BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#14051 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Naslovnica »

Građani, oprez: Čips iz Bosne i Hercegovine rizičan za konzumaciju
Biznis Klub02.05.25, 17:49h

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da dobijene vrijednosti ukazuju na zabrinutost u pogledu neoplastičnih efekata, te da se rizik od konzumacije predmetnog proizvoda ne može isključiti

U čipsu sa ukusom goveđeg mesa, porijeklom iz BiH, utvrđen je povišen nivo akrilamida prilikom graničnih kontrola pri uvozu u Hrvatsku, zbog čega postoji rizik od konzumacije ovog proizvoda, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Riječ je o čipsu od 160 grama brenda "Korn flips" sa bar kodom 3 871044 000496, kojeg je najbolje upotrijebiti do 26. decembra.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da dobijene vrijednosti ukazuju na zabrinutost u pogledu neoplastičnih efekata, te da se rizik od konzumacije predmetnog proizvoda ne može isključiti.

Agencija za bezbjednost hrane dostavila je sve raspoložive informacije na dalje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH.

Akrilamid je organski spoj male molekulske mase i visoke topivosti u vodi koji nastaje iz tvari asparagin i šećera koji su prirodno prisutni u određenoj hrani pri njenoj pripremi na temperaturama koje su više od 120 stepeni Celzijusovih i uz mali dio vlage.

Taj spoj uglavnom nastaje u pečenoj ili prženoj hrani bogatoj ugljikohidratima koja u sirovom stanju sadržava njegove prekursore, kao što su žitarice, krompir, zrna kafe.

Informaciju o prisustvu akrilamida Agencija je zaprimila putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje.
HelaS

#14052 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 03/05/2025 07:10 Građani, oprez: Čips iz Bosne i Hercegovine rizičan za konzumaciju

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da dobijene vrijednosti ukazuju na zabrinutost u pogledu neoplastičnih efekata, te da se rizik od konzumacije predmetnog proizvoda ne može isključiti

U čipsu sa ukusom goveđeg mesa, porijeklom iz BiH, utvrđen je povišen nivo akrilamida prilikom graničnih kontrola pri uvozu u Hrvatsku, zbog čega postoji rizik od konzumacije ovog proizvoda, objavila je Agencija za bezbjednost hrane BiH.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da dobijene vrijednosti ukazuju na zabrinutost u pogledu neoplastičnih efekata, te da se rizik od konzumacije predmetnog proizvoda ne može isključiti.

Akrilamid je organski spoj male molekulske mase i visoke topivosti u vodi koji nastaje iz tvari asparagin i šećera koji su prirodno prisutni u određenoj hrani pri njenoj pripremi na temperaturama koje su više od 120 stepeni Celzijusovih i uz mali dio vlage.

Taj spoj uglavnom nastaje u pečenoj ili prženoj hrani bogatoj ugljikohidratima koja u sirovom stanju sadržava njegove prekursore, kao što su žitarice, krompir, zrna kafe.
Još od 1994. godine Međunarodna agencija za rak uvrstila je akrilamid na popis potencijalno kancerogenih tvari za ljude, a nakon istraživanja provedenog 2002. u Švedskoj, u kojem je akrilamid u prženoj i pečenoj hrani bogatoj škrobom pronađen u visokim razinama, provode se opsežnija istraživanja akrilamida u hrani. Spomenuto istraživanje provedeno u Švedskoj pokazalo je da su čips, pomfrit, keksi i krekeri imali su najviše razine, da su kruh, kukuruzne pahuljice i kukuruzni čips imali nešto niže količine akrilamida dok su kuhana hrana i životinjski proizvodi, čak i kad su prženi, imali relativno zanemarive razine akrilamida.

Dosadašnje studije su pokazale da visoke razine akrilamida uzrokuju rak kod laboratorijskih životinja, ali su razine akrilamida korištene u tim studijama bile puno veće od onih pronađenih u ljudskoj hrani”, stoji na službenim stranicama Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Na temelju ovih studija na životinjama, stručnjaci Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) slažu se s procjenama da akrilamid u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka za potrošače u svim dobnim skupinama. Iako se ovo odnosi na sve potrošače, djeca su najizloženija dobna skupina,

Akrilamid je kemijski spoj koji se pri povišenim temperaturama može formirati u hrani bogatoj škrobom iz njezinih prirodnih sastojaka – reducirajućih šećera i aminokiselina. Akrilamid u hrani nastaje tijekom termičke obrade na temperaturama višima od 120°C, primjerice tijekom prženja, grilanja i pečenja. Što se hrana duže termički obrađuje, to se stvaraju veće količine akrilamida, na što ukazuje tamnija površina hrane. To znači da prisutnost akrilamida u hrani nije rezultat kontaminacije iz okoliša, on je prehrani prisutan tisućljećima, odnosno od trenutka kada se hrana počela termički obrađivati. U izvješću Hrvatske agencije za hranu se navodi da se “akrilamid u kruhu prvenstveno formira u kori, uz vrlo male ili nikakve koncentracije u sredini kruha. Kuhanje i mikrovalno zračenje dovode do nastanka znatno manjih količina akrilamida i može se reći da su tako nastale količine akrilamida zanemarive s obzirom na one nastale pečenjem i prženjem.
https://www.telegram.hr/pitanje-zdravlj ... e-nastati/
Naslovnica

#14053 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Naslovnica »

Ono, realno, čips sam po sebi je opasniji po zdravlje od ovih akrilamida.
nivla

#14054 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by nivla »

sad ce to u bingu na akciju 2+1 gratis
Isaiah4110

#14055 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Isaiah4110 »

Samo umjereno ove lose grickalice, slatkise i preradjevine i nece biti nikakvih problema ukoliko sta fizicki aktivni i ostatak ishrane u toku dana normalan i zdrav...ali naravno najbolje bi bilo sve to eliminisati, ali danas je fizicka neaktivnost velika prijetnja zdravlju...a vise se napada i cips i nutella i hrenovka, nego cigare i alkohol...da ne govorim o teskim metalima u zraku koje udisemo, najveci problem i najveca prijetnja, ali eto nek se mediji fokusiraju na najmanju prijetnju, cips...
tap3ah75

#14056 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by tap3ah75 »

Ne bi se to nikad saznalo da nije krenuo izvesti taj čips u hr.
Prodavali bi ga ovdje normalno
Ludzak

#14057 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Ludzak »

Čips sam po sebi je opasan.
Ajdinn4

#14058 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Ajdinn4 »

Znači tek kad počnu izvoziti domaće proizvode saznamo kakvo to nezdravo smeće u pitanju (većina)
Peacean

#14059 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Peacean »

Ja se sad zapitam zašto chipsy od paprike mogu da jedem u Sarajevu ali u Srbiji ne mogu da ga nađem. Možda i griješim ali do sada u Srbiji kada god sam bio nisam našao ukus paprike ( ne chilly ).
ElRe

#14060 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by ElRe »

Image

Prodavnicu u Lisabonu drže ljudi iz Bangladeša. :)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14061 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by konektovan »

I ovo tuse za 2 eura.. :mrgreen:
nivla

#14062 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by nivla »

i ovaj skart tamo prolazi i prodaje se
ElRe

#14063 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by ElRe »

Solidne cijene u marketima. Jagode 3.99 eura, trešnje 13.99 eura, jabuke 2.49 eura, banane 2.79 eura, limun 2.99 eura...
Espreso 0.90 eura do 1.20 eura, sa mlijekom 1.50 eura do 2 eura, cola 1.50 do 2 eura (na top lulsuznim lokacijama nisam išao. Ovo su sve cijene u manjim lokalima i lokalima u ulici Avenida da Liberdade, Rossio trgu.

Image
Image

U lokalu XBurger Grill&Kebab na Rossio trgu rade dva momka iz Bangladeša koji su 2019. bili na Ilidži i kažu "Ilidža dobra". :)
Thorgerson

#14064 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by Thorgerson »

Ne sporim da ovaj cips vjerovatno nije tesko sranje, te da ne zadovoljava kriterije.

Medjutim, od ranije je poznato da Hrvatska itekako stiti domace trziste. Narocito kad mi krenemo na isto.

Uvijek nadju nesto. Mlijeko, nadju mu neki djavo. Voda. Sokovi. Sta god.

Ja cisto sumnjam da i njihovi ili srbijanski cipsevi su olicenje zdravlja i da su isti ovi stetni hemijski spojevi prisutni. Samo kod nas kontrola uvoza je sigurno qrac.

Sjetimo se samo zataskavanja oko vode koje je bilo prosle godine. Da i dan danas jebote nismo saznali koja je to voda u pitanju. Hej, znaci sopstvena drzava ti nece da kaze koja uvozna voda te truje. Pa hrvati bi to objavili u svim medijima, ne bi nijedan stanovnik ostao neobavjesten.

Al neka nas lupaju po glavi kad smo tupani.
18mn97

#14065 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by 18mn97 »

Fakat. Nevjerovatno da se dosad nije saznalo koja je voda u pitanju. :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#14066 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by konektovan »

Jana, cuj koja je...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14067 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 09/05/2025 11:47 Jana, cuj koja je...
Koliko sam upoznat nije Jana
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14068 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by _BataZiv_0809 »

ElRe wrote: 09/05/2025 00:13 U lokalu XBurger Grill&Kebab na Rossio trgu rade dva momka iz Bangladeša koji su 2019. bili na Ilidži i kažu "Ilidža dobra". :)
Gledaj ti to do Portugala doguralo preko balkanske rute.
Odakle njima uopste pare da otvore bilo sta na glavnom trgu glavnog grada?
Na stranu sto ne bih od ljudi iz tih krajeva svijeta pojeo nista ni da mi placas :mrgreen:
HelaS

#14069 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by HelaS »

ElRe wrote: 09/05/2025 00:13 ...Ovo su sve cijene u manjim lokalima i lokalima u ulici Avenida da Liberdade, Rossio trgu.
Spoiler
Show
Image
Image
U lokalu XBurger Grill&Kebab na Rossio trgu rade dva momka iz Bangladeša koji su 2019. bili na Ilidži i kažu "Ilidža dobra". :)
Na temi "BiH proizvodi" :-)
mc-twin

#14070 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by mc-twin »

HelaS wrote: 09/05/2025 17:07
ElRe wrote: 09/05/2025 00:13 ...Ovo su sve cijene u manjim lokalima i lokalima u ulici Avenida da Liberdade, Rossio trgu.
Spoiler
Show
Image
Image
Na temi "BiH proizvodi" :-)
Mora cojk obznaniti da je bio u Portugalu, a usput i podijeli jako korisne informacije o cijenama u istom. Ko zna mozda ti zatreba... :wink:
ElRe

#14071 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by ElRe »

Taman ću saopštiti da sam bio u Lisabonu i to me je koštalo 650 KM za 5 dana sa avionom i smeštajem.
Postavio sam sliku iz lokalnog marketa sa štrudlama iz Visokog. U lokalnim granapima koje drže Indijci i Bangladešani prodaju se i Klas proizvodi.
Napisao sam i priču 2 čovjeka koji rade u fast foodu koji su na putu do Lisabona došli preko Ilidže.
I ako nešto znači, u Sarajevu se voze bolji automobili, narod nosi kvalitetniji garderobu, bolje mobitele i naravno nije srećan i zadoboljan kao narod u Lisabonu.
nepass1

#14072 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by nepass1 »

_BataZiv_0809 wrote: 09/05/2025 17:05
ElRe wrote: 09/05/2025 00:13 U lokalu XBurger Grill&Kebab na Rossio trgu rade dva momka iz Bangladeša koji su 2019. bili na Ilidži i kažu "Ilidža dobra". :)
Gledaj ti to do Portugala doguralo preko balkanske rute.
Odakle njima uopste pare da otvore bilo sta na glavnom trgu glavnog grada?
Na stranu sto ne bih od ljudi iz tih krajeva svijeta pojeo nista ni da mi placas :mrgreen:
Gledam neki dan putovanje vozom bec-rim. Ni jedan radnik na zeljeznickim stanicama i vozu nije bijelac a kamo li domaci. Ide sve od afganistana-iraka do filipina
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14073 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by _BataZiv_0809 »

ElRe wrote: 09/05/2025 23:28 Taman ću saopštiti da sam bio u Lisabonu i to me je koštalo 650 KM za 5 dana sa avionom i smeštajem.
Postavio sam sliku iz lokalnog marketa sa štrudlama iz Visokog. U lokalnim granapima koje drže Indijci i Bangladešani prodaju se i Klas proizvodi.
Napisao sam i priču 2 čovjeka koji rade u fast foodu koji su na putu do Lisabona došli preko Ilidže.
I ako nešto znači, u Sarajevu se voze bolji automobili, narod nosi kvalitetniji garderobu, bolje mobitele i naravno nije srećan i zadoboljan kao narod u Lisabonu.
Lisabon i Portugal su uvijek bili jeftini i jeftiniji i od nas cak i te 2009. i 2011. kad sam tamo putovao, a kod nas je tad bilo daleko daleko losije ekonomsko stanje u drzavi.

Tad je kod nas 2l Coca Cole bila 2.3 ili 2.4 KM, a u Lisabonu 99 eurocenti. A i dosta drugih stvari se sjecam da je bilo jeftinije nego kod nas, ali ovog se sjecam tacne cifre.

Divan je Lisabon, moj omiljeni grad koji sam posjetio, jedino je mana sto ti na svakom cosku nude drogu (legalno je u Portugalu doslovno sve, maloljetnici mogu kupovat alkohol, gey se zeni i usvaja djecu, droga nije ilegalna samo moras policiji potpisat da neces na odvikavanje ako te uhvate, prostitucija je legalna itd...).

Jesi li to preko BG letio? Nesto mi malo 650 KM po osobi.
ElRe

#14074 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by ElRe »

Nisam primijetio to za drogu, vidim da se veći osnovci u parkovima leše od alkohola. Sada je ovdje manje više sve ili malo skuplje od Sarajeva ili na nivou Sarajeva.
Prosjek plata u Lisabonu oko 1600 eura, kirija 1100 eura.
Restorani su top, nije skupo, cca 18 eura riba. Ima dosta halal restorana, došlo je primijetno Arapa, Bangladešana, Pakistanaca, Indijaca. Naravno tu su već domaći stanovnici iz bivših kolonija.
Da, Air Serbia 300 KM povratna karta i 350 KM Ibis Saldanha po osobi. Rezervisano krajem oktobra 2024.
Kod mene je Malaga broj 1 gdje bih ja živio pa par praznih mjesta pa Valensija i onda mogu Lisabon i Marsej.

OT sorry
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#14075 Re: BiH proizvodi (domaće je najbolje)

Post by _BataZiv_0809 »

Hvala. Dakle na tu tvoju cifru treba dodati i prevoz do i iz BG +- parking za auto koje tamo ostane. I jeste Lisabon dosta "šaren", moze uz bok Parizu po tom pitanju. Mada, bio sam nedavno i uvidio je Pariz prosao gentrifikaciju centra i u centru je primjetno "bjelji" nego kad sam zadnji put bio (2011.). Lisabon je Brazil+Angola svuda.

Dosta offtopica.
Post Reply