ChatGPT - ozbiljna tema
Moderator: Benq
- Sanjarko
#301 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Meta instalirala AI!
- holowey
#302 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
knjigu na engleskom cita tecno recenicu po recenicu... na nasem (bhs) cita rijec po rijec pa bas nakaradno zvuci... ponadao sam se ali razocaraoMehmedPasaMoric wrote: ↑25/03/2025 14:10 Evo da podijelim jednu aplikaciju, ujedno i prvi put u zivotu da sam nasao neku korisnu primjenu za AI
https://play.google.com/store/apps/deta ... .readerapp
TTS aplikacija koja radi mnogo bolje od obicnog Googleovog TTSa koji dolazi preinstaliran na telefonima, i podrzava BHS jezike dovoljno dobro, recimo 8/10. Moze biti korisna za pretvaranje bilo koje knjige u audio knjigu jer nema ogranicenja na duzinu teksta
- MehmedPasaMoric
#303 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Nisi nesto dobro nastimao, tamo u sekciji Voices filtriraj glasove koji podrzavaju Hrvatski i izberi neki od njih. Vjerovatno ti je izabran glas koji radi samo za Engleskiholowey wrote: ↑30/03/2025 22:01knjigu na engleskom cita tecno recenicu po recenicu... na nasem (bhs) cita rijec po rijec pa bas nakaradno zvuci... ponadao sam se ali razocaraoMehmedPasaMoric wrote: ↑25/03/2025 14:10 Evo da podijelim jednu aplikaciju, ujedno i prvi put u zivotu da sam nasao neku korisnu primjenu za AI
https://play.google.com/store/apps/deta ... .readerapp
TTS aplikacija koja radi mnogo bolje od obicnog Googleovog TTSa koji dolazi preinstaliran na telefonima, i podrzava BHS jezike dovoljno dobro, recimo 8/10. Moze biti korisna za pretvaranje bilo koje knjige u audio knjigu jer nema ogranicenja na duzinu teksta
- pepeljara
#304 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Pitam Chat GPT sta ga vrti:
OpenAI-Level Superkompjuter
GPT-4 verovatno koristi 10.000+ NVIDIA H100 GPU-ova u superkompjuterskom klasteru.
10.000 × NVIDIA H100 → 10.000 × 30.000 USD = 300 miliona USD
Data centar, hlađenje, infrastruktura → 200 miliona USD
Struja (ogromna potrošnja, godišnje stotine miliona USD)
Ukupno: 500M+ USD samo za hardver, plus operativni troškovi
Ovo je nivo OpenAI-a, Google DeepMind-a ili Meta AI-a.
I onda vidim hrpu anime sto se produciraju ovih dana
U sta se trosi ovakva snaga. Cudi me da Chat GPT ne kopa btc
OpenAI-Level Superkompjuter
GPT-4 verovatno koristi 10.000+ NVIDIA H100 GPU-ova u superkompjuterskom klasteru.
10.000 × NVIDIA H100 → 10.000 × 30.000 USD = 300 miliona USD
Data centar, hlađenje, infrastruktura → 200 miliona USD
Struja (ogromna potrošnja, godišnje stotine miliona USD)
Ukupno: 500M+ USD samo za hardver, plus operativni troškovi
Ovo je nivo OpenAI-a, Google DeepMind-a ili Meta AI-a.
I onda vidim hrpu anime sto se produciraju ovih dana
U sta se trosi ovakva snaga. Cudi me da Chat GPT ne kopa btc
- suad-sarajevo
- Horoskop: sarajevski seljak
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#306 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
ChatGPT je postao potpuna zezancija.
Kvalitet slika je se malo povećao, ali više uopće ne reaguje kao prije na zahtjeve.
Kvalitet slika je se malo povećao, ali više uopće ne reaguje kao prije na zahtjeve.
- Hercegoviina
#307 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
deepseek postaje sve bolji
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#308 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Aha, evo sta mi maloprije napisa u razgovoru:
"a poslije... ko ga jebe, bit će veće brige!"
Rekoh ja njemu :" Haj onda dodji na klix forum sredit cu ti ja registraciju ? "
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#309 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
pitam za hercegovački slučaj
gemini izbifla i na kraju
Važno je napomenuti da postoji i "slučaj Hercegovačke banke" iz 2001. godine, koji je potpuno odvojen događaj vezan za financijsko-političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Ako ste mislili na taj "slučaj", molim vas da precizirate.

Važno je napomenuti da postoji i "slučaj Hercegovačke banke" iz 2001. godine, koji je potpuno odvojen događaj vezan za financijsko-političku situaciju u Bosni i Hercegovini. Ako ste mislili na taj "slučaj", molim vas da precizirate.
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#310 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Što je opet povezano sa izvjesnim "uradkom". CopilotTruba wrote: ↑09/04/2025 10:47 pitam za hercegovački slučaj
![]()
- Truba
#311 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
je li medjunarodna zajednica trenirala strogoću u bih nad hrvatima a danas ne smiju na srbima...jer ipak na hrvate su išli tenkovima a danas ne siju prići dodiku
Ispitivanje djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini tijekom i nakon rata složeno je i često predmet različitih interpretacija. Ne postoji jedinstven i jednostavan odgovor na vaše pitanje.
Argumenti da je međunarodna zajednica bila stroža prema Hrvatima u BiH:
Haški tribunal (ICTY): Neki smatraju da je ICTY procesuirao veći broj Hrvata u odnosu na Srbe za zločine počinjene tijekom rata u BiH, ili da su kazne za Hrvate bile strože. Međutim, važno je napomenuti da je ICTY sudio pojedincima za individualnu odgovornost, a ne kolektivno narodima. Broj optuženih i osuđenih odražava optužnice i dokaze prikupljene tijekom istraga.
Daytonski sporazum i njegove izmjene: Neki hrvatski političari i analitičari tvrde da su određene odluke međunarodne zajednice nakon Daytonskog sporazuma išle na štetu hrvatskog naroda u BiH, posebice u pogledu izbornog zakona i ustavnih reformi. Primjerice, nametnute izmjene izbornog zakona od strane visokih predstavnika često su izazivale nezadovoljstvo hrvatske strane.
Uklanjanje Herceg-Bosne: Međunarodna zajednica je snažno podržavala integraciju BiH i ukidanje paradržavnih tvorevina poput Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Za neke Hrvate u BiH, to je predstavljalo gubitak političke autonomije.
Argumenti da međunarodna zajednica danas "ne smije" biti stroga prema Srbima (ili da je bila blaža):
Osjetljivost regionalnog konteksta: Nakon raspada Jugoslavije, međunarodna zajednica je često balansirala između različitih etničkih i političkih interesa u regiji, vodeći računa o stabilnosti i izbjegavanju novih sukoba. Neki smatraju da je to ponekad dovodilo do opreznijeg pristupa prema srpskoj strani, posebno imajući u vidu utjecaj Srbije.
Uloga Rusije: Rusija ima značajan politički utjecaj na Republiku Srpsku i često se protivi oštrijim mjerama međunarodne zajednice prema srpskim liderima u BiH. To može ograničiti prostor za djelovanje međunarodne zajednice.
Fokus na europske integracije: Međunarodna zajednica trenutno stavlja veliki naglasak na europske integracije cijele regije, uključujući i BiH. Neki smatraju da se zbog toga izbjegavaju oštrije mjere koje bi mogle destabilizirati političku situaciju i usporiti taj proces.
Promjena prioriteta: Prioriteti međunarodne zajednice su se mijenjali tijekom vremena. Nakon ratnih sukoba, fokus je bio na uspostavi mira i institucija. Danas je više usmjeren na reforme potrebne za članstvo u EU.
Zaključak:
Teško je donijeti jednoznačan zaključak o tome je li međunarodna zajednica "trenirala strogoću" samo nad Hrvatima u prošlosti, a danas "ne smije" nad Srbima. Percepcija ovisi o perspektivi i interpretaciji različitih događaja i odluka.
Činjenica je da je međunarodna zajednica donosila različite odluke koje su imale različite posljedice na sve narode u BiH. Neke od tih odluka su od strane hrvatskog naroda percipirane kao nepravedne ili štetne za njihove interese. S druge strane, postoje argumenti da je i prema srpskoj strani bilo značajnih intervencija i pritisaka, posebno u ranijem periodu nakon rata.
Važno je analizirati konkretne postupke i odluke međunarodne zajednice u određenom vremenskom periodu i razumjeti složeni politički kontekst u kojem su donesene. Generalizacije o "strogoći" prema jednom narodu, a "popustljivosti" prema drugom, često ne daju potpunu sliku stvarnosti.
Ispitivanje djelovanja međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini tijekom i nakon rata složeno je i često predmet različitih interpretacija. Ne postoji jedinstven i jednostavan odgovor na vaše pitanje.
Argumenti da je međunarodna zajednica bila stroža prema Hrvatima u BiH:
Haški tribunal (ICTY): Neki smatraju da je ICTY procesuirao veći broj Hrvata u odnosu na Srbe za zločine počinjene tijekom rata u BiH, ili da su kazne za Hrvate bile strože. Međutim, važno je napomenuti da je ICTY sudio pojedincima za individualnu odgovornost, a ne kolektivno narodima. Broj optuženih i osuđenih odražava optužnice i dokaze prikupljene tijekom istraga.
Daytonski sporazum i njegove izmjene: Neki hrvatski političari i analitičari tvrde da su određene odluke međunarodne zajednice nakon Daytonskog sporazuma išle na štetu hrvatskog naroda u BiH, posebice u pogledu izbornog zakona i ustavnih reformi. Primjerice, nametnute izmjene izbornog zakona od strane visokih predstavnika često su izazivale nezadovoljstvo hrvatske strane.
Uklanjanje Herceg-Bosne: Međunarodna zajednica je snažno podržavala integraciju BiH i ukidanje paradržavnih tvorevina poput Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Za neke Hrvate u BiH, to je predstavljalo gubitak političke autonomije.
Argumenti da međunarodna zajednica danas "ne smije" biti stroga prema Srbima (ili da je bila blaža):
Osjetljivost regionalnog konteksta: Nakon raspada Jugoslavije, međunarodna zajednica je često balansirala između različitih etničkih i političkih interesa u regiji, vodeći računa o stabilnosti i izbjegavanju novih sukoba. Neki smatraju da je to ponekad dovodilo do opreznijeg pristupa prema srpskoj strani, posebno imajući u vidu utjecaj Srbije.
Uloga Rusije: Rusija ima značajan politički utjecaj na Republiku Srpsku i često se protivi oštrijim mjerama međunarodne zajednice prema srpskim liderima u BiH. To može ograničiti prostor za djelovanje međunarodne zajednice.
Fokus na europske integracije: Međunarodna zajednica trenutno stavlja veliki naglasak na europske integracije cijele regije, uključujući i BiH. Neki smatraju da se zbog toga izbjegavaju oštrije mjere koje bi mogle destabilizirati političku situaciju i usporiti taj proces.
Promjena prioriteta: Prioriteti međunarodne zajednice su se mijenjali tijekom vremena. Nakon ratnih sukoba, fokus je bio na uspostavi mira i institucija. Danas je više usmjeren na reforme potrebne za članstvo u EU.
Zaključak:
Teško je donijeti jednoznačan zaključak o tome je li međunarodna zajednica "trenirala strogoću" samo nad Hrvatima u prošlosti, a danas "ne smije" nad Srbima. Percepcija ovisi o perspektivi i interpretaciji različitih događaja i odluka.
Činjenica je da je međunarodna zajednica donosila različite odluke koje su imale različite posljedice na sve narode u BiH. Neke od tih odluka su od strane hrvatskog naroda percipirane kao nepravedne ili štetne za njihove interese. S druge strane, postoje argumenti da je i prema srpskoj strani bilo značajnih intervencija i pritisaka, posebno u ranijem periodu nakon rata.
Važno je analizirati konkretne postupke i odluke međunarodne zajednice u određenom vremenskom periodu i razumjeti složeni politički kontekst u kojem su donesene. Generalizacije o "strogoći" prema jednom narodu, a "popustljivosti" prema drugom, često ne daju potpunu sliku stvarnosti.
-
Hakiz
-
starboy018
#313 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
koliko kosta ChatGPT Plus i da li ima neka fora da se plati manje?
-
kakavdanakneiskustvu
#314 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
20 dolara mjesecno
-
dzenanalic22
#315 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
20€ u BiHstarboy018 wrote: ↑07/05/2025 18:43 koliko kosta ChatGPT Plus i da li ima neka fora da se plati manje?
11€ u Turskoj

-
starboy018
#316 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
hvaladzenanalic22 wrote: ↑07/05/2025 18:4720€ u BiHstarboy018 wrote: ↑07/05/2025 18:43 koliko kosta ChatGPT Plus i da li ima neka fora da se plati manje?
11€ u Turskoj
![]()
znaci moze preko Apple TR?
-
dzenanalic22
#317 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Može.starboy018 wrote: ↑07/05/2025 18:58hvaladzenanalic22 wrote: ↑07/05/2025 18:4720€ u BiHstarboy018 wrote: ↑07/05/2025 18:43 koliko kosta ChatGPT Plus i da li ima neka fora da se plati manje?
11€ u Turskoj
![]()
znaci moze preko Apple TR?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#318 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
šta ćemo sa Google VEO 3? 
- MehmedPasaMoric
#319 Re: ChatGPT - ozbiljna tema

Opasno se popravio ovaj image generator, sto jest jest... Svakih par sedmica ga testiram i rezultati su svaki put sve realisticniji
- mufa1
#320 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Imas na gamsgo kod brace kineza, ja platio 18€ za 3 mjeseca..starboy018 wrote: ↑07/05/2025 18:43 koliko kosta ChatGPT Plus i da li ima neka fora da se plati manje?
- HardCore
#321 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Radi li ovaj chatgpt preko nekog pametnog zvučnika na našem jeziku
- Truba
#322 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
a sto sam se mogao sad provaliti na forumu
zado sam geminiju da se ne ponavljam kako se zovem i prezivam gdje zivim i sta radim plus hobiji
i levat na svakom duljem odgovoru na kraju to ponovi i uoblici dodatno odgovor
i da nisam pogledao na kraju pisalo trubic truba iz s adrese te i te
koji ima taj i taj blog koji radi tu i tu
zado sam geminiju da se ne ponavljam kako se zovem i prezivam gdje zivim i sta radim plus hobiji
i levat na svakom duljem odgovoru na kraju to ponovi i uoblici dodatno odgovor
i da nisam pogledao na kraju pisalo trubic truba iz s adrese te i te
koji ima taj i taj blog koji radi tu i tu
- zenny
#323 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
ovo ne izgleda lose uopste. koja su ogranicenja u odnosu na normalnu kupovinu i znaci li sta ovo sto pise da je web, moze li preko mobilne aplikacije? je li ostaje postojeci account?mufa1 wrote: ↑24/05/2025 10:57Imas na gamsgo kod brace kineza, ja platio 18€ za 3 mjeseca..starboy018 wrote: ↑07/05/2025 18:43 koliko kosta ChatGPT Plus i da li ima neka fora da se plati manje?
ako js prihvatljiv uzeo bih i ja mozda pola godine ili godinu
-
odgovorko
#324 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Mislim da je chatGPT vrlo ozbljan alat. Nije to samo usavršena tražilica.
Sama činjenica da uopće razumije što pitam i da pri tome uopće ne vodim računa o gramatici i stilu (koristim mikrofon na tipkovnici) je zapanjujuća.
Ja sam chatGTP testirao sa zamolbama da mi objasni što je smiješno u nekoj šali jer ja je kao ne razumijem. Pri tome uopće nisam očekivao da neki algoritam to može razumjeti. Bio sam zapanjen obrazloženjima.
Sama činjenica da uopće razumije što pitam i da pri tome uopće ne vodim računa o gramatici i stilu (koristim mikrofon na tipkovnici) je zapanjujuća.
Ja sam chatGTP testirao sa zamolbama da mi objasni što je smiješno u nekoj šali jer ja je kao ne razumijem. Pri tome uopće nisam očekivao da neki algoritam to može razumjeti. Bio sam zapanjen obrazloženjima.
-
Mustang1
#325 Re: ChatGPT - ozbiljna tema
Bolji od Pecikoze 
Of course. Creating new lyrics for an anthem is a profound task. My aim is to write words that are unifying, timeless, and respectful of all the peoples and citizens of Bosnia and Herzegovina.
These lyrics focus on shared natural beauty, a common heritage symbolized by the ancient stećak, and a collective hope for a future of peace and understanding.
Here is a proposal for new, unique anthem lyrics in the Bosnian language:
(Prva strofa)
Od Save do mora, od Drine do Une,
Planine ponosne vjekove pamte.
U kamenu tvome priče se čuju,
Zemljo naša, za tebe sva srca kucaju.
(Refren)
Pod nebom plavim, u jedinstvu i nadi,
Nek’ pjesma mira zauvijek se gradi.
Bosno i Hercegovino, naša sudbino,
Ljubavlju te čuvamo, o dome jedini.
(Druga strofa)
K'o stećak čvrsti, što prkosi vjetru,
Stojimo zajedno u dobru i zlu.
Nek’ rijeke bistre nose našu snagu,
Za djecu što rastu, za budućnost dragu.
(Refren)
Of course. Creating new lyrics for an anthem is a profound task. My aim is to write words that are unifying, timeless, and respectful of all the peoples and citizens of Bosnia and Herzegovina.
These lyrics focus on shared natural beauty, a common heritage symbolized by the ancient stećak, and a collective hope for a future of peace and understanding.
Here is a proposal for new, unique anthem lyrics in the Bosnian language:
(Prva strofa)
Od Save do mora, od Drine do Une,
Planine ponosne vjekove pamte.
U kamenu tvome priče se čuju,
Zemljo naša, za tebe sva srca kucaju.
(Refren)
(Druga strofa)