Razumijem, ali, i dalje, nedostatak radio komunikacije mi jeste upitan.BiBi911 wrote: ↑06/05/2025 10:29Radio komunikacija, komunikacija radnici koji su dosli na vizu i rade za minimalac(tada 13€/h) dovede te i istovaraj.KraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 09:50A zar ne koristite radio komunikacije? Obično se radi provjera tima.BiBi911 wrote: ↑06/05/2025 08:50
Ovo se meni desilo na MUC 2016, sreca bilo nas vise pa brzo skontali gdje smo. Posao je haos al bas haos fizicki naporan. Pogotovo kada dodje Boeing pa moras sve na koljenima i sa savijenim vratom(mi glavati).
Svaka torba 20+ kg a tu sam zamrzio tursku i turke i nadam se da ce svi da pocrkaju zbog onih 4 mj koliko sam istovarao njihove kofere(tui i corendor nemaju ogranicenje za tezinu kofera).
Nemaju weight ratio balance? To je prosto nemoguće! Drugo, čak i isti model aviona ima različite postavke unutra za cargo/kofere.
Tip je gurno prst u motor htjeo da vidi sta ce se desit odsteta 5000€
Ovi sto su dolazili niti jedan nije imao rolere unutra(jedino je Condor imao to ali nije nikada radilo).
Imaju, svaki avion je dolazio max natovaren(mislim 7t carga) jos kada te zakaci riba(zaledjena) a vani +35°C joj ljepote.
Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
-
KraljicaIzJajca
#2201 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
-
BiBi911
#2202 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
KraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 11:19Razumijem, ali, i dalje, nedostatak radio komunikacije mi jeste upitan.BiBi911 wrote: ↑06/05/2025 10:29Radio komunikacija, komunikacija radnici koji su dosli na vizu i rade za minimalac(tada 13€/h) dovede te i istovaraj.KraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 09:50
A zar ne koristite radio komunikacije? Obično se radi provjera tima.
Nemaju weight ratio balance? To je prosto nemoguće! Drugo, čak i isti model aviona ima različite postavke unutra za cargo/kofere.
Tip je gurno prst u motor htjeo da vidi sta ce se desit odsteta 5000€
Ovi sto su dolazili niti jedan nije imao rolere unutra(jedino je Condor imao to ali nije nikada radilo).
Imaju, svaki avion je dolazio max natovaren(mislim 7t carga) jos kada te zakaci riba(zaledjena) a vani +35°C joj ljepote.
Nedostatak komunikacije( svaki 10 zna Njemacki, engleski nogama se prica)
Nedostatak obuke
Rukavice kada trazis belaj, gdje su ti one od proslog mjeseca, ona zastita za usi(mickey mouse) joj ako to zagubis pa ti treba novi
Kada sam napustao kaze tip moras svu odjecu vratit i ako je poderana/iznosana,
Ko radi te poslove zna kako je pogotovo mi sa swis port
-
mobster
- drndalo
#2204 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Sjedi 1!KraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 07:52Hrvatski nemaju plovke.AleksoMKD wrote: ↑30/04/2025 13:31karanana wrote: ↑29/04/2025 19:46 ovaj traktor je prevara. milion maraka za sezonu jel? ili eura? koliko je da se kupi?
plus znaci on kad ispusti vodu mora se vratiti na aerodrom i ponovo natankati vodom. 2000 litara, dok on odradi jedan let, ovi helici sigurno mogu vise puta kantama zahvatati vodu u letu i polit vise nego ovaj traktor. neko uzima lovu.
ili kanader ili helici. plus rentanje. haj da su kupili.
Mogu ako imaju ove dodatke ko nasi (kada su u funkcionalnom stanju).
@karanana , podcjenjuješ ulogu AT![]()
Imam osobno iskustvo sa istim i punjenje vode na aerodromu, tri minute kolega, su potrebne, to je to.![]()
Ja ih izuzetno cijenim, vi ne razmišljate o stvaranju turbulencija tokom letenja iznad požarnih lokacija.
Naravno da hrvatski imaju plovke, jer ne postoji model FireBoss bez plovaka... Evo i slike tih "bez plovaka"...

Osim tih sa plovcima, imaju i modele za punjenje na aerodromima sa hidranta/cisterne, koji nemaju plovke.

-
KraljicaIzJajca
#2205 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Meni su dolazili ubijek bez plovaka, zato se bilo istrenirano punjenje istih na aerodromu od strane vatrogasne službe.drndalo wrote: ↑06/05/2025 12:27Sjedi 1!KraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 07:52Hrvatski nemaju plovke.
@karanana , podcjenjuješ ulogu AT![]()
Imam osobno iskustvo sa istim i punjenje vode na aerodromu, tri minute kolega, su potrebne, to je to.![]()
Ja ih izuzetno cijenim, vi ne razmišljate o stvaranju turbulencija tokom letenja iznad požarnih lokacija.
Naravno da hrvatski imaju plovke, jer ne postoji model FireBoss bez plovaka... Evo i slike tih "bez plovaka"...
Osim tih sa plovcima, imaju i modele za punjenje na aerodromima sa hidranta/cisterne, koji nemaju plovke.
![]()
Da dodam:
https://hrvatski-vojnik.hr/abeceda-prot ... ke-vojske/
Svi oblici protupožarnih snaga u Hrvatskoj
Last edited by KraljicaIzJajca on 06/05/2025 13:07, edited 1 time in total.
-
KraljicaIzJajca
-
KraljicaIzJajca
#2207 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Oprema, odnosno gubljenje iste je uvijek problem na aerodromima, a povratak iste je regulirano.BiBi911 wrote: ↑06/05/2025 11:41
Nedostatak obuke
Rukavice kada trazis belaj, gdje su ti one od proslog mjeseca, ona zastita za usi(mickey mouse) joj ako to zagubis pa ti treba novi
Osuđujem neodgovornost takvog aerodroma za nedostatak obuke, posebno, jer je zaštita na radu ključna.
Radiš još na swissport?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#2208 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Dobro ova zaradjuje 
-
KraljicaIzJajca
#2209 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Prosjek je 30$ na sat, a ako je glavna stjuardesa sa prekovremenim satima, ol la laaa.
Problem je, eto i ona je gore napisala, radila je prve 4 godine u rezervi. Tad se ne može živjeti od takve plaće ako si sam. Zato ja nisam ostala u stjuardesama.
Ja sam zato prevodila sa takvom satnicom.
-
BiBi911
#2210 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Neeee, izdrzao nepunih godinu dana nije to jedina firma u DE. Vratio se onome sto sam radio u Bosni taj posao je bio samo zbog vizeKraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 13:00Oprema, odnosno gubljenje iste je uvijek problem na aerodromima, a povratak iste je regulirano.BiBi911 wrote: ↑06/05/2025 11:41
Nedostatak obuke
Osuđujem neodgovornost takvog aerodroma za nedostatak obuke, posebno, jer je zaštita na radu ključna.
Radiš još na swissport?
-
KraljicaIzJajca
#2211 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Odlično, drago mi jeBiBi911 wrote: ↑06/05/2025 15:44Neeee, izdrzao nepunih godinu dana nije to jedina firma u DE. Vratio se onome sto sam radio u Bosni taj posao je bio samo zbog vizeKraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 13:00Oprema, odnosno gubljenje iste je uvijek problem na aerodromima, a povratak iste je regulirano.BiBi911 wrote: ↑06/05/2025 11:41
Nedostatak obuke
Radiš još na swissport?
-
BiBi911
#2212 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
KraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 16:15Odlično, drago mi jeBiBi911 wrote: ↑06/05/2025 15:44Neeee, izdrzao nepunih godinu dana nije to jedina firma u DE. Vratio se onome sto sam radio u Bosni taj posao je bio samo zbog vizeKraljicaIzJajca wrote: ↑06/05/2025 13:00
Oprema, odnosno gubljenje iste je uvijek problem na aerodromima, a povratak iste je regulirano.
Radiš još na swissport?![]()
Hvala, jel vi radite nesto slicno ili
-
KraljicaIzJajca
#2213 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Sad ne radim u struci, a da, radno iskustvo u aerodromskom menadzmentu , plzs, u Fixed Based Operator kompaniji, plus godine prakse na aerodromu od 4 piste. Naravno iz hobija sam bila i u Civil Air Patrol. To je nešto kao volontiranje civila pri vojsci. Po obrazovanju magistar u avijaciji.
- B6Redhell
#2214 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
@KraljicaIzJajca onaj tvoj aerodrom gdje si radila bas krohnuo u putnickom saobracaju. Nisam
Mogao vjerovati dok nisam statistike pregledao. I na tim ciframa stoji vec dugo godina. Teretni saobracaj ga izvlaci..
Sto se tice prtljaga i kofera. Kad se samo
Sjetim Koliko hiljada tona vreca s pjeskom je balansiralo tezinu aviona. A ovamo naplacuju torbe ili ako je preko tezine..
i ako nema dovoljno torbi i tezine. Ubacuj vrece s pjeskom.
Ne rade to svi srecom…. Ali poso
Mogao vjerovati dok nisam statistike pregledao. I na tim ciframa stoji vec dugo godina. Teretni saobracaj ga izvlaci..
Sjetim Koliko hiljada tona vreca s pjeskom je balansiralo tezinu aviona. A ovamo naplacuju torbe ili ako je preko tezine..
Ne rade to svi srecom…. Ali poso
-
Bobi
- Forum administrator
#2215 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
kakav bolan pijesak
? Ja znam da stavljaju bmwovima pijesak zimi u gepek ili mečkama
.
-
KraljicaIzJajca
#2216 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Ma grohno je ima decenija, da nema Deltinog trećeg terminala, bio bi pustoš. U prvom terminalu nema žive duše.B6Redhell wrote: ↑06/05/2025 19:03 @KraljicaIzJajca onaj tvoj aerodrom gdje si radila bas krohnuo u putnickom saobracaju. Nisam
Ne rade to svi srecom…. Ali poso![]()
Hajde imaju kao hangar za Deltine brže popravke i možda neki na rezervi avion.
A DHL i Atlas ga drže živim, to si definitivno u pravu.
Jesam ti pričala da imaju dvije grobne ploče pored RNW? To je nekad tu bila farma, i kad su gradili aerodrom, nisu prebacili dva groba, ali su ih obilježili.
Jooj, taj weight ratio balans je za preznojavanje ponekad u operativi ureda, a mogu misliti no pomjeranje vreći pjeska.
Jesi ikad išao na regionalni aerodrom, vlasništvo grada, nekadašnji aerodrom na kojem je rođen American Airlines. I na tom sam radila. E tu imaju dobru školu letenja.
Javi se nekad na pp.
-
KraljicaIzJajca
-
Bobi
- Forum administrator
#2218 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
ne znaš voziti 
-
KraljicaIzJajca
#2219 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Auto sam parkirala, i paf, krenulo polako nizbrdo.
Susjed čistio snijeg, gleda dakle ćemo. Stalo auto na vrijeme, inače bi bio sudar. Maše susjed i daje znak, dobro , na vrijeme stalo auto. E, i krenula sam kuci, kolegica izašla iz auta. Očekivala sam ponovno klizanje, no, bilo je dobro.
Najgori je "crni led" na auto putu.
A na temi smo o letenju, u državi NY sam poletila autom na autoputu, waterskiing/ hydroplaning a ja se ufurala, novo auto i dala pun gas, ušla sa suhog puta u kišu.
-
Bobi
- Forum administrator
#2220 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Pa ne znaš voziti
. Sad ce doci onaj iz Silicon Valley da nas ruži
.
-
KraljicaIzJajca
- liyf
#2222 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Prošla je diskusija ali na temu ovih airtractora za Hercegovinu, po meni glupost da se renta za ovolike pare
OSBiH ima dovoljne kapacitete za borbu protiv skoro svakog požara šuma i niskog rastinja u BiH. Problem je odgovornost slanja OSBiH na lokalitet, koju trpi Predsjedništvo a ne OSBiH ili eventualno ministar. Dok se troje debila sjeti da izgori pola Bosne, pola Bosne i izgori, a kada dođe već je tu i tamo kasno. Također, koordinacija zemlja-zrak po meni bi bila kritična. Vatrogasac iz Mostara kontaktira PVP Mostar koja onda kontaktira tu firmu, pa ona kontaktira pilote, znajući kakav je sistem radio veza na Balkanu (kod nas i u Hrvatskoj havarija), zvuči mi kao recipe for disaster.
OSBiH su uvijek bile ažurne i brze u asistenciji pri požarima, lično sam radio na više požarišta sa njima, kako u blizini Sarajeva tako i van Kantona. Uvijek brzi, efikasni i precizni u gađanju
Dobiješ 50 preleta za milion KM i svaki naredni dodatno plaćaš, a ti obezbjeđuješ vodu i gorivo, 7500 eura sat letenja, po meni malo skupo
Pilot projekat se mogao pokrenuti i sa centrom za napredne tehnologije u Sarajevu i angažmanom njihovih dronova koje je na testiranje dobila i KUCZ KS i PVB KS
OSBiH ima dovoljne kapacitete za borbu protiv skoro svakog požara šuma i niskog rastinja u BiH. Problem je odgovornost slanja OSBiH na lokalitet, koju trpi Predsjedništvo a ne OSBiH ili eventualno ministar. Dok se troje debila sjeti da izgori pola Bosne, pola Bosne i izgori, a kada dođe već je tu i tamo kasno. Također, koordinacija zemlja-zrak po meni bi bila kritična. Vatrogasac iz Mostara kontaktira PVP Mostar koja onda kontaktira tu firmu, pa ona kontaktira pilote, znajući kakav je sistem radio veza na Balkanu (kod nas i u Hrvatskoj havarija), zvuči mi kao recipe for disaster.
OSBiH su uvijek bile ažurne i brze u asistenciji pri požarima, lično sam radio na više požarišta sa njima, kako u blizini Sarajeva tako i van Kantona. Uvijek brzi, efikasni i precizni u gađanju
Dobiješ 50 preleta za milion KM i svaki naredni dodatno plaćaš, a ti obezbjeđuješ vodu i gorivo, 7500 eura sat letenja, po meni malo skupo
Pilot projekat se mogao pokrenuti i sa centrom za napredne tehnologije u Sarajevu i angažmanom njihovih dronova koje je na testiranje dobila i KUCZ KS i PVB KS
-
KraljicaIzJajca
#2223 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Hvala za kvalitetan uvid iz iskustva.liyf wrote: ↑06/05/2025 21:06 Prošla je diskusija ali na temu ovih airtractora za Hercegovinu, po meni glupost da se renta za ovolike pare
OSBiH su uvijek bile ažurne i brze u asistenciji pri požarima, lično sam radio na više požarišta sa njima, kako u blizini Sarajeva tako i van Kantona. Uvijek brzi, efikasni i precizni u gađanju![]()
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#2224 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
SU-30
hoce li ovi letjeti na skorasnjoj paradi?
-
KraljicaIzJajca
#2225 Re: Avijacija (zrakoplovstvo ili vazduhoplovstvo)
Planirano je, evo fotke vježbi SU-30 sa MiG29 u Kremlju prije dva dana:
https://www.helsinkitimes.fi/images/202 ... ry_day.jpg