Znaci roditelji mjesecno dobijaju po 125 eura od drzave za svako dijete i s tim parama mogu raditi bilo sta?konami666 wrote: ↑19/05/2025 22:36U Švedskoj dječiji doplatak je 1250 kruna mjesečno ili ti ga 125 eura otprilike dok dijete ne napuni 16 godina.jeza u ledja wrote: ↑18/05/2025 21:54 Meni je zanimljivo bas citati ovo o detaljima u Skandinaviji. Hvala svima na ucescu.![]()
Ovo u vezi djecijeg doplatka mi je interesantno. Da vidim jesam li dobro shvatio - roditelji uplacuju u neki fond, a drzava na to ubacuje jos svoj postotak? I onda to 18-ogodisnjak moze podici i uloziti za skolovanje, nekretninu, itd?
U Americi za ovakve stvari samo postoje programi koji daju poreske ulaksice roditeljima.
Najveci problem americkim roditeljima je predskolsko, obdaniste i jaslice, koje kostaju jako puno, a drzava ne daje nikakvu pomoc.
U Norveškoj je 1760NOK mjesečno prvih šest godina i onda je 1270 od 6-18 godine.
U Danskoj je nesto manje nego u Švedskoj, ne znam radne brojeve.
Sto roditelji inače rade je taj dječiji doplatak ulazu u fondove/ dionice većeg rizika prvih desetak godina ili ulazu u indeks fondove od početka koji daju otprilike 10% povrat novca godišnje ako prate S&P500. Nakon 16 godina suma od 125 eura mjesečno ispadne 56000 eura.
Ako onda prestaneš ulagati ali i dalje imaš ROI od 10%, onda kada je djetetu 20 godina, na tom računu će da bude 82500 eura.
Ako nastaviš ulagati, do 20te godine će tu da bude 90000 €.
Ako onda dijete nastavi ulagati 1250 mjesečno do 30 godine onda će imati 280.000€ kada napuni 30 godina.
Eh sada, ima onih koji štede mnogo vise u svojim dvadesetim jer nemaju djecu, nemaju kredite i žive kod roditelja tako da se pametne glave do 35 godine života mogu penzionisati komotno. Recimo ako studiraju a žive kod roditelja onda mogu uzeti studentski kredit gdje mjesečno dobiju 1350€ (od toga 410€ nepovratnih sredstava) a studentski kredit je ispod 1%. Znaci ako imaš 10% povrata na ulog a kredit od ispod 1% onda se naravno taj kredit isplati. I onda kada legne prvi posao onda se isele iz kuće i mogu još vise da štede mjesečno jer stan iznajmljuju, opet nemaju kredita.
I svaki Skandinavac sa imalo mozga nauci svoju djecu ovim stvarima prije nego i prohodaju.
Malo su me zbunili neki raniji postovi..
Jel to tako normalno po cijeloj EU? (Zamisljam takvo nesto u Americi, hahahah, haha, ha , ha
To, u kombinaciji sa skoro pa besplatnim skolovanjem , u startu mladog covjeka stavlja u odlicnu poziciju. Jbt u Americi mladi ljudi imaju velikih problema sa standardom i stanovanjem. Zamisljam da imaju par stoja na racunu, onako u startu.
Mada, nisam pobornik ostanka kod roditelja do 25+