INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- dječak sa šibicama
#25001 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ima narod para, dakle slazem se, dabogda bile 55 km.
Kad smo hadzije, da budemo hadzije.
-
Trappist
#25002 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Sto bi forumski stručnjaci rekli: "to su dobri ekonomski pokazatelji"dječak sa šibicama wrote: ↑11/05/2025 12:37 Ima narod para, dakle slazem se, dabogda bile 55 km.
- Cherry-Cherry
#25003 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Jedan grozd 11 KM 
-
zippoo87
#25004 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo danas pojeo saku svojih jagoda 
Sadnice budu po pola marke a ako se uzmu one mjesecarke,one puste lozu i nove sadnice ti svake godine naprave...da obnovis svoje stare i tako svake godine . Rijetko kada kupim i sadnice jagode.
Tresnje su ove godine tanke skroz...biti ce da se okusim ali nista posebno. I ostalo voce je isto tanko...jabuke slabe...kupine isto ali to je jer su mi ostarile ,treba nove zasaditi...mada sadim svake godine od izdanaka,nije isti kvalitet sadnice koju kupis i ova koja se sama zabode i stvor korijen.
A sto se tresanja tice,ja to ne bi platio 10+ KM kada je nikada ne bi pojeo,ne zbog novca toliko,nego zbog bezbrazluka. Ali to nove generacije djece i ne znaju i ne jedu. Evo kod mene imaju 2 velike tresnje, u naselju gdje su zgrade,nikada niko od djece nije dosao da pita da nabere sebi,vecina ih propadne,jer je ogromna tresnja i ne moze se to pojesti . Prije dok smo i mi bili djeca,cijelo to naselje je dolazilo i kralo tresnje i lomilo...a sada vise nema nikog ni da dodje da jede .
Mnoga djeca i ne znaju sta su tresnje.
Sadnice budu po pola marke a ako se uzmu one mjesecarke,one puste lozu i nove sadnice ti svake godine naprave...da obnovis svoje stare i tako svake godine . Rijetko kada kupim i sadnice jagode.
Tresnje su ove godine tanke skroz...biti ce da se okusim ali nista posebno. I ostalo voce je isto tanko...jabuke slabe...kupine isto ali to je jer su mi ostarile ,treba nove zasaditi...mada sadim svake godine od izdanaka,nije isti kvalitet sadnice koju kupis i ova koja se sama zabode i stvor korijen.
A sto se tresanja tice,ja to ne bi platio 10+ KM kada je nikada ne bi pojeo,ne zbog novca toliko,nego zbog bezbrazluka. Ali to nove generacije djece i ne znaju i ne jedu. Evo kod mene imaju 2 velike tresnje, u naselju gdje su zgrade,nikada niko od djece nije dosao da pita da nabere sebi,vecina ih propadne,jer je ogromna tresnja i ne moze se to pojesti . Prije dok smo i mi bili djeca,cijelo to naselje je dolazilo i kralo tresnje i lomilo...a sada vise nema nikog ni da dodje da jede .
Mnoga djeca i ne znaju sta su tresnje.
- ElRe
#25005 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
I u EU je isto. Maline 16 e/kg, smokve 18 e/kg, trešnje 15 e/kg.
BiH sve u svemu ima najniže cijene hrane, energenata i usluga. A za najmanje trećinu EU zemalja smo Amerika.
BiH sve u svemu ima najniže cijene hrane, energenata i usluga. A za najmanje trećinu EU zemalja smo Amerika.
Last edited by ElRe on 11/05/2025 20:52, edited 1 time in total.
- bude
#25006 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Okrecu glavu od tresnje k'o da je knjiga iz matematike 
-
zippoo87
#25007 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Meni je najjace to u radnjama koje prodaju tresnje,da drze istu cijenu danima ,sve dok ne struhnu i ne bace ih skroz 
Jagode makar snizavaju cijenu kako one propadaju ali tresnje,ista cijena i prvi dan i cetvrti dan
Tresnje bi trebali drzati u frizideru,drasticno sporije propadaju...ja svoje jedem i pet dana od branja,kada ih drzim u frizideru.
Jagode makar snizavaju cijenu kako one propadaju ali tresnje,ista cijena i prvi dan i cetvrti dan
Tresnje bi trebali drzati u frizideru,drasticno sporije propadaju...ja svoje jedem i pet dana od branja,kada ih drzim u frizideru.
-
HelaS
#25008 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije mi problem kupiti i više kg trešanja, ali iz principa i brizi o vlastitom dostojanstvu, nikad je neću kupiti po ovakvim divljačkim cijenama. Nema trešnja nikakve dodatne ulazne troškove da bi joj cijena bila ovako nekulturno visoka. I jagode isto tako, i svako drugo voće i povrće ima pretjerano visoke cijene.zippoo87 wrote: ↑11/05/2025 21:02 Meni je najjace to u radnjama koje prodaju tresnje,da drze istu cijenu danima ,sve dok ne struhnu i ne bace ih skroz
Jagode makar snizavaju cijenu kako one propadaju ali tresnje,ista cijena i prvi dan i cetvrti dan![]()
- Ironmen
#25009 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kisa i mrazevi su unistili ranu tresnju koja je popularna u BiH zbog toga je ovakva cijena jer je skoro i nema na trzistu, ja u dvoristu imam 3 ali nema 2 kg ploda na njoj tako kad zbrojim krecenje okopavanje i odrzavanje te 3 vocke u minusu sam svakako kada bi ih prodao i po 50 km kg, vjerovatno se prodaju po 25 km kg ponuda, potraznja.
-
zippoo87
#25010 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Godina je takva,kakva jeste. Mraz je i kod mene unistio tresnju ali to nije razlog da se ovi neki prodavci pokusavaju namiri kroz ovoliku cijenu. Njihova logika je ,sada imam 30 kg tresnje,prodajem je za 20 KM a prosle godine sam imao 60 kg,mogla je ici i za 10 KMIronmen wrote: ↑11/05/2025 21:23 Kisa i mrazevi su unistili ranu tresnju koja je popularna u BiH zbog toga je ovakva cijena jer je skoro i nema na trzistu, ja u dvoristu imam 3 ali nema 2 kg ploda na njoj tako kad zbrojim krecenje okopavanje i odrzavanje te 3 vocke u minusu sam svakako kada bi ih prodao i po 50 km kg, vjerovatno se prodaju po 25 km kg ponuda, potraznja.
Mislim da mi u BiH imamo ovdje i neko licno postovanje,barem ovaj normalniji dio drustva...gdje jednostavno logika ne dopusta da se nesto placa o ovakvim cijenama. Posebno to nikada nece uraditi neko ko ima i svoje proizvode a koji vidi sada ovo divljanje cijena. Ja sam odustao od kupovine skoro svega...jednostavno nema logike i udara me u mozak direktno. Neki dan sam prvi i zadnji puta nasjeo...platio sam 6 KM tri krastavice i 3 paradajza u prodavnici. Svoj paradajz sam vec u zemlju stavio ali nije mu dobro za sada...niske temperature i kisa,ne godi mu nikako.
- Ironmen
#25011 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Razmisli o plasteniku moze biti isplativo sada jako na ovim cijenama i dosta je lakse uzgojiti povrce u plasteniku.zippoo87 wrote: ↑11/05/2025 21:47Godina je takva,kakva jeste. Mraz je i kod mene unistio tresnju ali to nije razlog da se ovi neki prodavci pokusavaju namiri kroz ovoliku cijenu. Njihova logika je ,sada imam 30 kg tresnje,prodajem je za 20 KM a prosle godine sam imao 60 kg,mogla je ici i za 10 KMIronmen wrote: ↑11/05/2025 21:23 Kisa i mrazevi su unistili ranu tresnju koja je popularna u BiH zbog toga je ovakva cijena jer je skoro i nema na trzistu, ja u dvoristu imam 3 ali nema 2 kg ploda na njoj tako kad zbrojim krecenje okopavanje i odrzavanje te 3 vocke u minusu sam svakako kada bi ih prodao i po 50 km kg, vjerovatno se prodaju po 25 km kg ponuda, potraznja.
Mislim da mi u BiH imamo ovdje i neko licno postovanje,barem ovaj normalniji dio drustva...gdje jednostavno logika ne dopusta da se nesto placa o ovakvim cijenama. Posebno to nikada nece uraditi neko ko ima i svoje proizvode a koji vidi sada ovo divljanje cijena. Ja sam odustao od kupovine skoro svega...jednostavno nema logike i udara me u mozak direktno. Neki dan sam prvi i zadnji puta nasjeo...platio sam 6 KM tri krastavice i 3 paradajza u prodavnici. Svoj paradajz sam vec u zemlju stavio ali nije mu dobro za sada...niske temperature i kisa,ne godi mu nikako.
- dječak sa šibicama
#25012 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

u nasoj amer`ki najniza plata malo preko 500 evrica
-
zippoo87
#25013 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
To je ono...konobarice imaju minimalnu platu + obaveznih 10-20% baksis u racunu 
A racuna se samo ovih 500 eura
A racuna se samo ovih 500 eura
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#25014 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam jeo trešnju 20 godina, sad kad je cvaja kila možda i kupim, volim luksuzne stvari
-
swanfilter
#25015 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da govorimo o neto minimalnoj, bilo bi fino.
Kada ovu tabelu pogledas, mala razlika između Njem i Slo. A onda neto njemacka 1500 i kusur, a slovenska je kao oko 900. Mada je to blize 800 ...
- Isner
#25016 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Da je skupo - jeste... Al kad ide kila pecenja po 50 i 60 forinti, kad je tri srka kafe petica itd, itd, nek bude i ašlama po 20... Kome je skupo, ima sadnica po cenera i nek zasadi jesenas pa za 4 godine da vidi šta je mraz, trešnjin smotavac i biljna vaš....
Ni orah nije rodio ove godine, nema na njemu ništa, i on ce biti visokoakcizna roba....
Ni orah nije rodio ove godine, nema na njemu ništa, i on ce biti visokoakcizna roba....
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#25017 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
kakve tresnje pola mi ih propadne rodnih godina
jos cijelo selo bere u kesama
banane su zakon
jos cijelo selo bere u kesama
banane su zakon
- nepass1
- nepass1
#25019 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Evo nezz hocu li na terasi ili na krovu zgrade par stabala zasaditi. Ili ko pravi bosnjo da uzurpiram parkingIsner wrote: ↑12/05/2025 02:09 Da je skupo - jeste... Al kad ide kila pecenja po 50 i 60 forinti, kad je tri srka kafe petica itd, itd, nek bude i ašlama po 20... Kome je skupo, ima sadnica po cenera i nek zasadi jesenas pa za 4 godine da vidi šta je mraz, trešnjin smotavac i biljna vaš....
Ni orah nije rodio ove godine, nema na njemu ništa, i on ce biti visokoakcizna roba....![]()
-
Nedoumica
#25020 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Još nisu došle dozrele, za praznike je tek bilo nešto nešto jagoda uz cestu kupiti.
Malo je kasnija ova sezona u odnosu na prošlu godinu.
-
sarajevo-x.com
#25021 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Imaju li marketi obavezu da istaknu cijenu po kg ispod cijene ili je to proizvoljno
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#25022 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svi bježe sa sela a ako je ikako moguće u Sarajevo.nepass1 wrote: ↑12/05/2025 10:35Evo nezz hocu li na terasi ili na krovu zgrade par stabala zasaditi. Ili ko pravi bosnjo da uzurpiram parkingIsner wrote: ↑12/05/2025 02:09 Da je skupo - jeste... Al kad ide kila pecenja po 50 i 60 forinti, kad je tri srka kafe petica itd, itd, nek bude i ašlama po 20... Kome je skupo, ima sadnica po cenera i nek zasadi jesenas pa za 4 godine da vidi šta je mraz, trešnjin smotavac i biljna vaš....
Ni orah nije rodio ove godine, nema na njemu ništa, i on ce biti visokoakcizna roba....![]()
I onda se "čudimo" kako je skupo.
Neka je.
Za uvoznu skupoću smo krivi jer se bavimo Dodikom.
Za domaću skupoću smo krivi jer malo radimo.
-
HelaS
#25023 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Shodno jmj u nabavi, a obično je to mjera za težinu. Mango, npr, avocado, prodaju se po komadu, ali ispod cijene redovno piše i cijena KM/kg. jer je nabava bila u kg. Međutim, lubenica i sl. prodaje se prema njihovoj težini, u cijeni KM/kg. Dinja se može prodavati i u kd i u kg.sarajevo-x.com wrote: ↑13/05/2025 16:44 Imaju li marketi obavezu da istaknu cijenu po kg ispod cijene ili je to proizvoljno
- nepass1
#25024 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Svak trazi gdje mu je bolje jbgteskeredzic_22 wrote: ↑13/05/2025 17:15Svi bježe sa sela a ako je ikako moguće u Sarajevo.nepass1 wrote: ↑12/05/2025 10:35Evo nezz hocu li na terasi ili na krovu zgrade par stabala zasaditi. Ili ko pravi bosnjo da uzurpiram parkingIsner wrote: ↑12/05/2025 02:09 Da je skupo - jeste... Al kad ide kila pecenja po 50 i 60 forinti, kad je tri srka kafe petica itd, itd, nek bude i ašlama po 20... Kome je skupo, ima sadnica po cenera i nek zasadi jesenas pa za 4 godine da vidi šta je mraz, trešnjin smotavac i biljna vaš....
Neka je.
-
HelaS
#25025 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ti da si ostao u Goraždu, sad si nam mogao prodavati trešnje po 20 KM/kgnepass1 wrote: ↑13/05/2025 18:25Svak trazi gdje mu je bolje jbgteskeredzic_22 wrote: ↑13/05/2025 17:15Svi bježe sa sela a ako je ikako moguće u Sarajevo.
Neka je.