Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
PM72
#31426 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Neće.Samo će prebacit kanal,ko ja što prešaltam sa vijesti iz Ukrajine ili Gaze
-
TheMule
#31427 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Evropska Unija haman bezkorisna kao i zadnjih 40 godina?Lug wrote: ↑17/05/2025 11:18 "..ambasador Luigi Soreca, kazao je kako "vidi nerazumijevanja u javnosti šta EU može uraditi za BiH".
Soreca je naveo da ima utisak da "ljudi u BiH očekuju da će neko iz Brisela doći i riješiti ovu krizu".
"Ono što EU želi jeste da se obustavi ovo protivustavno djelovanje", kazao je Soreca u intervju za Nezavisne novine ."I vi znate to da međunarodna supervizija nije u skladu sa budućim članstvom u EU. Ona će se morati postepeno gasiti. Stvar je kako iskoristiti prilike, a ovo je prilika da pokažete da možete iznjedriti domaća rješenja. Znači, mi pozivamo na poštivanje vladavine prava i povratak fokusa na evropske integracije.
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Luigi Soreca, kazao je kako "vidi nerazumijevanja u javnosti šta EU može uraditi za BiH".
Soreca je naveo da ima utisak da "ljudi u BiH očekuju da će neko iz Brisela doći i riješiti ovu krizu".
"Ono što EU želi jeste da se obustavi ovo protivustavno djelovanje", kazao je Soreca u intervju za Nezavisne novine .
"I vi znate to da međunarodna supervizija nije u skladu sa budućim članstvom u EU. Ona će se morati postepeno gasiti. Stvar je kako iskoristiti prilike, a ovo je prilika da pokažete da možete iznjedriti domaća rješenja. Znači, mi pozivamo na poštivanje vladavine prava i povratak fokusa na evropske integracije. Predsjednik Costa, koji je prije neki dan bio u zemlji, vrlo je jasno uputio poruku i javnosti i Predsjedništvu i drugima: riješite pitanja koja morate riješiti, a mi smo tu da vam pomognemo", istaknuo je Soreca.
"EUFOR sada obilježava 20. godišnjicu prisustva u BiH s jednim jasno zacrtanim mandatom o kojem ne odlučuje ni ambasador EU ni komandant EUFOR-a, već Vijeće sigurnosti UN-a svake godine 1. novembra. Mandat je jasan: očuvanje sigurnog i stabilno okruženja u BiH, što podrazumijeva vojnu misiju i vojne operacije, a ne sprovođenje domaćih zakona. Način ovog očuvanja je i dalje u okviru vojnog mandata, ali u kontekstu odvraćanja od počinjenja različitih djela" poručio je Soreca.
Samo Amerika i Britanija mogu pomoci na politickom planu.
-
howdy
#31428 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
EU bi tom posjetom odahnula.
-
talijan97
#31429 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kakva amerika, nisu jos ni ambasadora imenovali, zaboravite na bilo kakvu podrsku dok je trumpove kriminalne administracije.TheMule wrote: ↑17/05/2025 17:57Evropska Unija haman bezkorisna kao i zadnjih 40 godina?Lug wrote: ↑17/05/2025 11:18 "..ambasador Luigi Soreca, kazao je kako "vidi nerazumijevanja u javnosti šta EU može uraditi za BiH".
"Ono što EU želi jeste da se obustavi ovo protivustavno djelovanje", kazao je Soreca u intervju za Nezavisne novine ."I vi znate to da međunarodna supervizija nije u skladu sa budućim članstvom u EU. Ona će se morati postepeno gasiti. Stvar je kako iskoristiti prilike, a ovo je prilika da pokažete da možete iznjedriti domaća rješenja. Znači, mi pozivamo na poštivanje vladavine prava i povratak fokusa na evropske integracije.
Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Luigi Soreca, kazao je kako "vidi nerazumijevanja u javnosti šta EU može uraditi za BiH".
"Ono što EU želi jeste da se obustavi ovo protivustavno djelovanje", kazao je Soreca u intervju za Nezavisne novine .
"I vi znate to da međunarodna supervizija nije u skladu sa budućim članstvom u EU. Ona će se morati postepeno gasiti. Stvar je kako iskoristiti prilike, a ovo je prilika da pokažete da možete iznjedriti domaća rješenja. Znači, mi pozivamo na poštivanje vladavine prava i povratak fokusa na evropske integracije. Predsjednik Costa, koji je prije neki dan bio u zemlji, vrlo je jasno uputio poruku i javnosti i Predsjedništvu i drugima: riješite pitanja koja morate riješiti, a mi smo tu da vam pomognemo", istaknuo je Soreca.
"EUFOR sada obilježava 20. godišnjicu prisustva u BiH s jednim jasno zacrtanim mandatom o kojem ne odlučuje ni ambasador EU ni komandant EUFOR-a, već Vijeće sigurnosti UN-a svake godine 1. novembra. Mandat je jasan: očuvanje sigurnog i stabilno okruženja u BiH, što podrazumijeva vojnu misiju i vojne operacije, a ne sprovođenje domaćih zakona. Način ovog očuvanja je i dalje u okviru vojnog mandata, ali u kontekstu odvraćanja od počinjenja različitih djela" poručio je Soreca.
Samo Amerika i Britanija mogu pomoci na politickom planu.
-
Lug
#31430 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Upravo!
Ja dobijem osjecaj kao da se mi neceg bojimo, tako se ponasamo, a tako nam se i politicari ponasaju. Mislim, strah je razumna stvar, ali previse je negativan totalno.. i strah je popola.
-
kudrilo
#31431 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sve ove poruke iz EU idu u korist veprovima iz RSa jer su poziv na dijalog. Ukratko rečeno, EU boli racku šta se dešava u BiH i ko je upravu, ko nije - sve dok se ne pucamo. A i tad bi ih malo manje bolio racku samo, bile bi zabrinute face. Gledaju nas kao primitivne, divlje narode, gdje i ne griješe puno. Očito Milorada ne smatraju tolikom prijetnjom koliko ga mi želimo predstaviti.
Fašističke veprove je trebalo hapsiti u prvih 15 dana, do sad bi kriza i završila. Ali ne daj Bože, mogao je neko SIPI opsovati nešto...
Fašističke veprove je trebalo hapsiti u prvih 15 dana, do sad bi kriza i završila. Ali ne daj Bože, mogao je neko SIPI opsovati nešto...
-
KraljicaIzJajca
#31432 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
KraljicaIzJajca
- anelsol
#31434 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Definitivno godine osvještenja za sve one koji su gajili iluzije.
Velikodržavni projekti na Balkanu su još itekako živi, kako onaj Velikosrpski tako i Velikohrvatski, baš kao i 92 i njihova operativna realizacija je u punom jeku.
Međunarodna zajednica kao i međunarodni poredak ne postoji. Postoje samo velike sile koje se kusuraju u skladu sa vlastitim interesima na uštrb malih. Evropa je ista onakva kakva je bila i devedesetih godina i neće prstom maknuti i da se desi ovdje bilo kakav belaj. Evropa je geopolitički patuljak a Eufor je ono što je bio UN devedesetih.
Ostaje dakle samo da se oslonimo na sebe. Bila je BiH i u puno gorim stuacijama i krizama od ove pa je opstala. Nimalo ne sumnjam da će i ovaj put tako biti. Ima nas sasvim dovoljno koji vjeruju u ovu zemlju i njenu budućnost i koji su spremni da se bore za nju.
Velikodržavni projekti na Balkanu su još itekako živi, kako onaj Velikosrpski tako i Velikohrvatski, baš kao i 92 i njihova operativna realizacija je u punom jeku.
Međunarodna zajednica kao i međunarodni poredak ne postoji. Postoje samo velike sile koje se kusuraju u skladu sa vlastitim interesima na uštrb malih. Evropa je ista onakva kakva je bila i devedesetih godina i neće prstom maknuti i da se desi ovdje bilo kakav belaj. Evropa je geopolitički patuljak a Eufor je ono što je bio UN devedesetih.
Ostaje dakle samo da se oslonimo na sebe. Bila je BiH i u puno gorim stuacijama i krizama od ove pa je opstala. Nimalo ne sumnjam da će i ovaj put tako biti. Ima nas sasvim dovoljno koji vjeruju u ovu zemlju i njenu budućnost i koji su spremni da se bore za nju.
-
bosanski__
#31435 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
EU nije država , već skup država i samim tim ne može djelovati jedinstveno prema BiH.
-
Dr Arsla
#31436 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Davno sam konstatirao da ćemo mi još na kraju moliti Đuru da nam oprosti što nas je tukao
- Point.
#31437 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
HDZ.KraljicaIzJajca wrote: ↑17/05/2025 16:02Koje su probosanske partije u BiH?Lug wrote: ↑17/05/2025 11:33 Dejton je samo paravan za ovo sto se desava danas u BiH. Dejton je dozvolio jacanje separatistickog, odmetnutog dijela .. bez da mu se mozemo suprostaviti.
Separatisti su takvi, kakvi jesu, nas gusi organizacija politicke moci u nasoj drzavi, a Dejton je glavni krivac. Dejton se mora mijenjati, a u stvari vec su ga ponistili separatisti, to moramo biti svjesni.
Jednostavno, moramo preuzeti stvari u svoje ruke. Sve pro bosanske partije moraju raditi na jacanju vojske i policije u kantonima, federaciji, Brcko diskriktu.. postaviti ljude na komandna mjesta. stroge kazne za petu kolonu i one koji sabotiraju i sluze separatistima.. za pocetak bar tamo gdje mozemo.
- Point.
#31438 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čim' se krene gdje ko živi, to znači da se nema argumenata. Jadno.tramvajtrojka wrote: ↑17/05/2025 16:49sta kazu jos na sijelu u malmeuzar je bas tako teska situacija u Bosni
, i hoce li iko doc braniti Bosnu ako je u tako teskoj situaciji
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#31439 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Situacija nikad bolja od Dejtona.
Nikad se bolje nije zivjelo.
- Point.
- Prpa.ba
#31441 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To otkako je svanulo, beli. Do 2023 se cumuralo.
- tramvajtrojka
#31442 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa nije jadno, nikad se bolje nije zivjelo ovdje i on dodje iz dijaspore i kaze nikad gora situacija, ev ne znam da sutra odem na kafu u grad sa sljemom i panciromPoint. wrote: ↑17/05/2025 22:11Čim' se krene gdje ko živi, to znači da se nema argumenata. Jadno.tramvajtrojka wrote: ↑17/05/2025 16:49sta kazu jos na sijelu u malmeuzar je bas tako teska situacija u Bosni
jbt. kad pričam sa ljudima iz svoje blizine koji zive u dijaspori to u nekim strahovima raspituju se hoce li se zaratiti dal da dolaze ovo ljeto
-
swanfilter
#31443 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
EU je samo jos privid nekadasnje EZ. Da se ostalo kod ekonomije kao temeljnog principa sirenja kroz udruzivanje drzava, procvat bi se tek desio.bosanski__ wrote: ↑17/05/2025 21:07 EU nije država , već skup država i samim tim ne može djelovati jedinstveno prema BiH.
Politika je sasvim nesto drugo. I sama ekonomija je u međuvremenu postala zrtva politikanstva.
- Point.
#31444 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Možda na potezu Bjelave - Čengić Vila.tramvajtrojka wrote: ↑17/05/2025 22:18Pa nije jadno, nikad se bolje nije zivjelo ovdje i on dodje iz dijaspore i kaze nikad gora situacija, ev ne znam da sutra odem na kafu u grad sa sljemom i panciromPoint. wrote: ↑17/05/2025 22:11Čim' se krene gdje ko živi, to znači da se nema argumenata. Jadno.tramvajtrojka wrote: ↑17/05/2025 16:49
sta kazu jos na sijelu u malmeuzar je bas tako teska situacija u Bosni
![]()
![]()
jbt. kad pričam sa ljudima iz svoje blizine koji zive u dijaspori to u nekim strahovima raspituju se hoce li se zaratiti dal da dolaze ovo ljeto![]()
U drugim vijestima, 49% države ne priznaje maltene državu, bjegunci od pravde, HNS zagovara treći entitet i blokira,zajedno sa separatistima iz SNSD, evropski put, EU uljepšano govori ko vas hebe snalazite se sami.
Al nikad se bolje nije živjelo po bašćama Ćaršije.
- ZoomZoomKiwi
#31445 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Jest al’ u kurcu Mugdime._BataZiv_0809 wrote: ↑17/05/2025 22:12 Situacija nikad bolja od Dejtona.
Mislim da se period 2002-2007. s tobom ne bi složio.
-
swanfilter
#31446 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To je istina._BataZiv_0809 wrote: ↑17/05/2025 22:12 Situacija nikad bolja od Dejtona.
Al se treba zapitati, kakva situacija bi bila da toliko radno sposobnih nije napustilo drzavu? Ogroman broj je u pitanju, a sa kojim bi drzava uradila sta?
-
swanfilter
#31447 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisu cijene cega god kakve jesu. A boga mi, BiH je vec neko vrijeme skupa ...ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/05/2025 22:31Jest al’ u kurcu Mugdime._BataZiv_0809 wrote: ↑17/05/2025 22:12 Situacija nikad bolja od Dejtona.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#31448 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
ŠBB KBBswanfilter wrote: ↑17/05/2025 22:34To je istina._BataZiv_0809 wrote: ↑17/05/2025 22:12 Situacija nikad bolja od Dejtona.
Al se treba zapitati, kakva situacija bi bila da toliko radno sposobnih nije napustilo drzavu? Ogroman broj je u pitanju, a sa kojim bi drzava uradila sta?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#31449 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma bjezi tad smo bas rupa bili.ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/05/2025 22:31Jest al’ u kurcu Mugdime._BataZiv_0809 wrote: ↑17/05/2025 22:12 Situacija nikad bolja od Dejtona.
Bez vize ni do Slovenije.
Pola privrede na cekanju, u strajkovima, pljackaska privatizacija u punom jeku..
-
HelaS
#31450 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ali na policama nema neprodanih proizvoda. Nema beskućnika. Po ulicama se voze stotine Porschea, stanovi se kupuju k'o da za života trebaju. Itd.swanfilter wrote: ↑17/05/2025 22:36Nisu cijene cega god kakve jesu. A boga mi, BiH je vec neko vrijeme skupa ...ZoomZoomKiwi wrote: ↑17/05/2025 22:31Jest al’ u kurcu Mugdime._BataZiv_0809 wrote: ↑17/05/2025 22:12 Situacija nikad bolja od Dejtona.