Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#7101 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Naravno. Covjek je sustina svega.
Treba naci u svemu balans. Nije lako poslije 25 godina divljeg pljackasko-tranzicionog feudokapitalizma potezom pera donositi zakone o neradnoj nedjelji, minimalnoj plati, zabrani pusenja itd... nacin na koji je Vlada to radila je haotican, na ho ruk, nekako djeluje da su hazarderski usli u sve jer im je trebao preokret. DFSDA masinerija ih je do tada tukla omiljenim kretenskim temama o prodaji, izdaji i davanju pozicija i prepadanjem naroda zaduzenjima :lol:

Sa druge strane ocigledno je da kod nas samo šok terapijom mozes djelovati, nema nista postepeno.

Meni licno je nedjelja dan samo za mene i porodicu, ni prije neradne nedjelje nisam isao vikendom u veliku kupovinu, nedjelju mogu prelezat kod kuce gledajuci filmove, a maksimale je da odem u teretanu. Dakle priznajem da me nije licno pogodila i nije mi poremetila rutine. Ali mnogo drugih stvari jeste i prilagodio sam se. Kako svima tako i meni. Takva su pravila.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7102 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

_BataZiv_0809 wrote: 13/05/2025 17:46 Naravno. Covjek je sustina svega.
Treba naci u svemu balans. Nije lako poslije 25 godina divljeg pljackasko-tranzicionog feudokapitalizma potezom pera donositi zakone o neradnoj nedjelji, minimalnoj plati, zabrani pusenja itd... nacin na koji je Vlada to radila je haotican, na ho ruk, nekako djeluje da su hazarderski usli u sve jer im je trebao preokret. DFSDA masinerija ih je do tada tukla omiljenim kretenskim temama o prodaji, izdaji i davanju pozicija i prepadanjem naroda zaduzenjima :lol:

Sa druge strane ocigledno je da kod nas samo šok terapijom mozes djelovati, nema nista postepeno.

Meni licno je nedjelja dan samo za mene i porodicu, ni prije neradne nedjelje nisam isao vikendom u veliku kupovinu, nedjelju mogu prelezat kod kuce gledajuci filmove, a maksimale je da odem u teretanu. Dakle priznajem da me nije licno pogodila i nije mi poremetila rutine. Ali mnogo drugih stvari jeste i prilagodio sam se. Kako svima tako i meni. Takva su pravila.
Ko god ne shvata koliko DRUGOM je bitna neradna nedelja , bitnija od satnica , dnevnica i svih ostalih gluposti najviše zapravo govori o sebi ? "Motivi neshvatanja" su nebitni , imali smo socijalističku državu 50 godina i bilo je prostora za učenje.

Prevdeno - boli me d... za takve.

Puna PODRŠKA RADNICIMA U TRGOVINI ZA SLOBODNU NEDELJU :bih: :bih: :bih:
HelaS

#7103 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

zubi wrote: 13/05/2025 16:24
dobar,ti? wrote: 13/05/2025 16:13 a sto ne bi protesta da se zabrani rad nedjeljom?
Naravno da je bilo, svakog 1.maja (bar dva zadnja sto se ja sjecam) su bile protestne setnje i zahtjevi, izmedju ostalog, za neradnom nedjeljom.

https://www.biznisinfo.ba/odrzani-prvom ... i-na-redu/

By BiznisInfo on 01/05/2023

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika, a koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu. Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH, a STBIH zahtijeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene Zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

„Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad, kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koje osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije, trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju, ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BiH“, poručuju iz STBIH.
Ne može zakon o unutrašnjoj trgovini uređivati slobodne dane radnika u vrijeme praznika, to se uređuje zakonom o radu, a to je već uređeno. Plaće, naknade radnika u vrijeme odmora, i sve slično... Recite Sindikalistima da smanje populizam i da se obrazuju :-)
biglebovski

#7104 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

Samo neradnici i lezihljebovići zagovaraju da se ne radi.
Mate_Miso_Kovac

#7105 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Mate_Miso_Kovac »

Takoe, samo neradnici zagovaraju neradne nedjelje. Ustvari, ne samo da nedjelje ne trebaju biti neradne, nego ne treba ni jedan praznik biti neradni. I obavezno ukinuti 8 radnih sati. Da mogu svi da rade koliko hoce i dokle hoce. A i pauze su šuhveli, lezihljebarstvo čisto... Sigurno bi vecina rado šorala u flašu i gladovala, al im mrska država brani... :izet:
Cherry-Cherry

#7106 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

biglebovski wrote: 13/05/2025 18:14 Samo neradnici i lezihljebovići zagovaraju da se ne radi.
I onda svoju lijenost pakuju u priču o porodici.
Ali evo malo po malo, mijenja se i ova glupost o neradnoj nedelji. :)
tramvajtrojka

#7107 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tramvajtrojka »

biglebovski wrote: 13/05/2025 18:14 Samo neradnici i lezihljebovići zagovaraju da se ne radi.
vama rahmanima bi jedino odgovaralo da vam bosnjo radi 24/7 za 550kermi i da nema apsolutno nikakvih prava, da ga ucjenjujes za bolovanja, godisnje, porodiljno kad su vas ljudi krenuli odbijati množiti sa nulom pocele su vase kuknjave nece niko da radi, tesko je dns naci dobrog radnika :oops: :oops:

Sami ste krivi za ovo sve sto vam se dogadja jer gladne oci rahmana ce prije dovuci u Tešanj u pekaru nekog azijata nego da domicilnom radniku da dvije glave više
tap3ah75

#7108 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by tap3ah75 »

Jesu li to protesti u nedjelju kad imaju slobodni dan?

I koji je fol protestovati u neradni dan? Kome protestuješ? Ko te vidi?
Utorkom na proteste .... ili još bolje pred vladu petkom prije džume da ne mogu lezihljebovići izaći sa posla
biglebovski

#7109 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by biglebovski »

tramvajtrojka wrote: 13/05/2025 20:59

Sami ste krivi za ovo sve sto vam se dogadja jer gladne oci rahmana ce prije dovuci u Tešanj u pekaru nekog azijata nego da domicilnom radniku da dvije glave više
Meni se ništa posebno ne događa, samo konstatujem da neradnici i lezihljebovići vazda navijaju da se što manje radi i da se i to malo što se radi plaća što više.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#7110 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 13/05/2025 20:52 Takoe, samo neradnici zagovaraju neradne nedjelje. Ustvari, ne samo da nedjelje ne trebaju biti neradne, nego ne treba ni jedan praznik biti neradni. I obavezno ukinuti 8 radnih sati. Da mogu svi da rade koliko hoce i dokle hoce. A i pauze su šuhveli, lezihljebarstvo čisto... Sigurno bi vecina rado šorala u flašu i gladovala, al im mrska država brani... :izet:
I da se Rifat makne iz kuhinje :bih: .
I da proleterijat BH.Telecoma bude primjer kako se radi i nedeljom za Bosnu :bih: .
Pardon , službe.
zippoo87

#7111 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

biglebovski wrote: 14/05/2025 16:47
tramvajtrojka wrote: 13/05/2025 20:59

Meni se ništa posebno ne događa, samo konstatujem da neradnici i lezihljebovići vazda navijaju da se što manje radi i da se i to malo što se radi plaća što više.
A sto onda pola Evrope vec radi samo 4 dana u sedmici a ostali isto tako razmisljjau u tom smjeru?
Svi oni su neradnici je li?
Rade manje a zaradjuju vise...tamo je to OK a kod nas ovdje nije? Kod nas je malo i kada se radi 7 dana u sedmici,jer smo neproduktivni.
A nije problem sto gazda kupi rastelovanu masinu sa otpada ,umjesto da kupi novu masinu koja je 50 puta produktivnija?
Ali onda ne moze ostati za peti stan,trece auto,cetvrtu ljubavnicu,neogranicene limite nna karitice djeci,itd itd.
Evo ja zivim pored jednog bogatuna i gledam mu sina sada kako uziva u luksuzu,sportskim autima i svemu ali ruku na srce,za ovog ne mogu reci nista lose,ima uvijek radnike,stabilna firma,kupci renomirani svjetski. Ali on je rijetkost i u mom gradu a cak nema ni ljubavnicu,jos je sa zenom 😂
Last edited by zippoo87 on 14/05/2025 21:41, edited 1 time in total.
Trappist

#7112 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

tap3ah75 wrote: 13/05/2025 21:00 Jesu li to protesti u nedjelju kad imaju slobodni dan?

Utorkom na proteste .... ili još bolje pred vladu petkom prije džume da ne mogu lezihljebovići izaći sa posla
Treba na planinu sad otici u nedjelji, bit ce prazno.
Cherry-Cherry

#7113 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Zalažu se za 4 radna dana, ali im prodavnice rade 7 dana, jer se radnici mijenjaju. :-)
Cherry-Cherry

#7114 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Cherry-Cherry »

Trappist wrote: 14/05/2025 20:54
tap3ah75 wrote: 13/05/2025 21:00 Jesu li to protesti u nedjelju kad imaju slobodni dan?

Treba na planinu sad otici u nedjelji, bit ce prazno.
Ali neće im biti porodice na okupu, nema mame kući, otišla na protest. Ništa od nedjeljnog ručka. :sad:
zippoo87

#7115 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Cherry-Cherry wrote: 14/05/2025 21:07 Zalažu se za 4 radna dana, ali im prodavnice rade 7 dana, jer se radnici mijenjaju. :-)
Ko spominje prodavnice i koga briga za prodavnicama ?
Kako bi se ja tebi uzivo nagovorio nekih stvari i spustio te i edukovao...kako se ovako preseravas preko neta,iza nicka,anonimno a uzivo bi bila druga prica skroz. Likusa se prenemaze,kao da nema sta jesti 7 dana u sedmici,jer joj je to neko "zabranio" :lol: :lol:
Ne smijem ovdje svasta pisati,jedva cekate da mi prijavite post :lol:
Hakiz

#7116 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 14/05/2025 21:43
Cherry-Cherry wrote: 14/05/2025 21:07 Zalažu se za 4 radna dana, ali im prodavnice rade 7 dana, jer se radnici mijenjaju. :-)
Kako bi se ja tebi uzivo nagovorio nekih stvari i spustio te i edukovao...kako se ovako preseravas preko neta,iza nicka,anonimno a uzivo bi bila druga prica skroz. Likusa se prenemaze,kao da nema sta jesti 7 dana u sedmici,jer joj je to neko "zabranio" :lol: :lol:
Pa, čak je i predsjednica sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti rekla da je zakon o zabrani rada trgovina, ne radnika, i da sindikat prima pozive radnika koji kažu da prodavnice u kojima rade ne prodaju nedjeljom, zatvorene su za kupce, ali da oni u njima rade poslove čišćenja, preslagivanja robe, stavljanja cijena itd.

Ni jedan tvoj smajli neće promjeniti činjenicu da zakon o unutrašnjoj trgovini kaže
Član 18
(Radno vrijeme)
(1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje.
(2) Prodajni objekti zatvoreni su nedjeljom...
Dakle spominje prodajne objekte, ne radnike.

A zakon koji spominje radnike, zakon o radu, ne kaže da je nedjeljom zabranjen rad radnika.

Kao što rekoh, i sindikat je to priznao kao činjenicu.

Eto odgovor na pitanje ko spominje prodavnice i koga briga za prodavnicama.
zubi

#7117 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Hakiz wrote: 14/05/2025 21:58 Pa, čak je i predsjednica sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti rekla da je zakon o zabrani rada trgovina, ne radnika, i da sindikat prima pozive radnika koji kažu da prodavnice u kojima rade ne prodaju nedjeljom, zatvorene su za kupce, ali da oni u njima rade poslove čišćenja, preslagivanja robe, stavljanja cijena itd.

Gdje je rekla?
Hakiz

#7118 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zubi wrote: 14/05/2025 22:00
Hakiz wrote: 14/05/2025 21:58 Pa, čak je i predsjednica sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti rekla da je zakon o zabrani rada trgovina, ne radnika, i da sindikat prima pozive radnika koji kažu da prodavnice u kojima rade ne prodaju nedjeljom, zatvorene su za kupce, ali da oni u njima rade poslove čišćenja, preslagivanja robe, stavljanja cijena itd.

Gdje je rekla?
Prije desetak - petnaestak dana na jednoj TV.

A imaš i analizu koju je objavio sindikat o efektima neradne nedjelje u kojoj to piše. Oko 5 % poslodavaca to radi, za toliko sindikat zna.

https://stbih.ba/wp-content/uploads/202 ... l-2025.pdf

Imaš i ovo:
Dodala je i kako postoji manji broj poslodavaca koji koriste činjenicu da Zakon zabranjuje rad trgovačkih objekata nedjeljom te da u tim objektima radnici rade inventure ili slične poslove. Ipak, napominje kako je taj broj neznatan. Svega njih 4,8 posto ali su u pitanju specifični gradovi i općine, ali i kompanije.
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... kte/214975
zippoo87

#7119 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 14/05/2025 21:58
Pa, čak je i predsjednica sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti rekla da je zakon o zabrani rada trgovina, ne radnika, i da sindikat prima pozive radnika koji kažu da prodavnice u kojima rade ne prodaju nedjeljom, zatvorene su za kupce, ali da oni u njima rade poslove čišćenja, preslagivanja robe, stavljanja cijena itd.

Ni jedan tvoj smajli neće promjeniti činjenicu da zakon o unutrašnjoj trgovini kaže
Član 18
(Radno vrijeme)
(1) Radno vrijeme prodajnih objekata određuje trgovac u periodu od ponedjeljka do subote, u ukupnom trajanju do 90 sati sedmično, a koje trgovac samostalno raspoređuje.

A zakon koji spominje radnike, zakon o radu, ne kaže da je nedjeljom zabranjen rad radnika.

Ti svakom loncu poklopac ali vecinom nebuloze napisane. Evo obilazio sam nedavno sve trzne centre kod nas nedjeljom...svi prazni i zakljucani...nigdje zive duse. Etna nije zakljucana,jer restoran radi nedjeljom.
Konzum mi od kuce 150 m,nema nikog unutra,zakljucano sve. Jedini TC koji radi kod nas je Fortuna,jer je koristila rupu u zakonu,trzni centar je spojen sa autobuskom stanicom. Mislim da ni oni nece moci vise raditi ,kako su sada donesena ova nova pravila o kvadraturi i svim ostalim parametrima.

To sto se ovdje pisu nebuloze i po vasim pricama,svi radnici rade nedjeljom,samo eto ne radi centar ...ce i ostati to sto i jesu, NEBULOZE.
Udjite slobodno u neki TC,upalite kameru i snimite te radnike sto rade u praznom trznom centru,pa postavite ovdje...da vidimo ko radi,koliko osoba je u smjeni i sve ostalo.
Last edited by zippoo87 on 14/05/2025 22:10, edited 1 time in total.
Hakiz

#7120 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 14/05/2025 22:08

Član 18
(Radno vrijeme)

Ti svakom loncu poklopac ali vecinom nebuloze napisane. Evo obilazio sam nedavno sve trzne centre kod nas nedjeljom...svi prazni i zakljucani...nigdje zive duse. Etna nije zakljucana,jer restoran radi nedjeljom.
Konzum mi od kuce 150 m,nema nikog unutra,zakljucano sve.

To sto se ovdje pisu nebuloze i po vasim pricama,svi radnici rade nedjeljom,samo eto ne radi centar ...ce i ostati to sto i jesu, NEBULOZE.
Udjite slobodno u neki TC,upalite kameru i snimite te radnike sto rade u praznom trznom centru,pa postavite ovdje...da vidimo ko radi,koliko osoba je u smjeni i sve ostalo.
Ako ti nisi vidio, onda sigurno nije tako :thumbup: :bih:
zubi

#7121 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zubi »

Hakiz wrote: 14/05/2025 22:05
zubi wrote: 14/05/2025 22:00

Gdje je rekla?
Prije desetak - petnaestak dana na jednoj TV.

A imaš i analizu koju je objavio sindikat o efektima neradne nedjelje u kojoj to piše. Oko 5 % poslodavaca to radi, za toliko sindikat zna.

https://stbih.ba/wp-content/uploads/202 ... l-2025.pdf

Imaš i ovo:
Dodala je i kako postoji manji broj poslodavaca koji koriste činjenicu da Zakon zabranjuje rad trgovačkih objekata nedjeljom te da u tim objektima radnici rade inventure ili slične poslove. Ipak, napominje kako je taj broj neznatan. Svega njih 4,8 posto ali su u pitanju specifični gradovi i općine, ali i kompanije.
https://faktor.ba/bosna-i-hercegovina/a ... kte/214975
Hvala!

Vrlo zanimljivo istrazivanje...
zippoo87

#7122 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zippoo87 »

Hakiz wrote: 14/05/2025 22:09

Zato si ti vidio...pa te ja evo javno pozivam da nam to snimis i prezentujes na forumu . Trazim li puno od tebe ?
HelaS

#7123 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by HelaS »

Kakav si ti papak :(
Hakiz

#7124 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 14/05/2025 22:10
Hakiz wrote: 14/05/2025 22:09

Zato si ti vidio...pa te ja evo javno pozivam da nam to snimis i prezentujes na forumu . Trazim li puno od tebe ?
Ako ponovo, pažljivo, pročitaš moj post vidjet ćeš da u njemu piše da je predsjednica sindikata to potvrdila. Dakle, ne govorim svoje mišljenje, prenosim njenu izjavu.

A imaš i linkove na tekstove i izjave u kojima je to potvrđeno. Na kompletnu analizu koju je objavio sindikat u kojoj to piše.

Tako da se obratiš sindikatu i njegovoj predsjednici za snimke i ostale dokaze.

Razumijem da si iz nekog razloga emotivno pogođen ovom temom, ali to ti nije opravdanje za pogrešno čitanje napisanog.
nivla

#7125 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by nivla »

sindikat ne predstavlja radnike vec zelje poslodavaca predstavljene kao zelje radnika
Locked