Da nam ne podigose minimalne plate do sad si mogao u kucu na tri sprata smjestit 45 nepalaca._BataZiv_0809 wrote: ↑11/05/2025 08:19![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- dr_Evil
#24351 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
konami666
#24353 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I upoznam ja Slovenca na poslu i kaže on meni šta dolazi Bosanaca u Sloveniju, uskoro će biti vise Bosanaca nego Slovenaca
Dobri su Slovenci, obrazovani i trude se. Eto kad je on, iz najnaprednije zemlje ex yu se preselio u svecku, ne vidim zaista razlog zašto neko iz Bosne se ne bi odlučio da okusa sreću vani. Ali čovjek mora biti motiviran, težiti ja nečemu vecem.
Dobri su Slovenci, obrazovani i trude se. Eto kad je on, iz najnaprednije zemlje ex yu se preselio u svecku, ne vidim zaista razlog zašto neko iz Bosne se ne bi odlučio da okusa sreću vani. Ali čovjek mora biti motiviran, težiti ja nečemu vecem.
- Ozimician
#24354 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Iz BiH se ne moze ni izbliza muljati kao sto se moze iz neke druge EU zemlje, tek prije koju godinu su tome stali u kraj.KraljicaIzJajca wrote: ↑11/05/2025 06:52Znam, u Hrvatskoj se odjavljuju, jer žive vani i radi poreza.swanfilter wrote: ↑10/05/2025 21:57Stalna adresa boravka u jednoj i privremena u drugoj drzavi-moze.
Status rezidenta zbog poreza je moguc samo u jednoj drzavi.
Druga stvar je nefunkcionalnost drzave BiH, pa se svasta desava.
Slovenija ima velikih problema kada treba od naseg naroda naplatiti muljaze.
Dijaspora nije kriva jer država BiH ne radi svoj posao.
Prebivalište i boravište ne ograničavaju život na obje strane.
Živjeti na dvije adrese podrazumijeva boravište i prebivalište.
Za rad u EU jednom Bosancu treba viza i radna dozvola i mora se prijaviti u toj zemlji u kojoj je dobio vizu. Tako da je manevarski prostor za muljaze od strane ljudi sa BH-Pasosem, drasticno smanjen.
Dok su ovi sa EU pasosem hladno imali prijavu u toj zemlji, a ovamo se vodili kao "terenski radnici". Uz sve porezne olaksice koje donosi taj status. Isto tako su mogli dobijati naknadu za djecu koja zive u HR npr., a Bosanac ne moze dobijati naknadu za djecu koja zive u BiH. Itd.
Tako da se BiH i HR ne mogu porediti u tom kontekstu nikako. HR je EU; BiH nije.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#24355 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa, nije svakom švedska hladnoća životni cilj jbg.konami666 wrote: ↑11/05/2025 08:34 I upoznam ja Slovenca na poslu i kaže on meni šta dolazi Bosanaca u Sloveniju, uskoro će biti vise Bosanaca nego Slovenaca![]()
- Ozimician
#24356 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Predao sam za drzavljanstvo u januaru, sad cekam odgovor.
Ovdje kod mene jeste malo manje mjesto, ali se vodi kao turisticko, Chiemsee, Alpe... tako da cijene nekretnina nisu bas nesto jeftinije u odnosu na velike gradove. Ovdje imas mapu cijena nekretnina po Njemackoj:
Mapa je iz 2020, ali omjeri po regijama su i dalje jednaki, samo su cijene 2x vece.
Zasto nisam, prvo zato sto su transakcijski troskovi visoki. A ovo sto sam nalazio do sad sa "normalnijim" cijenama ili ima podstanare (kojih se ne mozes tek tako rijesiti) ili je Pacht u pitanju. Prosle god. sam aktivno trazio da kupim nesto, pa sam odustao + sto imam osjecaj da je Njemacka drzava gdje je upitna isplativost, posebno u manjim mjestima. Kirija mi nije visoka, a kao vlasnik i dalje imas poreze i mnoga ogranicenja kao i vlasnik u velikom gradu. Na duge staze je upitno da li ce cijene rasti i koliko u tim manjim mjestima. Ako ne bude opet nekih inflatornih sokova - tesko ili neznatno.
Za normalan stan od kojih 70ak m2, kojem ne treba renoviranje i dalje treba spremiti pola miliona eura. Dakle moras imati 100 000 € na kamari da bi dobio kredit. Nije to bas malo para za ustedjeti.
- jeza u ledja
#24357 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Od have se ne zivi.sehohari wrote: ↑11/05/2025 13:30Pa, nije svakom švedska hladnoća životni cilj jbg.konami666 wrote: ↑11/05/2025 08:34 I upoznam ja Slovenca na poslu i kaže on meni šta dolazi Bosanaca u Sloveniju, uskoro će biti vise Bosanaca nego Slovenaca![]()
Inace bi se svi selili na Maldive ili slicno. Lijepa klima i to.
- jeza u ledja
#24358 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Usput, ja sam u Americi upoznao i Svedjane i Dance koji su tu dosli radi karijere.
(I ljude iz gotovo svih ostalih evropskih zemalja.)
(I ljude iz gotovo svih ostalih evropskih zemalja.)
- jeza u ledja
- PreWiBa
#24360 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Većina ljudi traži miks između percipirane kvalitete života i mogućnosti zarade.jeza u ledja wrote: ↑11/05/2025 13:42Od have se ne zivi.sehohari wrote: ↑11/05/2025 13:30Pa, nije svakom švedska hladnoća životni cilj jbg.konami666 wrote: ↑11/05/2025 08:34 I upoznam ja Slovenca na poslu i kaže on meni šta dolazi Bosanaca u Sloveniju, uskoro će biti vise Bosanaca nego Slovenaca![]()
- jeza u ledja
#24361 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno, ali ako nema pristojne zarade shodno ambicijama i obrazivanju, onda se selis gdje ima. Dakle financije su na prvom mjestu velikoj vecini ljudi.sehohari wrote: ↑11/05/2025 14:01Većina ljudi traži miks između percipirane kvalitete života i mogućnosti zarade.jeza u ledja wrote: ↑11/05/2025 13:42Od have se ne zivi.
Isto tako ako je ekstremna klima ljudi ce dva put razmisliti. (na primjer sjever Svedske)
- PreWiBa
#24362 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Druže, ozbiljno ti savjetujem da se makneš od tamo dok možeš.Ozimician wrote: ↑11/05/2025 13:41Predao sam za drzavljanstvo u januaru, sad cekam odgovor.
Ovdje kod mene jeste malo manje mjesto, ali se vodi kao turisticko, Chiemsee, Alpe... tako da cijene nekretnina nisu bas nesto jeftinije u odnosu na velike gradove. Ovdje imas mapu cijena nekretnina po Njemackoj:
Mapa je iz 2020, ali omjeri po regijama su i dalje jednaki, samo su cijene 2x vece.
Zasto nisam, prvo zato sto su transakcijski troskovi visoki. A ovo sto sam nalazio do sad sa "normalnijim" cijenama ili ima podstanare (kojih se ne mozes tek tako rijesiti) ili je Pacht u pitanju. Prosle god. sam aktivno trazio da kupim nesto, pa sam odustao + sto imam osjecaj da je Njemacka drzava gdje je upitna isplativost, posebno u manjim mjestima. Kirija mi nije visoka, a kao vlasnik i dalje imas poreze i mnoga ogranicenja kao i vlasnik u velikom gradu. Na duge staze je upitno da li ce cijene rasti i koliko u tim manjim mjestima. Ako ne bude opet nekih inflatornih sokova - tesko ili neznatno.
Za normalan stan od kojih 70ak m2, kojem ne treba renoviranje i dalje treba spremiti pola miliona eura. Dakle moras imati 100 000 € na kamari da bi dobio kredit. Nije to bas malo para za ustedjeti.
Realno, taj dio Njemačke je najviše naseljen "našima", a najgori je po isplativosti. Ok, priznajem da je malo ljepša priroda, ali druže, plate su manje-više svugdje iste, a cijene za većinu stvari su drugdje niže. Plus "zadrtiji" ljudi, strožiji sistem i šta sve ne.
Jbt. život dat za neki stan u selendri pola miliona, a ovdje za istan stan u Dizeldorfu (koji je najskuplji po svemu ovdje), koji ima aerodrom, unikliniku, veliki univerzitet, koji je jedan od najbogatijih u državi stan te veličine možeš naći za manje od pola tih para.
- PreWiBa
#24363 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jest ako su ispod određenog nivoa, ali nije većina ljudi odmah primarno finansijski orijentisana.jeza u ledja wrote: ↑11/05/2025 14:07Naravno, ali ako nema pristojne zarade shodno ambicijama i obrazivanju, onda se selis gdje ima. Dakle financije su na prvom mjestu velikoj vecini ljudi.sehohari wrote: ↑11/05/2025 14:01Većina ljudi traži miks između percipirane kvalitete života i mogućnosti zarade.jeza u ledja wrote: ↑11/05/2025 13:42
Od have se ne zivi.
Isto tako ako je ekstremna klima ljudi ce dva put razmisliti. (na primjer sjever Svedske)
Ne ide ni svaki njemački doktor odmah u Katar npr.
Ono, niko nema pravo da nekome pravo da govori da je bez ambicija samo jer mu životni san nije život u fjordu kod Malmea.
- Ozimician
#24364 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema fjordova kod Malmea, ali to je jos gore, ravnica i more izgleda kao barustina.
Svedska je meni novi nivo depresije iznad Njemacke, jedino eto Stockholm, ako imas puno love i krug ljudi...
Jednostavno mrak, mrak i mrak. Hladnoca je manji problem koliko tama.
A i nisu sad s platama nista jaci od Njemcke.
Svedska je meni novi nivo depresije iznad Njemacke, jedino eto Stockholm, ako imas puno love i krug ljudi...
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
Karikaturist
#24366 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jebes tu zemlju đe doktor sebi ne moze stan kupit’
- jeza u ledja
#24367 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi idu zaradom i za kvalitetnijim poslom u struci. U Katar, pretpostavljam, ide se da se zaradi brzo i nazad. Neces napredovati u karijeri.sehohari wrote: ↑11/05/2025 14:11Jest ako su ispod određenog nivoa, ali nije većina ljudi odmah primarno finansijski orijentisana.jeza u ledja wrote: ↑11/05/2025 14:07Naravno, ali ako nema pristojne zarade shodno ambicijama i obrazivanju, onda se selis gdje ima. Dakle financije su na prvom mjestu velikoj vecini ljudi.
Ne ide ni svaki njemački doktor odmah u Katar npr.
Ono, niko nema pravo da nekome pravo da govori da je bez ambicija samo jer mu životni san nije život u fjordu kod Malmea.
Ako vec to sve imas tamo gdje se nalazis, nema potrebe da ides.
Sto se tice BiH, nebitno je koje si struke, ako nemas svoj biznis, ti vani mozes drasticno napredovati. Znaci finansijski i profesionalno.
Otici iz Sarajeva u Malmo kao doktor ili inzenjer, posto koliko sam cuo taj Malmo nije bas uzoran grad, a i nema fjorda, vjerovatno nije najbolja opcija.
Ja ti samo govorim zasto se ljudi sele. Ako im je ambicija sto veca zarada ili napredak u karijeri, rad u nekoj prestiznoj firmili ili ustanovi, onda ce se seliti i u Rovaniemi, ako tamo ima nesto.
Ako si ti recimo rodjen i odrastao u Dravogradu, postao doktor, i vratio se u Dravograd jer ti je tamo lijepo, onda definitivno nemas daljih profesionalnih ambicija. Ja to apsolutno postujem, nema potrebe da neko to prihvata licno.
No ako tvrdis da samo fizikaneri i slicno idu vani radi zarade, to jednostavno nije tacno. Ponavljam ovakve migracije su normalne i unutar EU ili pojedinacnih drzava.
-
snijeg_led
#24368 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa stvarno
- jeza u ledja
#24369 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Svedska ekonomija je u kurcu u odnosu na nekad, pa zato to sve izgleda depresivnije. Ako je samo klima u pitanju onda bi Oslo, Stockholm ili Kopenhagen, ili recimo Edinburgh, koji su svi u istoj ravni ili sjevernije od Malmea, trebali biti grozni. A nije tako.Ozimician wrote: ↑11/05/2025 14:19 Nema fjordova kod Malmea, ali to je jos gore, ravnica i more izgleda kao barustina.
-
elcaliente
#24370 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam odmakao malo dalje, uspio sam premutati zenu da pocenmo traziti nekretninu pa ako nam se svidi da uzememo ona je zadnjih godina bila protivnik.Ozimician wrote: ↑11/05/2025 13:41Predao sam za drzavljanstvo u januaru, sad cekam odgovor.
Bili smo vec i kod finacijskog savjetnika i kod banke.
Nama radi djece treba 80 kvadrata i treba mi garazno mjesto ili parking.
Pa evo do sada ako nekoga zanima kako funkcionise kupovina mozda bude nekome na pomoci.
U rubnim djelovima grada se moze naci povoljniji kvadrat za 7500-8000 eur po kvadratu, prema centru je skuplji kvadrat i previse nam je.
Za 80 kvadrata mi odpirlike treba 580 hiljada, parking mjesto je uvjek skoro oko 30 hiljada eura.
Ukupno 620 hiljada netto
Na to dolaze jos troskovi pri kupovini:
Provizija za maklera 3,57 posto — 22134 eur
Porez 3,50 posto- 21 700 eur
Upis vlasnistva i Notar 2 posto- 12 400 eur
Brutto stan kosta 676 234 eur.
To je cijena koju banka uzima u obzir.
Banka trazi da kupac mora pokriti sve ove gore troskove koji su pored same cijene stana i da nesto novca imas koji su troskovi za sam stan.
Ta suma za sam stan je individualna i zavisi od situacije i sta banka procjeni. Zavisi od rizika, starost itd.
Mi smo se odlucili ici sa 150 hiljada eura uplate i jos racunamo na 30-40 hiljada za selidbu i adaptaciju.
Mi smo dobili ponudu za kredit sa kamatom od 3,35 koja je vezana 10 godina, i da se moze dva puta godisnje uplatiti nesto vise novca.
Rata 2350 eur.
Evo ponude i imam pismo garancije financiranja od banke.
Annuitätendarlehen bei ING
Darlehensbetrag
527.000,00 €
Gebundener Sollzins / Effektivzins p.a.
3,35 % / 3,43 %
Monatliche Rate
2.349,54 €
Zinsbindung 10 Jahre.
Kalkulatorische Laufzeit
29 Jahre, 5 Monate
Poslije deset godina situacija bi bila ovakva.
Ergebnis nach Sollzinsbindung
Gezahlte Rate
281.944,80 €
davon Tilgung
124.997,32 €
davon Zinsen
156.947,48 €
Restschuld
402.002,68 €
Uplatili bi 156.947 eur kamata i 124.987 eur od duga.
Kredit bi odprilike nekih 30 godina.
Na mjesecnu ratu kredita od 2350 eur se uvjek mora racunati Hausgeld odnosno odrzavanje zgrade to je od 400-800 eur mjesecno zavisi od zgrade.
Mi naravno da trazimo sa manjim troskovima odrzavanja.
Znaci 2350 kredit plus 400 odrzavanje plus rezije recimo 250 eur.
Mjesecni troskovi su 3000 eur.
I to je sa tim sto racunamo na mjesecnom nivou i koje nam je uredu, sve preko bi nam bilo puno.
Mali problemcic koji mi ovdje imamo je sasvim druge prirode a to se zove Erbpacht.
Vecina stanova je grdjena na zemljistima koje neko posjeduje i dao je to zemljiste u zajam da neko treci napravi stanove i proda ili iznajmljuje. Ti ugovori idu dugorocno npr 50-80 godina.
Kada kupis takav stan onda fakticki kupis stan a ne zemlju ikada istekne ugovor ide se u pregovaranje. Moze biti da vlasnik ne produzi najam.
Ti stanova je najvise na prodaju pa tako da sada smo u stanju trazenja stana koji nam pase po svim parametrima.
Finacijski savjetnik nam je rekao da prosjecno vrijeme u Bajernu od trenutka kada porodica zaokruzi finacijsku konstrukciju do stvarne kupovine objekta iznosi 3,5 godina a kada grade kucu 5,5 godina.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#24371 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Narokali su njemci otkaza prosla 2 kvartala
Mene pojede vise nase drustvo
Mene pojede vise nase drustvo
- Ozimician
#24372 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hvala na iscrpnom objasnjenju. Meni je otprilike jasno kako to sve stoji, ali eto kao sto vidis, ima ovih kojima bas i nije.elcaliente wrote: ↑11/05/2025 15:37 Uplatili bi 156.947 eur kamata i 124.987 eur od duga.
Na mjesecnu ratu kredita od 2350 eur se uvjek mora racunati Hausgeld odnosno odrzavanje zgrade to je od 400-800 eur mjesecno zavisi od zgrade.
I to je sa tim sto racunamo na mjesecnom nivou i koje nam je uredu, sve preko bi nam bilo puno.
Mali problemcic koji mi ovdje imamo je sasvim druge prirode a to se zove Erbpacht.
Vecina stanova je grdjena na zemljistima koje neko posjeduje i dao je to zemljiste u zajam da neko treci napravi stanove i proda ili iznajmljuje. Ti ugovori idu dugorocno npr 50-80 godina.
Kada kupis takav stan onda fakticki kupis stan a ne zemlju ikada istekne ugovor ide se u pregovaranje. Moze biti da vlasnik ne produzi najam.
Ti stanova je najvise na prodaju pa tako da sada smo u stanju trazenja stana koji nam pase po svim parametrima.
Finacijski savjetnik nam je rekao da prosjecno vrijeme u Bajernu od trenutka kada porodica zaokruzi finacijsku konstrukciju do stvarne kupovine objekta iznosi 3,5 godina a kada grade kucu 5,5 godina.
Ja sam pronasao adekvatan stan prosle god., ali je imao taj Erbpacht koji istice 2037. god. Tako da mi se nije dalo ulaziti u tu avanturu.
A ovo za rezije i odrzavanje i Grundsteuer je isto tako razlog zasto se dobar dio ne odlucuje za vlastiti stan, jer ispadnu troskovi odrzavanja vlastitog stana 60-70% kirije koju imas trenutno (warm).
-
elcaliente
#24373 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma to isto moju zenu koci.Ozimician wrote: ↑11/05/2025 15:45Hvala na iscrpnom objasnjenju. Meni je otprilike jasno kako to sve stoji, ali eto kao sto vidis, ima ovih kojima bas i nije.elcaliente wrote: ↑11/05/2025 15:37 Uplatili bi 156.947 eur kamata i 124.987 eur od duga.
Ja sam pronasao adekvatan stan prosle god., ali je imao taj Erbpacht koji istice 2037. god. Tako da mi se nije dalo ulaziti u tu avanturu.
A ovo za rezije i odrzavanje i Grundsteuer je isto tako razlog zasto se dobar dio ne odlucuje za vlastiti stan, jer ispadnu troskovi odrzavanja vlastitog stana 60-70% kirije koju imas trenutno (warm).
Mi placamo sada 80 kvadrata 1500eur warm sa garazom u centru grada da ne moze centralnije biti, blizu nam poslova.
Gdje god da se preselimo biti nam duze potovanje.
Al eto kontam tih 1500 eur kirije cu kao stavljati u stednju odnosno u zidove.
Meni najvise smeta sto ce mi biti dalje od posla, ovako pjeske idem, nemam troskova.
- jeza u ledja
#24374 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@elcaliente
Hvala na isrcpnom objasnjenju. Interesantno za procitati.
Ja nisam skonto je to Minhen ili?
Ako je stan u predgraju 650k i renta samo 1,5k za 80 kvadrata u centru, to mi zvuci manje nego sto sam mislio za najskuplji grad u DE.
I ako je tako, kakve su cijene u ostalim vecim gradovima u usporedbi? (Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt)
Hvala na isrcpnom objasnjenju. Interesantno za procitati.
Ja nisam skonto je to Minhen ili?
Ako je stan u predgraju 650k i renta samo 1,5k za 80 kvadrata u centru, to mi zvuci manje nego sto sam mislio za najskuplji grad u DE.
I ako je tako, kakve su cijene u ostalim vecim gradovima u usporedbi? (Berlin, Hamburg, Stuttgart, Frankfurt)
- Ozimician
#24375 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zavisi kad je potpisan ugovor, ko je uletio prije Ukrajine 2022, a posebno prije korone ili tokom (2020 god.) - taj je dobro prosao s kirijama.
Poslije je postalo problem naci stan.
Ja poznajem osobe koje u gradovima Essen i Dortmund placaju 400-500€ warm (s rezijama, osim interneta i struje) za 50m2.
Poslije je postalo problem naci stan.
Ja poznajem osobe koje u gradovima Essen i Dortmund placaju 400-500€ warm (s rezijama, osim interneta i struje) za 50m2.