Laplace wrote: ↑23/05/2025 15:41
mali_balon wrote: ↑23/05/2025 13:42
Ateista wrote: ↑23/05/2025 12:45
Naravno da cemo po drzavi kad donosi debilne mjere koje nemaju efekta, a ne radi konkretno sta treba i kad treba da se zastiti zdravlje ljudi.
Mogu mislit ti bi to u dva poteza rijesio sve...ali da tebe niko ne dira
To me najviše nervira: samoproglašeni stručnjaci za sve. Sjednu njih nekoliko i pametuju kako vlast nije dobro postupala tokom pandemije (samo im fali da sjednu na zidiću ispred lokalne trgovine sa flašama piva u rukama), eto kao oni bi to brže, bolje, ljepše.
To nije ništa novo. Dobro, ovo je forum pa otrpi sve, ali se godinama ovdje "ukidaju" entiteti, pravi sastav reprezentacije za napad na svjetsku titulu, rješava teški kriminal, rješavaju problemi u zdravstvu, školstvu itd itd. . .
U neku ruku shvatam, narod nema povjerenje u nadležne, a nadležni su dobrim dijelom podobni a ne sposobni. Evo i u ovom slučaju, prvi pacijenti sa simptomima su evidentirani krajem aprila, a prva 3 laboratorijski potvrđena slučaja su bila 15.05. ove godine. Nigdje nije bilo zvanične potvrde, dakle pokušalo se zataškati, a evo npr slučajno saznam da se nešto dešava. možda da ima 7 dana.
Sad i ova priča oko jagoda i to, ok moguće je to, ne samo jagode nego i povrće, salate, ali se ne uklapa baš jer je taj neki prvi klaster sa Aerodromskog naselja gdje su bili sve muškarci od 25 do 29 godina, pa nisu samo oni kupovali i jeli jagode, valjda bi prva na udaru bila djeca.
Mislim, mjere higijene, održavanja zelenih površina, odvoz smeća, deratizacija su vrlo bitne, jer nije samo Leptospiroza opasnost ovdje, nego i Hantavirusne infekcije. Također, ne prenose samo pacovi i glodari Leptospirozu, oni jesu primarni domaćin, ali tu si i psi, mačke, pa čak i čovjek.
Da ne bi bilo sad svi su generali poslije bitke, ovo ipak nije stručni forum, ja sam prije nekoliko godina predlagao neke projekte koji bi nam otvorili oči oko toga šta se sve od patogenih mikroorganizama krije u "našem dvorištu" ( parkovi, izletišta i sl.) , kolika je kontaminacija tla i čime sve, ali najbolje je da čovjek to sve sam isfinansira i ponudi gotov rezultat ovima (kao i prošlima na vlasti) da se okite time, čast izuzecima.
Povedite računa o sebi i svojima najmilijim, držite higijenu, pregledajte dobro djecu koaj se igraju vani, od raznih ogrebotina, rana, eventualno prisustva krpelja, oni su još veći prpblem,a sad su u fazi nimfe ili mladih jedinki i vrlo su sitni, teško ih je uočiti. Čuvajte sami sebe.