BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Refik4

#4176 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Refik4 »

madesa wrote: 21/05/2025 08:08
Refik4 wrote: 19/05/2025 21:12 Procredit bank vs BBI banka .. Iskustva mišljenja ... Da li je neko pravio komparaciju banaka?
Procredit je miljama ispred BBi
Meni je više krivo što nemam više te visa kartice a bila mi unutar ... Dok sad bi je morao koristiti uz doplatu 5KM/mj i iz revolta volio bi ih poslat u autobus
Giancarlo

#4177 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Giancarlo »

Zna li iko gdje su mozda "najbolji" uslovi za eventualno podici neki nenamjenski kredit od 10-12k, bude li kakvih akcija ili necega slicnoga :-D
Nisam nikad u zivotu dizao nikakav kredit, pa i ne znam iz prve ruke sta i kako se krece u tom svijetu kredita i kamata :-D
Labirint

#4178 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Labirint »

Giancarlo wrote: 22/05/2025 19:48 Zna li iko gdje su mozda "najbolji" uslovi za eventualno podici neki nenamjenski kredit od 10-12k, bude li kakvih akcija ili necega slicnoga :-D
Nisam nikad u zivotu dizao nikakav kredit, pa i ne znam iz prve ruke sta i kako se krece u tom svijetu kredita i kamata :-D
Manje vise ti je sve stvar dogovora ,zovi banku po banku pa vidi sta nude. Iz mog iskustva tih nenamjenskih svede se sve na neki tu negdje nivo,negdje daju manju kamatu, negdje ti troskove obrada utope, negdje...tako da telefon u ruke i zivkaj :D
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#4179 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by sime_cipol »

Giancarlo wrote: 22/05/2025 19:48 Zna li iko gdje su mozda "najbolji" uslovi za eventualno podici neki nenamjenski kredit od 10-12k, bude li kakvih akcija ili necega slicnoga :-D
Ja sam nedavno obilazio, uzivo razgovarao, 20k tražio na 5 godina. Najbolje uslove dobio u Ziraat. Obilazio Unicredit, Procredit, ASA, NLB, Sparkasse.
ElRe

#4180 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ElRe »

Giancarlo wrote: 22/05/2025 19:48 Zna li iko gdje su mozda "najbolji" uslovi za eventualno podici neki nenamjenski kredit od 10-12k, bude li kakvih akcija ili necega slicnoga
Nisam nikad u zivotu dizao nikakav kredit, pa i ne znam iz prve ruke sta i kako se krece u tom svijetu kredita i kamata
Provjeri Union, Privrednu banku Sarajevo, Procredit. Oni često imaju akcija sa kamatama od 3.5-4%.
Giancarlo

#4181 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Giancarlo »

Bas jutros na plakatu vidim reklamu Asa banke da imaju u toku nekakvu akciju :-D

Zahvaljujem svima na odgovorima :thumbup:
Dzontra_Volta

#4183 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Dzontra_Volta »

starboy018

#4184 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by starboy018 »

Image

a mi jos ni zahtjev za pristup nismo poslali
Plavo-bijeli

#4185 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Plavo-bijeli »

Krenuo da otvorim racun i da dobijem Visa Inspire u Intesi iako sam ga davno zatvorio zbog uzas usluge, a mislio otvoriti maksuz jer ne mozemo jos Aircash da koristimo kad...kaze ne moze osim ako nemas redovna primanja :-) :roll: tj kao moram biti zaposlen...

Kao promjenili politiku banke haha

Gdje mi je najbolje da otvorim račun da im što manje placam mjesecno?

Znaci treba mi samo za placanje preko interneta, da dobijam neke uplate napr sa bcx i nekih poker sajtova, da ima aplikacija da vidim na sta trosim, te eto..standardno..ne trebaju mi nikakva prekoracenja, placanje na rate i sl...
Plavo-bijeli

#4186 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Plavo-bijeli »

Sad čitam da su duzni otvoriti račun

Član 8b ovog zakona propisuje:

„Ne dovodeći u pitanje primjenu odredaba propisa kojim se uređuje sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ovlaštene organizacije dužne su, na zahtjev fizičkog lica koje ima zakonit boravak u Federaciji, omogućiti otvaranje i korištenje osnovnog računa.“

Ovo znači da banka ne smije odbiti otvaranje osnovnog računa samo zato što niste zaposleni.
🛡️ Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Član 7, stav (1), tačka c) ovog zakona navodi da banke:

„...moraju dobiti podatke o svrsi i namjeni prirode poslovnog odnosa ili transakcije.“

Dakle, banka može tražiti da navedete svrhu otvaranja računa (npr. online kupovina, primanje uplata), ali ne može odbiti vaš zahtjev samo zbog nezaposlenosti.

Otići ću im maksuz i traziti potvrdu da mi ne mogu otvoriti racun.
nekome

#4187 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by nekome »

i meni su u banci (sparkasse) rekli da moram donijeti ili potvrdu sa biroa ili ugovor o radu

šta ako nemaš nijedno? ne možeš imati račun?
Plavo-bijeli

#4188 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Plavo-bijeli »

nekome wrote: 26/05/2025 16:53 i meni su u banci (sparkasse) rekli da moram donijeti ili potvrdu sa biroa ili ugovor o radu

Ja ih pitao sta ako dobijam sa biroa novac, onda kaze potvrda sa biroa da dobivas redovno novac od njih..moram kao redovno dobijat.

Idem sutra maksuz, pa cu traziti i sefa ako mi ne dadnu potvrdu da nece da mi otvore racun. Pa cu produziti do MF banke ...
Del_Boy1

#4189 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Del_Boy1 »

Ako nekome treba Visa kartica, BBI banka ih izdaje, čak šta više izgleda da mijenjaju važeće MC za Visu.
Neki dan kolegi sa posla zamijenili karticu iako mu je MC vrijedio do 2028 godine. Nije on tražio zamjenu nego su mu poslali SMS da mu je kartica gotova i da dođe po nju.
Ci-Nick

#4190 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ci-Nick »

Plavo-bijeli wrote: 26/05/2025 19:21
nekome wrote: 26/05/2025 16:53 i meni su u banci (sparkasse) rekli da moram donijeti ili potvrdu sa biroa ili ugovor o radu

Ja ih pitao sta ako dobijam sa biroa novac, onda kaze potvrda sa biroa da dobivas redovno novac od njih..moram kao redovno dobijat.

Idem sutra maksuz, pa cu traziti i sefa ako mi ne dadnu potvrdu da nece da mi otvore racun. Pa cu produziti do MF banke ...
Glupiraju se.
Ja sam kćerki koja je bila maloljetna, školovala se u drugom gradu i bez ikakvih prihoda otvorio račun u Intesi u Zenici.
Ja joj uplaćivao džeparac na račun a ona podizala novac visa karticom na bankomatu.
Refik4

#4191 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Refik4 »

Del_Boy1 wrote: 26/05/2025 20:48 Ako nekome treba Visa kartica, BBI banka ih izdaje, čak šta više izgleda da mijenjaju važeće MC za Visu.
Neki dan kolegi sa posla zamijenili karticu iako mu je MC vrijedio do 2028 godine. Nije on tražio zamjenu nego su mu poslali SMS da mu je kartica gotova i da dođe po nju.
Meni su poslali SMS sa pinom pa mi bilo začudo odkud pin da šalju sms-om, ali nisu zvali za tu neku novu karticu iako piše da će zvati ...
DebelinJoe

#4192 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by DebelinJoe »

Osnovao sam ovih dana jedno udruženje građana. Treba mi preporuka za banku u kojoj ćemo otvoriti račun za ovo udruženje.
xPaco1337

#4193 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by xPaco1337 »

Sta mi ljudi daju karticu koju nisam trazio :lol:

Image
P.Starck

#4194 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by P.Starck »

200 godina Sparkasse a kartice ko da im štampaju na Siranu jbt
BaDa

#4195 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by BaDa »

Drustvo ima li neko kredit (nenamjenski) u nlb banci? Stigo mo mail da je eurobir kao smanjio kamatnu stopu a da je nemam uslova da se i meni smanji kamata na kreditu!? 2023 je tako isto stigao mail da je euobir digao kamatu i tako se i meni povecala kamata na kredit... imal ko savjet jel mogu traziti od banke da se smanji i meni kamatna stopa?
DON_eARL

#4196 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by DON_eARL »

Ja sam nakon prvog povećanja rate u RFB prešao u drugu banku koja je ponudila fiksnu kamatnu stopu bez vezanja za Euribor. Zaprijeti im istim, pa vidi onda hoće li smanjiti ratu.
drug_profi

#4197 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Provjereno radi.
Dođi sa papirima za kredit iz druge banke, sve će riješiti.
A ako ne riješe, nemoj blefirat nego idi u drugu banku.
eeddiinn

#4198 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by eeddiinn »

BaDa wrote: 18/06/2025 12:41 Drustvo ima li neko kredit (nenamjenski) u nlb banci? Stigo mo mail da je eurobir kao smanjio kamatnu stopu a da je nemam uslova da se i meni smanji kamata na kreditu!? 2023 je tako isto stigao mail da je euobir digao kamatu i tako se i meni povecala kamata na kredit... imal ko savjet jel mogu traziti od banke da se smanji i meni kamatna stopa?
Šta tačno piše na obavijesti?
BaDa

#4199 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by BaDa »

eeddiinn wrote: 19/06/2025 09:31
BaDa wrote: 18/06/2025 12:41 Drustvo ima li neko kredit (nenamjenski) u nlb banci? Stigo mo mail da je eurobir kao smanjio kamatnu stopu a da je nemam uslova da se i meni smanji kamata na kreditu!? 2023 je tako isto stigao mail da je euobir digao kamatu i tako se i meni povecala kamata na kredit... imal ko savjet jel mogu traziti od banke da se smanji i meni kamatna stopa?
Uvažavajući trenutna kretanja na evropskom međubankarskom tržištu, obavještavamo Vas da je došlo dopromjene vrijednosti EURIBOR-a (skraćeno od Euro Interbank Offered Rate), a koji čini promjenjivi diokamatne stope u skladu sa Ugovorom okreditu br. Xxxxx, koji ste zaključili sa NLB Bankom d.d.,Sarajevo (u daljem tekstu Banka).Vrijednost 12-mjesečnog EURIBOR-a na dan 01.06.2025. godine iznosi 2,06%, te bez obzira na kretanjeEURIBOR-a, obavještavamo Vas da se nisu stekliugovoreniuslovi za izmjenu kamatne stope,a imajućiu viduvrijednostEURIBOR-akoja je primijenjena prilikomprethodne izmjene kamatne stope po ovomkreditu na dan 01.06.2023. godine.Naime, kako ste ranije obaviješteni, popredmetnomkreditu se 01.06.2023. godinenije primjenila stvarnavrijednost EURIBOR-a, već jeprimijenjen umjereni rast12-mjesečnogEURIBOR-ate je kao vrijednost12-mjesečnogEURIBOR-a primjenjena vrijednost 1,66%,iako je stvarna vrijednost12-mjesečnogEURIBOR-au trenutku primjeneiznosila 3,97%.Navedeno je izvršenou skladu sa Odlukom Agencije zabankarstvo Federacije BiH o privremenim mjerama za ublažavanje rasta kamatnih stopa (Službene novineFederacije BiH broj 79/22, 26/23), tejena taj načinBanka tada preuzela negativan uticaj navedenog rastareferentne kamatne stope.Napominjemo da ovakvopostupanje Banke na bilo koji način ne predstavljaodricanje Banke od prava zadalju izmjenu kamatne stope u narednim periodima za vrijeme trajanja ugovornog odnosa, u skladu saugovornim odredbama, pozitivnim propisima i kretanjemEURIBOR-a, a koje pravo Banka u punom obimuzadržava.
azdralovic

#4200 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by azdralovic »

BaDa wrote: 19/06/2025 12:15
eeddiinn wrote: 19/06/2025 09:31
Uvažavajući trenutna kretanja na evropskom međubankarskom tržištu, obavještavamo Vas da je došlo dopromjene vrijednosti EURIBOR-a (skraćeno od Euro Interbank Offered Rate), a koji čini promjenjivi diokamatne stope u skladu sa Ugovorom okreditu br. Xxxxx, koji ste zaključili sa NLB Bankom d.d.,Sarajevo (u daljem tekstu Banka).Vrijednost 12-mjesečnog EURIBOR-a na dan 01.06.2025. godine iznosi 2,06%, te bez obzira na kretanjeEURIBOR-a, obavještavamo Vas da se nisu stekliugovoreniuslovi za izmjenu kamatne stope,a imajućiu viduvrijednostEURIBOR-akoja je primijenjena prilikomprethodne izmjene kamatne stope po ovomkreditu na dan 01.06.2023. godine.Naime, kako ste ranije obaviješteni, popredmetnomkreditu se 01.06.2023. godinenije primjenila stvarnavrijednost EURIBOR-a, već jeprimijenjen umjereni rast12-mjesečnogEURIBOR-ate je kao vrijednost12-mjesečnogEURIBOR-a primjenjena vrijednost 1,66%,iako je stvarna vrijednost12-mjesečnogEURIBOR-au trenutku primjeneiznosila 3,97%.Navedeno je izvršenou skladu sa Odlukom Agencije zabankarstvo Federacije BiH o privremenim mjerama za ublažavanje rasta kamatnih stopa (Službene novineFederacije BiH broj 79/22, 26/23), tejena taj načinBanka tada preuzela negativan uticaj navedenog rastareferentne kamatne stope.Napominjemo da ovakvopostupanje Banke na bilo koji način ne predstavljaodricanje Banke od prava zadalju izmjenu kamatne stope u narednim periodima za vrijeme trajanja ugovornog odnosa, u skladu saugovornim odredbama, pozitivnim propisima i kretanjemEURIBOR-a, a koje pravo Banka u punom obimuzadržava.
ako ja citam ovo dobro Banka ti je zadrzala stopu EURIBORa od 1.66%, a obzirom da je trenutna 2,06% nemaju ti sta smanjiti... provjeri otplatni plan je li ti tako i obracunato
Oni su u obavezi godisnje te obavjestiti o kretanju EURIBOR-a, iako to ne utice nuzno na tebe direktno
Post Reply