HOLESTEROL - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
tap3ah75

#201 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by tap3ah75 »

Ma nije upitno meni to skidanje masnoće
Nego mi je fino to kad nabacam više kašika u jogurt - pa mi naumpade da li se može pretjerati s tim.

Jer nedavno čitam "istraživanje" od previše popijene vode na dan može ti oteći mozak :lol:
nivla

#202 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by nivla »

ma sega je da neko spakuje neke sjemenke i valja vam kao bukvalno lijek, a nigdje nista nije ispitano klinicki, niti ima dokaza da ce djelovati
na kraju, vise ce vam smanjen unos secera u bilo kakvoj formi uticati nasmanjenje masnoca nego ikakva smjesa sjemenki
HelaS

#203 Re: KAKO SMANJITI HOLESTEROL

Post by HelaS »

-Chesterfield- wrote: 15/10/2024 23:06
Spoiler
Show
HelaS wrote: 15/10/2024 22:26
tap3ah75 wrote: 26/09/2024 10:37 Može li se pretjerati sa unosom gameha smjese protiv masnoće?
Koristim je za doručak sa jogurtom ali stavim više od jedne kašike - koliko piše na kutiji.
Stavim 4-5 :lol:
U nekoj drugoj državi, shodno njihovim propisima o zaštiti zdravlja ljudi i zdravstvenim protokolima, koje i mi u BiH imamo, jednako kvalitetne kao i tamo, u takvoj državi u kojoj su inspekcije ažurne i nekorumpirane, ovakva promocija jednog prehrambenog proizvoda bila bi predmet provjere vjerodostojnosti i istinitosti njenih navoda, bilo ko da ih piše. Na web stranicia firme GAMEHA, na njenom katalogu, za ovaj proizvod piše da je "SMJESA" protiv masnoće u krvi, da je Smjesa dobar regulator u skidanju masnoće u krvi, triglicerida i holesterola, da pojačava rad crijeva, reguliše
dobru probavu i jača imunitet, i da sadrži lan, suncokret, tikvu i cimet. Konzumira se dva puta dnevno po jedna kašika u 2 dcl jogurta. Sve to piše i na ambalaži i kupac čita i vjeruje. Svi trgovci u daljoj prodaji takođe navode ove osobine SMJESE kao zdravstveni proizvod, ali niko ne piše na osnovu čega, na osnovu kojih informacija, na osnovu kojih istraživanja, kada, gdje, ko je istraživao, itd. Nije nikad niko! Ne postoji zdravstvena potvrda, ne postoji dokument koji potvrđuje navode o učinku na zdravlje ljudi konzumacijom SMJESE.

Ovaj proizvod bi trebao biti farmaceustki proizvod, da je tako. Ili dodatak prehrani ljudi, upisan u Registar kod ministarstava zdravlja oba BiH entiteta kao takav. Da li je....

Image
Postoji više studija koje se bave uticajem lana, suncokretovih i tikvinih sjemenki, kao i cimeta na masnoću u krvi. Evo nekoliko ključnih izvora:

1. Laneno sjeme:
Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition (2009) pokazala je da laneno sjeme može značajno smanjiti nivoe LDL holesterola. Sistematski pregled i meta-analiza studija pokazali su njegov pozitivan efekat na snižavanje masnoće u krvi kod osoba sa visokim holesterolom.

Još jedna meta-analiza iz Journal of Nutrition (2015) sugeriše da unos lanenog sjemena može poboljšati lipidni profil i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

2. Suncokretove sjemenke:
Studija objavljena u Nutrients (2017) pokazala je da sjemenke bogate fitosterolima, kao što su suncokretove sjemenke, mogu smanjiti LDL holesterol, čime poboljšavaju ukupni lipidni profil.

Istraživanja iz European Journal of Clinical Nutrition (2015) ukazuju na to da suncokretove sjemenke mogu imati umjereni pozitivan uticaj na holesterol.

3. Sjemenke tikve:
Studija iz Phytotherapy Research (2009) pokazala je da ulje sjemenki tikve sadrži fitosterole koji pomažu u snižavanju holesterola kod pacijenata sa visokim nivoima masnoća u krvi.

Još jedno istraživanje iz Journal of Medicinal Food (2011) ističe pozitivan efekat konzumacije sjemenki tikve na smanjenje LDL holesterola.

4. Cimet:
Meta-analiza iz Annals of Family Medicine (2013) pokazala je da cimet može smanjiti nivo triglicerida i LDL holesterola, posebno kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Studija objavljena u Diabetes Care (2003) izvještava o smanjenju triglicerida i ukupnog holesterola kod dijabetičara koji su koristili cimet.

Postoji više studija koje se bave uticajem lana, suncokretovih i tikvinih sjemenki, kao i cimeta na masnoću u krvi. Evo nekoliko ključnih izvora
Ove studije možeš pronaći na naučnim bazama podataka poput PubMed-a, Google Scholar-a ili direktno pretragom ovih časopisa.
Nije to isto, niti smije biti. SMJESA je gotov proizvod, i kao takav mora imati svoju analizu, bez obzira na sadržaj i njegove prethodne analize.
HelaS

#204 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by HelaS »

nivla wrote: 16/10/2024 07:01 ma sega je da neko spakuje neke sjemenke i valja vam kao bukvalno lijek, a nigdje nista nije ispitano klinicki, niti ima dokaza da ce djelovati
na kraju, vise ce vam smanjen unos secera u bilo kakvoj formi uticati nasmanjenje masnoca nego ikakva smjesa sjemenki
Postoji taj neki narativ da je sve što nam dolazi iz nekih arapskih država, npr, sjemenke ćurekot, razna ulja i sl. da je neizmjerno zdravo, ljekovito, učinkovito, itd, skoro da čovjek ne može oboljeti niti umrijeti, konzumacijom takvih proizvoda. Mi, kupci, vjerujući, sve to kupujemo i nadamo se najboljem, ne razmišljajući o istini, o stvarnom efektu i djelovanju, pa i o kontraindikacijama, a uvijek ih neko ima. Ne osporavam nutritivna djelovanja raznih prirodnih proizvoda, sjemenki, ulja, itd, a i sam ih koristim, ali za svaki proizvod mora biti zdravstvena analiza. Neko stručan, validan, mora to pogledati, analizirati i staviti svoj potpis na tvrdnju da je to zaista tako kako piše. Jer, nimalo jeftini nisu takvi proizvodi, a ljudi će dati bogatstvo za zdravlje i produljenje života... Danas nije vrijeme da se ikome vjeruje, ali baš nikome :-)
banjaluka078

#205 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by banjaluka078 »

Upravo. A tržište preplavljeno dodacima prehrani koji ne prolaze analize kao što prođu lijekovi ili hrana, plus, raja naručuje/kupuje čajeve po pijacama bez ikakve deklaracije i provjere onog ko ih pravi.
Prvo što su me proljetos pitali, kad su ispitivali visoke jetrene enzime, a kad su isključili alkohol i reakciju na lijekove (pitaju jesam li i koliko paracetamola uzimala-toliko o tom lijeku) je bilo jesam li uzimala nešto od biljnih preparata, jer nisu provjereni, narod misli da je prirodno garancija za zdravo, pa se nalijevaju time i pretjeraju.
kakavdanakneiskustvu

#206 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by kakavdanakneiskustvu »

je li neko pije rosix tablete?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#207 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Bobi »

kakavdanakneiskustvu wrote: 17/05/2025 20:31 je li neko pije rosix tablete?
Ma to ti moraju jetra i bubrezi biti full 100 % operativni :D i da ne pijes alkohol nikako i neš imati problema.prvo se izvade nalazi da se vidi kako ti jetra i bubrezi rade pa lijecnik propise terapiju.Oš smanjit holesterol bez lijekova...znoji se :D.
Ludzak

#208 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Ludzak »

Najvažnije je šta se ujutru jede, nakon ustajanja. Zato postoji mišljenje 'najvažniji je doručak'. Ali ne u fazonu da se naždereš svakakvih glupost, pola jagnjeta, i deset ćevapa u somunu.
Drugo, ko od vas popije čašu vode nakon ustajanja? Većina potegne za kafu, to je greška velika. Kafa nikako ujutru ne ide.
Last edited by Ludzak on 17/05/2025 21:04, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#209 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Bobi wrote: 17/05/2025 20:49
Ma to ti moraju jetra i bubrezi biti full 100 % operativni :D i da ne pijes alkohol nikako i neš imati problema.prvo se izvade nalazi da se vidi kako ti jetra i bubrezi rade pa lijecnik propise terapiju.Oš smanjit holesterol bez lijekova...znoji se :D.
ma ok sve to, ja ih trošim zbog visokog holesterola,zanima me je li još nekome to propisano da ih pije u 22 sata tacno?
sumirprimus

#210 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by sumirprimus »

Kad holesterol pocne nevaljat, slobodno nastavi radit sto si dotad radio.
kakavdanakneiskustvu

#211 Re: HOLESTEROL - sve o tome

u granicama mi je, ali i dalje trošim rosix
Naslovnica

#212 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Naslovnica »

Pijem ga ja.
Niko mi nikada nije rekao u koje doba dana da ga pijem.
Samostalno sam istraživao, koliko se sjećam za vrstu statina koji je u Rosixu svejedno je kada ga bubneš.
Ja ga obično popijem navečer.
sumirprimus

#213 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by sumirprimus »

Auuu sve masne jetre :mrgreen:
Naslovnica

#214 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Naslovnica »

sumirprimus wrote: 17/05/2025 21:19 Auuu sve masne jetre :mrgreen:
Bio na sistematskom prošle sedmice, za razliku od prošle godine i masne jetre, ovaj put na UZ je odlična, nije masna.
Čekam nalaze.
Smršao sam puno od prethodnog sistematskog.
S tim da mene uvijek pitaju da li pijem alkohol, a ja antialkos.
Imam oštećenu jetru od infektivne mononukleoze, prebolovao je kao osnovac.
Last edited by Naslovnica on 17/05/2025 21:24, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#215 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Naslovnica wrote: 17/05/2025 21:18
Pijem ga ja.
Niko mi nikada nije rekao u koje doba dana da ga pijem.
Samostalno sam istraživao, koliko se sjećam za vrstu statina koji je u Rosixu svejedno je kada ga bubneš.
Ja ga obično popijem navečer.
i ja naveče,tako mi rečeno
Danguba

#216 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Danguba »

Ludzak wrote: 17/05/2025 20:57 Najvažnije je šta se ujutru jede, nakon ustajanja. Zato postoji mišljenje 'najvažniji je doručak'. Ali ne u fazonu da se naždereš svakakvih glupost, pola jagnjeta, i deset ćevapa u somunu.
Drugo, ko od vas popije čašu vode nakon ustajanja? Većina potegne za kafu, to je greška velika. Kafa nikako ujutru ne ide.
Da, ovo je jako vazno.
Kada su meni otkrili povecan holesterol odnosno disbalans gdje imam previse losih masnoca a premalo dobrih.
Mislio sam da to nije tako strasno i nastavio po starom. Oni mi uveli tablete. Tek onda sam shvatio da sam pretjerao.
Prvo sto sam promijenio nacin ishrane.
Ujutro idu dva sendvica od crnog integralnog kruha/hljeba ili kifli sa avokadom, sirom 30+ i salamom.

Treba izbjegavati 3B(bijeli secer, b.brasno i b.so). Sto vise voca i povrca. Avokado, orasasti plodovi(orasi, bademi).

Kada sam otisao na kontrolni pregled sve ponovo u redu sto zaslugom tablete sto mojom disciplinom.

I dalje pojedem rostilj, komad mesa ili sta drugo ali sve umjereno.
Bobi
Forum administrator

#217 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Bobi »

Koliki su vam bili ukupni holesterol i LDL kada vam je liječnik prvi put propisao lijek za snižavanje holesterola?
kakavdanakneiskustvu

#218 Re: HOLESTEROL - sve o tome

ne sjecam se nivoa holesterola taa, ali prije dvije godinu su mi trigliceridi bili 16,2 a gornja granica je čini mi se 1,7

za 5 mjeseci terapije i dijete smanjio ih u normalu
Naslovnica

#219 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Naslovnica »

Bobi wrote: 18/05/2025 15:39 Koliki su vam bili ukupni holesterol i LDL kada vam je liječnik prvi put propisao lijek za snižavanje holesterola?
Meni je uvijek bio na gornjoj granici, rijetko kada preko nje.
Dalo mi ga valjda zbog predostrožnosti i porodične anamneze.
Pijem ga sigurno zadnjih desetak godina.
Danguba

#220 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Danguba »

Bobi wrote: 18/05/2025 15:39 Koliki su vam bili ukupni holesterol i LDL kada vam je liječnik prvi put propisao lijek za snižavanje holesterola?
Ne mogu da nadjem taj nalaz(iako nije bio nesto strasan ali iznad normala) a sada gledam od prosle godine:

total(ukupni),: 3,96 norm.manji od 5
HDL 0,83 norm. iznad 1
LDL 2,08 norm. manji od 3
Triglyceridi 1,7 norm. manji od 2
mayab

#221 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by mayab »

Ludzak wrote: 17/05/2025 20:57 Najvažnije je šta se ujutru jede, nakon ustajanja. Zato postoji mišljenje 'najvažniji je doručak'. Ali ne u fazonu da se naždereš svakakvih glupost, pola jagnjeta, i deset ćevapa u somunu.
Bome ja popijem čim ustanem još dok se umivam 7-10 gutljaja vode , obavezno, to je jedna čaša ,
pa pri pripremi kafe opet čaša vode , a onda šolja instant kafe, dakle dok dođem na posao , popio sam već preko pola litre tečnosti
Bobi
Forum administrator

#222 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Bobi »

Danguba wrote: 18/05/2025 22:40
Ne mogu da nadjem taj nalaz(iako nije bio nesto strasan ali iznad normala) a sada gledam od prosle godine:

total(ukupni),: 3,96 norm.manji od 5
HDL 0,83 norm. iznad 1
LDL 2,08 norm. manji od 3
Triglyceridi 1,7 norm. manji od 2
:thumbup: dobar si sad
madesa

#223 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by madesa »

Holesterol 6 , ne pusim ne pijem :D . Trčim cca 60km sedmicno. Slatko slabo jedem , preporučili mi neki cardio fit ima li neko iskustva ?
Peacean

#224 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by Peacean »

I ja sam aktivni žgoljo pa mi holesterol opet skoči :D
Šećere i bijelo brašno smanjiti maksimalno, ne zapostavljati zdrave masti jer su one vrlo bitne za regulaciju i dobrog i lošeg h.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#225 Re: HOLESTEROL - sve o tome

Post by izvrsni direktor »

Je li za povisen holesterol iskljucivo vlastita odgovornost?
Post Reply