SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#91101 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Javier Pena wrote: 23/05/2025 16:29 Ogroman problem u svemu su tenderi i procedure i što se sve to otegne u nedogled plus se svi pojačano boje odgovornosti još od fadilovih respiratora.
Fadil je pao na respiratorima. A, trebao je pasti na vakcinama prvo. Sto ih nije nabavio.

Savrsen sistem je napravljen. Kad nista ne uradis, nikom nista. Pao tender. Ko da je snjeg pao. Visa sila.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#91102 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sime_cipol »

Deratizacija se po ulazima mora vrsitii 2x godisnje, mislim da je cista laz da to nije niko uradio 2 godine
Laplace

#91103 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

Naslovnica wrote: 23/05/2025 15:21
Laplace wrote: 23/05/2025 15:17
Naslovnica wrote: 23/05/2025 11:40

Večeras lupamo u šerpe, 20:30h.
#lupamo
edit: https://www.klix.ba/vijesti/bih/zavod-z ... /250523073

MANDALI SVE!
Daj vakcina!
Ne znam čemu odmah izrugivanje, sarkazam i nekakve vakcine (koje niko nije spomenuo) u igri. Ovo se rješava higijenom i civilizovanim odnosom prema okolini.

Btw, ne samo da sam znao nego sam to i pisao/pričao/predviđao da će ovakav nehat o ovolika nehigijena kod nas dovesti do neke epidemije. Nepokošena trava, smeća gdje god pogledaš, deratizacija koja se obavlja reda radi (tu i tamo se baci otrov i to je kao rješenje) doveli so do namnožavanje glodara i posljedične zoonoze. Nije kvantna mehanika i ne trebaju vakcine ni lockdown, trebamo naprosto biti savjesni i uredni i to je to.

SARA-CoV-2 je virus,leptospira je bakterija. Zaraze se prenose na druge načine. Osim toga, na linku koji je @drug_profi priložio piše da se boles ne širi sa čovjeka na čovjeka, pa mi je nejasna veza sa kovidom (osim da ste htjeli ispasti duhoviti).
Ne znam ni ja šta ste se navili i šta vam smeta izrugivanje, sarkazam i vakcine, jel' ti rod?
Forum jbte, nije rektorat
Ma, ulijeću likovi klizeći na svaku temu. I nije toliki problem na forumu koliko u real life, ubiše sa pričom o kovidu i vakcinama na svaku temu toliko da bih sam sebi probio uši usijanom iglom.
BadBoy

#91104 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

banjaluka078 wrote: 23/05/2025 14:36
Haris.ba wrote: 23/05/2025 14:09
Bolibriga i peksinluk vlada.
Narod prozore ne otvara da izraci sobe, a kamoli sta drugo.
Bio nedavno na putu u jedan veci susjedni grad. Ujutro u 6 vidio jastuke na otvoren prozor ostavljaju.

Meni se pojavila podzemna voda u sklonistu u zgradi u jednom ventilacionom kanalu. Hiljaduipo KM sa crpljenjem i ugradnjom pumpe, i nema vise problema.

Mogao sam od opcine dobiti neku pomoc tipa 50% troskova. Ali, voda kad ide nisam mogao cekati.
Mislila sam da je neka zakonska zavrzlama. A ono, opet mi sa "država d' uradi nešto".

Kona imala podstanare, 10 mjeseci nisu otvorili prozor, ni zidove curci, hanuma je kuhala bez nape, bez otvaranja prozora, da nisam sama vidjela stanje, ne bih joj vjerovala za priču.

U doba labavog pridržavanja zakona odmah iza rata, komšija do mene držao svinje i kokoške, nikad čišćeni, kako zakolje životinje, tako to sve ostane mjesecima. U tom svemu su imali pacove kapitalce, koji su pravili problem cijelom komšiluku. Zatrči mi se kroz dvorište, ja u panici, to zvijer prava.
Cuko im je fasovao leptospirozu, pa tek kad je umro u strašnim mukama, onda su skotali da bi se valjalo zabaviti higijenom i deratizacijom.
Mi smo pogan i peksin narod. Pranje guzice nije jedini element čistoće.
Haris.ba

#91105 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 23/05/2025 16:34 Deratizacija se po ulazima mora vrsitii 2x godisnje, mislim da je cista laz da to nije niko uradio 2 godine
Postavio sam izjavu direktora zavoda

Nije vrsena derartizacija kanalizacije.
Laplace

#91106 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:34
nepass1 wrote: 23/05/2025 15:29
JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:20

pa zar ima šta konkretnije nego reći da je vlast, koja ne vrši osnovne funkcije poput košenja, čišćenja, deritizacija, dezinsekcija, odvoza smeća itd. snosi krivicu za izbijanje epidemije?

štaviše, imamo situaciju u kojoj ne bi ni znali da se ovo dešava da jedna doktorica nije progovorila o nečemu što traje već mjesec dana

tako da i za tebe isto važi što i za sve nas, a nama koji visimo po forumu već godinama je jasno da si uletio i na ovu temu samo da kanališeš narativ, kako se ova situacija ne bi prišila trenutnoj vlasti :D

ps

de isposluj da mi i na ovom podforumu zabrane pisanje :lol:

a ovaj post će biti svakako izbrisan...a tema vjerovatno zaključana samo dok neko upita šta je vlast radila dok se ovo dešavalo :roll:
Pa ne moze bog pocistiti za nasim narodom. Je li vlast kriva sto je neko jucer iz auta izbacio 5,6,7 usranih pelena? Na sred ceste jebene pelene u aleji b.s.
jarane ja sam juče proveo sat vremena čisteći pelene oko zgrade što su ih kerovi razbucali i raznijeli
Biće da su to iste pelene.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#91107 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 15:48
JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:35
Chmoljo wrote: 23/05/2025 15:33

Pa ako budes nastavio lazno optuzivati svakako da cu ti prijaviti post. Tuzno.
:lol: :lol: :lol: :lol:

sjaši i ne kvotaj me sendvičaru

ideš na foe

ps

još uvijek koristiš privilegije jer mi sistem ne dopušta da te stavim na foe....ne znam kako te nije stid prijetiti bilo kome ovdje :roll:
Treba li da te podsjetim da si se prvi referiso na moj post i sad trazis da sjasem? Hoces opet plakati kako te proganjam, samo zato sto ti dogovaram na postove, a stalno guzici cepa trazis sa provociranjem? I onda drugi krivi.

Prividjaju ti se prijetnje, jer prosto trazim da ne siris neistine. A prijava posta nije prijetnja.

Tuzno, zaista tuzno ako mislis da si bitan da ja za tebe nesto urgiram kod nekoga. Ikoga.
činjenica je da si privilegovan i da tu privilegiju koristiš kao pravi Ćaci :run:
Isner

#91108 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Isner »

Kod mene su radili deratizaciju zelenih površine, tacnije ostavili obavjestenje na stubu da su razbacali parafinske kesice i kocke za trovanje glodara... I to prosle sedmice... Prije toga, nisu to radili najmanje desetak godina a nekad su radili svake godine...

Svake sedmice dužinom ograde pokupim jednu do dvije kante jupola pune kesa/ica, omota od sladoleda, flašica i svega što prebace preko ograde, uglavnom djeca.. Ja ne znam cemu ih uce u školi da ih 25 od 30 pored kontejnera ili kante baci smece u travu ili po trotoaru...
JoseMujica

#91110 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Laplace wrote: 23/05/2025 16:39
JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:34
nepass1 wrote: 23/05/2025 15:29

Pa ne moze bog pocistiti za nasim narodom. Je li vlast kriva sto je neko jucer iz auta izbacio 5,6,7 usranih pelena? Na sred ceste jebene pelene u aleji b.s.
jarane ja sam juče proveo sat vremena čisteći pelene oko zgrade što su ih kerovi razbucali i raznijeli
Biće da su to iste pelene.
nisu...ja sam u Novom Sarajevu

i vjeruj da ne znam više koji je ovo put da čistim pelene....ne kontam što su kerovima pelene interesantne da ih bucaju :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91111 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote: 23/05/2025 16:40
Chmoljo wrote: 23/05/2025 15:48
JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:35

:lol: :lol: :lol: :lol:

sjaši i ne kvotaj me sendvičaru

ideš na foe

ps

još uvijek koristiš privilegije jer mi sistem ne dopušta da te stavim na foe....ne znam kako te nije stid prijetiti bilo kome ovdje :roll:
Treba li da te podsjetim da si se prvi referiso na moj post i sad trazis da sjasem? Hoces opet plakati kako te proganjam, samo zato sto ti dogovaram na postove, a stalno guzici cepa trazis sa provociranjem? I onda drugi krivi.

Prividjaju ti se prijetnje, jer prosto trazim da ne siris neistine. A prijava posta nije prijetnja.

Tuzno, zaista tuzno ako mislis da si bitan da ja za tebe nesto urgiram kod nekoga. Ikoga.
činjenica je da si privilegovan i da tu privilegiju koristiš kao pravi Ćaci :run:
Cinjenica je da nemas blage o cemu pricas po obicaju. :thumbup:
Laplace

#91112 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

banjaluka078 wrote: 23/05/2025 15:46 Svakako da vlast ima svoj dio odgovornosti ako nisu proveli sve postupke koje su trebali.

A da smo mi prljav narod i da ti ne možeš majmuna dozvati pameti da ne istrese pepeljaru na parking pored auta, to je činjenica.

O merhametluku hranjenja pasa i mačaka po naseljima, pa se na tu hranu navade svi hajvani, drugom prilikom.
Pa sad, otkad hranimo mačke koje su nam odnekud dolutale do dvorišta, glodara nema ni na vidiku. A ni zmija. Poneki gušter preživi, ptice ako su dovoljno oprezne i to je to. I pse hranimo, isto lutalice, i opet ne navuku glodare. Samo je bitno držati higijenu i kad hraniš životinje i ne ostavljati ostatke hrane po cijeli dan na otvorenom.
kabal1337

#91113 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

traze hranu...
Av maju je kriv za kerove, namjerno se ova situacija napravila ogromne pare se vrte. Sto od njih, sto od donacija i ovih sto "lafo' cuvaju tj drze neke azile.
Na drugu stranu imas i onih koji drze, al previse je to.
Imam psa, ali ovo sa lutalicama nije ok.
Laplace

#91114 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:45
suspect_zero wrote: 23/05/2025 15:38
vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:26

Ugradis u Zakon sva nedopustiva ponasanja i klepas po dzepu. Da mi nesto bilo neko djelo dal krivice ili prekrsaja mora biti kao takvo odredjeno u zakonu i propisana sankcija. To sto kod nas prolaze stoljeca a mi nismo sva neprikladna ponasanja ugradili u zakone je ozbiljan problem. A znamo srati kako negdje nesto funkcionise vani a ovde ne.
Ko i za vecinu stvari koje nisu zakonski regulisane ili su nakaradno regulisane....evo ponovo nam se copor pascadi pojavio, mislis da ce iko uputiti na pravi broj ..koga god zoves nije nadležan, nema mjesta u azilu :? ...Opstina nema nista sa tim, inspekcija upucuje na veterinarsku, ovi na policiju :-) jbo lud ludjeg.
Ma zna se sve boga ti. Mozda je hrana ispravna ali su u trasportu preko presli glodari ili je skladistena u poganscini. Nista novo niti nevjerovatno jer sva ta skladista nisu ispravna niti hojrati kontrolisu. Kad nastane problem onda se utvrdi manjkavost. Da su radili svoj poso ne bi toga bilo. Boga pitaj odakle je stvarni izvor zaraze. Moze biti bilo sta. Glodari se krecu, seru i prljaju okolo i zaraza putuje.

Moc glupih ljudi je fascinantna.
Zato ljudi u nekim zemljama (i ponegdje kod nas) puštaju mačke u radnje i skladišta. Istjeraju sve glodare a ne prljaju hranu. Nama su oko kuće istrijebili sve glodare, tačnije odbili ih. Ponekog ulove, nekad se igraju sa mišem u dnevnoj sobi pa ih zajedno lovimo po ložionici (ja ga ulovio :bih: ) - doduše, odavno to ne rade.
JoseMujica

#91115 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

Velika akcija čišćenja u Sarajevu nakon pojave leptospiroze, učestvuje 120 radnika i brojna vozila
krenule uhljebljene ljepotice s čišćenjem i deratizacijom kad je epidemija izbila :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ko nas je kleo nije dangubio :skoljka:
black

#91116 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black »

posljedica, izmedju ostalog, i neulaganje u kulturu ma koliko to zvucalo banalno ili smijesno..sem ove proce o prljavstini i sveopstoj nekulturi, svjez primjer su i kamere na stajalistima..
Laplace

#91117 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 23/05/2025 16:50 traze hranu...
Av maju je kriv za kerove, namjerno se ova situacija napravila ogromne pare se vrte. Sto od njih, sto od donacija i ovih sto "lafo' cuvaju tj drze neke azile.
Više su krivi oni koji ih izbacuju pored tržnih centara, škola, restorana,... Navodno to rade i vlasnici azila, samo prebacuju iz grada u grad.
JoseMujica

#91118 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JoseMujica »

kod mene je čopor u naselju....redovno razbucaju kese iz kontejnera i posvuda rastrgaju posrane pelene :sad:

pošto imaš cuku...pitanje...zašto baš pelene :?
kabal1337

#91119 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Laplace wrote: 23/05/2025 16:52
Više su krivi oni koji ih izbacuju pored tržnih centara, škola, restorana,... Navodno to rade i vlasnici azila, samo prebacuju iz grada u grad.
Naravno da rade, oni ih i razmnozavaju. Ogromne donacije dobijaju iz inostranstva za hranu itd.
Ovo sa lutalicama je organizovani kriminal.
Nesto su na fazon youtubera sto prikupljaju donacije za pomoc.
Laplace

#91120 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

kabal1337 wrote: 23/05/2025 17:10
Laplace wrote: 23/05/2025 16:52
Naravno da rade, oni ih i razmnozavaju. Ogromne donacije dobijaju iz inostranstva za hranu itd.
Ovo sa lutalicama je organizovani kriminal.
Nesto su na fazon youtubera sto prikupljaju donacije za pomoc.
Zato što nigdje nema prave kontrole. Kad se već daju donacije, onda se mora kontrolisati i na šta i kako se one troše. A kod nas sve dopola i preko veza.

Nismo jedina zemlja koja ima samoživuće životinje po gradovima, vjerovano. Ali smo bismo makar mogli da ih zbrinemo i održavamo zdravima, radi nas samih ako ne radi životinja. Jer, ovako prizivamo srednjovjekovnu kugu.
BadBoy

#91121 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

Laplace wrote: 23/05/2025 15:47
banjaluka078 wrote: 23/05/2025 14:05 U čemu je ovdje fazon, ko inače čisti podrume, koga su zvali?
Zašto to stanari ne mogu uraditi sami?

Naglašava da već deset godina stanari ukazuju da treba očistiti podrume.

"Dole je katastrofa, ne može se ući", ističe on.

Smrad vlage, te određene količine smeća zatekli smo u neosvjetljenim podrumima ovog i susjednog ulaza.
Ima kod nas takav kolega: on predloži "trebalo bi to-i-to" i izmakne se, neka drugi sve odrade. On je predložio i od njega je dosta.
Mudroseri I pametolozi, uvijek znaju šta bi i kako bi trebalo i samo seru okolo a nikada ništa sam ne radi. To nam je nacionalni sport
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#91122 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by konektovan »

shape of despair wrote: 23/05/2025 16:42 Image
Image
Image
Pure nature, 2 min od centra, sta hos?! :lol:
BadBoy

#91123 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by BadBoy »

JoseMujica wrote: 23/05/2025 16:51
Velika akcija čišćenja u Sarajevu nakon pojave leptospiroze, učestvuje 120 radnika i brojna vozila
krenule uhljebljene ljepotice s čišćenjem i deratizacijom kad je epidemija izbila :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Dok nas ne ubije kuga nećemo doći pameti
kabal1337

#91124 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

Cuvajte se raja krpelja ako setate po ovoj travi. Itekako ih ima i po gradu, vils itd.
Logovan

#91125 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

JoseMujica wrote: 23/05/2025 16:51

Jedan od problema je broj radnika. Na ovoliki grad samo 120 radnika.
Post Reply