Kad zablokiraš smetljarnik kao pravo smeće od osobe!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Koja korist od parking mjesta ako nema znaka P, a nemakabal1337 wrote: ↑22/05/2025 22:09 Evo opcina stari grad od kovaca do kapije iscrtala 5x parking mjesta ( tu su redovno slali policiju da pisu kazne). Malo ironicno da bude prije su ljudi parkirali na trotoar i dijelom na ulicu. Sada su ocrtali od trotara ( suzili dodatno ulicu)..
Ugl. pozitivno je sto su iscrtali, sada cekamo da vidimo hoce li uvesti naplatu ( ja vjerujem da hoce), ako ne bude
![]()
Isto kao sto taksi moze preuzet putnika i izbaciti gdje mu je cejf. slobodno neka i vozaci. 5m od pjesackog i tjt.problemnatravunu wrote: ↑22/05/2025 22:38 "Sve kamere koje se postavljaju na stajališta javnog prevoza uvezane su u Sistem za obradu prekršaja koji se koristi u MUP-u Kantona Sarajevo. Kamere će bilježiti svaki prekršaj i neće biti tolerancije za vozila koja ne pripadaju kategoriji gradskog prevoza i hitnim službama", izjavio je policijski komesar Hajdarević.
Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, propisano je, da je stajalište dio površine puta namijenjen za zaustavljanje autobusa, trolejbusa ili tramvaja radi ulaska i izlaska putnika i obilježeno je saobraćajnim znakom. Istim zakonom propisano je da vozač ne smije da zaustavi ili parkira vozilo na dijelu kolovoza koji je kao stajalište za vozila javnog saobraćaja obilježen saobraćajnim znakom i oznakama na kolovozu.
Za navedene prekršaje, predviđena je kaznena odredba – novčana kazna u iznosu od 40 KM, a ako je prekršajem izazvana saobraćajna nezgoda učinilac prekršaja kaznit će se novčanom kaznom od 50 do 200 KM, a ako je učinilac prekršaja vozač motornog vozila odredit će mu se 1 kazneni bod.
Znači, bukvalno više nećeš smjeti stati 30 sekundi da nekoga primiš u auto ili da ga "ispustiš"
Zato što taj segment za taksiste nije uređen možemo onda i mi svi raditi kao oni?
a zar nije ruzno, staju gdje god hoce. Ugrozavaju ucesnike u saobracaju, putnika... i zamisli sad 10 ovih sto staju da izadje neko ili da udjeLogovan wrote: ↑22/05/2025 22:57Zato što taj segment za taksiste nije uređen možemo onda i mi svi raditi kao oni?Sjajno nema šta.
Kada stave taksistima zabranu da se zaustavljaju gdje hoće, onda ćete opet zakukati. Biće ovako, gdje će me sad taksi pokupiti, šta ja sad trebam pješačiti do određene lokacije da uđem u taksi, bla, bla, bla...
To što je ružno, ko pita za ljepotu u saobraćaju, nego je protivpropisno. Ne znam da je taxi vozilima odobreno slobodno zaustavljanje nasred kolovozne trake da primi ili ispusti putnika. A zaustavljaju se kako kome padne na pamet, pa još ako neko izlazi a plaća 5 minuta, kolona automobila iza, ni da signalizira izvinjenje.kabal1337 wrote: ↑22/05/2025 23:10a zar nije ruzno, staju gdje god hoce. Ugrozavaju ucesnike u saobracaju, putnika... i zamisli sad 10 ovih sto staju da izadje neko ili da udjeLogovan wrote: ↑22/05/2025 22:57Zato što taj segment za taksiste nije uređen možemo onda i mi svi raditi kao oni?Sjajno nema šta.
Kada stave taksistima zabranu da se zaustavljaju gdje hoće, onda ćete opet zakukati. Biće ovako, gdje će me sad taksi pokupiti, šta ja sad trebam pješačiti do određene lokacije da uđem u taksi, bla, bla, bla...
Samo sto to nije samo do taksista, vec i do obicnih ljudi koji nemaju osjecaj gdje zaustaviti taksi i gdje im reci da izadju, koliko puta sam vidio da neko zaustavlja taksi na sred ceste, a prosirenje 50-100m odatle. Nije da branim taksiste jer su oni daleko od nekog primjera, ali donekle razumijem da svako od njih razmislja ako ja ne stanem, neko drugi ce stati, i onda sta ce drugo nego pokupe musteriju gdje god ih zaustavi, nece da propuste priliku. Sa izlaskom bi vec da hoce mogli imati malo vise uticaja, kad neko kaze "stani mi tu" da kaze evo stacu na najblize prosirenje ili parking, tu se ne smije.kabal1337 wrote: ↑22/05/2025 23:10a zar nije ruzno, staju gdje god hoce. Ugrozavaju ucesnike u saobracaju, putnika... i zamisli sad 10 ovih sto staju da izadje neko ili da udjeLogovan wrote: ↑22/05/2025 22:57Zato što taj segment za taksiste nije uređen možemo onda i mi svi raditi kao oni?Sjajno nema šta.
Tako je, bas sam pisao i na drugoj temi oko toga, kako se ovim kamerama destimulise da vise osoba koristi isto vozilo, odnosno da neko ide i pokupi par kolega i razveze dok ide na posao. Ako ces zbog dvoje kolega izgubiti 10-20 minuta vise u dolasku i odlasku kuci, sto nije uopste nerealno u spicama kada treba skrenuti sa glavne i opet se ukljuciti par puta, jasno je da to nikome nece odgovarati i da ce radije umjesto malo ustede izabrati da svako ide svojim vozilom.drug_profi wrote: ↑23/05/2025 13:07 Upravo bi trebalo stimulisati grupni transport.
Dozvolom voznje žutom trakom, primanjem putnika na nišama...
Ali nema sačekivanja, parkiranja i sl.
Dakle da grupni prevoz ima odobrenje. Privatnom vozilu odobriti da može stati da primi ili ispusti putnike i samo toliko. Čim se radnja završi, vozilo mora ići.
Zato bi softver koji bilježi stanje na proširenju u određenim intervalima, nebitno jel to 30-45-60 sekundi imao smisla.
Evidencija istog vozila na dvije slike aktivira izdavanje prekršajnog naloga i ćao.
Ovo bi rješenje sve zadovoljilo.
nema zaustavljanja i kraj....drug_profi wrote: ↑23/05/2025 13:15 Mislim da bi ključna stvar bila da se na dnu niše označi prostor na kojem se smije stati na pola minuta. Tako da i bus nema smetnju da uđe u nišu.
Kad bude htioizaći, taj prostor je već sloodan.
Niko drugi ne smije ući u nišu dok je bus na stanici.