Politicko desavanje u RS vol 1
- muha_sa
-
bluesjunior
#5502 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
dokle je ovo otislo...SDS glas razuma...
- banjaluka078
- Moderator
#5503 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Samo neka onda definišu kolika je osnovna plata, jer ovi ljudi o kojima pišem (SSS radnici na budžetu) sada to ne znaju, a ako koriste prostu matematiku: neto-topli®res, onda rade za iznos koji je niži od minimalca za KV radnika.HelaS wrote: ↑07/05/2025 23:28
Topli obrok i regres su recidivi socijalističkog jugoslovenskog sistema plaćanja radnika, i danas je potpuno besmislen način plaćanja rada. Ne vidim razlog da poslodavac plaća hranu radniku kad mu već plaća rad. Šta treba još da mu plati, možda šampon za kosu, tople čarape i cipele.... A regres je posebna tema, čisto parazitska obaveza koju poslodavac mora ispunjavati koju nam je država unijela iz SFRJ. I prevoz isto tako, treba biti sadržan u plati radnika.
Sve jasno definisati, pa može.
- Styling
#5504 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Regres u nasem sistemu je ono sto na zapadu zovu 13. plata, koja postaje skoro standard. Tako da je regres ok. Problem i jeste topli obrok i prevoz koje treba oporezovati.banjaluka078 wrote: ↑08/05/2025 09:04Samo neka onda definišu kolika je osnovna plata, jer ovi ljudi o kojima pišem (SSS radnici na budžetu) sada to ne znaju, a ako koriste prostu matematiku: neto-topli®res, onda rade za iznos koji je niži od minimalca za KV radnika.HelaS wrote: ↑07/05/2025 23:28
Topli obrok i regres su recidivi socijalističkog jugoslovenskog sistema plaćanja radnika, i danas je potpuno besmislen način plaćanja rada. Ne vidim razlog da poslodavac plaća hranu radniku kad mu već plaća rad. Šta treba još da mu plati, možda šampon za kosu, tople čarape i cipele.... A regres je posebna tema, čisto parazitska obaveza koju poslodavac mora ispunjavati koju nam je država unijela iz SFRJ. I prevoz isto tako, treba biti sadržan u plati radnika.
- banjaluka078
- Moderator
#5505 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Topli u sklopu plate jeste oporezovan. Za prevoz su toliko podigli granicu, da ako tako nastave, niko ga neće imati.
- Styling
#5506 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
U RS jeste, u Federaciji nije jos.banjaluka078 wrote: ↑08/05/2025 13:03Topli u sklopu plate jeste oporezovan. Za prevoz su toliko podigli granicu, da ako tako nastave, niko ga neće imati.
-
mishic
#5507 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"Dodik o napadu na Vukanovića: Logičan postupak, patriote neće uzmicati pred izdajnicima"
U džungli u kojoj se ne poštuju zakoni niti funkcionira pravosuđe vlast može huškati na nasilje i odobravati ga bez ikakvih posljedica. A onda se neko čudi zbog iseljavanja iz džungle.
U džungli u kojoj se ne poštuju zakoni niti funkcionira pravosuđe vlast može huškati na nasilje i odobravati ga bez ikakvih posljedica. A onda se neko čudi zbog iseljavanja iz džungle.
- Zlocin&Kazna
#5508 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Lik nije uredan, nikako. Nije on ni za zatvora, već za neke mentalne (strogo čuvane) ustanove.
-
HelaS
#5509 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Regres u našem sistemu je "parafiskalni" namet, najviše mu se raduju, zagovaraju i forsiraju radnici i poslodavci budžetskih organizacija. Ja kao poslodavac ne vidim smisao, ne vidim razlog zašto da platim radniku 13. plaću, kako god da joj je naziv. Radnik ugovara svoje poslove i plaćanje za rad, i sve što zaradi - to i dobije, Ukoliko firma posluje pozitivno i ukoliko je profit firme ostvaren učinkom radnika, postoji drukčiji način njegovog nagrađivanja i stimuliranja za rad. Regres je parazitska obaveza za poslodavce.Styling wrote: ↑08/05/2025 09:10Regres u nasem sistemu je ono sto na zapadu zovu 13. plata, koja postaje skoro standard. Tako da je regres ok. Problem i jeste topli obrok i prevoz koje treba oporezovati.banjaluka078 wrote: ↑08/05/2025 09:04Samo neka onda definišu kolika je osnovna plata, jer ovi ljudi o kojima pišem (SSS radnici na budžetu) sada to ne znaju, a ako koriste prostu matematiku: neto-topli®res, onda rade za iznos koji je niži od minimalca za KV radnika.HelaS wrote: ↑07/05/2025 23:28
- Styling
#5510 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
To je način da malo svog profita podijeliš sa radnicima. NaročitoHelaS wrote: ↑08/05/2025 19:48Regres u našem sistemu je "parafiskalni" namet, najviše mu se raduju, zagovaraju i forsiraju radnici i poslodavci budžetskih organizacija. Ja kao poslodavac ne vidim smisao, ne vidim razlog zašto da platim radniku 13. plaću, kako god da joj je naziv. Radnik ugovara svoje poslove i plaćanje za rad, i sve što zaradi - to i dobije, Ukoliko firma posluje pozitivno i ukoliko je profit firme ostvaren učinkom radnika, postoji drukčiji način njegovog nagrađivanja i stimuliranja za rad. Regres je parazitska obaveza za poslodavce.Styling wrote: ↑08/05/2025 09:10Regres u nasem sistemu je ono sto na zapadu zovu 13. plata, koja postaje skoro standard. Tako da je regres ok. Problem i jeste topli obrok i prevoz koje treba oporezovati.banjaluka078 wrote: ↑08/05/2025 09:04
Samo neka onda definišu kolika je osnovna plata, jer ovi ljudi o kojima pišem (SSS radnici na budžetu) sada to ne znaju, a ako koriste prostu matematiku: neto-topli®res, onda rade za iznos koji je niži od minimalca za KV radnika.
poslodavci koji radnicima daju minimalac.
-
HelaS
#5511 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Ne protivim se nagrađivanju radnika, ni podijeli svog profita s radnicima, protivim se "obavezi" da to učinim, normama u kojima ne učestvujem i koje mi remete koncept poslovanja.Styling wrote: ↑08/05/2025 21:24To je način da malo svog profita podijeliš sa radnicima. NaročitoHelaS wrote: ↑08/05/2025 19:48Regres u našem sistemu je "parafiskalni" namet, najviše mu se raduju, zagovaraju i forsiraju radnici i poslodavci budžetskih organizacija. Ja kao poslodavac ne vidim smisao, ne vidim razlog zašto da platim radniku 13. plaću, kako god da joj je naziv. Radnik ugovara svoje poslove i plaćanje za rad, i sve što zaradi - to i dobije, Ukoliko firma posluje pozitivno i ukoliko je profit firme ostvaren učinkom radnika, postoji drukčiji način njegovog nagrađivanja i stimuliranja za rad. Regres je parazitska obaveza za poslodavce.
poslodavci koji radnicima daju minimalac.
- dječak sa šibicama
- banjaluka078
- Moderator
#5513 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Gdje Mile sjedi?
- video
#5514 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
On i ne sjedi, kleci na kukuruzu negdje u cosku
- tramvajtrojka
#5515 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
- okanomalo
#5516 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
tu je mile

- Thorgerson
#5517 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
- slusaj mali, kad pridjem putinu, ja cu ono da stavim ruku njemu na rame, znas, ko da smo bliski. Uslikaj tako par slika.
- dobro, hocu, precjenice
- samo morqm da ga uhvatim, eno ko da je sad slobodan
- ajde precjenice, morete vi to
- slikaj, slikaj sad majku ti bozj... jesil, jesil ufatio, ono moja ruka na njegovom ramenu. Da vidim...e tooo mali. Hej, eno si đinpinga izlazi iz wca...trč'mo...
- Ludzak
#5518 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Oni bar imaju s kim razgovarati među velikim liderima, Moskva im je poslala pozivnicu. Koga mi imamo?
Više se brinem njegovom prelasku granice, nego što sjedi na zadnjoj klupi. Oni bar sjede, i to u Moskvi, a na kojoj klupi to je totalno nevažno.
Ali očito kad Bošnjaci nemaju ništa da polemišu uhvate se zadnje klupe, i kao to predstavlja nekakav čin nepoštovanja
Više se brinem njegovom prelasku granice, nego što sjedi na zadnjoj klupi. Oni bar sjede, i to u Moskvi, a na kojoj klupi to je totalno nevažno.
Ali očito kad Bošnjaci nemaju ništa da polemišu uhvate se zadnje klupe, i kao to predstavlja nekakav čin nepoštovanja
- Styling
#5519 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Ma, ja, nevaljaju naši.Ludzak wrote: ↑09/05/2025 06:44 Oni bar imaju s kim razgovarati među velikim liderima, Moskva im je poslala pozivnicu. Koga mi imamo?
Ali očito kad Bošnjaci nemaju ništa da polemišu uhvate se zadnje klupe, i kao to predstavlja nekakav čin nepoštovanja![]()
Sino ode na sastanak MVP-ova EU i razgovara sa svim bitnim facama , ali ne valja to, Mile iz zadnje klupe top.
Blago nama. Sa ovakvim negativcima dobro mi ikako.
- Ludzak
#5520 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Bravo za Dinu.Styling wrote: ↑09/05/2025 06:54Ma, ja, nevaljaju naši.Ludzak wrote: ↑09/05/2025 06:44 Oni bar imaju s kim razgovarati među velikim liderima, Moskva im je poslala pozivnicu. Koga mi imamo?
Ali očito kad Bošnjaci nemaju ništa da polemišu uhvate se zadnje klupe, i kao to predstavlja nekakav čin nepoštovanja![]()
Sino ode na sastanak MVP-ova EU i razgovara sa svim bitnim facama , ali ne valja to, Mile iz zadnje klupe top.
Sa svim bitnim faca od koje nikakve vajde. Da ima vajde EU bi sredstva uložila da pomognu u lišavanju Dodika. To što se oni kao solidarišu sa nama, to su priče 'pojeo miš mačku'.
Ako mi nismo sposobni nositi se sa jednim čovjekom, o kakvoj državi mi pričamo.
Dodik na zadnjoj klupi, wwaauuu.
- Point.
#5521 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Vajde? Valjda fajde?Ludzak wrote: ↑09/05/2025 09:24Bravo za Dinu.Styling wrote: ↑09/05/2025 06:54Ma, ja, nevaljaju naši.Ludzak wrote: ↑09/05/2025 06:44 Oni bar imaju s kim razgovarati među velikim liderima, Moskva im je poslala pozivnicu. Koga mi imamo?
Sa svim bitnim faca od koje nikakve vajde. Da ima vajde EU bi sredstva uložila da pomognu u lišavanju Dodika. To što se oni kao solidarišu sa nama, to su priče 'pojeo miš mačku'.
Ako mi nismo sposobni nositi se sa jednim čovjekom, o kakvoj državi mi pričamo.
Dodik na zadnjoj klupi, wwaauuu.
Neki dan je dolazila ona faca iz UK, pa sa MVP EU, valjda su oni bitniji od ovih klošara iz Mosvke.
- Peacean
#5522 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-cet ... /250509101Najmanje četiri države članice Evropske unije ozbiljno razmatraju uvođenje sankcija protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera RS-a Radovana Viškovića i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića.
Prema diplomatskim izvorima našeg portala, riječ je o Estoniji, Sloveniji, Poljskoj i Češkoj Republici
- banjaluka078
- Moderator
#5523 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
"antifašizam" u Banjaluci...

-
dimitrov
#5524 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Peacean wrote: ↑09/05/2025 18:04https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-cet ... /250509101Najmanje četiri države članice Evropske unije ozbiljno razmatraju uvođenje sankcija protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera RS-a Radovana Viškovića i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića.
Prema diplomatskim izvorima našeg portala, riječ je o Estoniji, Sloveniji, Poljskoj i Češkoj Republici
Kakve vajde od toga, bolje da se sjedilo u zadnjoj klupi u Moskvi. Blago njima.
-
ReymondReddington
#5525 Re: Politicko desavanje u RS vol 1
Pa nikakve. Kad Dodik dobije i sljedece izbore svi ce oni slati svoje trecerazredne politicare da se sastaju sa dodikom.dimitrov wrote: ↑10/05/2025 09:56Peacean wrote: ↑09/05/2025 18:04https://www.klix.ba/vijesti/bih/jos-cet ... /250509101Najmanje četiri države članice Evropske unije ozbiljno razmatraju uvođenje sankcija protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera RS-a Radovana Viškovića i predsjednika Narodne skupštine RS-a Nenada Stevandića.
Kakve vajde od toga, bolje da se sjedilo u zadnjoj klupi u Moskvi. Blago njima.