Ako imas stan i vikendicu, ili pretpostavljam 2 stana, nisi obavezan da placas pretplatu na obje lokacije, samo im javis da ti skinu drugu preptlatu sa racuna za struju...
RTV taksa
Moderator: _BataZiv_0809
- zubi
#2101 Re: RTV taksa
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2102 Re: RTV taksa
Eeee to je to. Hvala.
-
profatr
#2103 Re: RTV taksa
Malo je to kompliciranije, ja imam u kući dva priključka na struja i kada je tv taksa sa telefonskog prešla na račun na struju gospoda su mi ispostavila tv taksu na oba sata. Da bi se to riješilo tražili su ovjeravanja nekakvih izjava u bilježnika. Jednostavno sam prestao plaćati tv pretplatu, odbijem taj iznos od računa za struju i nikom ništa.
- zubi
#2104 Re: RTV taksa
Pa sta?profatr wrote: ↑17/05/2025 13:05Malo je to kompliciranije, ja imam u kući dva priključka na struja i kada je tv taksa sa telefonskog prešla na račun na struju gospoda su mi ispostavila tv taksu na oba sata. Da bi se to riješilo tražili su ovjeravanja nekakvih izjava u bilježnika. Jednostavno sam prestao plaćati tv pretplatu, odbijem taj iznos od računa za struju i nikom ništa.
Odes u opstinu, popunis izjavu, tamo je ovjeris i posaljes ovima na mejl, sta je tu komplikovano??
-
1Dante1
-
NediM17
#2106 Re: RTV taksa
Ma to su idioti.
Ja im u koroni poslao mail sa objasnjenjem da vec godinama placam taksu na jednom brojilu i da mi skinu taksu sa novog drugog brojila.
Oni meni kopiraju clan iz zakona o rtv taksi.
Opet posaljem mail da vec godinama placam taksu na jednom brojilu i da mi skinu s ovog drugog.
Oni meni pisu otidji u opstinu ovjeri izjavu da nemas TV.
Halo, ko je rek'o da nemam TV.
Kontam u najzescoj koroni da ti hodam po opstini i ovjeravam izjave koje veze nemaju, mrs.
I obzirom da online placam, s ovog drugog racuna jednostavno skinem pretplatu i platim samo struju.
Stanje uredno, dug 0.00 KM.
Pa nek' tuze, bas bih volio.
- zubi
#2107 Re: RTV taksa
Ako su obje nekretnine na tebi, onda nema veze imas li na drugoj lokaciji tv ili nemas. Ti si obavezan da placas rtv taksu za posjedovanje tv ili radio prijemnika bez obzira koliko komada ih imas ili na koliko god lokacija ih imas...NediM17 wrote: ↑17/05/2025 14:35Ma to su idioti.
Ja im u koroni poslao mail sa objasnjenjem da vec godinama placam taksu na jednom brojilu i da mi skinu taksu sa novog drugog brojila.
Oni meni kopiraju clan iz zakona o rtv taksi.
Opet posaljem mail da vec godinama placam taksu na jednom brojilu i da mi skinu s ovog drugog.
Oni meni pisu otidji u opstinu ovjeri izjavu da nemas TV.
Halo, ko je rek'o da nemam TV.
Kontam u najzescoj koroni da ti hodam po opstini i ovjeravam izjave koje veze nemaju, mrs.
I obzirom da online placam, s ovog drugog racuna jednostavno skinem pretplatu i platim samo struju.
Stanje uredno, dug 0.00 KM.
Pa nek' tuze, bas bih volio.
Evo sad nije korona, sad mozes u opstini da ovjeris izjavu da vec placas rtv taksu, posaljes im mejlom dokaz da vec placas rtv taksu i tu ovjerenu izjavu...
-
LikeLike
#2108 Re: RTV taksa
Zasto bih pisao javno na forumu imena poznanika i prijatelja?
Je li bi tebi bilo uredu da neko objavi tvoje ime i prezime i da pise po forumu koliko ti zaradjujes? Zar ti mislis da svi rade za osnovnu platu, da nema dodataka, projekata itd... na koje se uzimaju pare dodatno? Ja sam napisao sta sam svojim ocima vidio, uplata cca 5 hiljada KM. Sad da li je to svaki mjesec redovno ne bih znao reci niti bih pitao.
-
1Dante1
#2109 Re: RTV taksa
Evo ja kazem da si ti cetnik koji laze, jer samo zeli da ocrni drzavnu instituciju. Zasto ovo ne bi bilo tacno? Zasto se ne bi meni vjerovalo?
Ides s pricom da si vidio jednu uplatu, a covjek ti kaze daj imena za svakog ti provjerim i ti neces. To se zove tokmak, koji je zadrt i koji ne zeli malo da preispite da li je u pravu.
Pa to si vec uradio. Napisao si da pojedine voditeljice dobijaju preko 5 milja. Ako to nije tacno, koja je razlika bilo ime ili ne?
-
LikeLike
#2110 Re: RTV taksa
Tokmak si jedino ti i papak i zadrt, pricas o nekome o kome ne znas nista. Ja pricam o ljudima koje poznajem i pricam o uplati koju sam vidio svojim ocima.1Dante1 wrote: ↑17/05/2025 17:21Evo ja kazem da si ti cetnik koji laze, jer samo zeli da ocrni drzavnu instituciju. Zasto ovo ne bi bilo tacno? Zasto se ne bi meni vjerovalo?
Ides s pricom da si vidio jednu uplatu, a covjek ti kaze daj imena za svakog ti provjerim i ti neces. To se zove tokmak, koji je zadrt i koji ne zeli malo da preispite da li je u pravu.
Pa to si vec uradio. Napisao si da pojedine voditeljice dobijaju preko 5 milja. Ako to nije tacno, koja je razlika bilo ime ili ne?
Sta ima on meni provjeravati? Odakle njemu pravo da provjerava kakav ko ugovor ima i koliku platu? Odakle mu pravo da javno objavi ime i prezime bilo cije i koliko taj neko zaradjuje? Na koji nacin ce on doci do tih informacija? Zasto bih ja njemu vjerovao ako on ne vjeruje meni?
Pojedine voditeljice je isto kao da sam napisao pojedini fudbaleri u nasoj ligi imaju platu 50.000KM. Ne znam da li ste maloumni, ne znam koji put ponavljam da sam svojim ocima vidio uplatu, nisam cuo na forumu niti u kafani tkd je tacno. Za sta je dobila te pare ne znam, mozda je redovno, mozda nije, mozda je neki projekat itd…
Moja supruga pored plate koju ima po ugovoru prima jos 2000KM svaki mjesec koje regularno idu na njen racun, ali nisu u ugovoru. Ja sebi uplacujem minimalac, a to ne znaci da je to sva moja zarada. Niko ne moze znati niti provjeriti koliko ko prima na banku osim radnika u banci ili mozda radnika u racunovodstvu firme koji vrsi te uplate. I jedan i drugi na taj nacin krse neciju privatnost, pogotovo ako objave javno te podatke.
- rocco_siffredi
#2111 Re: RTV taksa
Možda ide u Dubai, pa legla uplata. 
- dr_Evil
#2112 Re: RTV taksa
Da, to je strasno. U modernim zemljama moze se jednim klikom pogledati kolika primanja imaju svi ljudi oko tebe, naravno ostaje pisani trag da si provjerio i kada.LikeLike wrote: ↑17/05/2025 23:07Tokmak si jedino ti i papak i zadrt, pricas o nekome o kome ne znas nista. Ja pricam o ljudima koje poznajem i pricam o uplati koju sam vidio svojim ocima.1Dante1 wrote: ↑17/05/2025 17:21Evo ja kazem da si ti cetnik koji laze, jer samo zeli da ocrni drzavnu instituciju. Zasto ovo ne bi bilo tacno? Zasto se ne bi meni vjerovalo?
Sta ima on meni provjeravati? Odakle njemu pravo da provjerava kakav ko ugovor ima i koliku platu? Odakle mu pravo da javno objavi ime i prezime bilo cije i koliko taj neko zaradjuje? Na koji nacin ce on doci do tih informacija? Zasto bih ja njemu vjerovao ako on ne vjeruje meni?
Pojedine voditeljice je isto kao da sam napisao pojedini fudbaleri u nasoj ligi imaju platu 50.000KM. Ne znam da li ste maloumni, ne znam koji put ponavljam da sam svojim ocima vidio uplatu, nisam cuo na forumu niti u kafani tkd je tacno. Za sta je dobila te pare ne znam, mozda je redovno, mozda nije, mozda je neki projekat itd…
Moja supruga pored plate koju ima po ugovoru prima jos 2000KM svaki mjesec koje regularno idu na njen racun, ali nisu u ugovoru. Ja sebi uplacujem minimalac, a to ne znaci da je to sva moja zarada. Niko ne moze znati niti provjeriti koliko ko prima na banku osim radnika u banci ili mozda radnika u racunovodstvu firme koji vrsi te uplate. I jedan i drugi na taj nacin krse neciju privatnost, pogotovo ako objave javno te podatke.
-
milojicabrzi
#2113 Re: RTV taksa
Nisu se nikad u RTV domu mlatile pare...barem ne od Daytona na ovamo, za prije rata ne znam.
Zaposlenje tamo nije neka sreća, bilo je popularno tamo krajem '90-ih i početkom 2000-ih, u vrijeme kada su raji privatnici derali kožu s leđa za 300-400 maraka mjesečno, pa je bilo kakvo "državno" zaposlenje bilo bolje nego nikakvo.
Da ima uhljeba i nepotizma, ima, znam čitave familije, gdje otac / majka / kćerka / sin, rade tamo, a slučajevi da je dvoje iz iste familije zaposleno je takođe jako puno.
Slično kao i sa ostalim državnim firmama (Gras, Vodovod), prisutno je dovođenje rodbine i familije, ali više kao da ima neki posao, bolje nego nikakav, nego kao neki loto dobitak i sreća za rad do penzije.
Veliki broj od oko 900-1000 zaposlenih je na malim platama, čak ispod BH prosjeka, naročito tehnika i tehničke službe i zanimanja (kamermani, tonci, montažeri).
Novinara je tamo manje od 10% zaposlenih, nema ih ni 100 ukupno, što je mnogima iznenađenje da je velika većina zaposlenih ne-novinarski kadar.
Tamo je dobro možda za jedno 1-2% zaposlenih (najviše 20-30 ljudi), na nekim menadžerskim pozicijama, koji možda imaju plate od nekoliko hiljada KM, a ne toliko teretan i težak posao.
Posao voditeljica koliko znam da platama je negdje u rangu sa novinarima, možda nešto jače plaćene, nisu neke ljute pare, nisu ni loše da se razumijemo, osim što brzo postanu poznate koke, pa ih raja prepoznaje na ulici, nekima to godi, toliko da bi i plaćali da rade... čim se često mijenjaju, znači da nije neka sreća.
Znam dosta ljudi koji su kopali nogama i rukama da napuste i nađu nešto drugo, iako su imali stalne poslove "do penzije" na Javnom rtv servisu jer stres i maltretiranje za male pare, nemaju cijenu...
Javni servis mora i treba da postoji, ali da se pretplata fakturiše i naplaćuje na pravi način, dostavom računa, kao i sve druge usluge, sa mogućnošću utuženja i lijeganja na platu / penziju, u procesu izvršenja.
Zakon ili podzakonski akt, treba urediti detaljno, da ne može postojati dvostruka naplata, da se tačno zna način obračuna i naplate itd.
Isto tako, treba se riješiti političke kontrole javnog servisa, što je najmanje prisutno na BHRT, već vidljivije na FTV, a RTRS je davno postao "Dodikov zabavnik" na portalu im od 10 vijesti, 6-7 Dodikove aktivnosti.
Npr, u Hrvatskoj je naplata taksec 95%, ne znam kako je u Srbiji, ali javni servis mora da postoji, mora biti depolitiziran, profesionalan, bez nepotizma, korupcije, u interesu svih građana
Zaposlenje tamo nije neka sreća, bilo je popularno tamo krajem '90-ih i početkom 2000-ih, u vrijeme kada su raji privatnici derali kožu s leđa za 300-400 maraka mjesečno, pa je bilo kakvo "državno" zaposlenje bilo bolje nego nikakvo.
Da ima uhljeba i nepotizma, ima, znam čitave familije, gdje otac / majka / kćerka / sin, rade tamo, a slučajevi da je dvoje iz iste familije zaposleno je takođe jako puno.
Slično kao i sa ostalim državnim firmama (Gras, Vodovod), prisutno je dovođenje rodbine i familije, ali više kao da ima neki posao, bolje nego nikakav, nego kao neki loto dobitak i sreća za rad do penzije.
Veliki broj od oko 900-1000 zaposlenih je na malim platama, čak ispod BH prosjeka, naročito tehnika i tehničke službe i zanimanja (kamermani, tonci, montažeri).
Novinara je tamo manje od 10% zaposlenih, nema ih ni 100 ukupno, što je mnogima iznenađenje da je velika većina zaposlenih ne-novinarski kadar.
Tamo je dobro možda za jedno 1-2% zaposlenih (najviše 20-30 ljudi), na nekim menadžerskim pozicijama, koji možda imaju plate od nekoliko hiljada KM, a ne toliko teretan i težak posao.
Posao voditeljica koliko znam da platama je negdje u rangu sa novinarima, možda nešto jače plaćene, nisu neke ljute pare, nisu ni loše da se razumijemo, osim što brzo postanu poznate koke, pa ih raja prepoznaje na ulici, nekima to godi, toliko da bi i plaćali da rade... čim se često mijenjaju, znači da nije neka sreća.
Znam dosta ljudi koji su kopali nogama i rukama da napuste i nađu nešto drugo, iako su imali stalne poslove "do penzije" na Javnom rtv servisu jer stres i maltretiranje za male pare, nemaju cijenu...
Javni servis mora i treba da postoji, ali da se pretplata fakturiše i naplaćuje na pravi način, dostavom računa, kao i sve druge usluge, sa mogućnošću utuženja i lijeganja na platu / penziju, u procesu izvršenja.
Zakon ili podzakonski akt, treba urediti detaljno, da ne može postojati dvostruka naplata, da se tačno zna način obračuna i naplate itd.
Isto tako, treba se riješiti političke kontrole javnog servisa, što je najmanje prisutno na BHRT, već vidljivije na FTV, a RTRS je davno postao "Dodikov zabavnik" na portalu im od 10 vijesti, 6-7 Dodikove aktivnosti.
Npr, u Hrvatskoj je naplata taksec 95%, ne znam kako je u Srbiji, ali javni servis mora da postoji, mora biti depolitiziran, profesionalan, bez nepotizma, korupcije, u interesu svih građana
- rocco_siffredi
#2114 Re: RTV taksa
Na BHT najveću platu, a da nije direktorska ima Urednik IP (Informativnog Programa) koeficijent 7.00
Znam da je prošle godine vrijednost boda bila 235 KM i to se množilo sa koeficijentom. Nikakva pljačka. Malo jača od konobara
Znam da je prošle godine vrijednost boda bila 235 KM i to se množilo sa koeficijentom. Nikakva pljačka. Malo jača od konobara
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#2115 Re: RTV taksa
I da se plaća iz budžeta.milojicabrzi wrote: ↑18/05/2025 16:08 Nisu se nikad u RTV domu mlatile pare...barem ne od Daytona na ovamo, za prije rata ne znam.
Npr, u Hrvatskoj je naplata taksec 95%, ne znam kako je u Srbiji, ali javni servis mora da postoji, mora biti depolitiziran, profesionalan, bez nepotizma, korupcije, u interesu svih građana![]()
-
milojicabrzi
#2116 Re: RTV taksa
Da, i to je jedna od opcija, postoje države u kojima je tako uređeno, pa da se npr. iz dobiti UIO, realizuje transfer za Javni servis.
Ali prije toga ozbiljno očistiti javni servis od političkog ili bilo kakvog drugog uticaja, korupcije i nepotizma, pa napraviti pošten Javni servis u interesu svih građana, koji će biti pošteno i korektno finansiran.
Ali prije toga ozbiljno očistiti javni servis od političkog ili bilo kakvog drugog uticaja, korupcije i nepotizma, pa napraviti pošten Javni servis u interesu svih građana, koji će biti pošteno i korektno finansiran.
-
corei3
#2117 Re: RTV taksa
Svako malo pišete kako je u Hrvatskoj. Evo gledam sad portal HRT-a, ljudi imaju brdo nekih programa: HRT 1 do HRT 4, HRT nacionalni ×3, 8× radio stanica i + GLAS HRVATSKE. Valjda sam sve pohvatao i valjda nisam fulao da sav ovaj sadržaj ima jedan državni operater, ispravite me ako griješim.
Šta mi imamo: nemam pojma, BHRT, FTV, ko kome šta plaća, ko kome duguje, kako se raspoređuju pare, ko plaća pretplatu jel samo FBiH sa centralizacijom Sarajevo, plaća li cijela BiH, dolazi li taksa u Hercegovini, je li zakonski opravdano da na jednom računu dolazi naplata nečeg sasvim drugog, gdje su posebni RTV računi, ili se ovako šlepaju. Sutra da me neko tuži, platio sam račun za struju bez takse, nigdje ne stoji dug, niko ne šalje neke opomene itd itd.
Jesmo raspad od države i uređenja, nezna se ko pije ko plaća, ko je više dužan i ko je više pokrao. Zato raja i ne plaća pored toga što nemora da plaća.
Jebo ti nas
Šta mi imamo: nemam pojma, BHRT, FTV, ko kome šta plaća, ko kome duguje, kako se raspoređuju pare, ko plaća pretplatu jel samo FBiH sa centralizacijom Sarajevo, plaća li cijela BiH, dolazi li taksa u Hercegovini, je li zakonski opravdano da na jednom računu dolazi naplata nečeg sasvim drugog, gdje su posebni RTV računi, ili se ovako šlepaju. Sutra da me neko tuži, platio sam račun za struju bez takse, nigdje ne stoji dug, niko ne šalje neke opomene itd itd.
Jesmo raspad od države i uređenja, nezna se ko pije ko plaća, ko je više dužan i ko je više pokrao. Zato raja i ne plaća pored toga što nemora da plaća.
Jebo ti nas
Last edited by corei3 on 19/05/2025 11:05, edited 1 time in total.
- zubi
#2118 Re: RTV taksa
milojicabrzi wrote: ↑19/05/2025 10:11 Da, i to je jedna od opcija, postoje države u kojima je tako uređeno, pa da se npr. iz dobiti UIO, realizuje transfer za Javni servis.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2119 Re: RTV taksa
HRT ima 3000 zaposlenih. I naplatu takse u iznosu 97%
Tu svaka usporedba završava.
RTS ima 3200 + RTV Vojvodine sa skoro 1000. Naplatu takse + iz budžeta nekoliko desetina miliona €.
RTS ima 3200 + RTV Vojvodine sa skoro 1000. Naplatu takse + iz budžeta nekoliko desetina miliona €.
-
1Dante1
#2120 Re: RTV taksa
Zasto idete u druge zemlje? Naplata u RS takse je 95%.
-
corei3
#2121 Re: RTV taksa
Šta je sad starije koka ili jaje. Ili da mi počnemo plaćati svi pa da se skupi para i da se napokon uredi RTV servis, ili da se uredi RTV servis pa da mi počnemo plaćati.sime_cipol wrote: ↑19/05/2025 11:06 HRT ima 3000 zaposlenih. I naplatu takse u iznosu 97%
Mislim ipak da ovo prvo ne vodi ničemu jer se pare neće skupiti, odoše nekud nezna niko gdje, a da se uredi servis opet ne ide, jer da ide išlo bi i do sada.
- zubi
#2122 Re: RTV taksa
E cuj da se uredi RTV servis da pa da ti pocnes placati??corei3 wrote: ↑19/05/2025 11:15Šta je sad starije koka ili jaje. Ili da mi počnemo plaćati svi pa da se skupi para i da se napokon uredi RTV servis, ili da se uredi RTV servis pa da mi počnemo plaćati.sime_cipol wrote: ↑19/05/2025 11:06 HRT ima 3000 zaposlenih. I naplatu takse u iznosu 97%
Mislim ipak da ovo prvo ne vodi ničemu jer se pare neće skupiti, odoše nekud nezna niko gdje, a da se uredi servis opet ne ide, jer da ide išlo bi i do sada.
Nije to tvoja dobra volja, nego zakonska obaveza.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2123 Re: RTV taksa
U HR je cijena RTV takse zakonski odredjena.
1.5% prosjecne plate u decembru i vazi za narednu godinu. U BiH je prosjecna plata bila cca 1400 KM
Dakle, taksa bi danas, po HR modelu, u BiH bila 21 KM/mj
1.5% prosjecne plate u decembru i vazi za narednu godinu. U BiH je prosjecna plata bila cca 1400 KM
Dakle, taksa bi danas, po HR modelu, u BiH bila 21 KM/mj
-
kuli1961
#2124 Re: RTV taksa
Čini mi se da je na sceni naša dobro poznata priča- čim bosančeros osjeti da negdje može nešto da ne plati, ne plaća, a onda se vadi pričom- u RS plaćaju ali se pare ne šalju JRTV Servis BiH, hercegovački dio FBiH uopšte ne plaća, platim struju bez takse, niko me ne duži...
A stvarnost je upravo što @zubi reče- zakonska je obaveza.
Fokus bi mogao biti na činjenici da se radi o objedinjenoj naplati,. tj u računu za struju stiže i taksa. Nisam bas siguran, lai mi se čini da to nije u skaldu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH. U svakom slučaju, kad tad će doći do sravnjivanja evidencija, i uslijediće postupci prinudne naplate, istina samo za posljednju godinu, gledano unatrag...
A stvarnost je upravo što @zubi reče- zakonska je obaveza.
Fokus bi mogao biti na činjenici da se radi o objedinjenoj naplati,. tj u računu za struju stiže i taksa. Nisam bas siguran, lai mi se čini da to nije u skaldu sa Zakonom o zaštiti potrošača u BiH. U svakom slučaju, kad tad će doći do sravnjivanja evidencija, i uslijediće postupci prinudne naplate, istina samo za posljednju godinu, gledano unatrag...
-
corei3
#2125 Re: RTV taksa
Razumijem ja to sve, i treba plaćati, ali šta da plaćam? Šta dobivam od programa? Gdje je kvalitet, sadržaj, informativni program, filmovi, dječiji.zubi wrote: ↑19/05/2025 11:17E cuj da se uredi RTV servis da pa da ti pocnes placati??corei3 wrote: ↑19/05/2025 11:15Šta je sad starije koka ili jaje. Ili da mi počnemo plaćati svi pa da se skupi para i da se napokon uredi RTV servis, ili da se uredi RTV servis pa da mi počnemo plaćati.sime_cipol wrote: ↑19/05/2025 11:06 HRT ima 3000 zaposlenih. I naplatu takse u iznosu 97%
Mislim ipak da ovo prvo ne vodi ničemu jer se pare neće skupiti, odoše nekud nezna niko gdje, a da se uredi servis opet ne ide, jer da ide išlo bi i do sada.![]()
Nije to tvoja dobra volja, nego zakonska obaveza.
Sjećam se ko dijete, mislim momak, najavili ovako u Maju da na jesen počinje na BHT-u ili gdje već, emisija o metal muzici, joj meni drago. Internet kod na u povojima, jedva čekao. Dođe jesen pa i zima nigdje emisije. Mislim da sam ih čak i zvao
Platim struju imam struju, platim plin, vodu, TV internet, sve mi se isporuči. Plaćam rtv taksu nikad ne prebacim na kanale javnog servisa, ne gledam, ne zanima me, nema ništa.
U savremeno doba tehnike i čega sve ne, AI, brzog interneta, informacija koje se računaju u milijardama GB, mene stid prebaciti na BHRT.
Evo ukucah bhrt i na stranici ima više reklama nego sadržaja. Idem na HRT stranica bez reklama.