SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Haris.ba

#91076 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:36 Imaju komunalne redare godinama,komsinica godinama radi, zelena odijela isto sumari, akntašn i kafica i lelemudija. Grad ko zadnja ona indijska raspalina.
I jedino nadlezni ako neko parkira na javnoj zelenoj povrsini. Ono, neka i to. Znam ih nekoliko sto su kazne popili.

Ali, tu staje. Umjesto da su fino im uveli nadleznosti.

I inspekciji za privatna lozista. Ali, to je tema omo zagadjenja zraka.
insaneinthebrain

#91077 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by insaneinthebrain »

Sid the sloth wrote: 23/05/2025 15:37
insaneinthebrain wrote: 23/05/2025 15:24
Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:19

alergija od OTROVA u/na njegovim jb jagodama...nije bilo trovanja

ali meni je i alergija ko mrtva glava
:lol: :lol: :lol:
cuj alergija od otrova. sta sve neces procitiati ovdje. ti si dobila alergiju na jagode, nista vise
Neces vjerovati ali sam i ja licno vidio takav slucaj. Dijete pojelo neke kupovne jagode i imalo katastrofalnu alergijsku reakciju, kontamo dijete alergicno na jagode. I hajd da probamo nakon mjesec dana kad su i nase domace bile zrele, pojede dijete jednu - nista, nakon nekih sat vremena pojede jos par komada i nista. Nakon toga je svakih par dana jeo domace jagode i nije imao alergiju.
Tako da je izgleda alergija na neki od preparata koje su davali tim kupovnim jagodama a ne na same jagode.
moze biti, kakvim se sve pesticidima naprskaju jagode.
Laplace

#91078 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

mali_balon wrote: 23/05/2025 13:42
Ateista wrote: 23/05/2025 12:45
mali_balon wrote: 23/05/2025 12:36 De de serite dok se vama ili nekom vasem nesta ne desi......onda cemo po drzavi......
Naravno da cemo po drzavi kad donosi debilne mjere koje nemaju efekta, a ne radi konkretno sta treba i kad treba da se zastiti zdravlje ljudi.
Mogu mislit ti bi to u dva poteza rijesio sve...ali da tebe niko ne dira
To me najviše nervira: samoproglašeni stručnjaci za sve. Sjednu njih nekoliko i pametuju kako vlast nije dobro postupala tokom pandemije (samo im fali da sjednu na zidiću ispred lokalne trgovine sa flašama piva u rukama), eto kao oni bi to brže, bolje, ljepše.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91079 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 23/05/2025 15:32
vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:26
Ugradis u Zakon sva nedopustiva ponasanja i klepas po dzepu. Da mi nesto bilo neko djelo dal krivice ili prekrsaja mora biti kao takvo odredjeno u zakonu i propisana sankcija. To sto kod nas prolaze stoljeca a mi nismo sva neprikladna ponasanja ugradili u zakone je ozbiljan problem. A znamo srati kako negdje nesto funkcionise vani a ovde ne.
I za to je kriv samo UK i ministar komunalne.
Ali, zacesljalo se praviti komunalnu policiju.

A, kad se sjetim pozitive Forte kad je npr.krenuo sa uklanjanje olupina sa parkinga.
Propusten je mandat da se u komunalnu provredu stavi neki pitbul poput Stete koji bi nadigo sve da se radi i mijenja.

Na tome su hladno izbore mogli dobiti.
dječak sa šibicama

#91080 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Cekaj, svi kazu deratizacija nije uradjena dvije godine, samo ministar ukontru, uradjeno je.

Ko tu laze, ministar ili ostali koji tvrde drugacije. Smije li se prozivati ministar, da dezurni vlastobranitelji ne izvedu kontranapad?
vjeshalica

#91081 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 23/05/2025 15:38
vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:36 Imaju komunalne redare godinama,komsinica godinama radi, zelena odijela isto sumari, akntašn i kafica i lelemudija. Grad ko zadnja ona indijska raspalina.
I jedino nadlezni ako neko parkira na javnoj zelenoj povrsini. Ono, neka i to. Znam ih nekoliko sto su kazne popili.

Ali, tu staje. Umjesto da su fino im uveli nadleznosti.

I inspekciji za privatna lozista. Ali, to je tema omo zagadjenja zraka.
Pisali su i za kabasto smetlje i roljanje smeca firaunima po Shvrakinom. Jos su morali sa policijom raditi.
banjaluka078

#91082 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

mali_balon wrote: 23/05/2025 15:13
Ne budi naivna....ako ne vidis ne vjeruj.....znao sam ja tako jednog seljaka......zajednicki im samo selo nista vise......taj je kupovao na heci onda ode prakira pred zgradu i prodaje iz gepeka fol domace......ali pametno radio nije imao vise od 5kg nekog povrca....i samo sezonsko picio,......lik je na kraju po narudzbama radio....donese podjeli uzme pare ode na pijacu opet kupi robe i ma drugu lokaciju......
Ne kazem, ima i postengo svijeta ali....
Naš portir tako neke godine snabdio cijelu firmu "svojim domaćim neprskanim jabukama", prodavao na gajbe. Dok nije viđen u Zoki komercu kako tovari te gajbe u svog pasata.
Haris.ba

#91083 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: 23/05/2025 15:42
Propusten je mandat da se u komunalnu provredu stavi neki pitbul poput Stete koji bi nadigo sve da se radi i mijenja.

Na tome su hladno izbore mogli dobiti.
Slazem se. Ali, jos mogu to rijesiti. Treba nekoliko clanova zakona da se izmjeni i pravilnici ministri da donesu. Moze se ako se zeli.
vjeshalica

#91084 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

suspect_zero wrote: 23/05/2025 15:38
vjeshalica wrote: 23/05/2025 15:26
suspect_zero wrote: 23/05/2025 15:22

Nisi kreten ali razmisli kako da adekvatno kazne nekoga ko rovi po kontejneru ...kontam sta hoces reci, gledam cesto cige kada obilaze nase kontejnere, izbacuje iz kontejnera smece po ulici trazeci ono sta vec trazi :roll: ali kako ga kazniti, nema banke
Ugradis u Zakon sva nedopustiva ponasanja i klepas po dzepu. Da mi nesto bilo neko djelo dal krivice ili prekrsaja mora biti kao takvo odredjeno u zakonu i propisana sankcija. To sto kod nas prolaze stoljeca a mi nismo sva neprikladna ponasanja ugradili u zakone je ozbiljan problem. A znamo srati kako negdje nesto funkcionise vani a ovde ne.
Ko i za vecinu stvari koje nisu zakonski regulisane ili su nakaradno regulisane....evo ponovo nam se copor pascadi pojavio, mislis da ce iko uputiti na pravi broj ..koga god zoves nije nadležan, nema mjesta u azilu :? ...Opstina nema nista sa tim, inspekcija upucuje na veterinarsku, ovi na policiju :-) jbo lud ludjeg.
Ma zna se sve boga ti. Mozda je hrana ispravna ali su u trasportu preko presli glodari ili je skladistena u poganscini. Nista novo niti nevjerovatno jer sva ta skladista nisu ispravna niti hojrati kontrolisu. Kad nastane problem onda se utvrdi manjkavost. Da su radili svoj poso ne bi toga bilo. Boga pitaj odakle je stvarni izvor zaraze. Moze biti bilo sta. Glodari se krecu, seru i prljaju okolo i zaraza putuje.

Moc glupih ljudi je fascinantna.
Ateista

#91085 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 23/05/2025 12:36 De de serite dok se vama ili nekom vasem nesta ne desi......onda cemo po drzavi......
Naravno da cemo po drzavi kad donosi debilne mjere koje nemaju efekta, a ne radi konkretno sta treba i kad treba da se zastiti zdravlje ljudi.
Pa vidi, garantujem da bih uradio puno bolje i vise da se mene pitalo, nego sto su to uradile vlasti, a da bi pri tome ljudi manje imali posljedica u obicnom zivotu. To da "mene niko ne dira" ti je suvisno, ocigledno je da ne citas paznjivo i sa razumijevanjem sta pisem, jer nikad ne govorim samo iz svog ugla vec pokusavam sagledati kako nesto utice i na druge, bunim se i protiv nebuloznih stvari i odluka cak i kad mene licno ne doticu. Tako i u vrijeme idiotskih mjera i lockdowna, mogu reci da su mi se poklopile mnoge stvari zbog kojih na mene sve to nije uticalo bas u tolikoj mjeri, posao mi recimo nije bio doveden u pitanje i mnoge druge stvari, da ne idem sad u detalje, ali mi je itekako bilo zao mnogih ljudi kojima te mjere jesu sjebale svasta nesto, i tako nesto nikad necu prihvatiti kao normalno bez obzira na to sto sam ja tad dosta dobro prosao.
banjaluka078

#91086 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by banjaluka078 »

Svakako da vlast ima svoj dio odgovornosti ako nisu proveli sve postupke koje su trebali.

A da smo mi prljav narod i da ti ne možeš majmuna dozvati pameti da ne istrese pepeljaru na parking pored auta, to je činjenica.

O merhametluku hranjenja pasa i mačaka po naseljima, pa se na tu hranu navade svi hajvani, drugom prilikom.
Laplace

#91087 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

banjaluka078 wrote: 23/05/2025 14:05 U čemu je ovdje fazon, ko inače čisti podrume, koga su zvali?
Zašto to stanari ne mogu uraditi sami?

Naglašava da već deset godina stanari ukazuju da treba očistiti podrume.

"Dole je katastrofa, ne može se ući", ističe on.

Smrad vlage, te određene količine smeća zatekli smo u neosvjetljenim podrumima ovog i susjednog ulaza.
Ima kod nas takav kolega: on predloži "trebalo bi to-i-to" i izmakne se, neka drugi sve odrade. On je predložio i od njega je dosta.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#91088 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:35
Chmoljo wrote: 23/05/2025 15:33
JoseMujica wrote: 23/05/2025 15:20

pa zar ima šta konkretnije nego reći da je vlast, koja ne vrši osnovne funkcije poput košenja, čišćenja, deritizacija, dezinsekcija, odvoza smeća itd. snosi krivicu za izbijanje epidemije?

štaviše, imamo situaciju u kojoj ne bi ni znali da se ovo dešava da jedna doktorica nije progovorila o nečemu što traje već mjesec dana

tako da i za tebe isto važi što i za sve nas, a nama koji visimo po forumu već godinama je jasno da si uletio i na ovu temu samo da kanališeš narativ, kako se ova situacija ne bi prišila trenutnoj vlasti :D

ps

de isposluj da mi i na ovom podforumu zabrane pisanje :lol:

a ovaj post će biti svakako izbrisan...a tema vjerovatno zaključana samo dok neko upita šta je vlast radila dok se ovo dešavalo :roll:
Pa ako budes nastavio lazno optuzivati svakako da cu ti prijaviti post. Tuzno.
:lol: :lol: :lol: :lol:

sjaši i ne kvotaj me sendvičaru

ideš na foe

ps

još uvijek koristiš privilegije jer mi sistem ne dopušta da te stavim na foe....ne znam kako te nije stid prijetiti bilo kome ovdje :roll:
Treba li da te podsjetim da si se prvi referiso na moj post i sad trazis da sjasem? Hoces opet plakati kako te proganjam, samo zato sto ti dogovaram na postove, a stalno guzici cepa trazis sa provociranjem? I onda drugi krivi.

Prividjaju ti se prijetnje, jer prosto trazim da ne siris neistine. A prijava posta nije prijetnja.

Tuzno, zaista tuzno ako mislis da si bitan da ja za tebe nesto urgiram kod nekoga. Ikoga.
talijan97

#91089 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by talijan97 »

Sreca pa izvor zaraze nije kroz vodosnadbijevanje, kad sam vec kod toga, jedva cekam nove redukcije i pucanje cijevi.
dječak sa šibicama

#91090 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Image
Image
Image

nije samo nekosenje, kod mene u ulici je izrasla djungla, ovo je prije pet sest godina bila samo trava, travnjak uz par drveta za hlad. Sad je djungla.

Zadnji koji je ovo ukrcio, Ajnadzic, naravno i on uz predizbornu kampanju dijeleci turske kokakole ali uradio je. Odnosno organizovao, uradili su lokalni gradjani uz pomoc komunalnih sluzbi ako se ne varam civilna zastita. To je bilo prije 6-7 godina.

Mandic ovo ni ne gleda, Trojku boli kita, kao i gradjane koji se sami nece organizovati ili ne mogu. A u ovoj djungli pojavljuju se i lisice, kod Bosnalijeka redovna pojava (dolaze sa Betanije a mozda su se vec i nastanile u djungli) doci ce i ovdje niz ulicu pa ce svracati u Penny da kupe hranu za cuke.
Kad dodje do bjesnila medju ljudima ili neka druga zivuljka donese neku zarazu, onda ce se loptica krivice prebacivati na vlasti na gradjane i obratno.
tramvajtrojka

#91091 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by tramvajtrojka »

dječak sa šibicama wrote: 23/05/2025 15:50 Image
Image
Image

nije samo nekosenje, kod mene u ulici je izrasla djungla, ovo je prije pet sest godina bila samo trava, travnjak uz par drveta za hlad. Sad je djungla.

Zadnji koji je ovo ukrcio, Ajnadzic, naravno i on uz predizbornu kampanju dijeleci turske kokakole ali uradio je. Odnosno organizovao, uradili su lokalni gradjani uz pomoc komunalnih sluzbi ako se ne varam civilna zastita. To je bilo prije 6-7 godina.

Mandic ovo ni ne gleda, Trojku boli kita, kao i gradjane koji se sami nece organizovati ili ne mogu. A u ovoj djungli pojavljuju se i lisice, kod Bosnalijeka redovna pojava (dolaze sa Betanije a mozda su se vec i nastanile u djungli) doci ce i ovdje niz ulicu pa ce svracati u Penny da kupe hranu za cuke.
Kad dodje do bjesnila medju ljudima ili neka druga zivuljka donese neku zarazu, onda ce se loptica krivice prebacivati na vlasti na gradjane i obratno.
Hvala sto si nam uslikao kako si stvoren za podforuma auto i teme parking papak, sve nesto druge prozivas glumis neku visinu i onda se parkiras na trotoar

sve mrtvi licemjeri govore nekima kakvi su a oni sami gori od tih kojima govore 30x :mrgreen: :mrgreen: :lol:
PM72

#91092 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by PM72 »

Trojka je zlo...njeni "kadrovi" su nas svukli u ravan.
splinter

#91093 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Laplace wrote: 23/05/2025 15:41

To me najviše nervira: samoproglašeni stručnjaci za sve. Sjednu njih nekoliko i pametuju kako vlast nije dobro postupala tokom pandemije (samo im fali da sjednu na zidiću ispred lokalne trgovine sa flašama piva u rukama), eto kao oni bi to brže, bolje, ljepše.
To nije ništa novo. Dobro, ovo je forum pa otrpi sve, ali se godinama ovdje "ukidaju" entiteti, pravi sastav reprezentacije za napad na svjetsku titulu, rješava teški kriminal, rješavaju problemi u zdravstvu, školstvu itd itd. . .
U neku ruku shvatam, narod nema povjerenje u nadležne, a nadležni su dobrim dijelom podobni a ne sposobni. Evo i u ovom slučaju, prvi pacijenti sa simptomima su evidentirani krajem aprila, a prva 3 laboratorijski potvrđena slučaja su bila 15.05. ove godine. Nigdje nije bilo zvanične potvrde, dakle pokušalo se zataškati, a evo npr slučajno saznam da se nešto dešava. možda da ima 7 dana.
Sad i ova priča oko jagoda i to, ok moguće je to, ne samo jagode nego i povrće, salate, ali se ne uklapa baš jer je taj neki prvi klaster sa Aerodromskog naselja gdje su bili sve muškarci od 25 do 29 godina, pa nisu samo oni kupovali i jeli jagode, valjda bi prva na udaru bila djeca.
Mislim, mjere higijene, održavanja zelenih površina, odvoz smeća, deratizacija su vrlo bitne, jer nije samo Leptospiroza opasnost ovdje, nego i Hantavirusne infekcije. Također, ne prenose samo pacovi i glodari Leptospirozu, oni jesu primarni domaćin, ali tu si i psi, mačke, pa čak i čovjek.
Da ne bi bilo sad svi su generali poslije bitke, ovo ipak nije stručni forum, ja sam prije nekoliko godina predlagao neke projekte koji bi nam otvorili oči oko toga šta se sve od patogenih mikroorganizama krije u "našem dvorištu" ( parkovi, izletišta i sl.) , kolika je kontaminacija tla i čime sve, ali najbolje je da čovjek to sve sam isfinansira i ponudi gotov rezultat ovima (kao i prošlima na vlasti) da se okite time, čast izuzecima.
Povedite računa o sebi i svojima najmilijim, držite higijenu, pregledajte dobro djecu koaj se igraju vani, od raznih ogrebotina, rana, eventualno prisustva krpelja, oni su još veći prpblem,a sad su u fazi nimfe ili mladih jedinki i vrlo su sitni, teško ih je uočiti. Čuvajte sami sebe.
dječak sa šibicama

#91094 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Image

mapa zarazenih

jos uvijek niko ne iznosi podatak kako su se ljudi zarazili, samo da "voda nije zarazena"
vjeshalica

#91095 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Sta ima se raspravljati kad su nonsalantno zitelji grada prelazili preko pasijih govanscina godinama sto su se istovarali po parkovima, kao nije toliki problem.
laik1981

#91096 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Niti se hrana kontrolise kako treba, niti se odrzavaju sve zelene povrsine, a i situacija sa smecem je daleko od zadovoljavajuce. Previse se nesposobnih neradnika nakotilo po javnim kompanijama i ustanovama. Malo se probude tek kad neki belaj bude. Vidim danas kose oko olimpijskog. Trava bila pola metra. Oko drzavnog suda trava metar.
shape of despair

#91097 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by shape of despair »

Kod nas zelene povrsine ne da nisu uredene,ono trava podsisana pa cak i posijana, ivice pod konac,neko cvijece.... kod nas nije ni pokoseno.
Sistem kontejnera nikako ne valja, rovare vrane, cuke, beskucnici, svuda razbacano. Generalno javasluk i stanovnika. Idem neki dan za Gorazde, cijelim putem smece,znaci na duzini od 100km smece pored puta.
Laplace

#91098 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

mali_balon wrote: 23/05/2025 15:13
Toffee karamela wrote: 23/05/2025 15:07
mali_balon wrote: 23/05/2025 15:02

A sta mislis otkud je taj sa b faze nabavio jagode
čovjek je seljak, vjv iz domaćeg gazdinstva
Ne budi naivna....ako ne vidis ne vjeruj.....znao sam ja tako jednog seljaka......zajednicki im samo selo nista vise......taj je kupovao na heci onda ode prakira pred zgradu i prodaje iz gepeka fol domace......ali pametno radio nije imao vise od 5kg nekog povrca....i samo sezonsko picio,......lik je na kraju po narudzbama radio....donese podjeli uzme pare ode na pijacu opet kupi robe i ma drugu lokaciju......
Ne kazem, ima i postengo svijeta ali....
Ja sam jagode kupovao kod čovjeka sa sela (brdo Hrasno kod Breze), ali tako da odem do njega, gldeam dok one korpice puni jagodama a iza njega njiva sa zasađenim jagodama (par puta je išao i da nabere jagoda ako mu zafali).

I opet ne možeš biti siguran. Jagode su niske, pacovi mogu zaraziti plod i to ne možeš spriječiti dok god ne istrijebiš pacove.
Javier Pena

#91099 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Javier Pena »

Ogroman problem u svemu su tenderi i procedure i što se sve to otegne u nedogled plus se svi pojačano boje odgovornosti još od fadilovih respiratora.
kabal1337

#91100 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by kabal1337 »

shape of despair wrote: 23/05/2025 16:20 Kod nas zelene povrsine ne da nisu uredene,ono trava podsisana pa cak i posijana, ivice pod konac,neko cvijece.... kod nas nije ni pokoseno.
Sistem kontejnera nikako ne valja, rovare vrane, cuke, beskucnici, svuda razbacano. Generalno javasluk i stanovnika. Idem neki dan za Gorazde, cijelim putem smece,znaci na duzini od 100km smece pored puta.
Da bogdo ima kontejnera. Negdje su uveli kante, katastrofa. Sve super, ali neke ulice uopste nisu pogodne al haj
Post Reply