Dario Dzamija negdje na Jezeru.
Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
- muha_sa
#551 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Dario Dzamija negdje na Jezeru.
-
milojicabrzi
#552 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Da, Kate Govorušić, kasnije ulica Jezero, o tome je često pisao u svojim pričama...
Dobar pisac, šteta što nije poživio ni 47 godina...platio ceh svom načinu života.
Kad se sjetim, druga polovina '90-ih, u Sarajevu još razrušeni Momo i Uzeir, nema semafora po gradu, folije po prozorima, a on se vraća iz SAD gdje je imao koliko toliko riješenu egzistenciju.
Pisao je da mu je stan bio uzurpirao neki viđeniji MUP-ovac iz ratnog perioda, trebala mu godina -dvije da ga vrati u posjed. Nikad nije htio reći ime uzurpatora....
Dobar pisac, šteta što nije poživio ni 47 godina...platio ceh svom načinu života.
Kad se sjetim, druga polovina '90-ih, u Sarajevu još razrušeni Momo i Uzeir, nema semafora po gradu, folije po prozorima, a on se vraća iz SAD gdje je imao koliko toliko riješenu egzistenciju.
Pisao je da mu je stan bio uzurpirao neki viđeniji MUP-ovac iz ratnog perioda, trebala mu godina -dvije da ga vrati u posjed. Nikad nije htio reći ime uzurpatora....
- Better Man
#553 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
milojicabrzi wrote: ↑13/05/2025 12:55 Hvala za info, sjećam se da je bilo nekad pred kraj pandemije i početak vakcinacije...ako se dobro sjećam, on nije imao djece, sjećam se da mu je supruga upriličila izložbu sa radovima, fotografijama i dokumentima o njegovom radu.
Težak je u BiH život rock novinara, ne znam je li se nečim drugim bavio, ali sjećam se priča da je držao neke diskoteke, nekada '70-ih godina.
U svakom slučaju R.I.P.
Nema na ćemu. Nije imao djece. Izložba bila u Jelićevoj. On je u mladosti počeo sa svim tim vezano za rock. Bavio se organizovanjem igranki, odnosno rock žurki od Sloge, FIS-a, Doma mladih, gdje je puštao muziku sa ploča, organizirao je koncerte, a nakon rata je u saradnji sa Relax toursom organizirao odlaske na koncerte velikih zvijezda u Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju. Također je na radiju uređivao svoju emisiju. I najviše je sarađivao sa Indexima. Napisao im je neke pjesme poput Negdje na kraju u Zatišju i organizirao im je koncerte.
- petunija
#554 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Meni se čini da je imao ćerku, bar je tako pisao u nekoj svojoj knjizi nekad davno sam čitala.
U glavnom, ćerka je ostala sa majkom u SAD
- Better Man
#555 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Milojic brzi je rekao za Želimira Altarca Čička kad je napisao da misli da nije imao djece, a ne na Džamonju. Džamonja ima kćerku i ona jeste ostala s mamom u Americi I to je pisao u svojim pričama.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#556 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Strasna sudbinamilojicabrzi wrote: ↑13/05/2025 13:53 Da, Kate Govorušić, kasnije ulica Jezero, o tome je često pisao u svojim pričama...
-
milojicabrzi
#557 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Strašna, nego šta...
Mislim da se sjećam iz knjiga da mu se kći zove Nevena...
Otac mu se ubio kad je bio mali, mati se preudala, kao dječak odrastao sa ujakom, bakom i dedom...odrastao na ulici, ona ga i oblikovala.
Jedino što je Imao sreću, izvukao se od vojske (JNA), na neku dijagnozu dječačkog sindroma Petar pan, odnosno nezrelosti ili sl.
Ja se uvijek naježim i ljutim, kad mi krenu pričati kako je nekad u Titino vrijeme društvo bilo moralnije, nije bilo razvoda i disfunkcionalnih porodica, kako se sve "prokurvalo" nakon rata i '90-ih.
Bilo je nesretnih sudbina u svim vremenima...
Mislim da se sjećam iz knjiga da mu se kći zove Nevena...
Otac mu se ubio kad je bio mali, mati se preudala, kao dječak odrastao sa ujakom, bakom i dedom...odrastao na ulici, ona ga i oblikovala.
Jedino što je Imao sreću, izvukao se od vojske (JNA), na neku dijagnozu dječačkog sindroma Petar pan, odnosno nezrelosti ili sl.
Ja se uvijek naježim i ljutim, kad mi krenu pričati kako je nekad u Titino vrijeme društvo bilo moralnije, nije bilo razvoda i disfunkcionalnih porodica, kako se sve "prokurvalo" nakon rata i '90-ih.
Bilo je nesretnih sudbina u svim vremenima...
- petunija
#558 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Aha,Better Man wrote: ↑14/05/2025 22:27 Milojic brzi je rekao za Želimira Altarca Čička kad je napisao da misli da nije imao djece, a ne na Džamonju. Džamonja ima kćerku i ona jeste ostala s mamom u Americi I to je pisao u svojim pričama.
onda se izvinjavam nisam baš pažljivo čitala
VIdim da se o Džamonji pisalo, pa ... skočila na zaključak
- Dope_Man
#559 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Mustafa Nadarevic tamo oko 2013-14 bio na Ilidzi, zgrada gdje se sastaju ulice Mistafe Pintola i Nova Butmirska cesta.
Ja radio u marketu koji je bio u prizemlju, covjek ujutro sidje prakticno u spavacici po par stvarcica.
Ja radio u marketu koji je bio u prizemlju, covjek ujutro sidje prakticno u spavacici po par stvarcica.
-
milojicabrzi
#560 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Da, Mustafa Nadarević je period od 2007. do 2019./20. godine, živio u Vogošći i na Ilidži, pošto se LZN snimala na lokacijama u Vogošći i Hrasnici.
Često sam u onim kasnijim epizodama (gdje je bila Svetlana Bojković i dr.) prepoznavao ulice i eksterijere Hrasnice.
Nedavno je Mišo Bartulica iz grupe Bolero, lansirao pjesmu Mjedenica, kao hommage naselju u kojem je živio dok je boravio u SA.
Oko ove ekipe muzičara, manje-više se zna iz kojih su naselja, jedino ne znam za ovu kompletnu ekipu iz Crvene Jabuke gdje su živjeli, Ričl je bio na Višnjiku, mislim da je Zlaja Arslanagić negdje iz onog kvarta oko 2. gimnazije... za Žeru, Cunju i ostale ne znam...
Često sam u onim kasnijim epizodama (gdje je bila Svetlana Bojković i dr.) prepoznavao ulice i eksterijere Hrasnice.
Nedavno je Mišo Bartulica iz grupe Bolero, lansirao pjesmu Mjedenica, kao hommage naselju u kojem je živio dok je boravio u SA.
Oko ove ekipe muzičara, manje-više se zna iz kojih su naselja, jedino ne znam za ovu kompletnu ekipu iz Crvene Jabuke gdje su živjeli, Ričl je bio na Višnjiku, mislim da je Zlaja Arslanagić negdje iz onog kvarta oko 2. gimnazije... za Žeru, Cunju i ostale ne znam...
- Dope_Man
#561 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Kad vec spomenu muzicare, ja od kad znam za sebe prica je da su one vile na ulazu u Veliku aleju od par muzicara, jedna od Serifa Konjevica.
Vidio sam ga jednom tu u blizini al ne mogu tvrditi da li je bio onako il je hodao oko kuce.
EDIT: Vidim neko je prije par stranica potvrdio ovo za Serifa.
Vidio sam ga jednom tu u blizini al ne mogu tvrditi da li je bio onako il je hodao oko kuce.
EDIT: Vidim neko je prije par stranica potvrdio ovo za Serifa.
-
milojicabrzi
#562 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Da, jesu, Šerif je tamo, mislim da i Dino Merlin ima neku kuću tamo...
Inače, prije 10-15 godina, Vogošća je bila postala lokacija određenih pjevača i muzičara. Halid Muslimović je imao kuću negdje u Reljevu, pa su njega i Adelisu često viđali po Vogošći. Aldino i Arduana u bili u Vogošći, Muharem Serbezovski.... Halid Bešlić pozicionirao motel u Semizovcu itd.
Inače, prije 10-15 godina, Vogošća je bila postala lokacija određenih pjevača i muzičara. Halid Muslimović je imao kuću negdje u Reljevu, pa su njega i Adelisu često viđali po Vogošći. Aldino i Arduana u bili u Vogošći, Muharem Serbezovski.... Halid Bešlić pozicionirao motel u Semizovcu itd.
- Better Man
#563 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Dino Merlin je na Alifakovcu u Starom gradu oduvijek.milojicabrzi wrote: ↑15/05/2025 09:15 Da, jesu, Šerif je tamo, mislim da i Dino Merlin ima neku kuću tamo...
- DaysleepeR
#564 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Ulica Jezero nije na Jezerumilojicabrzi wrote: ↑13/05/2025 13:53 Da, Kate Govorušić, kasnije ulica Jezero, o tome je često pisao u svojim pričama...
Džamonja je živio u onom neboderu kod ulice Danijela Ozme u kojem su živjeli i Tifa i Milić Vukašinović.
To je danas ulica Jezero.
-
milojicabrzi
#565 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Da, ulica Jezero u Koreji, o tome smo već pisali, ista mahala gdje su bili Mića i Tifa, ne znam je li Džamonja bio u istoj zgradi li tu negdje (on je bio '55. godište, pa ne vjerujem da je taj neboder postojao u to vrijeme.
@Betterman
Dino jeste sa Alifakovca, ali mislim da ima i neku nekretninu dole na Ilidži, odnekud mi je ostala ta info...
@Betterman
Dino jeste sa Alifakovca, ali mislim da ima i neku nekretninu dole na Ilidži, odnekud mi je ostala ta info...
- muha_sa
#566 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
TOcnije--Hošin brijegmilojicabrzi wrote: ↑15/05/2025 14:58 Da, ulica Jezero u Koreji, o tome smo već pisali, ista mahala gdje su bili Mića i Tifa, ne znam je li Džamonja bio u istoj zgradi li tu negdje (on je bio '55. godište, pa ne vjerujem da je taj neboder postojao u to vrijeme.
@Betterman
-
El_comadante
#567 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Hošin Brijeg je iznad tranzita a Alifakovac ispod tranzita.muha_sa wrote: ↑15/05/2025 15:23TOcnije--Hošin brijegmilojicabrzi wrote: ↑15/05/2025 14:58 Da, ulica Jezero u Koreji, o tome smo već pisali, ista mahala gdje su bili Mića i Tifa, ne znam je li Džamonja bio u istoj zgradi li tu negdje (on je bio '55. godište, pa ne vjerujem da je taj neboder postojao u to vrijeme.
@Betterman
Dino jeste sa Alifakovca, ali mislim da ima i neku nekretninu dole na Ilidži, odnekud mi je ostala ta info...tu djetinjstvo i mladost proveo.
-
Messier
#568 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Ja kolko znam i koliko se mogu sjetiti, Mica je u onom neboderu bio, prema Alipasinoj, zakacio sam par derneka u njegovom stanu..ono, iz Buldoga u 3, pa Maja kaze svima, hajte kod mene.milojicabrzi wrote: ↑15/05/2025 14:58 Da, ulica Jezero u Koreji, o tome smo već pisali, ista mahala gdje su bili Mića i Tifa, ne znam je li Džamonja bio u istoj zgradi li tu negdje (on je bio '55. godište, pa ne vjerujem da je taj neboder postojao u to vrijeme.
@Betterman
Tifa je na Ciglanama bio, kolko znam.
Mala Sara je sad najbolji vokal Balkana
A Daco mislim da je negdje " u gradu" zivio.
Vrtio se oko Pace, kad se vratio iz Amerike, mislim, al nisam siguran, da je zivio u onom prolazu gdje je bio Lovac, Tavola, Kisobran
- muha_sa
#569 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
El_comadante wrote: ↑15/05/2025 15:36Hošin Brijeg je iznad tranzita a Alifakovac ispod tranzita.muha_sa wrote: ↑15/05/2025 15:23TOcnije--Hošin brijegmilojicabrzi wrote: ↑15/05/2025 14:58 Da, ulica Jezero u Koreji, o tome smo već pisali, ista mahala gdje su bili Mića i Tifa, ne znam je li Džamonja bio u istoj zgradi li tu negdje (on je bio '55. godište, pa ne vjerujem da je taj neboder postojao u to vrijeme.
@Betterman
Dino jeste sa Alifakovca, ali mislim da ima i neku nekretninu dole na Ilidži, odnekud mi je ostala ta info...tu djetinjstvo i mladost proveo.
To je haman pa moj kraj
- dr_Evil
#570 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Sto se nas tice bit ce poznat kao kraj gdje je zivio najdugovjecniji forumasmuha_sa wrote: ↑15/05/2025 15:47![]()
To je haman pa moj krajsad da budem do daCke precizan
rodio se i živio u Celjigovicima tOcnije-ulica Špire Kneževica --mjesna zajednica Hošin Brijeg
u istoj ulici i Jusuf Pušina a bogme i rahmetli Sulejman Kupusovic
![]()
- muha_sa
#571 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
dr_Evil wrote: ↑15/05/2025 16:05Sto se nas tice bit ce poznat kao kraj gdje je zivio najdugovjecniji forumas![]()
Nisam ja tu živio--ja sam drito kod Vijecnice a na Hošin brijeg sam dolazio zimi sa ligurama i slicurama pa se jarla bismila spušto niz padine velkog Alfakovca
- dr_Evil
#572 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Ljetos prvi put prodjoh gore tranzitommuha_sa wrote: ↑15/05/2025 16:08![]()
![]()
Nisam ja tu živio--ja sam drito kod Vijecnice a na Hošin brijeg sam dolazio zimi sa ligurama i slicurama pa se jarla bismila spušto niz padine velkog Alfakovcaa tad nije postojAo tranzit vec uskotracna pruga iliti ćiro
![]()
- dječak sa šibicama
#573 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Dino - Čeljigovići
Hošin brijeg je ulica ali se cijeli taj kvart tako zvao
Hošin brijeg je ulica ali se cijeli taj kvart tako zvao
-
moimoi
#574 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
A niz Dalmatinsku? Pricala mi stara da je bila mreza… da fata raju da ne izlete pred taJvanmuha_sa wrote: ↑15/05/2025 16:08![]()
![]()
Nisam ja tu živio--ja sam drito kod Vijecnice a na Hošin brijeg sam dolazio zimi sa ligurama i slicurama pa se jarla bismila spušto niz padine velkog Alfakovcaa tad nije postojAo tranzit vec uskotracna pruga iliti ćiro
![]()
- muha_sa
#575 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Sjecam se kao kroz maglu da je bila mreža--al nisam tamo ligurAomoimoi wrote: ↑15/05/2025 17:39A niz Dalmatinsku? Pricala mi stara da je bila mreza… da fata raju da ne izlete pred taJvan![]()
Tad su velkacki snjegovi znali napadat