Anksioznost
Moderator: anex
-
toska
#1901 Re: Anksioznost
Alkohol ima nesto dobro ako se zna koristiti i ko ga podnosi, ja odavno ne, smeta žestoko.
Ta korist je prvenstveno od deblokiranja mozga, misli i emocija koje su duboko potisnute i prave probleme.
Alkohol ih dovodi u svijest, ali nije za kromanjonce.
Sva druga primjena je bijeg i otupljivamje stvarnosti.
Fizičke posljedice su nešto drugo.
Iskreno, ponekad zavidim umjerenim konzumentima.
Ta korist je prvenstveno od deblokiranja mozga, misli i emocija koje su duboko potisnute i prave probleme.
- medvjed23
#1903 Re: Anksioznost
Alkohol je isprva sjajan. Sasvim opusti čovjeka i ukloni stres. I bude ti, za promjenu, lijepo.
Al vremenom učinak biva sve slabiji i slabiji. A doza potrebna za postizanje tog oslabljenog učinka raste i raste...
I lijek postane otrov.
Al vremenom učinak biva sve slabiji i slabiji. A doza potrebna za postizanje tog oslabljenog učinka raste i raste...
I lijek postane otrov.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1904 Re: Anksioznost
Odavno bolju obradu nisam cuo...i dobro je za anksiozne i depresivne, odmah pozitiva.
- Altsa
#1905 Re: Anksioznost
Molim vas preporuku za dobrog psihijatra u Sarajevu.
- konektovan
-
Varenika
#1907 Re: anksioznostttttttttttt
Imam isti problem i volio bih da mi posaljes u pp tih par imena,a i taj clanak.kjafiraginica wrote: ↑28/02/2012 10:20Pozdrav,markioni wrote:koliko sam upoznat u sarajevu se klasicnom psihoterapijom (ala ona iz filmovaplain vanilla wrote:a psihoterapija?
ili samo hemija) niko ne bavi ili mozda 2 misteriozne osobe samo...misteriozne jer je i do imena tesko doci...zasto? ne znam.
psihoterapija pracena "hemijom" tj odgovarajucim ljekovima daje najbolje rezultate i u vecini slucajeva jedno bez drugog ne ide
Zao mi je zbog tvog prblema, to zna biti uzasno tesko stanje, posebno jer covjek ne zna tacno sta mu se deshava i cini mu se da gubi kontrolu.
Ipak, zelim da opovrgnem tvoju tvrdnju da se u sarajevu niko ne bavi psihoterapijom. Postoje najmanje cetiri psihoterapijske skole u Sarajevu, prema evropskim ili svjetskim licencama, a ljudi rade vecinom privatno. cijena se krece od 10 - 40 km po satu, sto je jeftinije od frizera.
Ukoliko zelis, javi se na PP, da te uputim na neke od njih, a svakako imam dosta kvalitetan clanak o nosenju sa anksioznoscu, sa korisnim savjetima, pa se javi da ti posaljem, jer preko foruma mislim da ne mogu atachirati nista.
Licno, svakako preporucujem kombinaciju psiho i farmakoterapije, ali zelim i da znas da se to moze "izlijeciti" tj da mozes naci nacine da se nosis sa tim, i da nece uvijek kontrolisati tvoj zivot. Mislim da je prvi korak tvoja otvorenost i zaniteresovanost za razlicite savjete.
- shape of despair
#1908 Re: Anksioznost
Riječ "dobar psihijatar" su vrlo upitne. Nekome je neko dobar jer mu je odma potrefio terapiju i dozu, drugom je taj grozan jer ga je zavio u crno.
Recimo ja idem kod Prof. dr. sci. Abdulah Kučukalić, spec. neuropsihijatar i subspec. forenzičke psihijatrije.
Malo sam kroz priču razumio da je on bio profa svim sadašnjim mlađim psihijatrima, jer kad sam mu rekao kod koga sam sve išao iako se nisam sjećao potpuno imena i prezimena, on je ko iz topa sve pobrojao a neke pred mojim očima prokomentarisao "da su džaba išli u školu ako su mi davali takve lijekove koji nisu za mene nikako". Naljepio je i jednu stariju tetu koja je sad je u penziji, uglavnom većini je predavao.
Ni on nije savršen ali ZA MENE je najbolji kod kojeg sam bio.
-
BimboElektron
#1909 Re: Anksioznost
Preporuka za spriječavanje stanja anksioznosti alkoholom je recept za katastrofu.toska wrote: ↑03/05/2025 18:03 Alkohol ima nesto dobro ako se zna koristiti i ko ga podnosi, ja odavno ne, smeta žestoko.
- insaneinthebrain
#1910 Re: Anksioznost
Alkohol je lijek za sve bolesti
-
Varenika
#1911 Re: Anksioznost
Ako imas recept ili je bocica na tvoje ime onda nije problem.Ali,ako samo kupis u apoteci i nosis onako,moze da bude veliki problem.Na bilo kojoj granici ili aerodromu.
-
Mirza777
#1912 Re: Anksioznost
Licno sam imao iskustvo sa osobom koju sam mogao pratiti kako pocinje bolovati od anksioznosti, depresije i svega pa sve do fakticki toga da je doslo do puta bez povratka. Nazalost svjedocio sam kako alkohol i neke druge stvari uticu na covjeka i kroz period od nekoliko godina vidio sam kako neko ko utjehu u alkoholu i drugim stvarima trazi na kraju nazalost i zavrsi. Sve pocinje postepenim zaglupljivanjem, pijankama i do te mjere da mozak prestane funkcionisati bez odredjene " doze". Tako je doslo do toga da dotična osoba nije mogla u stanju biti prevariti osnovni logicki problem koji normalna osoba rijesi za pet minuta. Doza utiče na raspolozenje, produktivnost, san, ma sve. Ukratko receno, na pocetku fino, na kraju problem iz kojeg se izvuci tesko mozes
-
Naslovnica
#1913 Re: Anksioznost
Primate li jednog člana u grupu?
Dvije noći zaredom na hitnom prijemu (prvo ASA jer sam mislio da ću umrijeti do KUM-a), sutradan KUM.
Nedostatak daha, panika, strah, trnjenje ruku, jezika (
), govorim sa pola glasa ko dedo neki stari, nemam kuveta ni za šta, baš sjebam, gotovo, odoh, halalite, halalim. I tako nekoliko sati trajalo, sve u nekakvim valovima, dođe pa popusti, ali nekako sve blaže.
Otpuste me prvu noć iz ASA, 2 puta EKG uredan, troponin uredan, ddimer uredan, nije moždani, nije hercika, ja tražim da mi uključuje kiseonik a saturacija mi 99%!
Došao kući dobar, ulazim u dnevni boravak - opet poče. Jedno 50-60% intenziteta u odnosu na prvi put. Popio 5mg Apaurin, udahni, izdahni, legao, zagrlila me žena, dišem pa stanem, kao da zaboravim, pa duboko udahnem. Jedva nekako zaspao (ina nije nikako).
Sutradan kod porodičnog, uputnica za KUM, gore od 18 do 23 proveo, troponin opet OK, ddimer, RTG pluća, sve top.
Dobio uputnicu za psihijatra Kumrovec nekada u julu termin.
I nalaze kortizola da uradim, B12, feritin, Fe, D vitamni, KKS.
Znali evo već nekoliko dana sam poprilično dobar ali nije to -to, sve osluškujem, malo se javi, počnem duboko disati, kažem to je anksioznost, nije hercika, nije nešto drugo, nestane kako i dođe.
Dvije noći zaredom na hitnom prijemu (prvo ASA jer sam mislio da ću umrijeti do KUM-a), sutradan KUM.
Nedostatak daha, panika, strah, trnjenje ruku, jezika (
Otpuste me prvu noć iz ASA, 2 puta EKG uredan, troponin uredan, ddimer uredan, nije moždani, nije hercika, ja tražim da mi uključuje kiseonik a saturacija mi 99%!
Došao kući dobar, ulazim u dnevni boravak - opet poče. Jedno 50-60% intenziteta u odnosu na prvi put. Popio 5mg Apaurin, udahni, izdahni, legao, zagrlila me žena, dišem pa stanem, kao da zaboravim, pa duboko udahnem. Jedva nekako zaspao (ina nije nikako).
Sutradan kod porodičnog, uputnica za KUM, gore od 18 do 23 proveo, troponin opet OK, ddimer, RTG pluća, sve top.
Znali evo već nekoliko dana sam poprilično dobar ali nije to -to, sve osluškujem, malo se javi, počnem duboko disati, kažem to je anksioznost, nije hercika, nije nešto drugo, nestane kako i dođe.
- Peacean
#1914 Re: Anksioznost
Anksiozni poremećaj, i ja sam jednom hitnu zvao pa htio u zemlju da propadnem kada se ispostavilo da mi nije ništa. Neurolog mi prepisao terapiju i nakon pola godine me prošlo 
-
Naslovnica
- konektovan
#1916 Re: Anksioznost
Naslovnice gotov si, nista od tebe nema. 
-
Naslovnica
#1917 Re: Anksioznost
Ja još uvijek 3 puta bez da se vode napijem paša
- banjaluka078
#1918 Re: Anksioznost
Hej, ne daj se. Znam da ti sad ne znači puno, ali može se riješiti, može se nositi s tim. Ja sam mislila da 2018.-2019. godine neću preživjeti, skokovi pritiska, noći na urgentnom, kraj svijeta.
Psiholog, KBT, malo popričala sa sobom, malo ozbiljnije s okolinom.
Uglavnom, ni traga napadima već dugo.
Imala sam početkom godine jaku traumu, tad dok se odvijalo, pored tog problema mi je u glavi bilo i "drek, sad će me opet krenuti pucati napadi anksioznosti", ali nisu. Izgleda se nešto naučilo i na terapijama, kako da se postavim prema stvarima i kako da se zaštitim.
Najvažnije je da znaš da nije srce, nećeš se onesvijestiti, bićeš OK. Probaj neku od tehnika, da se fokusiraš na neke predmete u sobi, izgovoriš im naziv, dodirneš ih, ili tražiš nekoliko na isto slovo, nešto što zahtijeva fokus. I disanje. Kroz nos, duboko u stomak, izdah na usta. 10 komada.
-
Naslovnica
#1919 Re: Anksioznost
banjaluka078 wrote: ↑10/05/2026 22:11Hej, ne daj se. Znam da ti sad ne znači puno, ali može se riješiti, može se nositi s tim. Ja sam mislila da 2018.-2019. godine neću preživjeti, skokovi pritiska, noći na urgentnom, kraj svijeta.
Psiholog, KBT, malo popričala sa sobom, malo ozbiljnije s okolinom.
Uglavnom, ni traga napadima već dugo.
Imala sam početkom godine jaku traumu, tad dok se odvijalo, pored tog problema mi je u glavi bilo i "drek, sad će me opet krenuti pucati napadi anksioznosti", ali nisu. Izgleda se nešto naučilo i na terapijama, kako da se postavim prema stvarima i kako da se zaštitim.
Najvažnije je da znaš da nije srce, nećeš se onesvijestiti, bićeš OK. Probaj neku od tehnika, da se fokusiraš na neke predmete u sobi, izgovoriš im naziv, dodirneš ih, ili tražiš nekoliko na isto slovo, nešto što zahtijeva fokus. I disanje. Kroz nos, duboko u stomak, izdah na usta. 10 komada.
HVALA!
-
zposao
#1920 Re: Anksioznost
Nažalost moderna bolest koja zahvaća sve više ljudi. Ko zna šta je uzrok...Naslovnica wrote: ↑10/05/2026 21:34 Primate li jednog člana u grupu?![]()
Nedostatak daha, panika, strah, trnjenje ruku, jezika (), govorim sa pola glasa ko dedo neki stari, nemam kuveta ni za šta, baš sjebam, gotovo, odoh, halalite, halalim. I tako nekoliko sati trajalo, sve u nekakvim valovima, dođe pa popusti, ali nekako sve blaže.
-
snijeg_led
#1921 Re: Anksioznost
Anksiozonst je kod mene dolazila od unutrasnjeg nemira. Kao posljedica nesredjenih odnosa u porodici. Cim sam izasla iz tog okruzenja i otisla da zivim sama u stranu zemlju, bilo mi je bolje, zapravo odlicno.
- Ludzak
#1922 Re: Anksioznost
Ali to je sve kratkog vijeka. Bude dobro dok te malo razbudi.
-
daario naharis
#1923 Re: Anksioznost
- dječak sa šibicama
#1924 Re: Anksioznost
Logicno, uzrocnik je cesto okolina.snijeg_led wrote: ↑10/05/2026 22:31 Anksiozonst je kod mene dolazila od unutrasnjeg nemira. Kao posljedica nesredjenih odnosa u porodici. Cim sam izasla iz tog okruzenja i otisla da zivim sama u stranu zemlju, bilo mi je bolje, zapravo odlicno.
Kod mene bolest bliske osobe i opcenito zabrinutost, od kako sam pustio mozak na pasu i anksioznost smanjena ili skoro pa nestala.
Inace mnogi "lijece" alkoholom, kod sad vec rahmetli doktora sam slusao o takvim slucajevima odnosno pricao mi je o tome. Imao je puno PTSP eks vojnika iz rata, koji su cugali i tako lijecili PTSP depresiju anskioznost. Ljudi kaze, ne mogu jutrom osvanuti ako se "ne poprave", ne mogu bitisati bez casice alkohola. I tako cijeli dan, svaki dan.
Iskreno, prije toga nisam ni znao kolika je to bolest zapravo. Uvijek sam mislio da ljudi alkohol piju iz zadovoljstva, iako nikada nisam razumio ljubav prema tako gorkoj i odvratnoj navadi. I kad sam cugao, cugao zbog drustva, inace odvratan okus.
A opet, sad su mi i cigarete odvratne, dok sam pusio bile su nesto najljepse sto moze postojati. Kako, zasto, kakva su to psihofizicka stanja da obozavas realno smrdljive cigarete, ne razumijem. I kako bivsi pusac posebno vidi osjeti gadi taj smrad, nakon sto baci iste.
- shape of despair
#1925 Re: Anksioznost
Kako sam se pa mogu slobodno reci rjesio anksioznosti koju imam od malih nogu.Malo pomalo,od osnovne skole je postajalo sve gore. Sad sa 40 mi ne pada napamet se vise patiti ostatak zivota,ali napamet mi ne pada al nikako. Dobar doktor potrefio dobru terapiju i furaj.Kazu navucen si na Klonopen,ma boli me kurac,ja se dobro osjecam,eto nisam ga prije pio ali sam bio pravo "dobar",sjeban do mile majke,i trebam jos cca 20 godina se jebavati.
Hemija mi sjebana,sad je izbalansirao i napokon odahnuo.
Evo sutra imam nakav ispit,bez tableta bih vec unaprijed 30 dana poceo sa laganim "sta cu kako cu", dok bi danas imao napade panike,lupanje srca,bio pred samu smrt,a sutra bi samo na usmenom zatrokirao,ja znao ja neznao. Ovako cu pozdraviti i poselamiti komisiju,reci da nisam spreman i preko vrata.
Hemija mi sjebana,sad je izbalansirao i napokon odahnuo.
Evo sutra imam nakav ispit,bez tableta bih vec unaprijed 30 dana poceo sa laganim "sta cu kako cu", dok bi danas imao napade panike,lupanje srca,bio pred samu smrt,a sutra bi samo na usmenom zatrokirao,ja znao ja neznao. Ovako cu pozdraviti i poselamiti komisiju,reci da nisam spreman i preko vrata.