Ovo je Bosna...ovdje ne važe zakoni...samo sila.Skijaš wrote: ↑08/05/2025 18:04Ako ih moze zadrzati van vojnog objekta, moze ih zadrzati i u vojnom objektu. A ako ne moze jedno, ne moze ni drugo.Peacean wrote: ↑08/05/2025 17:40https://www.klix.ba/vijesti/bih/helez-i ... /250508157ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez izdao je naređenje načelniku Zajedničkog štaba da pripadnici OSBiH ne smiju dozvoliti ulazak na vojne lokacije Miloradu Dodiku, Nenadu Stevandiću i Radovanu Viškoviću
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
PM72
#30276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Dr Arsla
#30277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Skijaš
#30278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
Dr Arsla
#30279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Skijaš
#30280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cao drustvo
Moze li mi neko uciniti uslugu i postaviti isto pitanje kolegi ... valjacu i ja vama nekad u zivotu
Moze li mi neko uciniti uslugu i postaviti isto pitanje kolegi ... valjacu i ja vama nekad u zivotu
- skupljac_zeljeza
#30281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Veliki broj onih koji ispoljavaju glas protiv Dodika
„Naša poruka je vrlo dosledna i na ovom sastanku, kao i prethodnih 30 godina, a to je da podržavamo Republiku Srpsku u njenim Dejtonom definisanim nadležnostima i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Istovremeno ohrabrujemo dijalog unutar BiH između svih zainteresovanih, odnosno uključenih strana i smatramo da je veoma značajno da se taj dijalog vrši sa svim demokratski izabranim predstavnicima, bez isključivanja. Ovoj poruci pridružile su se i neke druge zemlje, a jedan broj zemalja imao je i veoma oštre stavove vezano za predsednika Dodika“, ocenio je Đurić.
U Varšavi danas je održan neformalni sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i ministara spoljnih poslova zemalja kandidata za članstvo u EU.
https://www.rtvbn.com/4075814/veliki-br ... tiv-dodika
-
palermo
#30282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Glede ove naredbe Heleza o zabrani ulaska Dodika I ekipe u kasarne OS BiH. Sta ako sutra Dodik pokusa da udje u kasarnu da uvelica proslavu dana te pukovnije ili sya vec slave. Zna li Helez sta ce uraditi. Sprijecit ce ga silom ?
Poenta onoga sto hocu reci, ako Helez ne zna sta ce uraditi, ili ako nije sprema da.provede u djelo ono sto je naredio onda ovakve odluke samo derogiraju I ponizavaju drzavu BiH.
Poenta onoga sto hocu reci, ako Helez ne zna sta ce uraditi, ili ako nije sprema da.provede u djelo ono sto je naredio onda ovakve odluke samo derogiraju I ponizavaju drzavu BiH.
-
HelaS
#30283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
palermo wrote: ↑08/05/2025 21:36 Glede ove naredbe Heleza o zabrani ulaska Dodika I ekipe u kasarne OS BiH. Sta ako sutra Dodik pokusa da udje u kasarnu da uvelica proslavu dana te pukovnije ili sya vec slave. Zna li Helez sta ce uraditi. Sprijecit ce ga silom ?
Ne znam šta su "ostale nadležnosti", ali ne vjerujem da mu daju pravo na upotrebu sile u spriječavanju Dodika... To mogu druge službe u OSNadležnosti Ministarstva odbrane BiH:
- stvaranje i održavanje odbrambenog kapaciteta kako bi se osigurala zaštita suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine,
- zastupanje Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima vezanim za pitanje odbrane,
- nadzor nad svim subjektima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine,
-izradu, pregled i ažuriranje odbrambene politike Bosne i Hercegovine koju odobrava Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a usvaja Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine,
- izradu i odobravanje politika i propisa u pogledu organizacije, administracije, obuke, opremanja i upotrebe Oružanih snaga Bosne i Hercegovine,
- osiguravanje da Bosna i Hercegovina poštuje međunarodne obaveze vezane za pitanja odbrane,
- aktiviranje jedinica rezervnog sastava za sve operacije, izuzev planirane obuke,
- razmještaj ili upotrebu bilo kojeg dijela Oružanih snaga izvan Bosne i Hercegovine za sve operacije ili aktivnosti obuke,
- izdavanje instrukcija načelniku Zajedničkog štaba Bosne i Hercegovine za upotrebu ili razmiještanje jedinica Oružanih snaga unutar Bosne i Hercegovine za potrebe koje nisu obuka,
- uspostavu postupka za odobravanje vojne pomoći civilnim vlastima u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća, po ovlaštenjima datim od Predsjedništva Bosne i Hercegovine,
- ustanovljavanje postupka koji osigurava transparentnost funkcija Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i
- ostale zakonske nadležnosti.
https://www.mod.gov.ba/MO_BiH/nadleznosti/?id=21756
- drug_profi
#30284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
OS ne mogu lisiti slobode civila, osim ako nije uhvacen u cinjenju djela terorizma i sl. ili od sigurnosnih sluzbi direktno zatrazena asistencija radi potrebne sile koju treba imati na raspolaganju.
Nek me neko ispravi ako grijesim. Civil ne moze ulaziti u vojne objekte ako nije najavljen i ispracen vojnim licem, bez obzira jel predsjednik ili vodoinstalater.
Nek me neko ispravi ako grijesim. Civil ne moze ulaziti u vojne objekte ako nije najavljen i ispracen vojnim licem, bez obzira jel predsjednik ili vodoinstalater.
-
palermo
#30285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cekajye, ta ne.mislim ni ja da ce Helez sam na sake sad da.sprijecava Dodin ulazak. Al koji qrc naredba ako je ne.mozes.provesti u djelo. Kome je naredba onda izdata.
- Javier Pena
-
Hakiz
#30287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pripadnicima OS koji, ako je ne provedu, neće napredovati u službi, dobit će otpust iz službe, odgovarati za kršenje naredbe (narušavanje lanca komandovanja), možda njima. Ne znam.
Doduše, možda kao sa Sipom, nije posao vojnika da rizikuje život da bi izvršio naredbu?
-
Dr Arsla
#30288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Upravo tako. Sad će komentari tipa, bil ti poslao svoje dijete da gine za nekog. Kao da ih je neko natjerao da budu policajci ili vojnici. Mogli su biti vodoinstalater iili poštari, sigurniji je posao
- muha_sa
#30289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
https://balkans.aljazeera.net/opinions/ ... dtUDlsfzNw
Kamera ne laže
I ko je rekao istinu? Kamera.
Zahvaljujući aktivistima, ponajprije Nihadu Aličkoviću, video je ugledao svjetlo dana. Bio je to materijal koji se ne da opovrgnuti.
Na snimku: nišan, pogodak, smrt. Nema montaže. Nema “bio sam na drugom mjestu”. Nema “nisam znao”. Samo: “U glavu, čovječe!”
Sarajevsko kantonalno tužilaštvo konačno je preuzelo predmet. Ponavljam: 2025. godine. Da ponovimo za sve one koji tvrde da “pravda dolazi sporo, ali dostižno”:
opsada Sarajeva: 1992-1995.
objavljen snimak: 2021.
tužilaštvo se aktivira: 2025.
To nije pravda. To je hronika institucionalnog kukavičluka i javašluka.
Kamera ne laže
I ko je rekao istinu? Kamera.
Zahvaljujući aktivistima, ponajprije Nihadu Aličkoviću, video je ugledao svjetlo dana. Bio je to materijal koji se ne da opovrgnuti.
Na snimku: nišan, pogodak, smrt. Nema montaže. Nema “bio sam na drugom mjestu”. Nema “nisam znao”. Samo: “U glavu, čovječe!”
Sarajevsko kantonalno tužilaštvo konačno je preuzelo predmet. Ponavljam: 2025. godine. Da ponovimo za sve one koji tvrde da “pravda dolazi sporo, ali dostižno”:
opsada Sarajeva: 1992-1995.
objavljen snimak: 2021.
tužilaštvo se aktivira: 2025.
To nije pravda. To je hronika institucionalnog kukavičluka i javašluka.
- Skijaš
#30290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-Dodik otezava sarajevskim politicarima koji se nadaju "relaksaciji odnosa" sa njim
-pozitivac izabran za papu
-Sabina (konacno) otisla medju Srbe
dobar Maj, jedan od boljih
-pozitivac izabran za papu
-Sabina (konacno) otisla medju Srbe
dobar Maj, jedan od boljih
- Styling
#30291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čemu potreba da se svaki potez vlasti dočeka na nož. Zukan je izdao naredbu kojom spriječava bjegunce od pravde da pristupe vojim objekrima. Razlog sigurno postoji jer javnost ne zna sve detalje.
Malo podrške bosanskim patriotskim snagama ponekad ne bi bilo na odmet. Čemu instant negativa?
Malo podrške bosanskim patriotskim snagama ponekad ne bi bilo na odmet. Čemu instant negativa?
- Styling
#30292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Gledam slike sa prijema povodom Dana Evrope u zgradi EU. Niko od viđenijih Bošnjačkih političara se nije pojavio. Odličan diplomatski potez i signal da se ne slažemo sa odnosom EU prema trenutnoj situaciji u BiH.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#30293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
jednostavno:palermo wrote: ↑08/05/2025 21:36 Glede ove naredbe Heleza o zabrani ulaska Dodika I ekipe u kasarne OS BiH. Sta ako sutra Dodik pokusa da udje u kasarnu da uvelica proslavu dana te pukovnije ili sya vec slave. Zna li Helez sta ce uraditi. Sprijecit ce ga silom ?
snosit ce odgovornost onaj koji im je dozvolio ulazak/nije sprijecio.
isto kao sto se ovdje na forumu ismijavao onaj "pokusaj hapsenja" dodika u ist sarajevu, a posljedica toga je da je pokrenut postupak protiv nacelnika policije ist sarajevo zbog sprecavanja sipe u vrsenju duznosti.
te ljude dodik nece braniti, on se brine samim sobom...svi ce odgovarati pred drzavom za svoje postupke i stavit ce im se do znanja da se ne daje podrska ovakim kao dodiku, i u buducnosti nece ni u sali pomisliti vise..
taktika protice odlicno i sve se radi tako dobro
-
Dr Arsla
#30294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ili što bi Zagorci kazali:"tiha voda brege valja"
- no_sekirli
#30295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bjegunci još nisu komentirali ovu Zukanovu odluku, lani su bili na proslavi.
Teško će oni pomiriti s činjenicom da im je nešto u njihovoj "državi" zabranjeno.
Teško će oni pomiriti s činjenicom da im je nešto u njihovoj "državi" zabranjeno.
- drug_profi
#30296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dopada mi se simbolika potpisivanja ovog dokumenta trojke iz RS, na Dan Europe, Dan pobjede, i još u Parlamentu BiH, a ne u nekoj kafani, domu kulture i sl.
Svjestan svih razlika i problema koji čekaju rasplet u Srpsko-Bošnjačkim odnosima, mnogo je zajedničkih interesa.
Uvijek sam govorio da eto prihvatam Dejton kad je već tu, ali hajmo vidjeti kako ga poboljšati u opštem interesu.
A za to je prvenstveno potrebno da svi prihvataju činjenicu da je BiH Država, nedjeljiva i zajednička.
Svjestan svih razlika i problema koji čekaju rasplet u Srpsko-Bošnjačkim odnosima, mnogo je zajedničkih interesa.
Uvijek sam govorio da eto prihvatam Dejton kad je već tu, ali hajmo vidjeti kako ga poboljšati u opštem interesu.
A za to je prvenstveno potrebno da svi prihvataju činjenicu da je BiH Država, nedjeljiva i zajednička.
- pezzar
#30297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovi dokumenti su smiješni dok se ne počne potezati neka odgovornost za nepridržavanje. Može to i Dragan potpisati, pa opet nastaviti po istom. Šta, reći će mu neko da laže? Ja, i?drug_profi wrote: ↑09/05/2025 09:03 Dopada mi se simbolika potpisivanja ovog dokumenta trojke iz RS, na Dan Europe, Dan pobjede, i još u Parlamentu BiH, a ne u nekoj kafani, domu kulture i sl.
- no_sekirli
#30298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U pravu si.pezzar wrote: ↑09/05/2025 09:17Ovi dokumenti su smiješni dok se ne počne potezati neka odgovornost za nepridržavanje. Može to i Dragan potpisati, pa opet nastaviti po istom. Šta, reći će mu neko da laže? Ja, i?drug_profi wrote: ↑09/05/2025 09:03 Dopada mi se simbolika potpisivanja ovog dokumenta trojke iz RS, na Dan Europe, Dan pobjede, i još u Parlamentu BiH, a ne u nekoj kafani, domu kulture i sl.
Krimos Čović će naravno potpisati i ovaj papir i onda iz njega izvući jednu ili više stavki koja njemu odgovara i forsirat će to, žalit će se kako ostali to potpisano ne poštuju, a to što on ne poštuje ostalih 90% stavki, to neće biti bitno.
Ne znam je li bilo kakve mogućnosti da se ne ponudi ni njegovoj partiji uopće da sudjeluje, ali ne sumnjam da i ovaj dobronamjerni dokument on neće kad tad probati iskoristiti na svoj mlin.
Gledao sam Sabinu sinoć na BNu, i nadam se da je gledalo dosta gledatelja iz Entiteta i da im je barem malo otvorila oči. Odlična je bila, samo ono igranje sa kosom non stop je bilo malo too much
- drug_profi
#30299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
HDZ može pokušati manipulisati i blokirati, ali kad je bez saveznika suočen sa dvojicom protiv sebe, ne može mnogo učiniti.
Štaviše padom SNSD, mislim da se i HDZ-u ili barem Čoviću, ljulja tlo ispod nogu.
Štaviše padom SNSD, mislim da se i HDZ-u ili barem Čoviću, ljulja tlo ispod nogu.
-
Novak20
#30300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Koliko god se Dodik i Čović kockaju svojom, sudbinom svojih naroda i države BiH jednako toliko se kockaju i bošnjački političari.