Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Danguba

#32276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Danguba »

Cudna neka retorika u Dejtonu.
Drzati se dostignutog i cekati bolja vremena.
Ista je to taktika i drugih, dobili legitimno predstavljanje, entitet i kantone i smatraju to svetim pismom.
B/B dobili drzavu sa svim epitetima i jos par koraka da se to finalizira ali ne daju dusmani.

Cekati. Bolje i to nego raspakivati dostignuto.
mehoxy

#32277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mehoxy »

Romanija wrote: 24/05/2025 18:31
mehoxy wrote: 24/05/2025 17:01
MAha wrote: 24/05/2025 15:23
Davno prohodala, ode nazalost vani...ko ostane rahat patnja izgleda...
Ruzna vremena su dosla i jos ruznija dolaze. Mislim da ,bar za muslimane, za deceniju ili dvije vise nece biti sigurno nigdje.
muslimane ili Bosnjake, ili je i tebi ko Prpi sve to u pet deka? :sad: :sad:
Mislim na muslimane globalno, ne samo na Bosnjake.
Romanija

#32278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Romanija »

mehoxy wrote: 24/05/2025 21:22
mehoxy wrote: 24/05/2025 17:01

Ruzna vremena su dosla i jos ruznija dolaze. Mislim da ,bar za muslimane, za deceniju ili dvije vise nece biti sigurno nigdje.
Ne slazem se s tobom, mislim da si u krivu, Islam kao religija samo jaca i sve je vise muslimana kao vjernika, i ne vidim sta to moze ugroziti muslimane S Arabije, Malezije, Egipta ili Maroka.....
A Bosnjacima je mnogo vazniije bosnjastvo i kako da ga uklope u BiH drzavu, musliman mozes biti svugdje, Bosnjak samo u BiH. Zato valjda dijaspora hrli nazad svakog ljeta. Ali sta ja znam, ja sam i onako multi-kulti kopile! :D
zenit dozic

#32279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by zenit dozic »

PM72 wrote: 24/05/2025 19:01
N.N. wrote: 24/05/2025 17:57 Znamo mi da nema gradjanske, vec 20 godina ti u MUPu RS nemas ni 2% Bosnjaka i Hrvata. Gradjanska se svakako svodila na tromedju Sa-Ze-Tz i tu je ‘gurana’. Posto su javno rekli sto su rekli, onda treba drzavu i graditi kako su zamislili.
Jedino sto ih je Marfi nasankao na sudjenje i presudu pa sada treba naci fazon kako i gdje sjesti sa Dodikom :mrgreen:
Neće bošnjaci da rade u MUP RS...sad su izmodali da se pojedini prijave i naravno prime ih na "školovanje" u BL.Rade pola godine i prebace se u federalni ili kantonalni mup ko šale.Da se tamo prijave-ne bi prošli jer je konkurencija golema.
Uglavnom,neće da nose horoze na kapama
Iz prve ruke da te demantujem, ne moze se iz jednog entitetskog mupa preci u drugi.
PM72

#32280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

zenit dozic wrote: 24/05/2025 22:10
N.N. wrote: 24/05/2025 17:57 Znamo mi da nema gradjanske, vec 20 godina ti u MUPu RS nemas ni 2% Bosnjaka i Hrvata. Gradjanska se svakako svodila na tromedju Sa-Ze-Tz i tu je ‘gurana’. Posto su javno rekli sto su rekli, onda treba drzavu i graditi kako su zamislili.
Jedino sto ih je Marfi nasankao na sudjenje i presudu pa sada treba naci fazon kako i gdje sjesti sa Dodikom :mrgreen:
Neće bošnjaci da rade u MUP RS...sad su izmodali da se pojedini prijave i naravno prime ih na "školovanje" u BL.Rade pola godine i prebace se u federalni ili kantonalni mup ko šale.Da se tamo prijave-ne bi prošli jer je konkurencija golema.
Iz prve ruke da te demantujem, ne moze se iz jednog entitetskog mupa preci u drugi.
Može...itekako.Znam ih dvojcu
T4h

#32281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by T4h »

PM72 wrote: 24/05/2025 22:14

Ne može bez javnog konkursa i to da ne postoji osoba koja bi mogla interno popuniti navedeno radno mjesto. Mozda su ti nesto i pogrešno rekli...jer da tako prodje javni konkurs... S tim da se ne mogu početni činovi popuniti na taj način.
drug_profi

#32282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 24/05/2025 12:00 Sekularizam nema veze sa tim da li imamo turske, talijanske, ili necije druge "namicatelje" znanja. Bosnjastvo nije islamizirano, ali bosnjastvu jeste nametnut koncept islamskog naslijedja od ovih gore navedenih velikih sila koje su ovdje igrale kolo i postavile predzidje krscanstva.
Nekome ko bi sa desnice recimo propagirao Bošnjaštvo iznad religijske pripadnosti, mogla bi pripasti titula oca nacije.
Bez obzira koliko malo bilo nemuslimana u tom korpusu, religija ne smije biti odrednica.
I vremenom bi taj broj rastao.
Pitanje je samo da li to većina zapravo želi.
Te drugačije.
PM72

#32283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by PM72 »

T4h wrote: 24/05/2025 22:25
PM72 wrote: 24/05/2025 22:14
Ne može bez javnog konkursa i to da ne postoji osoba koja bi mogla interno popuniti navedeno radno mjesto. Mozda su ti nesto i pogrešno rekli...jer da tako prodje javni konkurs... S tim da se ne mogu početni činovi popuniti na taj način.
Valjda više vjerujem sopstvenim očima...radili prvo u saobraćajnoj policiji CJB Istočno Sarajevo a sad jedan u PU Novi grad a drugi u Starom gradu...
Vjecita_zavrzlama

#32284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Vjecita_zavrzlama »

drug_profi wrote: 25/05/2025 01:17
dr_Evil wrote: 24/05/2025 12:00 Sekularizam nema veze sa tim da li imamo turske, talijanske, ili necije druge "namicatelje" znanja. Bosnjastvo nije islamizirano, ali bosnjastvu jeste nametnut koncept islamskog naslijedja od ovih gore navedenih velikih sila koje su ovdje igrale kolo i postavile predzidje krscanstva.
Nekome ko bi sa desnice recimo propagirao Bošnjaštvo iznad religijske pripadnosti, mogla bi pripasti titula oca nacije.
Bez obzira koliko malo bilo nemuslimana u tom korpusu, religija ne smije biti odrednica.
Te drugačije.
Turci i albanci su to propagirali , i to im je spasilo drzave
Vjecita_zavrzlama

#32285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Romanija wrote: 24/05/2025 21:34
Ne slazem se s tobom, mislim da si u krivu, Islam kao religija samo jaca i sve je vise muslimana kao vjernika, i ne vidim sta to moze ugroziti muslimane S Arabije, Malezije, Egipta ili Maroka.....
A Bosnjacima je mnogo vazniije bosnjastvo i kako da ga uklope u BiH drzavu, musliman mozes biti svugdje, Bosnjak samo u BiH. Zato valjda dijaspora hrli nazad svakog ljeta. Ali sta ja znam, ja sam i onako multi-kulti kopile! :D
Na zapadu islam postaje lagano vjera siromasnih, bijede.Ko god sw obrazuje lako se i asimilira u vecinski narod, postaje mu vjera nebitna (pricam o arapima na zapadu i drugim).Ono , na socijali i sa 10 djece to se drzi jako vjere, ali ima li islam puno od takvih? Uvijek je kvalitet bio bitniji
Stabilizator

#32286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Stabilizator »

Vjecita_zavrzlama wrote: 25/05/2025 08:28
Romanija wrote: 24/05/2025 21:34
Na zapadu islam postaje lagano vjera siromasnih, bijede.Ko god sw obrazuje lako se i asimilira u vecinski narod, postaje mu vjera nebitna (pricam o arapima na zapadu i drugim).Ono , na socijali i sa 10 djece to se drzi jako vjere, ali ima li islam puno od takvih? Uvijek je kvalitet bio bitniji
Tako je sa svima vjerama u Evropi.

Inace manje-vise cijeli svijet tako funkcionise. Sto je narod i drzava siromasnija vise je vjere i suprotno. To je potpuno logično.
Vjecita_zavrzlama

#32287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Stabilizator wrote: 25/05/2025 08:57
Vjecita_zavrzlama wrote: 25/05/2025 08:28
Romanija wrote: 24/05/2025 21:34 Ne slazem se s tobom, mislim da si u krivu, Islam kao religija samo jaca i sve je vise muslimana kao vjernika, i ne vidim sta to moze ugroziti muslimane S Arabije, Malezije, Egipta ili Maroka.....
Tako je sa svima vjerama u Evropi.

Inace manje-vise cijeli svijet tako funkcionise. Sto je narod i drzava siromasnija vise je vjere i suprotno. To je potpuno logično.
I to dovodi vjere u krizu,lako je bilo bez modernizacije kada vecina ne zna ni potpisat se kako treba ali sada kada stabilnost dolazi i kod nekih muslimana pocinje i preispitivanje.

Moja kolegica(palestinka) kaze ”muslimanka sam al nema sanse da vjerujem da bi Bpg kaznio nekoga ko voli isti spol pa on ga takvog i dao” ili sto jedan hodza rekao .. danasnja omladina preispituje na svako zato dolazi a zasto? I ne pali vise ”tako Bog rekao i ne talasaj” :D

Uglavnom, na te analize nemas vremena ni kapaciteta ako si siromasan i hranis 10 djece
Styling

#32288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

Vjecita_zavrzlama wrote: 25/05/2025 08:24
Te drugačije.
Ubiše nas dvojna državljanstva sa Srbijim i Hrvatskom.
Vjecita_zavrzlama

#32289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Styling wrote: 25/05/2025 09:58

Te drugačije.
Kakve to veze ima sa religijom?
mayab

#32290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by mayab »

Ja bi recimo donio Zakon , da onaj koji se hoće baviti politikom, pogotovo na nivou entiteta i države može imati samo državljanstvo ove države !
Styling

#32291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

Vjecita_zavrzlama wrote: 25/05/2025 09:59

Ne možeš propagirati jedinstvo nacije iznad religije jer je to kod nas izopačeno. Kod nas su katolici po defaultu Hrvati sa Hrvatskim pasošem a pravoslavci Srbi sa Srbijanskim pasošem. Takvi jednostavno nemaju i nikada neće jmati osjećaj za BH naciju, njih vodi religija.
HelaS

#32292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by HelaS »

mayab wrote: 25/05/2025 10:00 Ja bi recimo donio Zakon , da onaj koji se hoće baviti politikom, pogotovo na nivou entiteta i države može imati samo državljanstvo ove države !
Što je i logično :thumbup:
Vjecita_zavrzlama

#32293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Styling wrote: 25/05/2025 10:02

Ne možeš propagirati jedinstvo nacije iznad religije jer je to kod nas izopačeno. Kod nas su katolici po defaultu Hrvati sa Hrvatskim pasošem a pravoslavci Srbi sa Srbijanskim pasošem. Takvi jednostavno nemaju i nikada neće jmati osjećaj za BH naciju, njih vodi religija.
Boli nas briga.Njima bi vise tesko palo da mi imamo bpsnjastvo iznad svega, da smo puni tvrtka kulina katarine i bosne

Oni vole kad smo puni islama, idi na njihov forum pogledaj kako likuju sto nasa djeca ovih dana masu turskim zastavama u Zenici
Prpa.ba

#32294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Poglavnik katolika koji prebivaju u BiH objasnio, ko hoce da cita.
Mi iz HDZ-a, pa i HNS-a, razgovaramo sa svima, da bude vrlo jasno. Zbog ovakve strukture BiH prinuđeni smo razgovarati sa svima. Otvorili smo razgovor s najvećim brojem stranaka koje imaju utjecaj kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno parlamente entiteta. To ide teško jer su neki stavovi zakovani i polako se zauzimaju pozicije pred Opće izbore 2026. godine. Osobito zato što smo na prehodnim izborima 'eliminirali' SDA kao dominantnu stranku kod Bošnjaka. To je i doživljeno tako - kao eliminacija i naravno da ti ljudi žele danas stvoriti ambijent koji će im omogućiti dominaciju na predstojećim izborima", ističe Čović.
A evo i spiska stvari koje bi zeljeli da mogu blokirati, ali ne mogu zbog pijanog i lijenog Komsica.
On negira ocjene da je pozicija člana Predsjedništva BiH protokolarna, jer je u sadašnjoj situaciji, kaže Čović, cijeli jedan konstitutivni narod potpuno odvojen od vanjske politike, kroz imenovanje diplomata, kao i iz monetarne politike jer se zna da Predsjedništvo imenuje upravu Centralne banke BiH. Tu postoji i isključivanje Hrvata iz vojne politike, jer Predsjedništvo imenuje čelnike OSBiH. Nadalje ističe i kako je Predsjedništvo formalni predlagač proračuna BiH.
:mrgreen:
AliceInChains

#32295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by AliceInChains »

Prpa.ba wrote: 25/05/2025 11:04 Poglavnik katolika koji prebivaju u BiH objasnio, ko hoce da cita.
Mi iz HDZ-a, pa i HNS-a, razgovaramo sa svima, da bude vrlo jasno. Zbog ovakve strukture BiH prinuđeni smo razgovarati sa svima. Otvorili smo razgovor s najvećim brojem stranaka koje imaju utjecaj kroz Parlamentarnu skupštinu BiH, odnosno parlamente entiteta. To ide teško jer su neki stavovi zakovani i polako se zauzimaju pozicije pred Opće izbore 2026. godine. Osobito zato što smo na prehodnim izborima 'eliminirali' SDA kao dominantnu stranku kod Bošnjaka. To je i doživljeno tako - kao eliminacija i naravno da ti ljudi žele danas stvoriti ambijent koji će im omogućiti dominaciju na predstojećim izborima", ističe Čović.
A evo i spiska stvari koje bi zeljeli da mogu blokirati, ali ne mogu zbog pijanog i lijenog Komsica.
On negira ocjene da je pozicija člana Predsjedništva BiH protokolarna, jer je u sadašnjoj situaciji, kaže Čović, cijeli jedan konstitutivni narod potpuno odvojen od vanjske politike, kroz imenovanje diplomata, kao i iz monetarne politike jer se zna da Predsjedništvo imenuje upravu Centralne banke BiH. Tu postoji i isključivanje Hrvata iz vojne politike, jer Predsjedništvo imenuje čelnike OSBiH. Nadalje ističe i kako je Predsjedništvo formalni predlagač proračuna BiH.
:mrgreen:
:thumbup:

Komsic za doživotnog predsjednika i svakog ko ga politički napada slobodno označiti kao izdajnika.
MarshalDodik

#32296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by MarshalDodik »

Komsic odnosno ala Komsic definitvno jace nego ikad dosad :sax:

Plus ostaje bez pudlica u vidu Dine i Nerke :bih:
drug_profi

#32298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Styling wrote: 25/05/2025 10:02

Vjerovala ili ne, ima mjesanaca, ima ateista...
Stabilizator

#32299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Stabilizator »

Ukoliko se druge strane toliko pozivaju na striktno poštovanje odredbi Dejtonskog sporazuma, i mi imamo pravo da činimo isto.

1. U Ustavu Bosne i Hercegovine, odnosno u Dodatku IV (Dejtonski mirovni sporazum), jasno je navedeno da se dva člana Predsjedništva biraju iz Federacije BiH.

2. Takođe, propisano je da jedan od ta dva člana treba biti iz reda hrvatskog naroda.

3. Nigdje nije propisano da svi građani Federacije ne mogu glasati za sve kandidate.

Prema tome, izbor Željka Komšića je u potpunosti zakonit i u skladu sa svim ustavnim odredbama.
Prpa.ba

#32300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Prpa.ba »

Zajebao ih tudjman u zamjenu za etnicko ciscenje pravoslavaca iz nezavisne hrvatske, pa bi sad da se besplatno izvade.

A good boy Konakovic i agent Vojin, jos malo pa :metla:

Zadnji trenutak, sto bi rekao poglavnik Covic :mrgreen:
Post Reply