Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
-
Messier
#501 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Sarajevo je grad pun zelenila.
sa zelenilom dolaze zivotinje.
mi smo ocekivali,da se u par godina rijesi sve.
proces, iz razorenog grada, do grada u sadasnjoj situaciji,je bolan.
sve je puno drveca,92ge su nasi djedovi cijepali ostatke panjeva za ogrijev.
napredujemo,rapidno
sa zelenilom dolaze zivotinje.
mi smo ocekivali,da se u par godina rijesi sve.
proces, iz razorenog grada, do grada u sadasnjoj situaciji,je bolan.
sve je puno drveca,92ge su nasi djedovi cijepali ostatke panjeva za ogrijev.
napredujemo,rapidno
-
last mohicans
#502 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Bio sam ja kod te stanice, misliš blizu one Boske? bio 2 noći, tri dana. Obišao sve te glavne točke, išao na Kastel, nisam na te Šehitluke koje sad drugačije zovu. I to im je smetalo, pa ih sad zovu drugačije.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑24/05/2025 00:04Mozda su od tada izgradili? Ja sam setao do bus stanice veliko setaliste, doduse vrtio sam se samo u centrulast mohicans wrote: ↑24/05/2025 00:01 Bio u BL u vrijeme korone, da vidim to čudo od grada. Uži centar grada, oko palače, kod crkve i ona glavna šetnica zaista mnogo čišće od Sarajeva. Ali zato kad sam odmakao, posto mi je hotel bio nekoh 20 min od centra, ruglo, samo sam tu vidio one kioske iz Yuge, demire na nekim kafančurama, birtijama i sl. Nisam primjetio masu tih vježbača. U Sarajevu imaš Wilis, Safet Zajko, Vrelo Bosne, brdo teretana. Mislim da jedna općina u KS ima više teretana nego cijela BL. To vidim i na fitpassu, tek se objekti uključuju iz BL. A da održavaju taj uži centar, održavaju kako treba.![]()
-
snijeg_led
#503 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
treba bolje da se cisti, rijesi pitanje smeca na svakom koraku, ako treba postaviti kamere kod kontejenra i table da cijenam za kaznu
treba rijesti saobracaj, parkianja po trotoraru i rasteretiti centar grada od istog takodjer napraviti vise podzemnih garaza za parking
treba konacno donijeti rijesenje za Skenderiju i od nje napravi pravi kulturno sportski centar u centru grada. Uglavno pogledati okolo i sve sto ima neko vizuelni prikaz provincije i nesredjenog grada, rijesiti.
treba rijesti saobracaj, parkianja po trotoraru i rasteretiti centar grada od istog takodjer napraviti vise podzemnih garaza za parking
treba konacno donijeti rijesenje za Skenderiju i od nje napravi pravi kulturno sportski centar u centru grada. Uglavno pogledati okolo i sve sto ima neko vizuelni prikaz provincije i nesredjenog grada, rijesiti.
-
Vjecita_zavrzlama
#504 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Dosla neka istocna kultura,sta reci :d sta znaci to new age halal kulturaOzimician wrote: ↑24/05/2025 00:04Ovo je tacno, velika je razlika recimo 2010 i danas u Sarajevu. Tad si jos kao imao neke urbane kulture, a nargilhane su bile egzotika.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑23/05/2025 23:52 Grad ima nekako ruralan duh , od svugdje se naselise.Ja cu sad reci i napadt cete me, ali Banja Luka ima vise parkova setalista kao na zapadu vidjas ljude trce itd-vise urbano djeluje.Znam da je van Bl katastrofa u RS ali mi je BL uredjena
Da se nesto struktura stanovnistva promjenila u ovih 15 god - i nije vala (ako poredimo sa predratnim i postratnim periodom).
Ali od svih velikih gradova u BiH, Tuzla mi je kulturoloski najruralniji grad ubjedljivo. Sto je najveca komedija, oni sebe smatraju urbanim i doslovno ujedaju kad im to kazes. xD
Imas Zenicu recimo koja je dosta neutralna, nekako tu osjetim neku new-age-halal-kulturu; koja meni niti smrdi niti mirise, jednostavno drugi svijet za mene.
A ne znam bil se slozio za tuzlu
-
Messier
#505 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
mi imamo 2,3 problema do smeca,odlaganja i rjesenja Sokolja kao deponije.snijeg_led wrote: ↑24/05/2025 00:11 treba bolje da se cisti, rijesi pitanje smeca na svakom koraku, ako treba postaviti kamere kod kontejenra i table da cijenam za kaznu
izbaciis komade namjestaja,nema odvoza selektiranog,donesi tu kauc,na to i to mjesto.
sto cilima sam vidio,ljudi rjesavaju neke stvari u proljece?
gdje da bacim par ormara ako pravim neku reorganizaciju?
da platim lika,koji ce mi uzeti stoju i da istovari to kod kaknja u Bosnu?
ne zelim to,zelim datume kad KRO RAD kupi sav kabasti materijal ,na tacno odredjenim podrucjima.
i odu svi jebeni stari kauci.
-
Messier
#506 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
znaci ,od 12 06 do 14 06,mozes sve da izbacis van,grad odnese.
15 06 ako izbacis,bebo,kazna milja eura
15 06 ako izbacis,bebo,kazna milja eura
-
last mohicans
#507 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Ne pridrzavaju se tih termina odvoza. Prije par godina ja neki cipelar rastavio i uredno snio da se odveze. Bilo planirano da se vozi. Obični smećari samo zaobilazili, iako nisu velike ploče bile. Danima stajalo, mene iznerviralo, izlupao te ploče na male komade i sve odnio u kontejner koji su odvukli.Messier wrote: ↑24/05/2025 00:20mi imamo 2,3 problema do smeca,odlaganja i rjesenja Sokolja kao deponije.snijeg_led wrote: ↑24/05/2025 00:11 treba bolje da se cisti, rijesi pitanje smeca na svakom koraku, ako treba postaviti kamere kod kontejenra i table da cijenam za kaznu
izbaciis komade namjestaja,nema odvoza selektiranog,donesi tu kauc,na to i to mjesto.
ne zelim to,zelim datume kad KRO RAD kupi sav kabasti materijal ,na tacno odredjenim podrucjima.
-
last mohicans
#508 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Tu mogu veliku ulogu MZ odigrati, svakako su leglo šupljatora i bespoličara. Ali znaju sve ljude u kvartu. Fino polijepiš obavijesti i upozoriš. Bolje nesposobnoj vladi da se time pozabavi, neka izmjene zakone sve koje trebaju i udri. Ali odustali su i od komunalnih policajaca koje su na sva zvona najavljivali. Jednostavno, ova vlada nema kapaciteta ni za bilo šta konkretnije, sem Štete, ali ne može čovjek sam.
-
Messier
#509 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
znas sta sam ja uradio na Grbavici?last mohicans wrote: ↑24/05/2025 00:26Ne pridrzavaju se tih termina odvoza. Prije par godina ja neki cipelar rastavio i uredno snio da se odveze. Bilo planirano da se vozi. Obični smećari samo zaobilazili, iako nisu velike ploče bile. Danima stajalo, mene iznerviralo, izlupao te ploče na male komade i sve odnio u kontejner koji su odvukli.Messier wrote: ↑24/05/2025 00:20mi imamo 2,3 problema do smeca,odlaganja i rjesenja Sokolja kao deponije.snijeg_led wrote: ↑24/05/2025 00:11 treba bolje da se cisti, rijesi pitanje smeca na svakom koraku, ako treba postaviti kamere kod kontejenra i table da cijenam za kaznu
bacao jogije,lomio komade namjestaja i sta da radim sa njima?
naravno,uz kontejner,neodgovorni gradjanin
- Ozimician
#510 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Pa zasto si to radio?
Kakvo je to uopste ponasanje?
Zar ne postoji deponija gdje mozes da odlazes kabasti otpad u cijelom kantonu?
Kakvo je to uopste ponasanje?
Zar ne postoji deponija gdje mozes da odlazes kabasti otpad u cijelom kantonu?
-
HelaS
#511 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Možeš stajati cijeli dan, svih sedam dana u sedmici, pa i mjesec dana, na prste jedne ruke nabrojat ćeš ljude koji su selektirali svoj kućni otpad i ispravno ga ubacili u plavi, žuti, zeleni kontejner, koje je RAD kupio bezbroj, s namjerom... Doduše, mislim i da RAD treba kreirati neki video i redovno ga puštati na TV, s porukom o važnosti selektiranja kućnog otpada i da to bude kontinuirano.
-
Messier
#512 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
gle,ja znam da ce me prevariti u ovoj drzavi svako,to je prvi faktHelaS wrote: ↑24/05/2025 00:33Možeš stajati cijeli dan, svih sedam dana u sedmici, pa i mjesec dana, na prste jedne ruke nabrojat ćeš ljude koji su selektirali svoj kućni otpad i ispravno ga ubacili u plavi, žuti, zeleni kontejner, koje je RAD kupio bezbroj, s namjerom... Doduše, mislim i da RAD treba kreirati neki video i redovno ga puštati na TV, s porukom o važnosti selektiranja kućnog otpada i da to bude kontinuirano.
da platim lika koji ce sve pobacati,dacu mu 200 maraka,on to nece nece odnijeti na odlagaliste otpada,ako ga i imamo uopste.
koje mi ostaju opcije
a..da se pouzdam u drzavu i sistem,koji ce to rjesiti
b..da se sam snadjem na svoj nacin
-
Messier
-
Messier
#514 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
platis lika,ti ekoloski osvjesten,samo nabacaju na Sokolje gdje je otpad, il po rijekama,dobri 50 eura,kontrola 0
- nivla
#515 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
ima rad odlagaliste, samo vam zao dat 50 km za odlaganje na isto
-
Messier
-
last mohicans
#517 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Jbg, isto postupaš kao i oni koje osuđuješ. U Paromlinskoj imaš odlagalište kabastog, za sve, od stakla do starih štednjaka, frizidera, pa i pločastog namještaja. Fino dovučeš autom i ubaciš u odgovarajući kontejner. Radi svaki dan. Ne moraš voziti na deponiju. Da to ljudi znaju, možda bi neko i odvukao.Messier wrote: ↑24/05/2025 00:39gle,ja znam da ce me prevariti u ovoj drzavi svako,to je prvi faktHelaS wrote: ↑24/05/2025 00:33Možeš stajati cijeli dan, svih sedam dana u sedmici, pa i mjesec dana, na prste jedne ruke nabrojat ćeš ljude koji su selektirali svoj kućni otpad i ispravno ga ubacili u plavi, žuti, zeleni kontejner, koje je RAD kupio bezbroj, s namjerom... Doduše, mislim i da RAD treba kreirati neki video i redovno ga puštati na TV, s porukom o važnosti selektiranja kućnog otpada i da to bude kontinuirano.
da platim lika koji ce sve pobacati,dacu mu 200 maraka,on to nece nece odnijeti na odlagaliste otpada,ako ga i imamo uopste.
koje mi ostaju opcije
a..da se pouzdam u drzavu i sistem,koji ce to rjesiti
b..da se sam snadjem na svoj nacin
- nivla
#518 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
zovnes privatno nekog da to preveze do rada, platis ulaz u deponiju 50-60km, a ovo sto skupljaju navodno po naseljima kabasti zato i jest ovako jer mi je lokacija za odlaganje jednako daleka za odlaganje kao i odlazak na deponiju
a evo imas i ovo u paromlinskoj
-
Messier
#519 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
manite se jebene suplje price, a i zasto bih kro radu dao ista,a ne 50 maraka?
pa napisete na sajtu,ako je taj odnos, doci cemo,ako date 200 maraka na kafu da vam pokupimo kauce mrtve.
jel taj odnos, vi radite,ako mi platimo dodatno?
nije problem, samo recite na koji nacin poslujete
pa napisete na sajtu,ako je taj odnos, doci cemo,ako date 200 maraka na kafu da vam pokupimo kauce mrtve.
jel taj odnos, vi radite,ako mi platimo dodatno?
nije problem, samo recite na koji nacin poslujete
-
Messier
#520 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
ti ne razumijes uopste poentu,
poenta je da gradske strukture uzmu od mene novce, a ne da ja platim ciganski kombi koji ce to sve natovariti i vi da uzmete taksu na istovar.
i poslije toga,da to neselektovano istovarite na Sokolje.
- nivla
#521 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
pa ne funkcionise kako treba ovo odlaganje kabastog jer ima malo termina i daleko je u smislu da kad vec moras platiti do te pozicije za odlaganje ispadne ko da si platio u svom aranzmanu do deponije odvoz
i ko mi, ja ne radim u radu, ali sam platio odlaganje 30 tona gradjevinskog otpada kad sam renovirao, 6 kamiona po 5 tona
i ko mi, ja ne radim u radu, ali sam platio odlaganje 30 tona gradjevinskog otpada kad sam renovirao, 6 kamiona po 5 tona
-
Messier
#522 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
ok ,ne fukcionise.nivla wrote: ↑24/05/2025 01:04 pa ne funkcionise kako treba ovo odlaganje kabastog jer ima malo termina i daleko je u smislu da kad vec moras platiti do te pozicije za odlaganje ispadne ko da si platio u svom aranzmanu do deponije odvoz
mozemo li napraviti nekako da funkcionise?
mozemo,ako hocemo.
i gdje se vozi taj otpad i gdje se odlaze?
nikakva kritika ovo nije.
klinaca hiljadu izaslo iz srednje skole,nek selektiraju otpad,sta je najgore sto se moze dogoditi,potrosicemo na njih 2 miliona,a oni nece pusiti sisu do augusta?
- Thorgerson
#523 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Druze, pa zar je toliko tesko provjeriti u ovo doba interneta? Kakve ba datume. Ja bih i taj organizovani odvoz kabastog otpada ukinuo. Ne znam ima li igdje to. Jer stoka i tad toliko toga nabaca da ovima iz rada trebaju sedmice da to odvuku.Messier wrote: ↑24/05/2025 00:20mi imamo 2,3 problema do smeca,odlaganja i rjesenja Sokolja kao deponije.snijeg_led wrote: ↑24/05/2025 00:11 treba bolje da se cisti, rijesi pitanje smeca na svakom koraku, ako treba postaviti kamere kod kontejenra i table da cijenam za kaznu
Sta mislis sto nama dovlace ove ves masine, frizidere, polovne. Iz njemacke. Pa zato jer im je isplativije to dati nekome bosancu da vozi to smece, jer tamo ga mora platiti. A ovdje gospoda hej hoce jos pazi i datum satnicu i mjesto kad ce ovi doci da uzmu vase smece.
Utuvite vise sebi u glavu da zivite u gradu. Grad nosi velike pogodnosti, ali i zrtvu i trosak.
Ja ne mogu da vjerujem sta ovdje pojedini pisu, i sta pisu po fb.
Rad ima odlagaliste kabastog otpada kod njihovog sjedista u Paromlinskoj. Gdje vi zivite?! Sta ba tebi ima ko dolazit na noge i odvlacit ti ormare za 6.50 KM mjesecno. Koji je vama qrac?!
Dakle, ne moras cekati nikakve datume, ne moras bacati u Bosnu. Svaki dan u svako doba, mozes odvuci gore sta hoces. Ormare, cilime, gume, gradjevinski otpad. Nemas kombi? Plati ko ima i nek odvuku.
Udjes u dvoriste i sve ti fino pise gdje sta ide. Ja sam isao barem 10x. Renovirao stan, hrpa smeca, sve sam.gore odvukao. Jos povrh svega te gore docekaju veoma ljubazni uposlenici.
Mi ovdje smo stoka nevidjena i previse se raji dopustilo. Svako zine hoce kontejner, evo. Vani ba nemas gdje bacit smece jebote, sve zajljucano. Nemas. Bio sam po norveskoj, finskoj nadjes se u naselju, nema kontejnera. Nema ba smeca. Zakljucano. I hajd stisni pa izbaci kauc nasred ulice. Nema toga. Kod nas, sve moze. I hajd sto imas eto kontejnere trpaj sta hoces. Kad hoces. Nego se stoka osili pa baca sve sta im padne na pamet. I jos hej nadju se da krive firmu rad za to. Pa kakva stoka se nakotila nama 15 radova ne bi pomoglo.
- Thorgerson
#524 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
Znaju to ljudi. Nego se prave da ne znaju.last mohicans wrote: ↑24/05/2025 00:55 Jbg, isto postupaš kao i oni koje osuđuješ. U Paromlinskoj imaš odlagalište kabastog, za sve, od stakla do starih štednjaka, frizidera, pa i pločastog namještaja. Fino dovučeš autom i ubaciš u odgovarajući kontejner. Radi svaki dan. Ne moraš voziti na deponiju. Da to ljudi znaju, možda bi neko i odvukao.
Znaju sve tik tokere pizde materine, a ne znaju osnovne stvari kako funckionisu u mjestu gdje zive.
Rad ima odlicnu FB stranicu. Viber broj kad prijavite nelegalno odlgaanje otpada, ekspresno izlaze na teren.
Zvao i uvjerio se 1000 puta.
Al znas sta, eee. Treba nazvati. Uslikati, prijaviti. Treba biti malo proaktivan. I ne misliti na nacin eh dao sam 6.50 KM zelim da je kontejner uvijek cist, zelim ovo, ono. Al nece ba niko. Lakse je proci pored smeca u svoj skupo placeni stan. Jebe ti se sta se desava okolo. Plati rezije i misli da si zavrsio sve sto se tebe tice.
Tako i ovdje pojedini. Lupaju gluposti o deponiji, a u usred grada im ostavljena opcija da dovuku sta hoce i ostave. Potpuno BESPLATNO.
-
Messier
#525 Re: Šta nedostaje Sarajevu-Kako učiniti Sarajevo boljim?
sve 5,konacno korisna informacija.Thorgerson wrote: ↑24/05/2025 01:16Druze, pa zar je toliko tesko provjeriti u ovo doba interneta? Kakve ba datume. Ja bih i taj organizovani odvoz kabastog otpada ukinuo. Ne znam ima li igdje to. Jer stoka i tad toliko toga nabaca da ovima iz rada trebaju sedmice da to odvuku.Messier wrote: ↑24/05/2025 00:20mi imamo 2,3 problema do smeca,odlaganja i rjesenja Sokolja kao deponije.snijeg_led wrote: ↑24/05/2025 00:11 treba bolje da se cisti, rijesi pitanje smeca na svakom koraku, ako treba postaviti kamere kod kontejenra i table da cijenam za kaznu
Sta mislis sto nama dovlace ove ves masine, frizidere, polovne. Iz njemacke. Pa zato jer im je isplativije to dati nekome bosancu da vozi to smece, jer tamo ga mora platiti. A ovdje gospoda hej hoce jos pazi i datum satnicu i mjesto kad ce ovi doci da uzmu vase smece.
Utuvite vise sebi u glavu da zivite u gradu. Grad nosi velike pogodnosti, ali i zrtvu i trosak.
Ja ne mogu da vjerujem sta ovdje pojedini pisu, i sta pisu po fb.
Rad ima odlagaliste kabastog otpada kod njihovog sjedista u Paromlinskoj. Gdje vi zivite?! Sta ba tebi ima ko dolazit na noge i odvlacit ti ormare za 6.50 KM mjesecno. Koji je vama qrac?!
Dakle, ne moras cekati nikakve datume, ne moras bacati u Bosnu. Svaki dan u svako doba, mozes odvuci gore sta hoces. Ormare, cilime, gume, gradjevinski otpad. Nemas kombi? Plati ko ima i nek odvuku.
Udjes u dvoriste i sve ti fino pise gdje sta ide. Ja sam isao barem 10x. Renovirao stan, hrpa smeca, sve sam.gore odvukao. Jos povrh svega te gore docekaju veoma ljubazni uposlenici.
Mi ovdje smo stoka nevidjena i previse se raji dopustilo. Svako zine hoce kontejner, evo. Vani ba nemas gdje bacit smece jebote, sve zajljucano. Nemas. Bio sam po norveskoj, finskoj nadjes se u naselju, nema kontejnera. Nema ba smeca. Zakljucano. I hajd stisni pa izbaci kauc nasred ulice. Nema toga. Kod nas, sve moze. I hajd sto imas eto kontejnere trpaj sta hoces. Kad hoces. Nego se stoka osili pa baca sve sta im padne na pamet. I jos hej nadju se da krive firmu rad za to. Pa kakva stoka se nakotila nama 15 radova ne bi pomoglo.
to mi treba, a vidim da znas, ide za vikend organizacija i odnosenje.