Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
markma wrote: ↑08/05/2025 08:54
Nisam na intesi, ali mozda budem pa zato pitam. Bitno mi je da bar nesto dodje (notifikacija kad vec nema sms) pa mi samo treba potvrda da bar nesto dolazi da ne prelazim dzabe.
Sad dolazi SMS za svaku promjenu na računu i sms kod za potvrdu plaćanja online.
Naknadno će valjda to sve dolaziti preko aplikacije.
Nisam insajder pa ne znam 100%, ali sam tako shvatio obavijest.
nekome wrote: ↑09/05/2025 07:56
je li za otvaranje računa treba dokaz o zaposlenju svugdje?? pa čak i štednog?
i šta je taj dokaz? ugovor sa firmom ili?
Svako ima pravo na transakcijski i štedni bez obzira da li radi ili ne. Prema tome to ne bi smio biti uslov.
nekome wrote: ↑09/05/2025 07:56
je li za otvaranje računa treba dokaz o zaposlenju svugdje?? pa čak i štednog?
i šta je taj dokaz? ugovor sa firmom ili?
Meni nisu dopustili u UCB/Intesa da otvorim racun ako nemam nikakvih primanja (platu primam u RF) i trebao sam racun dodatni da stedim.
exsist12 wrote: ↑13/05/2025 12:13
Zna li neko koliki je maksimalni polog gotovine u toku mjeseca u bankama ?
Novac je dobijen na poklon - nema pokrića
Može i preko bankomata
To je različito od banke do banke.
U Intesi možeš položiti na bankomatu 7 hiljada u tri mjeseca, maksimalno 1000 dnevno.
Ne bi trebao biti problem položiti na šalteru do 5000 odjednom, ako ranije nisi polagao.
Može i preko bankomata
Možeš položit koliko hoćeš, ali pitaju za porijeklo.
Za pravna lica ako položiš preko 30.000,00 KM na račun u toku mjeseca mogao bi te neko pitati za porijeklo.
A za fizička lica preko 2.000,00 KM (za ovo nisam 100% siguran jer sam čuo od nekoga)
Odneseš 1.000,00 KM položiš i pitaš na šalteru, trebali bi ti reći.
to sto mozes poloziti X preko bankomata, ne znaci da te kroz par transakcija nece neko iz banke zvati da pita za porjeklo...
Na Unicreditu je 2000 dnevno na bankomatu, u poslovnici sve zavisi od tvojih dotadasnjih navika i priliva
Može i preko bankomata
Možeš položit koliko hoćeš, ali pitaju za porijeklo.
Za pravna lica ako položiš preko 30.000,00 KM na račun u toku mjeseca mogao bi te neko pitati za porijeklo.
A za fizička lica preko 2.000,00 KM (za ovo nisam 100% siguran jer sam čuo od nekoga)
Odneseš 1.000,00 KM položiš i pitaš na šalteru, trebali bi ti reći.
lp,
Ja sam nedavno u Sparkasse nosio 3000 da zatvorim kredit. Niko nista nije pitao. Uplatio pare na racun i to je to.
Uplate na bankomatu se takodjer prate . U slucaju ucestalih uplata postoji mogucnost da te pozovu iz banke i kazu da im dokumnetujes porijeklo .
Ne znam da li prolazi porijeklo ako si zaposlen da im dostavis svoje platne liste i da si stedio kod kuce i donio stednju iz kuce sada u banku
akcija007 wrote: ↑13/05/2025 17:38
Uplate na bankomatu se takodjer prate . U slucaju ucestalih uplata postoji mogucnost da te pozovu iz banke i kazu da im dokumnetujes porijeklo .
Ne znam da li prolazi porijeklo ako si zaposlen da im dostavis svoje platne liste i da si stedio kod kuce i donio stednju iz kuce sada u banku
Ako si zaposlen, onda prebaci sa računa na račun...cuj platna lista
Ako si zaposlen, onda prebaci sa računa na račun...cuj platna lista
Ili donesi potvrdu da si na crnoj listi, jer onda primaš platu u kešu.
Plata se obavezno islaćuje na račun, tako da ta neće piti vode, samo te još mogu iz Porezne uprave pozvati jer si utajio porez na dohodak
[/quote]
Ja sam nedavno u Sparkasse nosio 3000 da zatvorim kredit. Niko nista nije pitao. Uplatio pare na racun i to je to.
[/quote]
Ne znam kako trenutno taj dio funkcioniše, nakada davno kada sam ja tako vrratio kredit to nije išlo preko tekućeg računa nego direktno na kredit, a to se nije pratilo. Sada mislim da sve ide preko tekućeg računa.
Ne znam koliko si para dobio na poklon, i da li radiš, ako radiš platu ostavljaj na računu a to troši i pomalo svaki mejsec položi na račun, ali nemoj istu sumu novca. Ili ih properi u par voda
Armin2013 wrote: ↑14/05/2025 10:15
Ne znam kako trenutno taj dio funkcioniše, nakada davno kada sam ja tako vrratio kredit to nije išlo preko tekućeg računa nego direktno na kredit, a to se nije pratilo. Sada mislim da sve ide preko tekućeg računa.
Ne znam koliko si para dobio na poklon, i da li radiš, ako radiš platu ostavljaj na računu a to troši i pomalo svaki mejsec položi na račun, ali nemoj istu sumu novca. Ili ih properi u par voda
U pravu si, uplatio na racun kredita direktno.
Ovo su bile neke skupljene parice, nemam nista na crno. Sve sto zaradim ide preko racuna.
Zakon zabranjuje bankama da klijentima naplaćuju naknadu za slanje opomene za kašnjenje izmirenja obaveza, naknadu za vođenje kreditne partije ili bilo čega što služi bankama da lakše rasknjižavaju, te naknadu za provjeru stanja na računu.
"Postoji praksa naplaćivanja provjere stanja na računu na bakomatima, a istovremeno banke zatvaraju filijale i poslovnice, skraćuju radno vrijeme i primoravaju klijente da koriste digitalne alate",
Je li provizija za uplatu u posti i banci ista ili barem priblizna? Treba jednu uplatu od 3500 KM da izvrsim. Ako je provizija preko 10 KM da gledam onda kojanje banka povoljnija
Refik4 wrote: ↑19/05/2025 21:12
Procredit bank vs BBI banka .. Iskustva mišljenja ... Da li je neko pravio komparaciju banaka?
U kojem smislu??
U smislu korištenja ... Nervira me to što u BBI u onom nekom paketu 4.99KM je bilo dosad i visa prepad kartica, a sad će je naplaćivati 5KM mjesečno ... I ne znam podizanje novca na mreži bankomata 2KM ... Pa počeli naplaćivati i sms tokene i obavijesti ...
akcija007 wrote: ↑19/05/2025 22:24
Procredit Je vise digitalna od BBi. Procredit ne radi s gotovinom ali zato imas posizanje gotovine na svim bankomatima
Ne znam sta da ti kazem u vezi tog sto tvrdis. Sta je ogledalo digitale, mobilno bankarstvo, MF bankomati ili sta vec.
Imas ti i BBI pakete koliko mi je poznato s opcijom podizanja na svim bankomati u BiH i vani.