mayab wrote: ↑25/05/2025 07:37
skupljac_zeljeza wrote: ↑24/05/2025 17:31
dječak sa šibicama wrote: ↑24/05/2025 14:32
Ako zelis kvalitetno grijanje klima uredjajem, moras uloziti vise para, kvalitetnije klime uzeti, dvije tri ako je stan ili kuca povelika ...
Tako je sa svakim grijanjem. Koliko kvadrata toliko radijatora i rebara. Uz svaku klimu dođe za koliko je kvadrata i ako ima pregrada dosta i vanjskih zidova ko hoće klimu kao primarno grijanje sigurno da ne može jedna nikako pa neka je najskuplja. Ne može se staviti jedan radijator od 3m u dnevni i od njega očekivati da ugrije još i spavaću i kupatilo i hodnik nego se razbaca više manjih da se dođe do komfora. Bilo koje grijanje ne troši isto na plusu i na minusu. A inače ne postoji idealno grijanje i svako ima svoje prednosti ili mane.
Isto tako mnogima nije jasno da je osjećaj ugodnosti kod grijanja sa klimama, koje,
kao prvo
pušu topli zrak i
kao drugo doplota dolazi
odozgo (što je u neku ruku suprotno postulatima pravilnog i ugodnog grijanja!),
ne može biti isti kao na centralnom radijatorskom grijanju
Imam kotlovnicu i grijao sam se decenijama na radijatore i imam ih 8 različitih veličina. Na 120 m2 sam pokušao sa dvije klime kada sam odlučio da mi bude primarno grijanje i nije uspjelo, dodao treću i puno bolje, ali još nije kao sa radijatorima i dodam 4. i sada ima 4 na sva 4 vanjska zida i sada neko ko kalkuliše kao sa smederevcem će reći da ako jedna npr. troši 100 kWh da će 4 trošiti 400 kWh. Ne troše jer jedna drugu smiruju u radu, a toplina stiže skoro svuda podjednako jer se sudara negdje na centralnom dijelu. Dokaz je da ne divljaju je što mi još nikada nije iskočio ni jedan osigurač, a pored klima je dosta drugih velikih potrošača.
Ipak su to inverteri, a ne kvarcne grijalice. Pisao sam već o tome. Ne rade uvijek 4 nego samo po potrebi, a tri rade uglavnom stalno da održavaju toplinu zida što je ključno kod grijanja. Može se postići bez obzira što pušu odozgo, ali jednom na većim površinama sa pregradama nemoguće. Kada konvertujem potrošnju sa ugljem, drvima ili peletom, klime su isplatnije. Upravljanje daljinskim i čuvaju okoliš.

Moraju im se povremeno očistiti filteri, a meni je to 8, u svakoj po dva.

Uoči se razlika topline kada su tek očišćeni filteri.