontinentima, a Biblija opisuje samo par od kojega dolazi Isus Krist, i nema na čemu, i drugi puta, dapače.Dozer wrote: ↑23/05/2025 19:15 Prva i osnovna nelogicnost boga, ali i religijskih "ucenja" jesu Adam i Eva.
Znaci prvo trebamo razumjeti da je biblija objavljena iskljucivo jevrejima. Isus je bio jevrej, potice iz jevrejske loze. Tek je par stoljeca kasnije njegovo ucenje pretvoreno u zasebnu religiju. U njegovom dobu imao si monoteistickog abrahamskog boga (iskljucivo jevreji) i mnostvo politeistickih plemena. Tako da je biblija zapravo jevrejska knjiga, a ta prica o Ademu i prvim LJUDIMA je dio starog zavjeta. U bibliji se spominje loza otac-sin od Adema pa sve do Isusa i ta loza kada se preracuna traje cca 4000 godina. Dodaj jos 2000 do danas i dobijes da je starost ljudskog roda zapravo cca 6000 godina.
Ovo je naravno smjesno sa naucne tacke gledista, zato sto mi bibliju obicno poistovjecujemo sa krscanstvom. Medjutim, ako je poistovjetimo sa judeizmom onda jedna drugacija prica izranja. Razlog zasto se jevrejski narod naziva odabranim narodom jeste taj da u njihovoj vjeri stoji ideja da je bog stvorio zemlju, sunce, planete, zvijezde sve, ubacio zivi svijet, on je evoluirao bla bla i izmedju ostalog izronio je i Homo sapiens. Ti i ja smo homo sapiensi. Ali nismo LJUDI. Mi smo goji. Ljudi su nastali prije 6000 godina kada je Bog odlucio da na sliku i priliku goja napravi Adema. Ovo je u temelju judeizma. I zato sada nakon ovog posta ja dobijam ideju da teodati nije krscanin nego jevrej.
U vrijeme adema su postojali homo sapiensi, ali je bog odabrao jednog covjeka, napravio ga u liku homosapiensa (samo mnogo pametnijeg) i sva ova prica iz biblije vazi samo za njega. Ti i ja smo zivotinje. Oni su ljudi. Mi smo goji. Razlog zasto su neki od nas inteligentniji jeste sto su se ljudi mijesali sa gojima, pa se taj gen rasirio. Zato je bog slao poplavu. Opisana je kao globalna poplava ali to je zapravo bila lokalna poplava koja je ubila sve ljude i goje koji su bili izmjesani sa ljudima. Samo je noa prezivio a on je bio jedini zivi covjek.
Naravno da su goji u juznoj americi prezivjeli. Naravno da su goji u japanu prezivjeli, ali ljudi i potomci Adama nisu. Eh onda je krenula historija ponovo gdje je bog slao tom ODABRANOM NARODU (ljudi koji poticu od adama tj Noe) poslanike. To su psalmi i knjige raznih vjerovjesnika.
Kada judeizam pocnes gledati tako, stvari pocinju imati smisla. Ti si veoma dobro opazio ovu njegovu opasku o adamovom sinu a on se usutio i ignorisao taj dio tvog posta. jevreji su veoma pazljivi da ne pricaju mnogo o tom dijelu njihovog vjerovanja jer je jasno da je nehuman. Sta mislis zasto onako tretiraju palestince? Zato sto oni za njih nisu ljudi. Ni ti ni ja nismo ljudi. mi smo homo sapiensi, nastali evolucijom. Oni su ljudi potomci Adama od prije 6000 godina.
- Dozer
#292 Re: Istina o Bogu
Eh...ima jos jedna caka u svemu tome, a to je famozna poplava. Poplava nije nastala u Starom zavjetu, nego je naslijedjena, tj. prepisana od malo starijih ljudi, tj. Sumera. I kod njih je postojala prica o velikom potopu, a oni su par milja godina stariji od Jevreja i Starog zavjeta, tako da.... khm...kasljutz...pljutz...jbg... Pade u duvo i ta mantra od 6.000 godina, homo sapiensi, blabla 
Bolje je da ne ulazimo u genetiku i vec naucnno dokazane stvari. Ako se jos zakacimo na Ecija, tek ce tu nastati pizvjaz jer Eci nije pronadjen na arapskom poluotoku odakle poticu i judaizam, i krcanstvo, pa onda i islam, nego u Alpama, za koje prije 5.000 godina, koliko je datirana Ecijeva starost, nisu znali ni Jevreji, cija je religija tada bila u pelenama,, a krscani i muslimani nisu ni postojali tada.
Btw, Eci je bio homo sapiens
Bolje je da ne ulazimo u genetiku i vec naucnno dokazane stvari. Ako se jos zakacimo na Ecija, tek ce tu nastati pizvjaz jer Eci nije pronadjen na arapskom poluotoku odakle poticu i judaizam, i krcanstvo, pa onda i islam, nego u Alpama, za koje prije 5.000 godina, koliko je datirana Ecijeva starost, nisu znali ni Jevreji, cija je religija tada bila u pelenama,, a krscani i muslimani nisu ni postojali tada.
Btw, Eci je bio homo sapiens
- MehmedPasaMoric
#293 Re: Istina o Bogu
Ima li neko video sa ovom voditeljicom ali u nekom malo slobodnijem stilu, ili jos bolje insta? Vidim neki solidan potencijal za MILFica
-
teodati
#294 Re: Istina o Bogu
Nigdje u Bibliji ne piše da je cijela planeta Zemlja bila poplavljena, bila je velika poplava gdje je Noa živio, a on nije živio na svim kontinentima, sve jasno, ali kako kome.Dozer wrote: ↑28/05/2025 15:05 Eh...ima jos jedna caka u svemu tome, a to je famozna poplava. Poplava nije nastala u Starom zavjetu, nego je naslijedjena, tj. prepisana od malo starijih ljudi, tj. Sumera. I kod njih je postojala prica o velikom potopu, a oni su par milja godina stariji od Jevreja i Starog zavjeta, tako da.... khm...kasljutz...pljutz...jbg... Pade u duvo i ta mantra od 6.000 godina, homo sapiensi, blabla
Btw, Eci je bio homo sapiens![]()
- Dozer
#295 Re: Istina o Bogu
Ili ne kontas ili namjerno zaobilazis....
Kad je zivio Noa i kad je bio taj famozni potop? 601 godina, jel' tako?
Stari zavjet je otkad...?
Da se ne pattis, evo malo edukacije:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sumer
Znaci, oni su bili vise od 5.000 g. prije Isusa, sto znaci minimalno 2.000 g. prije Starog zavjeta. I, zamisli, i kod njih je postojala ista prica o velikom potopu. Kako to objasnjavas? Pored toga, ne postoji nijedan jedini ni geoloski ni arheoloski dokaz da se 601 godine desila ta velika.poplava, ali postoje dokazi da se desila puno ranije.
Kako ovo objasnjavas? E, da....
Znaci, oni su bili vise od 5.000 g. prije Isusa, sto znaci minimalno 2.000 g. prije Starog zavjeta. I, zamisli, i kod njih je postojala ista prica o velikom potopu. Kako to objasnjavas? Pored toga, ne postoji nijedan jedini ni geoloski ni arheoloski dokaz da se 601 godine desila ta velika.poplava, ali postoje dokazi da se desila puno ranije.
-
teodati
#296 Re: Istina o Bogu
Kakve veze ima jedna poplava s drugom, nikakve, jer razumiješ da u Bibliji ne piše o općem potopu, ako kod Sumera piše njihov problem, je tak?Dozer wrote: ↑28/05/2025 21:41 Ili ne kontas ili namjerno zaobilazis....
- Dozer
#297 Re: Istina o Bogu
Nije tak jer se nisu desile dvije poplave, nego je to sve jedna te ista prica koja se prenosi hiljadama godina, ali zapravo niko nema pojma kad i gdje se zaista to desilo.
Drugim rijecim, biblijska poplava je samo nastavak prenosenja te price koja datira hiljade godina ranije, kontas?
Trecim rijecima - to je biblijska laz, stara legenda ili predanje umotano u novo ruho i s novim likovima. Stari zavjet, Novi zavjet, jevrejska ili krscanska Biblija - nebitno je jer je u svim verzijama tudja i puno starija prica
Kao sto je i Eci, kao Homo sapiens, stariji od judaizma, a pogotovo od krscanstva i islama.
Drugim rijecim, biblijska poplava je samo nastavak prenosenja te price koja datira hiljade godina ranije, kontas?
Trecim rijecima - to je biblijska laz, stara legenda ili predanje umotano u novo ruho i s novim likovima. Stari zavjet, Novi zavjet, jevrejska ili krscanska Biblija - nebitno je jer je u svim verzijama tudja i puno starija prica
Kao sto je i Eci, kao Homo sapiens, stariji od judaizma, a pogotovo od krscanstva i islama.
- MehmedPasaMoric
#298 Re: Istina o Bogu
Svi narodi koji zive kraj vode imaju svoje mitove o poplavi, cak i Cherokee indijanci, i krajnje je smijesno to sto abrahamski sektasi ovu cinjenicu koriste kao dokaz da se ta poplava zaista dogodila ... Pa ako je dokaz onda je dokaz za prvu verziju tog mita, a ne za posljednju. Sta kao Sumerani i Kinezi su govorili o poplavama par hiljada godina prije Noe da bi pripremili teren za njega, njegovu poplavu i konacnu istinu?
I btw kad sam se vec dotakao Kineza, boginja Nuwa, clanica svetog trojstva je stvarala ljude od gline
I btw kad sam se vec dotakao Kineza, boginja Nuwa, clanica svetog trojstva je stvarala ljude od gline
- Dozer
#299 Re: Istina o Bogu
Nije sporno da se dogodio veliki potop, postoje dokazi o tome sirom svijeta, ali sporno je sto abrahamske religije prisvajaju taj potop kao da se desio u njihovo vrijeme, a nije. Najvjerovatnije vrijeme tog globalnog desavanja je bio kraj zadnjeg ledenog doba, a to je cca. prije skoro 12.000 godina, kada nije postojalo nista i nijedno od ovih danasnjih religija i "poimanja".MehmedPasaMoric wrote: ↑29/05/2025 01:50 Svi narodi koji zive kraj vode imaju svoje mitove o poplavi, cak i Cherokee indijanci, i krajnje je smijesno to sto abrahamski sektasi ovu cinjenicu koriste kao dokaz da se ta poplava zaista dogodila ... Pa ako je dokaz onda je dokaz za prvu verziju tog mita, a ne za posljednju. Sta kao Sumerani i Kinezi su govorili o poplavama par hiljada godina prije Noe da bi pripremili teren za njega, njegovu poplavu i konacnu istinu?
I btw kad sam se vec dotakao Kineza, boginja Nuwa, clanica svetog trojstva je stvarala ljude od gline![]()
Lokalizovane poplave i cunamiji uzrokovani zemljotresima i vulkanima jesu se desavali sirom svijeta, desavaju se i sad, i desavace se jos stotinama godina, ali to nisu dogadjaji koji se nalaze u Biblijama.
Last edited by Dozer on 29/05/2025 13:30, edited 1 time in total.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#300 Re: Istina o Bogu
kad ga vidite recite mu da mi se javi