Jugoslavija

Post Reply
kamberovica polje

#2851 Re: Jugoslavija

Post by kamberovica polje »

Uz sve svoje mnogobrojne mane, Druga Jugoslavija je bila najbolji historijski ishod za većinu južnoslavenskih naroda poslije 2.S.R.
Kritika uređenja države i socijalističkog samoupravljanja je razumna i jasna, ali bilo koja osoba, koja sebe naziva patriotom i koja voli BiH ne smije ideju i postojanje Jugoslavije dovoditi u pitanje, jer time automatski dovodi u pitanje BiH.
Da podsjetim:
1. BiH ne postoji uoči 2.S.R., ni u kom obliku.
2. Komunisti, u ZAVNOBIH-u obnavljaju državnost BiH, i vraćaju je je iz pepela historije.
3. BiH iz 2.S.R. izlazi opsustošena, osiromašena i s ogromnom populacijom neobrazovanog, nepismenog stanovništva. U 45 godina se gradi infrastruktura, opismenjuje i obrazuje stanovništvo, i iz nekog kolonijalno-srednjovjekovnog doba, ulazi se u industrijsko doba.
4. Koliko god ekonomija bila planska i donekle "fiktivna", visoko obrazovanje proizvodi stvarne stručnjake.

Jesmo li konkurentni zapadu u tom periodu? Naravno da nismo, jer zapad ima prednost u industriji već stotinjak godina. Merkantilizam i primitivni kapitalizam postoje u nekim dijelovima zapadnog svijeta od 17. stoljeća, dok smo mi, Srbija, C.G. i današnja Makedonija u tom periodu dio propadajućeg Osmanskog Carstva, a dio današnje Hrvatske je vojna krajina prema tom Os. carstvu i jedna od najnerazvijenijih dijelova Habsburške Monarhije.

Ponata je u tome da treba bit realan kad se priča o nastanku Jugoslavije i evo ja iskreno ne vidim realno bolji ishod koji nam se svima mogao desiti nakon 2.S.R.
swanfilter

#2852 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

kamberovica polje wrote: 11/05/2025 23:38 Uz sve svoje mnogobrojne mane, Druga Jugoslavija je bila najbolji historijski ishod za većinu južnoslavenskih naroda poslije 2.S.R.
Kritika uređenja države i socijalističkog samoupravljanja je razumna i jasna, ali bilo koja osoba, koja sebe naziva patriotom i koja voli BiH ne smije ideju i postojanje Jugoslavije dovoditi u pitanje, jer time automatski dovodi u pitanje BiH.
Da podsjetim:
1. BiH ne postoji uoči 2.S.R., ni u kom obliku.
2. Komunisti, u ZAVNOBIH-u obnavljaju državnost BiH, i vraćaju je je iz pepela historije.
3. BiH iz 2.S.R. izlazi opsustošena, osiromašena i s ogromnom populacijom neobrazovanog, nepismenog stanovništva. U 45 godina se gradi infrastruktura, opismenjuje i obrazuje stanovništvo, i iz nekog kolonijalno-srednjovjekovnog doba, ulazi se u industrijsko doba.
4. Koliko god ekonomija bila planska i donekle "fiktivna", visoko obrazovanje proizvodi stvarne stručnjake.

Jesmo li konkurentni zapadu u tom periodu? Naravno da nismo, jer zapad ima prednost u industriji već stotinjak godina. Merkantilizam i primitivni kapitalizam postoje u nekim dijelovima zapadnog svijeta od 17. stoljeća, dok smo mi, Srbija, C.G. i današnja Makedonija u tom periodu dio propadajućeg Osmanskog Carstva, a dio današnje Hrvatske je vojna krajina prema tom Os. carstvu i jedna od najnerazvijenijih dijelova Habsburške Monarhije.

Ponata je u tome da treba bit realan kad se priča o nastanku Jugoslavije i evo ja iskreno ne vidim realno bolji ishod koji nam se svima mogao desiti nakon 2.S.R.
Mah, nije samo BiH u pitanju. Mada su Aus i Ita bile na suprotnoj strani i porazene, pitanje je kakva sudbina bi Slo i Hrv cekala nakon rata. Kao i druge.

Mnogi o tome danas ne zele ...

A meni licno je opismenovanje stoke sitnog zuba od naroda ovog podrucja sigurno i najvece dostignuce.

Jednom sam bas na ovoj temi napisao. Bez onog sistema ovdje bi i danas znali samo za Bismilu i Oce nas ...
RtrnOfSalisbury

#2853 Re: Jugoslavija

Post by RtrnOfSalisbury »

al je bio jedinstveni osjecaj kad je yugovina spala na srb+cg ... pa se cak i takva raspanula :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2854 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Meni je bila draga srj
saimidin

#2855 Re: Jugoslavija

Post by saimidin »

Problem da postoji dugoročno jeste bio nacionalizam, ali dok je postojala ranije je trebalo pokušati preći na kapitalizam, čak bi dobila jači vjetar u leđa od zapada za potpuni zaokret od sssr nego što je dobila za poluodmak i nesvrstane

Naravno da se ostvarilo napretka ali daleko je to mogućeg, još dalje od idealnog pod šta se prodaje danas od jugonostalgičara, a kao što vidimo gore uvijek možemo
Truba

#2856 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

Jednostavno: nije trebalo dirati privatnu imovinu
kamberovica polje

#2857 Re: Jugoslavija

Post by kamberovica polje »

saimidin wrote: 12/05/2025 21:22 Problem da postoji dugoročno jeste bio nacionalizam, ali dok je postojala ranije je trebalo pokušati preći na kapitalizam, čak bi dobila jači vjetar u leđa od zapada za potpuni zaokret od sssr nego što je dobila za poluodmak i nesvrstane

Naravno da se ostvarilo napretka ali daleko je to mogućeg, još dalje od idealnog pod šta se prodaje danas od jugonostalgičara, a kao što vidimo gore uvijek možemo
Dobila bi i tenkove varšavskog pakta na svojim granicama jer nijedan predsjednik SSSR-a ne bi istrpio i prešutio takvu izdaju.
Truba

#2858 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/mag ... ica/125910

A 1984. godine, ako se ne varam, organizirao sam hodočašće sa svojim župljanima ovdje u Maglaj. Te godine je propovjednik bio tadašnji glavni urednik Glasa Koncila Živko Kustić. Nakon svete mise mene je privela policija. Pitali su me šta je to meni trebalo? Zašto sam došao u Maglaj? Zašto sam nalijepio sliku onog 'bradonje' na autobus?

(bradonja je svetac iz herceg novog leopold mandić)

ej zašto dolaziš u naš jugoslavenski maglaj :D ti pope iz bosne otkud tebi pravo dovesti vjernike iz vrhbosne u maglaj na misu :D

katolici kače sliku četnika na buseve
broj dva

#2859 Re: Jugoslavija

Post by broj dva »

Kad je bio zivot bolji, kad su hapili popove ili kad su popovi postali dio vladajuce garniture ?
"pop" se moze shvatiti kao zajednicka imenica za sav kler, bez obzira na demoninaciju...
Truba

#2860 Re: Jugoslavija

Post by Truba »

bilo je lepo ko se nije bavio politikom, pričanjem masnih viceva, pjevanjem domoljubnih pjesama, oblačenjem hrvatske narodne nošnje, slavljenjem misa, skandiranjem za svoj omiljeni klub koji nije komunistički, propitkivanjem ko i zašto ubi oca petero djece prezimena Zubak 1970ineke...bilo je lepo ako nisi imao stranjske novine na tavanu ili kakvu videokazetu o barbarosi i suradnji komija i nacija na komadanju poljske
itd
dr_Evil

#2861 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

broj dva wrote: 13/05/2025 10:28 Kad je bio zivot bolji, kad su hapili popove ili kad su popovi postali dio vladajuce garniture ?
"pop" se moze shvatiti kao zajednicka imenica za sav kler, bez obzira na demoninaciju...
Kamo srece da su vise hapsili popove, popovi su unistili sve sisteme jer uvijek u nekom trenutku neko odluci da treba dozvoliti vjerske slobode.

Popovi unistili Kraljevinu Bosnu(Franjevci Bosne Srebrene, nas ponos, su dosli da rade protiv krstjana i da dovedu kralja u red), popovi unistli Osmansko carstvo(otvorena suradnja sa Austrijom i Rusijom, Rizvanbegovi otvoreno uzima novac od Austrije za gradnju katolickih objekata i vise vjerskih sloboda tu mu je bio kraj), popovi unistili Austrougarsku(Ruska ruka preko Srbije, podrzana islamskim popovima i snom o panislamizmu), popovi unistili Jugoslaviju(nas divni gost Ivan Pavao je zasigurno jedan od najveci propagatora unistenja Juge, zdruzeno sa ostalim religijskim popovima), i popovi sada aktivno rade na unistenju BIH(sa obje strane).
Hakiz

#2862 Re: Jugoslavija

Post by Hakiz »

broj dva wrote: 13/05/2025 10:28 Kad je bio zivot bolji, kad su hapili popove ili kad su popovi postali dio vladajuce garniture ?
Kako kome.

Ekonomski nije bilo sjajno. Ali, to što nismo bili dobro plaćeni kompenzirano je time da nismo imali visoke osnovne troškove. Nismo imali privatne stanove, država ih je davala na korištenje, pa nismo morali vlasnicima plaćati skupo iznajmljivanje. Komunalne troškove je država držala na nivou da ih ljudi mogu plaćati. Imali smo domaću proizvodnju i hrane i odjeće i tehnike, pa smo mogli te stvari sebi priuštiti, jeste da su njihovi proizvođači bili na gubitku, ali država je naredila cijene da ih ljudi mogu kupiti. Nismo imali uvoz, a ono šta smo imali iz uvoza bilo je skupo, ali smo imali domaće.

Bio skup Sony TV. Imao si Ei Niš, Gorenje, Rudi Čajavec. Bio skup Golf? Imao si Zastavu. Bio skup Bosch alat? Imao si Iskru. Bila skupa Siemens mašina za veš? Imao si Gorenje, Obodin. Šporet? Gorenje, Končar. Lokomotiva? Končar. itd. Slično za odjeću, obuću, hranu i sve ostalo. Čak je i obrazovanje nešta vrijedilo, a i Tito je otišao u kliniku u Ljubljani, SFRJ, nije otišao van države da se liječi kao što današnji patriotski vođe rade.

Moralo je to jednog dana puknuti, ali dok je trajalo, bilo je OK.

Sa druge strane, osjećaj sreće je bio veći. Nije bilo ovako otvorenog i sveprisutnog nacionalizma (bilo ga je, ali u mračnim ćoškovima), gore spomenuto za ekonomiju je značilo da je strah od osnovne egzistencije bio manji itd. Bili smo opušteniji, sretniji u svakodnevnom životu.

Onda dođoše demokratija, sloboda, vjeronauk u škole i evo nas gdje smo.
RJ57

#2863 Re: Jugoslavija

Post by RJ57 »

problem je što u vijek, u svakom društvu postoji neki faktor i neki interesi koji su daleko od optimalnog i koji na kraju krajeva sjebu sve ono što je dobro
palermo

#2864 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

Meni je u ovoj prici u Jugoslaviji uvijek fascinatio kako ljudi zaborave da je dio tete.pce I njen kraj, raspad, I sve one zrtve koje.su bile.posljedica toga.

Ne moze se pricati o necem a zaboravljati jedan vrlo vazan dio. Ono moze, al bas.nema.neku vjerodostojnost.
RtrnOfSalisbury

#2865 Re: Jugoslavija

Post by RtrnOfSalisbury »

palermo wrote: 13/05/2025 10:56 Meni je u ovoj prici u Jugoslaviji uvijek fascinatio kako ljudi zaborave da je dio tete.pce I njen kraj, raspad, I sve one zrtve koje.su bile.posljedica toga.

Ne moze se pricati o necem a zaboravljati jedan vrlo vazan dio. Ono moze, al bas.nema.neku vjerodostojnost.
jebga, vidis da more 8-)

meni se dzasvi sto u yugovini nije bilo podstanara jer su se stanovi dijelili cim se dobilo zaposlenje a jedan moj jaro inzinjer tvrdi da je i more bilo besplatno 10-14 dana a ponekad i dvaput godisnje.
Tvrtko II Kotromanić

#2866 Re: Jugoslavija

Post by Tvrtko II Kotromanić »

bilo je podstanara itekako
dr_Evil

#2867 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

RtrnOfSalisbury wrote: 13/05/2025 14:15
palermo wrote: 13/05/2025 10:56 Meni je u ovoj prici u Jugoslaviji uvijek fascinatio kako ljudi zaborave da je dio tete.pce I njen kraj, raspad, I sve one zrtve koje.su bile.posljedica toga.

jebga, vidis da more 8-)

meni se dzasvi sto u yugovini nije bilo podstanara jer su se stanovi dijelili cim se dobilo zaposlenje a jedan moj jaro inzinjer tvrdi da je i more bilo besplatno 10-14 dana a ponekad i dvaput godisnje.
Mes cini citava hit serija je pricala o podstanarima, i to dzabnim?!

Ja hocu zivotttt, bolji zivott.... i tako :D
geralt

#2868 Re: Jugoslavija

Post by geralt »

Pretpostavljam da je drug Salisbury ( :-D ) bio sarkastican, no puno Sarajevo bilo podstanara koji su skupljali bodove i cekali da na njih dodje red na spisku za stan, i u medjuvremenu od plate uplacivali u fond solidarnosti.

Posto su uvijek neke zivotinje bile jednakije od drugih, ljudi na visim pozicijama su imali pristup "kadrovskim stanovima", ali je i tu bilo borbe za njih i kalkulisanja i cekanja.

Drug Sahbaz Kirija, podstanar od 1926.:

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2869 Re: Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Truba wrote: 13/05/2025 10:34 bilo je lepo ko se nije bavio politikom, pričanjem masnih viceva, pjevanjem domoljubnih pjesama, oblačenjem hrvatske narodne nošnje, slavljenjem misa, skandiranjem za svoj omiljeni klub koji nije komunistički, propitkivanjem ko i zašto ubi oca petero djece prezimena Zubak 1970ineke...bilo je lepo ako nisi imao stranjske novine na tavanu ili kakvu videokazetu o barbarosi i suradnji komija i nacija na komadanju poljske
itd
- Bez članstva u SKJ nisi mogao napredovati na funkciji (uglavnom, ali bilo je izuzetaka)
- Eto vicevi su izmišljeni 1991 godine :-) pa satirički list Ošišani jež je imao čak zbirke političkih viceva 80tih...
- Vila Velebita izašla kao singlica u izdanju Jugotona :roll:
- Narodna nošnja se isticala na svakom narodnom veselju i tradicionalnim skupovima. Od svih naroda i narodnosti...
- Na mise, ponoćke, liturgije, džume su išli pravi vjernici, a ne današnji pomodni. Druga je stvar što nisi mogao biti komunista i vjernik u istom pakovanju :oops:
- Masa stranih časopisa izlazila u SFRJ (Burda i Bravo npr), prevodila se knjige i publikacije, izlazile strane ploče za YU tržište...a to za literaturu oko WW2 :-) pogotovo što smo odjebali SSSR... :oops:

Truba ne laprdaj :jbt:
saimidin

#2870 Re: Jugoslavija

Post by saimidin »

Nikada kao sada većina nije imala pristup većim matrijalnim sredstvima, ali sada se kukanje proširilo kao zaraza, i sa internetom i društvenim mrežama se dodatno pojačava kao eco chamber , a toga u jugi nije bilo, osim viceva i tln

Kukaju svi, penzići dobrim dijelom opravdano, ali i srednja klasa jer vide da su kao takvi :izet: jer se od njih namiruju i uhljebistanci i rahmani, koji takođe kukaju :-)

Kukam dakle postojim :lol:
swanfilter

#2871 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 13/05/2025 14:22 bilo je podstanara itekako
Ja sam nesto mlađi, al se ipak ne sjecam beskucnika. U mojoj sredini je i najpoznatiji alkos smrt docekao u svom stanu ...
toska

#2872 Re: Jugoslavija

Post by toska »

Bilo je puno alkoholičara i to cjelodnevnih koji voze od jutra do mraka, boce, bočice, unučici...
Zadržalo se do duboko u 2000e, ali sad je out,, prihvatljiv samo u socijalnim situacijama.

Ko i u svakoj gluposti, ispastale su porodice.
kuli1961

#2873 Re: Jugoslavija

Post by kuli1961 »

swanfilter wrote: 14/05/2025 22:22
Ja sam nesto mlađi, al se ipak ne sjecam beskucnika. U mojoj sredini je i najpoznatiji alkos smrt docekao u svom stanu ...
Podstanar nije beskućnik.
Da, u vrijeme SFRJ bilo je podstanara, kao i danas što ih ima. Istina, u to doba nije bilo baš lako moguće dobiti stambeni kredit. Gradnja stanova je išla u pravcu dodjele stana na korištenje, tj. sticanje stanarskog prava, koje je ipak bilo u izvjesnoj mjeri prenosivo. Stanarsko pravo nije pravo vlasništva, ali mu je najbitnija prednost sto je osoba dobijala stan bez naknade/plaćanja. Postojao je i doprinos (parafiskalni namet na platu, lični dohodak) za stambenu izgradnju iz cega se stvarno finansirala izgradnja stanova. Negdje je to bilo u okviru preduzeća/firme (radne organizacije), negdje preko Samoupravne interrsne zajednice za stanovanje/stambenu izgradnju (cuveni SIZ-ovi). Ogroman aparat, pa je stvarao mogućnost za raznorazne malverzacije, od kojih nijedan pravi i politički sistem na planeti nije operisan. Ipak, u velikoj, zaista velikoj mjeri je odražavao socijalsitički ideal- dodjela stana haman pa "besplatno". Stanovi su se dodjeljivali odlukama Radničkih savjeta u firmama...bilo je slučajeva, ne znam im broj, gdje je direktor firme gurao nekog da dobije stan, ali Radnički savjet odluči drugačije. Dodjela stana je išla konkursom u firmi, sa definisanim kriterijima i sistemo bodovanja.
Negdje sredinom 80-tih bila je masovna akcija "imaš kuću, vrati stan". Neki iz te grupacije su poštovali, neki nisu. Oni koji su poštovali, su odraz poštenja- napravio si je kucu, vratio je stan koji je "dobio". Oni koji nisu vratili a uspjeli zadržati i stan- danas su to "spretni, sposobni pragmatični" ljudi. Dakle, bio je ideal, koji je imao i uspone i padove.
Ne tvrdim da je sve ovo bilo dobro, niti tvrdim da je bio loš. Dao je neke pozitivne rezultate, van svake sumnje.
A danas- loše plate, uslovi kreditiranja izrabljivački, cijene stanovau vasioni. Mlada osoba, na pragu radne sposobnosti i zrelosti, može samo sanjati da će biti u prilici dobiti kredit iz koga moze platiti makar najskromniji stan, i isotvremeno ne biti gladan, platiti sve ono najnužnije potrebno za život.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2874 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

A jesi li mogao imati privatni stan 1/1 da je tvoj u ZK?
HelaS

#2875 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

kuli1961 wrote: 14/05/2025 23:10
swanfilter wrote: 14/05/2025 22:22
Podstanar nije beskućnik.
Da, u vrijeme SFRJ bilo je podstanara, kao i danas što ih ima. Istina, u to doba nije bilo baš lako moguće dobiti stambeni kredit. Gradnja stanova je išla u pravcu dodjele stana na korištenje, tj. sticanje stanarskog prava, koje je ipak bilo u izvjesnoj mjeri prenosivo. Stanarsko pravo nije pravo vlasništva, ali mu je najbitnija prednost sto je osoba dobijala stan bez naknade/plaćanja. Postojao je i doprinos (parafiskalni namet na platu, lični dohodak) za stambenu izgradnju iz cega se stvarno finansirala izgradnja stanova. Negdje je to bilo u okviru preduzeća/firme (radne organizacije), negdje preko Samoupravne interrsne zajednice za stanovanje/stambenu izgradnju (cuveni SIZ-ovi). Ogroman aparat, pa je stvarao mogućnost za raznorazne malverzacije, od kojih nijedan pravi i politički sistem na planeti nije operisan. Ipak, u velikoj, zaista velikoj mjeri je odražavao socijalsitički ideal- dodjela stana haman pa "besplatno". Stanovi su se dodjeljivali odlukama Radničkih savjeta u firmama...bilo je slučajeva, ne znam im broj, gdje je direktor firme gurao nekog da dobije stan, ali Radnički savjet odluči drugačije. Dodjela stana je išla konkursom u firmi, sa definisanim kriterijima i sistemo bodovanja.
Negdje sredinom 80-tih bila je masovna akcija "imaš kuću, vrati stan". Neki iz te grupacije su poštovali, neki nisu. Oni koji su poštovali, su odraz poštenja- napravio si je kucu, vratio je stan koji je "dobio". Oni koji nisu vratili a uspjeli zadržati i stan- danas su to "spretni, sposobni pragmatični" ljudi. Dakle, bio je ideal, koji je imao i uspone i padove.
Ne tvrdim da je sve ovo bilo dobro, niti tvrdim da je bio loš. Dao je neke pozitivne rezultate, van svake sumnje.
Odličan prikaz tadašnjeg stanja :thumbup: Da napomenem da je Radnički savjet, zapravo, bio današnji upravni i nadzorni odbor sa velikom koncentracijom moći, i da su članovi RS mogli biti i minimalno obrazovani radnici, jednako kao i visokoobrazovani ili stručnaci iz specifičnih zanimanja. RS nije razlikovao ljude...
Post Reply