Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mozda je bolje na temi o gumama da napisem ali moze i ovdje.
U Italiji moras imati ili ljetne ili zimske gume. AllSeason guma moze samo ako u saobracajnoj pise npr. H to mora biti i na gumi.
Cini mi se da je npr oznaka 94H ili tako nesto.
Znaci saobracajna i oznaka gume moraju pasati. Vazi samo za All Season gumu.
Kazne su ogromne pa ko vozi Žabarima neka pripazi.
Kako kad kod nas ne piše ništa za gume u saobraćajnoj? Na osnovu čega uporede?
I ja sam se toga sjetio jer sam prije imao BH vozacku pa znam da ne pise.
Predpostavljam da mozda po broju sasije mogu znati koja je guma T, H, W...ili neka dozvoljena.
Info sam nasao u novinama od ÖAMTC.
Kazne 400 do 1700 eura.
Mozda ima nasih koji zive u Italiji pa imaju vise Info.
Mr.Sojic wrote: ↑12/05/2025 14:54
I ja sam se toga sjetio jer sam prije imao BH vozacku pa znam da ne pise.
Predpostavljam da mozda po broju sasije mogu znati koja je guma T, H, W...ili neka dozvoljena.
Info sam nasao u novinama od ÖAMTC.
Kazne 400 do 1700 eura.
Mozda ima nasih koji zive u Italiji pa imaju vise Info.
Divno. Ljeti vozim ljetne, a zimi all season i nisam znao za ovo. Kontao ima pahuljica i to je to, siguran sam.
Jedino ako su talijani neka druga planeta. Zimska guma ima identično označavanje kao All season.
Proizvođači ispunjavaju zahtjeve sigurnosti vožnje u zimskim i ljetnim uslovima.
Evo na moje auto i motorizaciju su išle fabrički 91H, 92H, 95H i 91V ovisno od profila gume. Znači ja mogu staviti bilo koju od njih ako je felga odgovarajuća.
U saobraćajnoj ne postoji taj podatak.
Sojic zbunjuje narod, pravilo je samo da sprijeci da se ljeti voze gume sa indeksom nizim od maksimalne brzine auta, za 99,9% ljudi ne mijenja nista u praksi jer vec imaju odgovarajuci indeks.
topcam wrote: ↑11/05/2025 13:15
U jednom postu pises ili pisete o glavi motora u drugom o deklu de se malo koncentrisite.
Kad nemam pojma sustinski sta mi je otislo.
Mehanicar koji mi je popravljao auto (nije moj nego prvi servis usput u Dalmaciji) veli da rashladna tecnost kvasi svjecicu i da mi je to izazvalo rad na 3 cilindra.
Nesto je prckao oko nje i napravio je sve za cca 5 minuta i evo auto je od tad preslo 600-700 km bez problema.
Kad odvrneš čep za dolijevanje ulja ima li majoneze?
drug_profi wrote: ↑12/05/2025 15:36
Jedino ako su talijani neka druga planeta. Zimska guma ima identično označavanje kao All season.
Proizvođači ispunjavaju zahtjeve sigurnosti vožnje u zimskim i ljetnim uslovima.
Evo na moje auto i motorizaciju su išle fabrički 91H, 92H, 95H i 91V ovisno od profila gume. Znači ja mogu staviti bilo koju od njih ako je felga odgovarajuća.
U saobraćajnoj ne postoji taj podatak.
Kod mene postoji - austrijska saobracajna ****Polje A13 u saobracajnoj.
Neka me kolege isprave ako grijesim
Kad nemam pojma sustinski sta mi je otislo.
Mehanicar koji mi je popravljao auto (nije moj nego prvi servis usput u Dalmaciji) veli da rashladna tecnost kvasi svjecicu i da mi je to izazvalo rad na 3 cilindra.
Nesto je prckao oko nje i napravio je sve za cca 5 minuta i evo auto je od tad preslo 600-700 km bez problema.
Kad odvrneš čep za dolijevanje ulja ima li majoneze?
na cepu odozdo batanee
vozis li kratke rute po par km cesto? Ili nanizes bar 10 km u jednoj turi
Reglan wrote: ↑12/05/2025 20:46
Drugovi, imate li preporuku gdje otici da mi operu motorni prostor? Ne bih da sam eksperimentisem, a ni da idem svakom djundjer majstoru
Brate kupi ono sredstvo za čišćenje motora, obični odmašćivač, pošpricaš tim i lagano četkom ako imaš nešto tvrdokornije, kasnije ispereš šlaufom bez ikakvog pritiska i to je to.
Ne vidim potrebu da se to drlja pod pritiskom niti bih davao nekome da se sa tim zeza.
B6Redhell wrote: ↑12/05/2025 18:38
Ma ne pusta rashladnu u komoru. Nebi bata daleko doguro da antifriz gasi svjecicu
To je mozda bilo rashladne vani u kucistu svjecice/bombine..
B6Redhell wrote: ↑12/05/2025 18:38
Ma ne pusta rashladnu u komoru. Nebi bata daleko doguro da antifriz gasi svjecicu
To je mozda bilo rashladne vani u kucistu svjecice/bombine..
Ako antifriz ulazi u cilindar trebao bi i bijeli dim iz auspuha izlaziti.
Ponekad se to desi. Recimo ako dugo stoji auto u koloni. Pa kad krenem zna zadimit.
Kad auto stoji u leru to se ne desava npr.
Ni u normalnoj voznji.
Ja sam jedno tri godine isao od majstora do majstora bas zbog glave motora,
u biti sve se svelo na "jest-nije". Po mom iskustvu CO2 test nije pouzdan.
Dobro se sjecam kupio sam neki cistac motora (mislim da je bilo nesto od liqvi).
Nasuo u motor, ni minutu nije radio, izvukao mjerni stap i majoneza.
Tu sam 100% bio siguran na cemu sam.
Evolution_IV wrote: ↑11/05/2025 13:27
misljenja sam da je bolje zamjenit 2 do 3 puta neko jeftino ulje, nego ti cistaci, uvijek ce ga ostat negdje u kanalima, a posto je u sustini neki razrjedjivac kojeg ne zelis u motoru
topcam wrote: ↑11/05/2025 13:33
Potpuno se slazem. Ovi cistaci su za 2-3 minute. Odmah pokazu kvar
Po preporuci mehanicara ide zamjena sa nekim jeftinijem uljem, cisto da "ispere", pa ide kvalitetnije ulje.
Ulja koja odgovaraju specifikacijama.
Pozdrav ljudi,trebam hitno pomoc.
Majstor mi ocistio DPF i sad imam problema.
Pri prvom paljenju,kazaljka obrtaja skace gore-dole izmedju 800 i 1000 obrtaja.To prestaje nakon nekoliko minuta voznje.
Zvuk klepetanja,(ne znam kako drugacije da nazovem)pri dodavanju gasa,kad ubrzavam u prvoj,drugoj,ponekad u trecoj brzini,ne cuje se non stop,ali vecinu vremena da.Nije zvuk ono kao cekicanje,nego drugacije.
I jos se desava da trzne samo jednom u drugoj i trecoj brzini,kad god stisnem papucicu gasa.Dakle vozim,pustim gas,nista.Tek kad stisnem gas,onda se osjeti taj trzaj.I tako stalno.U trecoj brzini se vise osjeti taj jedan trzaj.
E sad,da li se to da nekako rijesiti ili moram ukloniti potpuno dpf?
CiCo_0 wrote: ↑13/05/2025 20:51
Pozdrav ljudi,trebam hitno pomoc.
Majstor mi ocistio DPF i sad imam problema.
Pri prvom paljenju,kazaljka obrtaja skace gore-dole izmedju 800 i 1000 obrtaja.To prestaje nakon nekoliko minuta voznje.
Zvuk klepetanja,(ne znam kako drugacije da nazovem)pri dodavanju gasa,kad ubrzavam u prvoj,drugoj,ponekad u trecoj brzini,ne cuje se non stop,ali vecinu vremena da.Nije zvuk ono kao cekicanje,nego drugacije.
I jos se desava da trzne samo jednom u drugoj i trecoj brzini,kad god stisnem papucicu gasa.Dakle vozim,pustim gas,nista.Tek kad stisnem gas,onda se osjeti taj trzaj.I tako stalno.U trecoj brzini se vise osjeti taj jedan trzaj.
E sad,da li se to da nekako rijesiti ili moram ukloniti potpuno dpf?
ciscenjem dpf ne postizes nista, samo off zajedno sa egr...
Al'din wrote: ↑28/04/2025 19:20
Pa to i poentiramo citavo vrijeme. Mehanicari koji to nisu reklamiraju nesto sto ima 90% servisa ali i uz blaćenje ostalih koji rade onako kako treba.
Ako moze prijedlog, sugestija kako god sto mi se kod tebe ne dopada jeste da kupac ne dobije racun za ugradjene dijelove. Ne treba fiskalni, ni tvoj ni od materijala, ali bar ona faktura, predracun, sta god da se vidi sta je tacno naruceno i ugradjeno. Nemoj samo reci da kupac treba traziti i da ce dobiti, to bi ga na sjedistu trebalo docekati kad udje u auto.
Takodjer za spuru, radio sam je nekoliko puta, nikada nisam dobio papir na kraju sa rezultatima.
Ostalo je korektno, osim sto necu vise dolaziti na mali servis jer mi je preskupo ili cu ti traziti ponudu sa dijelovima da se imas gdje ugraditi
Samo da javim, instalirali smo printer, ali ipak pitamo musteriju da li mu je potreban ispis sa rezultatima jer skupi ketriDŽi