Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

canvra888

#2926 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Ko o čemu, Hakiz o vjeronauci. Koja opterećenost.
Hakiz

#2927 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

Pa, kada vidimo i živimo rezultate.
canvra888

#2928 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

To što vidiš i živiš su rezultati bivšeg sistema, jer je pušenje najveći procvat doživjelo za vrijeme Jugoslavije, a zna se koja je ideologija bila tad. Baš u to vrijeme je konzumiranje duhana postavljeno kao neka norma u društvu. Više se sad priča u školama protiv pušenja, nego što se za vrijeme Jugoslavije ikada pričalo, ali trebaju decenije da se iskorijene zaostavštine koje su se godinama gajile.
HelaS

#2929 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

canvra888 wrote: 20/05/2025 17:35 To što vidiš i živiš su rezultati bivšeg sistema, jer je pušenje najveći procvat doživjelo za vrijeme Jugoslavije, a zna se koja je ideologija bila tad. Baš u to vrijeme je konzumiranje duhana postavljeno kao neka norma u društvu. Više se sad priča u školama protiv pušenja, nego što se za vrijeme Jugoslavije ikada pričalo, ali trebaju decenije da se iskorijene zaostavštine koje su se godinama gajile.
U SFRJ je bilo 7 fabrika duhana, ako sam dobro sabrao. Koliko je fabrika duhana bilo prije SFRJ - u Kraljevini SHS?
Znaš li koliko je procentualno stanovništva SFRJ bilo pušači?
I ne može se vezati ideologija jedne države sa pušenjem, besmisleno je, ovdje kod tebe još i tendenciozno :-)
Što se tiče društvene norme, ili trenda, što je ispravnije, SFRJ je pratila Zapadni Svijet u svemu, pa i u pušenju. Sjeti se npr. velikih filmova, svi puše...
canvra888

#2930 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

HelaS wrote: 20/05/2025 21:56
canvra888 wrote: 20/05/2025 17:35 To što vidiš i živiš su rezultati bivšeg sistema, jer je pušenje najveći procvat doživjelo za vrijeme Jugoslavije, a zna se koja je ideologija bila tad. Baš u to vrijeme je konzumiranje duhana postavljeno kao neka norma u društvu. Više se sad priča u školama protiv pušenja, nego što se za vrijeme Jugoslavije ikada pričalo, ali trebaju decenije da se iskorijene zaostavštine koje su se godinama gajile.
Inače su anketiranja i istraživanja bila jako zastupljena u SFRJ, i za bitnije stvari, a kamoli za to... Naravno da ne znam tačan procenat, ali znam da se pušilo puno masivnije u javnim ustanovama i da su najveći protivnici ovog trneutnog pokušaja zabrane pušenja na javnim mjesta upravo ljudi odrasli u tom vremenu.

U školama djeca danas makar prave portfolije oko štetnosti pušenja, nastavnici na predmetima ČOZ-a imaju teme oko štetnosti pušenja. Toga ničega nije bilo u SFRJ.
I ne može se vezati ideologija jedne države sa pušenjem, besmisleno je, ovdje kod tebe još i tendenciozno :-)
Ma da, kad se to reklo za ideologiju u SFRJ, onda se ne može vezati, a na Hakizovo vezanje postojanja vjeronauke u školama kao razlog neuspjeha suzbijanja pušenja, na to naravno ni riječi od tebe. I još mi kažeš ja tendeciozan.
Što se tiče društvene norme, ili trenda, što je ispravnije, SFRJ je pratila Zapadni Svijet u svemu, pa i u pušenju. Sjeti se npr. velikih filmova, svi puše...
Jest, samo što je u zapadnom svijetu pušenje već počelo da se smatra nazadnim od 70-80-ih, sa raznim nekim regulacijama koje su kod nas došle tek 30-40 godina poslije. U SFRJ se u to vrijeme Tito i dalje fotografisao s cigaretama i to se smatralo nekim manguplukom i nečim pozitivnim.
HelaS

#2931 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by HelaS »

canvra888 wrote: 21/05/2025 01:17
Inače su anketiranja i istraživanja bila jako zastupljena u SFRJ, i za bitnije stvari, a kamoli za to... Naravno da ne znam tačan procenat, ali znam da se pušilo puno masivnije u javnim ustanovama i da su najveći protivnici ovog trneutnog pokušaja zabrane pušenja na javnim mjesta upravo ljudi odrasli u tom vremenu.
Inače je SFRJ u svakoj republici imala značajne zavode za statitiku i povrh njih još i federalni u Beogradu. Ta je država svoj razvoj planirala i prema statističkim informacijama, nije radila stihijski poput Daytonske BiH koja ni za mjesne zajednice nema validan plan i program razvoja.

Dakle, ne znam informacije, ali svejedno, pišeš o brojnosti pušenja i masovnosti pušača. OK, forum je, sve jasno
canvra888

#2932 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

HelaS wrote: 21/05/2025 09:58
canvra888 wrote: 21/05/2025 01:17
Inače je SFRJ u svakoj republici imala značajne zavode za statitiku i povrh njih još i federalni u Beogradu. Ta je država svoj razvoj planirala i prema statističkim informacijama, nije radila stihijski poput Daytonske BiH koja ni za mjesne zajednice nema validan plan i program razvoja.
Dobro, koji je bio procenat pušačkog stanovništva u BiH unutar Jugoslavije tokom 80-ih, imaš li izvor?
Mamma Mia!

#2933 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Mamma Mia! »

Na RTVZE pričali su o kaznama od 13.06. Iz kantonalne inspekcije rekao je da kreću kazne "osim ako ne bude prolongirano, ali nam zasad nije javljeno". :lol:

Spomenuo je da su neki nastavili sa kršenjem i nakon opomene pa da su kao kažnjeni zbog toga.

O ovom kvazi zakonu se priča od 2023. Dok je stupio na snagu itd. imali su godinu dana prilagođavanja, šta hoće više. :jbt:
insaneinthebrain

#2934 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by insaneinthebrain »

samo masovno prijavljivati, spamati inspekcije prijavama
canvra888

#2935 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Mamma Mia! wrote: 23/05/2025 21:50 O ovom kvazi zakonu se priča od 2023. Dok je stupio na snagu itd. imali su godinu dana prilagođavanja, šta hoće više. :jbt:
Ma i duže od toga, realno...

Nego, gdje sve prijaviti? Ja sam popunio onaj Google Doc formular, ima li još šta?
Lipton

#2936 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Lipton »

canvra888 wrote: 24/05/2025 01:07
Mamma Mia! wrote: 23/05/2025 21:50 O ovom kvazi zakonu se priča od 2023. Dok je stupio na snagu itd. imali su godinu dana prilagođavanja, šta hoće više. :jbt:

Nego, gdje sve prijaviti? Ja sam popunio onaj Google Doc formular, ima li još šta?
Naravno samo prijavljivati. Ima na https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/ mogucnost prijave. Ja sam prije par mjeseci prijavio restoran koji je kao odvojio pusacki dio sa pepeljarama bez ikakve fizicke barijere, a ovaj drugi dio kao nepusacki. Kad sam se zalio konobaru kaze nije do njega. Odem ponovo prije par dana tamo i sad je sve nepusacki, nema vise pepeljara na stolovima. Nadam se da je to rezultat posjete inspekcije :)
Peacean

#2937 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Peacean »

Je li potvrđeno da je iqos dozvoljen ili su i njega zabranili?
MehmedPasaMoric

#2938 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MehmedPasaMoric »

Peacean wrote: 26/05/2025 13:59 Je li potvrđeno da je iqos dozvoljen ili su i njega zabranili?
Sve sto u ovoj drzavi prodaju i na cemu profit prave Hrvati je dozvoljeno i bice zauvijek dozvoljeno. Formula je jednostavna:

Iqos=Boreas=Stanic=UZP, dakle dozvoljen je
Kladionice=zapadna Hercegovina=UZP, dakle jedini smiju raditi nedjeljom
Peacean

#2939 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Peacean »

Baš glupo što dozvoljavaju iqos, bolje da su sve pušačke "instrumente" zabranili kad već zabranjuju.
canvra888

#2940 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Lipton wrote: 26/05/2025 13:55

Naravno samo prijavljivati. Ima na https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/ mogucnost prijave. Ja sam prije par mjeseci prijavio restoran koji je kao odvojio pusacki dio sa pepeljarama bez ikakve fizicke barijere, a ovaj drugi dio kao nepusacki. Kad sam se zalio konobaru kaze nije do njega. Odem ponovo prije par dana tamo i sad je sve nepusacki, nema vise pepeljara na stolovima. Nadam se da je to rezultat posjete inspekcije :)
Hvala ti :thumbup:
talijan97

#2941 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by talijan97 »

samo zesci homoseksualci pusu iqos.

ne osudjujem ali preporucujem izlazak iz ormara
insaneinthebrain

#2942 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by insaneinthebrain »

Peacean wrote: 26/05/2025 14:21 Baš glupo što dozvoljavaju iqos, bolje da su sve pušačke "instrumente" zabranili kad već zabranjuju.
debili progurali elektronske cigare :-)
thekupus

#2943 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by thekupus »

talijan97 wrote: 26/05/2025 15:47 samo zesci homoseksualci pusu iqos.

ne osudjujem ali preporucujem izlazak iz ormara
svi što puše bilo šta imaju određene homo tendencije, tako ti je to
zigzag

#2944 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by zigzag »

canvra888 wrote: 26/05/2025 15:46
Lipton wrote: 26/05/2025 13:55

Hvala ti :thumbup:
Ja ću svom rejonu dati vremena do 13.06 :D
Imam par mjesta gdje odem a dunduli se i dalje. Ostali su se uredovali. Ali mi je neobičan osjećaj da negdje sjedim i dišem normalno. Obično se na tim mjestima godina disalo na škrge.
Didier

#2945 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Didier »

Moram priznati da sam zadovoljan kako ovo ide dosad.

Iako su idiotima dali previše vremena da se "prilagode", ipak se osjeti velika razlika, i to već sad.

Sinoć smo bili u kafiću Hemingway na Vilsu, i nije bilo pušenja, baš je bila milina. Poslije odemo do Aquariusa, tamo se i dalje puši, i pored toga što imaju hranu, ali opet nije zagušljivo kao nekad jer je dosta ljudi prešlo na ajkos.

Pored toga, inspekcije fakat rade svoj posao, i svi koji su dobili opomene će biti kažnjeni nakon 13.6. Prijavio sam 30ak mjesta, i na svaku prijavu su izašli na teren, i dostavili mi dokaz o tome, s rješenjem o prijavi.

Kudos to inspekcija.
MehmedPasaMoric

#2946 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Didier wrote: 31/05/2025 12:48 Prijavio sam 30ak mjesta
Ti izgleda zivis u kafanama, otidji nekad malo i kuci za promjenu :facepalm:
Hakiz

#2947 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Hakiz »

MehmedPasaMoric wrote: 26/05/2025 14:11
Peacean wrote: 26/05/2025 13:59 Je li potvrđeno da je iqos dozvoljen ili su i njega zabranili?
Sve sto u ovoj drzavi prodaju i na cemu profit prave Hrvati je dozvoljeno i bice zauvijek dozvoljeno. Formula je jednostavna:

Iqos=Boreas=Stanic=UZP, dakle dozvoljen je
Kladionice=zapadna Hercegovina=UZP, dakle jedini smiju raditi nedjeljom
Istina.
belfy

#2948 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by belfy »

MehmedPasaMoric wrote: 31/05/2025 12:57
ovdje je Didier sasvim u pravu i radi korektno (sto bi i svaki drugi odgovoran gradjanin trebao). da svi prijavljuju svako krsenje zakona i da su inspekcije azurne (kao u ovom slucaju) onda bi i zakoni dobili na smislu jer bi bili bolje provodjeni. evo, i on se iznenadio da inspekcije napokon rade svoj posao. sto je pozitivno. nadam se da ce vise ljudi procitati ovo i poceti prijavljivati nepravilnosti. samim tim ce biti manje istih.

ako je ovo pocetna tacka toga onda je to jako dobra vijest. nek se krene od ovih manjih stvari i kada ljudi uvide da to ima smisla i sami ce preuzeti dio odgovornosti, pa se nadati da ce to u buducnosti se prenijeti i na krupnije stvari... to zaista jeste put do pravne drzave. spor, ali napokon put u pravom smjeru. i put oko svijeta zapocinje prvim korakom...

P.S. mislim da je bitno napomenuti da sam i sam pusac, ali se slazem i sa zakonom i sa ovim sto Didier radi, jer je ispravno i put u bolje.
MehmedPasaMoric

#2949 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

belfy wrote: 31/05/2025 15:53
MehmedPasaMoric wrote: 31/05/2025 12:57
ovdje je Didier sasvim u pravu i radi korektno (sto bi i svaki drugi odgovoran gradjanin trebao). da svi prijavljuju svako krsenje zakona i da su inspekcije azurne (kao u ovom slucaju) onda bi i zakoni dobili na smislu jer bi bili bolje provodjeni. evo, i on se iznenadio da inspekcije napokon rade svoj posao. sto je pozitivno. nadam se da ce vise ljudi procitati ovo i poceti prijavljivati nepravilnosti. samim tim ce biti manje istih.

ako je ovo pocetna tacka toga onda je to jako dobra vijest. nek se krene od ovih manjih stvari i kada ljudi uvide da to ima smisla i sami ce preuzeti dio odgovornosti, pa se nadati da ce to u buducnosti se prenijeti i na krupnije stvari... to zaista jeste put do pravne drzave. spor, ali napokon put u pravom smjeru. i put oko svijeta zapocinje prvim korakom...

P.S. mislim da je bitno napomenuti da sam i sam pusac, ali se slazem i sa zakonom i sa ovim sto Didier radi, jer je ispravno i put u bolje.
Ja prijavio drzavnog sluzbenika za korupciju, sa materijalnim dokazima, i kantonalnom i federalnom i drzavnom tuzilastvu, covjek i dan danas radi :-) ali hajde nek bude, obecanje ludom radovanje

Vise mi je bio neobican broj kafana nego sama cinjenica da je to nekom prijavljeno
canvra888

#2950 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by canvra888 »

Čovjek je spomenuo mjesta, pojedina gdje se i hrana uslužuje, ne izričito kafane. A opet ne znam kakve ta cifra ima veze s tobom i temom.
Post Reply