ferratilis wrote: ↑29/04/2025 10:13Isto iskustvo. Mislio sam da mozda negdje grijesim, u omjeru vode i herbicida, ali sve radim po instrukcijama i opet pocne rasti nakon mjesec.MehmedPasaMoric wrote: ↑25/04/2025 18:39 Pokusavao sam sa nekim herbicidima, bude dobro mjesec dana i opet pocne rasti, valjda vjetar donese novo sjeme ili sta vec
Cak sam probao i sa aku prskalicom, ali opet isto.
Probacu ovih dana sa onom obicnom rucnom, pa cemo vidjeti kako bude ove godine.
ja ne kontam gdje vi uzimate te herbicide pa vam niko ne objasni kako se koriste, niko strucan, nije dovoljno samo uzeti ili prodati, kad kupujete u poljoprivrednoj apoteci ako radi inzinjer agronomije uvijek ce pitati za sta ti treba i odrediti dozu i dati instrukcije.
Svi ti herbicidi na bazi glifosata Total i slicni. Rade tako sto djeluju preko lista ili vlati. Nemaju dejstvo na sjeme. Ne rastu sve biljke istovremeno, neke krecu ranijie neke kasnije, klasicna greska na nasim prostorima je da krenu sa herbicidima vec u aprilu umjesto da cekaju 10-20 maja period kad sve sto je mislilo da raste vec raste punom parom i olistalo je ili su vlati izrasle dovoljno da ce herbicid djelovati i ubiti u korijenu biljku. Prsces ga prerano pobije ono sto je krenulo a sve sto krene 7 dana nakon prskanja raste normalno, pa ne bi bio dozvoljen herbicid nikakav da trajno ili dugorocno kontaminira zemljiste.
prskanje se radi najvise dva puta godisnje.
50 ml doza na 5 litara vam je garantovana doza za unistavanje kupine, loza i svih ostalih trava i korova, treba oko 7 dana da se osjeti efekat a 14 dana da bude sve spaljeno.
ako postoje drvenaste loze lijane ili izdanci i mala stabla nekog drveta to rezete sto vise do zemlje i onda kistom nanesete i utrljate na patrljak ili panjic koncentrisani herbicid direktno iz boce i to ce ubiti citav korijen. Ne vrijedi trositi vrijeme na cupanje korijena kod loza jer se obnove ako ostane mali komadic pod zemljom a ovako herbicidom ubije se citav korijen.
Takodje mantil neki na sebe radni, maska, naocale, i onda sve na pranje nakon prskanja....