Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bas cu sutra provjeriti sa dijagnostikom da li radi (otvara/zatvara) uredno EGR ventil sa promjenom opterecenja, da nije zastopao mozda.
Ne bih ja to dirao ako je ispravno. Ima EGR svoju funkciju pored ekologije i smanjenja otrovnih cestica. Osjetno smanjuje temperaturu sagorijevanja, otkud znam kako ce motor istrpiti vece temperature, a i koliko ce mu trebati da postigne radnu temp.
Valjala mi je ova dijagnostika, a tek je uzeo, vrijedi svaku marku.
Last edited by nagibSA on 07/05/2025 23:04, edited 1 time in total.
Qler wrote: ↑07/05/2025 20:30
Ja sam neki dan sebi zamijenio EGR na autu. Krenuo sa autom neće kile, spojim dijagnostiku EGR. To ovako navečer oko 21h, ništa ne radi. Nazovem jarana koji radi sa auto dijelovima, naruči za ujutro novi, 350KM, i sam ga zamijenim pred zgradom. Nisam imao vremena da se zajebavam tražim ko će čistiti, mijenjati, jer mi je auto hitno trebalo. Kontam nek i ovaj potraje 15 godina, ja zadovoljan
Pretpostavljam da nije vodom hlađeni EGR
Da ti ne lažem nemam pojma, drže ga dva šarafa, idu dva džeka u njega i jedno crijevo.
Bas cu sutra provjeriti sa dijagnostikom da li radi (otvara/zatvara) uredno EGR ventil sa promjenom opterecenja, da nije zastopao mozda.
Ne bih ja to dirao ako je ispravno. Ima EGR svoju funkciju pored ekologije i smanjenja otrovnih cestica. Osjetno smanjuje temperaturu sagorijevanja, otkud znam kako ce motor istrpiti vece temperature, a i koliko ce mu trebati da postigne radnu temp.
ma samo udjes na MAF i klix vrijednost ako ikad spadne ispod 300-350mg znaci nije ugasen, ako je dizel na leru ces odma sve vidjet.
Duty cycle egra te može zavarat
Qler wrote: ↑07/05/2025 20:30
Ja sam neki dan sebi zamijenio EGR na autu. Krenuo sa autom neće kile, spojim dijagnostiku EGR. To ovako navečer oko 21h, ništa ne radi. Nazovem jarana koji radi sa auto dijelovima, naruči za ujutro novi, 350KM, i sam ga zamijenim pred zgradom. Nisam imao vremena da se zajebavam tražim ko će čistiti, mijenjati, jer mi je auto hitno trebalo. Kontam nek i ovaj potraje 15 godina, ja zadovoljan
Pretpostavljam da nije vodom hlađeni EGR
Da ti ne lažem nemam pojma, drže ga dva šarafa, idu dva džeka u njega i jedno crijevo.
Kazem istekaj, upali auto pa vidi ima li gresaka tako ti je najlakse.
E ne znam, bez egr-a ti motor udise cist zrak, a sa egrom mjesa izduvni zrak (prljav), sa cistim...
Pa ujedno kad dodas blage uljne pare, taj prljavi zrak dobijemo one lijepe naslage na usisnoj grani.
Ja sam kod Simanića nedavno odradio veliki (komplet set Continental) s tim da u 800KM je ušlo i zamjena semeringa na bregastoj i mikroremen na uljnoj pumpi koji se vrti u ulju.
Nekidan sam pisao da mi je prestao raditi zadnji brisac na prugeot 3008. Pregledao sam zice u gepeku kao sto ste savjetovali i nisam nasao nista. Danas skontam da mi ne radi ni otvaranje panorame, ustvari onog platna ispod panorame.
Znaci zadnji brisac i panorama ne rade, ali kada pritisnem dugme za otvaranje gepeka brisac se pomjeri par cm.
Ima li iko ideju sta bi moglo biti i kojeg majstora posjetiti da ovo rijesi?
kabal1337 wrote: ↑08/05/2025 23:26
bolji nego lemforder 100%. samo u kompletu obje strane odradit najbolje
@LikeLike jesi li gledao instalaciju gdje se gepek otvara ispod gume? raspetljao instalaciju obicno je obljepljena trakom
Ne znam kako onu gumu da skinem, samo sam je svlacio i podizao koliko sam mogao, ali ono sto se vidi odoka sve je ok. Onaj dio koji je u karoseriji i koji je oblijepljen izolir trakom ne mogu da izvucem da pregledam. Ako jedino tu moze biti problem raskopacu sve ponovo pa pogledati bolje.
@LikeLike jesi li gledao instalaciju gdje se gepek otvara ispod gume? raspetljao instalaciju obicno je obljepljena trakom
Ne znam kako onu gumu da skinem, samo sam je svlacio i podizao koliko sam mogao, ali ono sto se vidi odoka sve je ok. Onaj dio koji je u karoseriji i koji je oblijepljen izolir trakom ne mogu da izvucem da pregledam. Ako jedino tu moze biti problem raskopacu sve ponovo pa pogledati bolje.
Evolution_IV wrote: ↑08/05/2025 19:05
za koje je to auto set zupcastog remena 500+ KM
nissan 300zx?
Oktobar 2023.Cijena conti seta zupcastog u motorexu z moje auto je bila 495 KM.
Hocel ti majstor dat kakog popusta, do njega je.
U tom grmu leži zec. U motorexu samo kurbani kupuju. Ima i drugih. Ne znam kakav je skf set. Imaš zastupnika za SKF: https://clkinterpromet.com/
nekada im je negdje na Stupu bila prodavnica.
Ako gdje pukne, pukne ispod te gume jer se previjaju kablovi.
Svuces gumu koliko mozes, i onda moras odljepiti onu traku da vidis zice ispod.
xoklix wrote: ↑09/05/2025 09:02
342 KM sa PDV-om je cijena tog zubcastog. SKF 312 KM...Vjerovatno može još niže,ali tek u poslovnici mogu odobriti veći popust.