Zeludac(problemi vezani za njega)

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Dilibus

#776 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Dilibus »

Ja sam pio controloc nekih 3 godine i 3 godine rabeprazol, nisam imao nikakve bolove u zelucu, samo ogromnu gorusicu. Ujutro ako sam zaboravio popit tabletu dobio bi jak napad gorusice, djaba ako je u toku dana popijem, nista mi nije djelovala. Posebno bi bilo izrazeno za ramazan problemi sa gorusicom. Poceo sam konzumirati curkotovo ulje, kafena kasika ujutro na prazan stomak i kasika uvecer pred spavanje, a to bi zalio pola kasike supene meda rastopljenog u decu mlake vode. Konzumirao sam ovo iz drugih razloga, ali mi je nakon 3 mjeseca svakodnevne konzumacije, primjetio da nemam napade gorusice, pa sam poceo tablete piti svako drugi, pa svako treci dan. Evo vec mjesec dana ne pijem ih nikako. Ishrana i nacin zivota uobicajeni kao i prije. Mozda nekome pomogne ovo moje iskustvo pa proba ovo.
shandrprcSA

#777 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by shandrprcSA »

travar wrote: 16/05/2025 10:27 Svašta :roll:
Apoteka u kojoj mi nisu dali je ona dežurna na socijalnom.
Hajd' baš ću danas probati u drugoj, pa javim.

EDIT:
Apoteka Mariji Dvor, bez problema kupio Fenix.
Lukavica bez recepta
saiks

#778 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by saiks »

Polako s ihibitorima. Mjerite li b12?
Ja 3 godine pio izbacio b12 iz tijela
dulekrele

#779 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by dulekrele »

saiks wrote: 20/05/2025 10:28 Polako s ihibitorima. Mjerite li b12?
Jel hoces da kazes da si b12 ponistio sa inhibitorima?
saiks

#780 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by saiks »

dulekrele wrote: 20/05/2025 17:03
saiks wrote: 20/05/2025 10:28 Polako s ihibitorima. Mjerite li b12?
Jel hoces da kazes da si b12 ponistio sa inhibitorima?
Upravo to
Altsa

#781 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Altsa »

Da li je neko imao problem sa stomakom a da se ispostavilo da je uzrok na nervnoj bazi?
daario naharis

#782 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by daario naharis »

Altsa wrote: 19/06/2025 14:02 Da li je neko imao problem sa stomakom a da se ispostavilo da je uzrok na nervnoj bazi?
Svaki dan :D
Boxii44

#783 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Boxii44 »

Pozdrav svima, ovako unazad neke 3 sedmice sam poceo imati probleme sa stomakom, a to mi se prvo pocelo nekako manifestovati kroz knedlu u grlu ,osjecaj kao suzenog i nadrazenog jednjaka i par puta mi se vracala kiselina skroz do usta ,te onako malo nelagoda u stomaku, nema nikakvih bolova.

Otisao sam nakon 4 5 dana doktorici koja mi je propisala tablete itomed i neke kesice kao u vidu zelatina mislim da se zovu gastro piu. Takoder me uputila da radim nalaz na heliko bakteriju i on je bio negativan, i rekla mi je da nastavim sa ovim tabletama. Ispio sam tu jednu kutiju kroz 5 6 dana i bilo mi je bolje nisam imao problema, te sam nakon toga prestao piti itomed samo sam nekad koristio gastro piu.

Od proslog ponedeljka onda sam ponovo poceo osjecati tu neku nelagodu u stomaku i osjecaj kad nesto pijem i jedem(narocito pijem) kako mi silazi niz jednjak i osjecam kako ide u zeludac. Nakon toga sam u srijedu ponovo uzeo tablete itomed i probiotik(koji mi je prvobitno doktorica ipreporucila da pijem uz sve ovo) i evo od tada to ponovo pijem ali ne vidim neko poboljsanje, i dalje imam osjecaj te nelagode ,slabo sta mi odgovara kad jedem te imam dosta gasova i malo rjede imam stolicu, svaki drugi dan dok obicno imam svaki dan. Takoder cesto osjecam kako mi krci u zeludcu, najcesce nakon jela ali i ujutru kad tek ustanem te u toku dana.

Da li je neko imao slicne tegobe, i kako se lijecio, dakle nemam nikakvih bolova nego osjecaj nelagode i kiseline u stomaku, ponekad ta knedla malo dode ali brzo nestane. Doktorica je ovo pripisala najvise stresu, sto pretpostavljam i ja da je uzrok ali eto bas je onako naporan osjecaj. Hvala unaprijed ako neko ima neki savjet :-D
daario naharis

#784 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by daario naharis »

Za knedlu u grlu, posavjetuj se sa dobrim psihologom.

Sretno. :thumbup:
banjaluka078

#785 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by banjaluka078 »

Za kiselinu, s gastroenterologom. Neka pregleda i vidi ima li gastritisa ili GERB-a (i on "daje") kuglu.
Altsa

#786 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Altsa »

Svakako moras uraditi gastroskopiju da ti se vidi sta ti je. Knedla u grlu i otezano gutanje je cest razlog upale jednjaka od kiseline u zelucu (tzv. baretov jednjak). Mozda nisi dogurao do toga ali sigurno imas problem sa vracanjem kiseline iz zeluca u jednjak. Ima raznih lijekova i recimo meni nije svaki djelovao pa se mora malo isprobati vise njih. Prilikom spavanja podignuti jastuk, zadnji obrok da bude 3h prije spavanja, ne jesti ljuto- kiselo itd. Da ne pametujem o tome imas na internetu kolko hoces.
Last edited by Altsa on 18/11/2025 13:31, edited 2 times in total.
Boxii44

#787 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Boxii44 »

Isao sam ponovo doktorici objasnio joj kako je sve, rekla mi je da prekinem piti itomed i dobio sam uputnicu za uz abdomena, pa cu onda dalje vidjeti prema uputama
Altsa

#788 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Altsa »

Boxii44 wrote: 18/11/2025 13:21 Isao sam ponovo doktorici objasnio joj kako je sve, rekla mi je da prekinem piti itomed i dobio sam uputnicu za uz abdomena, pa cu onda dalje vidjeti prema uputama
Ako imas kiselinu i gastritis onda ti je UZ abdomena gubljenje vremena. Na stres se obrati paznja tek kada se izvrse sve moguce pretrage. I ako je sve ok onda je zadnja stvar kad dr. kazu da je od stresa.
Boxii44

#789 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Boxii44 »

Altsa wrote: 18/11/2025 13:30
Boxii44 wrote: 18/11/2025 13:21 Isao sam ponovo doktorici objasnio joj kako je sve, rekla mi je da prekinem piti itomed i dobio sam uputnicu za uz abdomena, pa cu onda dalje vidjeti prema uputama
Ako imas kiselinu i gastritis onda ti je UZ abdomena gubljenje vremena. Na stres se obrati paznja tek kada se izvrse sve moguce pretrage. I ako je sve ok onda je zadnja stvar kad dr. kazu da je od stresa.
Doktorica je jos uvijek poprilicno mlada i nema iskustva vjerovatno, u svakom slucaju ja cu privatno otic uradit gastroskopiju poslije pregleda i ovog ultrazvuka kod gastroenterologa
ITNet

#790 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by ITNet »

Mene su EMANERA tablete spasile, nema sta nisam probavao zivo godinama, najgore su mi oni neki bolovi sto dodje i prodje kao kad ti nesto stane u glru, pa pijes one trojne terapije i dok ih pijes bude ti dobro jel stanes samo se vratio opet isto poslije nekog vremena.

Stress je okidac zajeban i ja sam oko posla neke stvari promjenio to sam sam shvatio, sto se tice ishrane sta jedem iskreno nisam nista mjenjao sta jedem, osim kako jedem i koliko, tipa vise manjih obroka, zvakati dugo a ne gutati hranu itd... Jesam izbacio gazirane sokove i kiselu i tako neke nebuloze.

Sta znam nacitao sam se bio svega pij ovo pij ono, neke sok od kupusa i tako slicno nebuloze ali nisam nikad probao

I onda ne znam ni vise kod kojeg doktora sam bio i on mi prepisa Enameru i od tad kao preporodjen, pio je redovno jedno vrijeme onda po potrebi sada 1/2 godisnje ako me nesto gnjavi.
nivla

#791 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by nivla »

esomeprazol(nexium, emanera) se pokazao dobrim, svako reaguje na razlicite stvari, nekom odgovara pantoprazol(controloc, fenix, nolpaza), nekom omeprazol(ulcosan, ultop), nekom lansoprazol(lansoprol) nekom rabeprazol
meni iskreno od pobrojanih najbolje djelovao lansoprazol, a ubjedljivo najbolje je djelovao ranitidin koji je sad zabranjen
vidim da sad ima i dekslansoprazol ali to nisam probao i ne znam da li ga ima kod nas, pretpostavljam neki unaprijedjeni oblik lansoprazola kao sto je slucaj sa esomeprazolom i omeprazolom

za ranitidin sad ima lijek koji nude kao alternativu i zove se famotidin, iskreno ni blizu nije djelovao kao ranitidin

za ljude sa refluxom imaju sad one kesice sto se popiju (reflustat, refluxan), ja sam uspio i kroz njih povratiti i poprilicno je teska situacija kad povracas nakon njih

sto se tice hrane, imaju preporuke sta pomaze a sta ne, mada je vrlo individualno sta kome smeta tako da u skladu sa tim moras sam skontati koja ti hrana odgovara a koja ne odgovara, nekom ce odgovarati supa i corbe, dok drugom potpuno suha hrana
Boxii44

#792 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by Boxii44 »

Prvo hvala svima koji su napisali neki savjet :-D . Isao sam danas doktoru odradili su mi ekg ,ultrazvuk abdomena objasnio sam sve kao i svojoj doktorici sta me muci i dijagnoza je dispepsija, dobio sam da pijem 8 sedmica controloc i uputnice za odradim nalaze klasicne krv i urin, te da provjerim hormone stitne plus jos neke biohemijske nalaze i ako mi se ne popravi stanje za 8 sedmica na gastroskopiju mada ako ne osjetim kroz sedmicu dvije poboljsanje, gledat cu to privatno i ranije da odradim(iskreno se nadam da nece do toga doci)

Vrlo vjerovatno da je ovo meni povezano sa stresom, jer sam oduvijek bio sklon nekom stresu i prevelikom razmisljanju. Na hranu nisam nikad nesto posebno pazio, ali se nisam ni hranio nikad sa previse nezdravom hranom i rijetko jedem van kuce(volio sam slatko uvijek jesti). U svakom slucaju sad cu morati malo paziti sta jedem ,zapravo vec sam i poceo ali sad ide jos vise.

Bas sam maloprije pojeo bananu na poprilicno prazan stomak i ocigledno sam se zezno jer osjecam neku kiselinu u zeludcu od nje.
beni-bu-man

#793 Re: Zeludac(problemi vezani za njega)

Post by beni-bu-man »

Boxii44 wrote: 19/11/2025 15:03 Prvo hvala svima koji su napisali neki savjet :-D . Isao sam danas doktoru odradili su mi ekg ,ultrazvuk abdomena objasnio sam sve kao i svojoj doktorici sta me muci i dijagnoza je dispepsija, dobio sam da pijem 8 sedmica controloc i uputnice za odradim nalaze klasicne krv i urin, te da provjerim hormone stitne plus jos neke biohemijske nalaze i ako mi se ne popravi stanje za 8 sedmica na gastroskopiju mada ako ne osjetim kroz sedmicu dvije poboljsanje, gledat cu to privatno i ranije da odradim(iskreno se nadam da nece do toga doci)

Vrlo vjerovatno da je ovo meni povezano sa stresom, jer sam oduvijek bio sklon nekom stresu i prevelikom razmisljanju. Na hranu nisam nikad nesto posebno pazio, ali se nisam ni hranio nikad sa previse nezdravom hranom i rijetko jedem van kuce(volio sam slatko uvijek jesti). U svakom slucaju sad cu morati malo paziti sta jedem ,zapravo vec sam i poceo ali sad ide jos vise.

Bas sam maloprije pojeo bananu na poprilicno prazan stomak i ocigledno sam se zezno jer osjecam neku kiselinu u zeludcu od nje.
Bazanau zaboravi ja je nisam okusio 2god, lubenica takodje.
Uzmi panteprazol isto controlc samo vise boba dodje, ja ga pijem vec godinu i po, 40mg, inace kod mene je hijatalna hernija i neuropsihijatriski nalaz je F41 bez nule :D
Post Reply