Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Stabilizator
#29926 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
U politici nema morala i etike. Pogledajte kako funkcionise globalna politika. Sta radi USA, EU, Rusija, Kina, Izrael, Turska pa i na svim nižim nivoima vlasti. Demokratija je jednostavno takva da se svodi na moć, interes I dogovor.
DAKLE, u politici samo ima moć, snaga, interes i dogovori. Nema morali i etike, sve je stvar dogovora. Prestanite vise stom pričom da mi nekome trebamo nesto dati. I ovako su nam sve skoro preuzeli.
Glavno pitanje za uju Čovića, šta nudiš za mjesto u Predsjedništvu. Takve stvari su veoma skupe
DAKLE, u politici samo ima moć, snaga, interes i dogovori. Nema morali i etike, sve je stvar dogovora. Prestanite vise stom pričom da mi nekome trebamo nesto dati. I ovako su nam sve skoro preuzeli.
Glavno pitanje za uju Čovića, šta nudiš za mjesto u Predsjedništvu. Takve stvari su veoma skupe
-
Novak20
#29927 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Komšiću se u stvari nema što zamjeriti.Haris.ba wrote: ↑06/05/2025 07:04Da. Otprilike je to i sustina prijedloga izbornog zakona hdz koji ima pofinu sansu da bude usvojen.
Komsic zivi gdje su Hrvati vecina. U Sarajevu.HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48 Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste
Tacnije, podgrupa - hrvatsko cvijece.
Ne vidim problem kakav navodis.
Politički je ujedinio Hrvate u Hrvatskoj i BiH skoro kao da je u pitanju nekakva ratna ugroza.
Zamjeri se onima koji ga biraju i sa te strane su dugoročno narušeni politički odnosi bošnjačke i hrvatske politike.
- Prpa.ba
#29928 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Otici ce kad krscani koji borave u drugim dijelovima BiH pometu ispred svog praga. U cemu je problem?HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48 Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste
- Prpa.ba
-
HelaS
#29930 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Poznajem bezbroj muslimana koji se izjašnjavaju nacionalno i etnički Hrvatima. Nisam pisao o religijskim Hrvatima u kontekstu Komšića, već o etničkom. Ti si davno već prešao mnoge mjere internet pristojnosti i tvoje provociranje i ponižavanje nečije religiozne pripadnosti konačno treba zaustaviti. U mojoj mladosti takve smo nazivali papcima, ne znam kako je sadaPrpa.ba wrote: ↑06/05/2025 08:10Otici ce kad krscani koji borave u drugim dijelovima BiH pometu ispred svog praga. U cemu je problem?HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48 Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste![]()
- drug_profi
#29931 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja se sjećam da su bitni politički faktori kod Hrvata bili NHI i RZB.
HDZ je bio što je danas SDA.
E onda se desio Komšić.
HDZ je bio što je danas SDA.
E onda se desio Komšić.
-
mali_balon
#29932 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Danas ih zovemo zelenim zoharimaHelaS wrote: ↑06/05/2025 08:19Poznajem bezbroj muslimana koji se izjašnjavaju nacionalno i etnički Hrvatima. Nisam pisao o religijskim Hrvatima u kontekstu Komšića, već o etničkom. Ti si davno već prešao mnoge mjere internet pristojnosti i tvoje provociranje i ponižavanje nečije religiozne pripadnosti konačno treba zaustaviti. U mojoj mladosti takve smo nazivali papcima, ne znam kako je sadaPrpa.ba wrote: ↑06/05/2025 08:10Otici ce kad krscani koji borave u drugim dijelovima BiH pometu ispred svog praga. U cemu je problem?HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48 Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste![]()
- Prpa.ba
-
Novak20
#29934 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Točno je da Hrvati hoće dobre odnose sa Bošnjacima. Pod uvjetom da su politički ravnopravni sa njima i Srbima.
Pitanje je zašto Bošnjaci ili "muslimani" ako ćemo govoriti tvojim rječnikom ne žele dobre odnose sa Hrvatima ili "katolicima".
Kakva im je korist od toga ?
-
zigson
#29935 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
A sta tacno fali Hrvatima u BiH?Novak20 wrote: ↑06/05/2025 08:29![]()
Točno je da Hrvati hoće dobre odnose sa Bošnjacima. Pod uvjetom da su politički ravnopravni sa njima i Srbima.
Pitanje je zašto Bošnjaci ili "muslimani" ako ćemo govoriti tvojim rječnikom ne žele dobre odnose sa Hrvatima ili "katolicima".
Kako su to tacno ugrozeni, konkretno?
- Point.
#29936 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije izabran kao predstavnik Hrvata, nego predstavnik BiH iz reda hrvatskog naroda.HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jestePoint. wrote: ↑06/05/2025 06:38Komšić je došao poslije HRHB, Ahmića, Starog Mosta, Mate Bobana, pokušaja hrvatske samouprave. Ako ćemo gledati istorijski kontekst, jel.kuglanje_ze wrote: ↑05/05/2025 23:57
Malo pokušaj neke stvari pogledati kroz istorijski kontekst i vidjet ćeš da to nije glupost. Komšić je jedan od generatora krize na relaciji Bošnjaci-Hrvati u BiH.
Jednim dijelom i zbog njega (uz mlitavost Bošnjačke politike i Dodikove biznise sa Čovićem) Hrvati su postali koalicijski partneri sa prirodnim neprijateljima Srbima.
Šta je alternativa? Zabraniti svakom ko nije po volji HDZa da kandiduje svog kandidata? Zabraniti Bošnjacima da glasaju za nebošnjaka i Hrvatima za nehrvata? Uvesti taj vid izbornog inžinjeringa i diskriminacije?
-
Novak20
#29937 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne da mi se milijun puta ponavljati iste stvari koje sam znaš i vidiš.zigson wrote: ↑06/05/2025 08:31A sta tacno fali Hrvatima u BiH?Novak20 wrote: ↑06/05/2025 08:29![]()
Kako su to tacno ugrozeni, konkretno?
- Point.
#29938 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Biraji ga građani federacije svih nacionalnosti, prestani spinovati Draganove laži.Novak20 wrote: ↑06/05/2025 07:47Komšiću se u stvari nema što zamjeriti.Haris.ba wrote: ↑06/05/2025 07:04Da. Otprilike je to i sustina prijedloga izbornog zakona hdz koji ima pofinu sansu da bude usvojen.
Komsic zivi gdje su Hrvati vecina. U Sarajevu.HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48 Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste
Tacnije, podgrupa - hrvatsko cvijece.
Ne vidim problem kakav navodis.
Politički je ujedinio Hrvate u Hrvatskoj i BiH skoro kao da je u pitanju nekakva ratna ugroza.
Zamjeri se onima koji ga biraju i sa te strane su dugoročno narušeni politički odnosi bošnjačke i hrvatske politike.
-
HelaS
#29939 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nije izabran kao predstavnik Hrvata, nego predstavnik BiH iz reda hrvatskog naroda.Point. wrote: ↑06/05/2025 08:32 Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste
[/quote]
Očito da se u tvojoj Švedskoj cuko ne kaki
-
talijan97
#29940 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Inace je Covic veoma pouzdan partner u izgradnji BiH.
- Prpa.ba
#29941 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kakva mi je korist od zadovoljavanja interesa vas politickih krscana? Sta tacno dobijam tim? Tapsanje po ramenu kao Konakovic?
Hvala lijepo. Ovo je igra u kojoj bilo sta cime si ti zadovoljan, nanosi stetu meni. Ipak ja biram sebe, dakle podrzavam svaki vid politickog konflikta i oduzimanja poluga moci politickim krscanima.
- Point.
-
senturk
#29943 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sve bi ja to po kratkom postupku, samo ukinuti dvojno državljanstvo i lagano, pa birajte, ko god ostane ovdje živjeti a ima drugo državljanstvo,,lagano porezi/nameti kao strancima ili odjebi iz drzave,, pa lagano u tim drzavama trazi svoje pravo. To važi za sve tri strane i ostale manjine. Politika nas "handri" evo vec 3 decenije a možda i vise. Nikakve ja koristi nemam (kao ja individualno, moram ustati ,ici na posao zaraditi i potrositi pare)ni od jednog politicara,, ko god meni obezbjedi normalne uslove za radi bezbjedno kretanje ,zabole mene ko je u vlasti i ko se bogati na moj racun .
-
ibizza
#29944 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pusti se šuplje,hajde ti nama reci sta djela govore na terenu?Novak20 wrote: ↑06/05/2025 08:29![]()
Vidi ovako, kada se Hrvatska plasirala u finale, po Sarajevu se sviralo i palile baklje-znaci, druga drzava se plasira, u srcu Sarajeva (Skenderija), slavi se (istina, manji broj, ali je bilo raje sa autima i bakljama)...kada se BiH plasirala u Brazil, da li se slavilo u Širokom, Mostaru gdje su vecinski Hrvati nastanjeni, Posušju,a pričamo o državi BiH?
Dalje, milion firmi iz Hercegovine, dijela gdje su 99% Hrvati, uredno rade u Sarajevu, tendere uzimaju u kantonalnim insitucijama, pa me sada zanima,da li ima firmi iz Sa, Ze, Tz da dobijaju tendere u Širokom , Posušju, Livnu? Znam iz ličnog iskustva primjere gdje loklane gazdice prodavnica(Široki, Grude, Posušje...) neće da uzimaju proizvode npr. AS grupacije, osim one koji su im bas potrebni i za koje nemaju dobru alternativu, dok sa druge strane, svaka "garaža" u Sarajevu i ostatku dijela BiH gdje zive vecinski Bosnjaci, imaju sav asortiman planiran za taj format radnje od Mepasa, Violete, Džajića, MCI-a, Andree Giovanni i ostalih firmi iz ovog dijela BiH.
Je li ovo dovoljan pokazatelj da Bošnjaci žele dobre odnose sa Hrvatima u BiH?
-
HelaS
#29945 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bila je borba "na živu glavu" za ta dvojna državljanstva, slično kao i sa Anexom 7 Daytona. Nijednoj velikoj stranci u BiH ne odgovara:senturk wrote: ↑06/05/2025 08:45 Sve bi ja to po kratkom postupku, samo ukinuti dvojno državljanstvo i lagano, pa birajte, ko god ostane ovdje živjeti a ima drugo državljanstvo,,lagano porezi/nameti kao strancima ili odjebi iz drzave,, pa lagano u tim drzavama trazi svoje pravo. To važi za sve tri strane i ostale manjine. Politika nas "handri" evo vec 3 decenije a možda i vise.
- Dvojno državljanstvo jer bi izgubili ogromnu glasačku masu "svojih"
- Anex 7 i povratak na prethodna, prijeratna prebivališta, jer bi isto tako izgubili ogromnu glasačku masu dominantnih birača . Zato sada i imamo "etnički" dominantne kantone i RS
-
Scopio
#29946 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne petljaj.
Tenderi se zato prave da se mogu javit sve firme, ko da najbolju ponudu on posao dobiva.
Sto se tiče proizvoda AS grupacije, bez obzira sto je domaci proizvod ali vecinom je to smeće koje nebi davao svojoj djeci, jednako kao što se Kras moze sakrit pred svakom Lindtovim proizvodom tako I AS grupacija naspram Krasom... ponuda I potraznja.
Nevjerojatno da u 2025 ljudi ne znaju kako kapitalizam funkcionira.
Tenderi se zato prave da se mogu javit sve firme, ko da najbolju ponudu on posao dobiva.
Sto se tiče proizvoda AS grupacije, bez obzira sto je domaci proizvod ali vecinom je to smeće koje nebi davao svojoj djeci, jednako kao što se Kras moze sakrit pred svakom Lindtovim proizvodom tako I AS grupacija naspram Krasom... ponuda I potraznja.
Nevjerojatno da u 2025 ljudi ne znaju kako kapitalizam funkcionira.
- skupljac_zeljeza
#29947 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
A ko će vraćati?
-
Scopio
#29948 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Bas ce ti se neko vratit iz Buča Potok u VlasenicuHelaS wrote: ↑06/05/2025 08:55Bila je borba "na živu glavu" za ta dvojna državljanstva, slično kao i sa Anexom 7 Daytona. Nijednoj velikoj stranci u BiH ne odgovara:senturk wrote: ↑06/05/2025 08:45 Sve bi ja to po kratkom postupku, samo ukinuti dvojno državljanstvo i lagano, pa birajte, ko god ostane ovdje živjeti a ima drugo državljanstvo,,lagano porezi/nameti kao strancima ili odjebi iz drzave,, pa lagano u tim drzavama trazi svoje pravo. To važi za sve tri strane i ostale manjine. Politika nas "handri" evo vec 3 decenije a možda i vise.
- Dvojno državljanstvo jer bi izgubili ogromnu glasačku masu "svojih"
- Anex 7 i povratak na prethodna, prijeratna prebivališta, jer bi isto tako izgubili ogromnu glasačku masu dominantnih birača . Zato sada i imamo "etnički" dominantne kantone i RSSvi VP su krivci za nepoštivanje ovog poglavlja Daytonskog ugovora
- Peacean
#29949 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne treba dirati dvojno za građane ali kada bi se stavilo da oni koji žele da se bave politikom u BiH moraju imati isključivo BH državljanstvo to bi već bilo zanimljivo. U tom slučaju nema više bezbjednosnih mreža već su svi na istom nivou.senturk wrote: ↑06/05/2025 08:45 Sve bi ja to po kratkom postupku, samo ukinuti dvojno državljanstvo i lagano, pa birajte, ko god ostane ovdje živjeti a ima drugo državljanstvo,,lagano porezi/nameti kao strancima ili odjebi iz drzave,, pa lagano u tim drzavama trazi svoje pravo. To važi za sve tri strane i ostale manjine. Politika nas "handri" evo vec 3 decenije a možda i vise. Nikakve ja koristi nemam (kao ja individualno, moram ustati ,ici na posao zaraditi i potrositi pare)ni od jednog politicara,, ko god meni obezbjedi normalne uslove za radi bezbjedno kretanje ,zabole mene ko je u vlasti i ko se bogati na moj racun .
-
palermo
#29950 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Cemu smijeh. Kolega je samo jos jednom.naglasio krhkost bosnjackog identiteta I njegovu neutemeljenost.
Znas.li ti koliki je broj bezbroj. Haj probaj izbrojati.