Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Daft Haruki wrote: ↑05/05/2025 15:30
Ja bi mu ponudio entitet da nam pomogne sa RHr uklonimo entitet Rs iz BiH.
Dobro i nama i njima . Opet imas dva entiteta i distrikt . Al sad briga mucis sa jednim protivnikom .
Do sada se moglo svasta nesto osim krast od naroda i mrezu glasaca pravit.
Pa da i mi malo ala Cvetkovic Macek sporazum i pokazemo zube komsijama dobrim nasim .
Samo sto obri Bosnjo nezna pilitiku vodit. Samo kukakat primi me u Eu,Nato kmee
To se moglo ponuditi prije 15 godina, ali nakon Komšića teško se išta više može ponuditi. Komšić je uništio koaliciju Hrvata i Bošnjaka, mislim žešće od onog jednog perioda u ratu kad smo se "malo" rokali između se.
Opet, čak i da je ponuđena ta opcija mislim da bi drug Dragan išao sa Dodikom jer Dodik plaća kešom.
Kada Bakir potpiše s Čovićem "mostarski sporazum" i javno se obaveže da će ga provesti, a onda to ne učini, naravno da će se Čović osjetiti prevarenim i da će to odvesti u radikalizaciju. Mi nećemo kreirati konflikte i pokušat ćemo relaksirati odnose među narodima u BiH.
Kada Bakir potpiše s Čovićem "mostarski sporazum" i javno se obaveže da će ga provesti, a onda to ne učini, naravno da će se Čović osjetiti prevarenim i da će to odvesti u radikalizaciju. Mi nećemo kreirati konflikte i pokušat ćemo relaksirati odnose među narodima u BiH.
Rece Konakovic poslije izbora 2022.
Dje zapelo?
nista se prpa ne brini i tvoje najgore pretpostavke ce biti kamilica onome sto slijedi
Ne možemo mi ništa sa HDZ-om jer nam se interesi ne preslagaju baš.
Oni bi voljeli da imaju svoj entitet, ali da bude jasno omrežen. Znači, sva mješana mjesta njima.
Zauzvrat bi dobili šta tačno? Neki vojno osvojen entitet gdje će kasnije opet živjeti Srbi? Em što tražiš od nekoga da ti pomogne u etničkom čišćenju, na većini teritorija bi i kasnije opet živjeli Srbi, pa taman i 50% manje.
Znači, daješ sve južno od Ivana i zapadno od Kobiljače za nešto što će dobiti negdje... nekad...
Istu taktiku je imao rahm. predsjednik Izetbegović, pa vidimo kako je uspjelo. Da nije bilo Srba u RSK i pritiska Amerike, nikad Federacije niti neke vojne pomoći unutar BiH protiv VRS ne bi bilo.
Sa druge strane, Srbi i Hrvati su svoje granice definitivno jasno definisali - i kao što je Truba i rekao, tu nema otvorenih pitanja. U njihovim internim odnosima je Knin hrvatski koliko i Bosanski Brod srpski.
I jedni i drugi samo još sa trećim faktorom imaju otvorena pitanja.
Dobro i nama i njima . Opet imas dva entiteta i distrikt . Al sad briga mucis sa jednim protivnikom .
Pa da i mi malo ala Cvetkovic Macek sporazum i pokazemo zube komsijama dobrim nasim .
Prije ce bit obrnuto, Opozicija u PC ce doci na vlast kad tad, vjerovatno ubrzo jer Herr Shmidt ce morat odkocit rad Doma Naroda. Koliko god kamenjarci kmecali ovaj put je poruka iz Europe da Laktasenko mora ici, na ovaj ili onaj nacin tako da ce ce herr Shmit morat odkociti, jer EU preferira da to ide kroz institucije . Samim tim upada vecina i u Domu naroda a i u Vjecu ministara.
To kamenjarko cirilicar dobro zna, zato je probao na silu progurat IZ.
Naravno da su interesi u pitanju al on je vec zapaprio opoziciji iz PC i ovi mu nece ostat duzni. To ko ce bit pomnozen sa nulom ce da se vidi. U svakom slucaju ocekujem Miletica u predsjednistvu u iducem mandatu.
Ne vjerujem da ce se Schmidt umijesati. Prije da ce ovaj zastoj trajati do narednih izbora.
To se moglo ponuditi prije 15 godina, ali nakon Komšića teško se išta više može ponuditi. Komšić je uništio koaliciju Hrvata i Bošnjaka, mislim žešće od onog jednog perioda u ratu kad smo se "malo" rokali između se.
Opet, čak i da je ponuđena ta opcija mislim da bi drug Dragan išao sa Dodikom jer Dodik plaća kešom.
Čuj Komšić uništio time što se kandidovao kao alternativa HDZu po važećem izbornom zakonu i pravilima i pobijedio glasovima većine građana federacije. Ima svako pravo da bude biran i da se kandiduje
sehohari wrote: ↑05/05/2025 20:06
Sa druge strane, Srbi i Hrvati su svoje granice definitivno jasno definisali - i kao što je Truba i rekao, tu nema otvorenih pitanja. U njihovim internim odnosima je Knin hrvatski koliko i Bosanski Brod srpski.
I jedni i drugi samo još sa trećim faktorom imaju otvorena pitanja.
Onda je valjda najbolje napraviti granice po receptu politike kod Srba i Hrvata.
Logika po kojoj se uzp i genocid isplate.
Srbi protjetali Hrvate, a poslije im nisu dali da se vrate. Hrvati protjerali Srbe i nisu im dali da se vrate.
Kako bi to rekao fra Petar Jelec dok je imao muda da pise, parafraziram - mi cemo ih odgovarati, a vi im nedajte da se vrate. Rijeseno srpsko hrvatsko pitanje.
Jebi ga, jos Bosnjaci i ovo malo ostalih da prihvate metodologiju koja se namece kao najefektivnija i rijesen problem.
Bošnjaci kad se radikalizuju na taj način, susjedi i komšije dobiće zeleno svjetlo da uklone problem.
Bosnu čuva upravo to što nije radikalizovana nikad po vjerskoj osnovi, vec je uvijek njen neprijatelj bio takav radikalizam.
I u momentu kad posljednji čuvari Bosne podlegnu radikalnim idejama, tad Bosna nestaje.
genijalno pristati na ozivljavanje zlocinacke Herceg Bosne kako bi se, mozda, ukinulo Dodikov entitet
Prica o saveznistvu HDZ-a BiH i Sarajeva a protiv velikosrpske opcije je pustila korijen tokom devedeset cetvrte tek nakon sto je Sarajevo pokazalo da nece biti predaje. Tek su nakon uvazavanja te cinjenice svjetski centri moci poceli gnjaviti Zagreb da Zagreb pocne gnjaviti HDZ BiH. Bobana se bukvalno moralo iz Zagreba smijeniti da bi se otvorilo put Vasingtonskom, a onda i Dejtonskom sporazumu. Dakle, taj sastojak za uspjeh je pritisak, a ne podilazenje velikohrvatskoj opciji. Ako se moglo ostati uspravne kicme te jebene zime sa devedeset trece na devedeset cetvrtu, kakva to muka danas tjera na klecanje pred likom koji je (dokazano) koristio logorase za prisilni rad i jos uvijek insistira na diskriminaciji nad Bosnjacima, Srbima i Ostalim ?
drug_profi wrote: ↑05/05/2025 22:29
Bošnjaci kad se radikalizuju na taj način, susjedi i komšije dobiće zeleno svjetlo da uklone problem.
Bosnu čuva upravo to što nije radikalizovana nikad po vjerskoj osnovi, vec je uvijek njen neprijatelj bio takav radikalizam.
I u momentu kad posljednji čuvari Bosne podlegnu radikalnim idejama, tad Bosna nestaje.
Zapravo to je svo vrijeme plan SANU.
Slazem se, samo isto tako treba naci adekvatan politicki odgovor na neofasisticku pricu kako neko treba preci na pravoslavlje i da BiH postane Srbija i to hladno, na konferenciji za medije, u Europi 2025. godine.
Zamisli da Niksic ili Konakovic kazu kako bi bilo najbolje da svi gradjani BiH postanu muslimani, odnosno, vrate se Islamu ili ce Srba nestati iz BiH. Manji entitet je vjestacka tvorevina koja ce se sama urusiti, jer su Srbi konvertiti koji su genetski nesposobni.
Čuj Komšić uništio time što se kandidovao kao alternativa HDZu po važećem izbornom zakonu i pravilima i pobijedio glasovima većine građana federacije. Ima svako pravo da bude biran i da se kandiduje
Kako vam se da nabadati takve gluposti više.
Malo pokušaj neke stvari pogledati kroz istorijski kontekst i vidjet ćeš da to nije glupost. Komšić je jedan od generatora krize na relaciji Bošnjaci-Hrvati u BiH.
Jednim dijelom i zbog njega (uz mlitavost Bošnjačke politike i Dodikove biznise sa Čovićem) Hrvati su postali koalicijski partneri sa prirodnim neprijateljima Srbima.
Inace devedesete nisu bile zeleno svjetlo za eliminaciju Bosnjaka. S pola gasa se radilo, malo etnicko ciscenje, malo logori, malo genocid, ali posteda samo takva jer se Bosnjaci nisu radikalno branili.
Kakve sve ublehe se valjaju, i to jos od neplatisa RTV takse.
kuglanje_ze wrote: ↑05/05/2025 23:57
Malo pokušaj neke stvari pogledati kroz istorijski kontekst i vidjet ćeš da to nije glupost. Komšić je jedan od generatora krize na relaciji Bošnjaci-Hrvati u BiH.
Jednim dijelom i zbog njega (uz mlitavost Bošnjačke politike i Dodikove biznise sa Čovićem) Hrvati su postali koalicijski partneri sa prirodnim neprijateljima Srbima.
Apsolutno, jedan od najgorih poteza je bilo preglasavanje krscana na prvim slobodnim izborima kada je Alija doveo Komsica i preglasao HDZ. Logicno, uslijedilo je proglasenje HZHB, saradnja sa Karadzicem, i sve dalje.. takav historijski kontekst nam je bas nedostajao na ovom forumu.
kuglanje_ze wrote: ↑05/05/2025 23:57
Hrvati su postali koalicijski partneri sa prirodnim neprijateljima Srbima.
Već ste izjavljivali da ste čuli da je, navodno, pokojni predsjednik Franjo Tuđman bio opsjednut idejom podjele BiH između Srbije i Hrvatske. Je li vam on to i osobno govorio? - Nakon sastanka sa Slobodanom Miloševićem u Karađorđevu 25. ožujka 1991., predsjednik Tuđman pozvao me je u ured i rekao da ću biti u timu koji će pregovarati sa Srbima. Srpski pregovarački tim vodio je akademik Kosta Mihajlović. U našem timu Tuđmanove teze najvjernije i tvrdo prenosio je profesor s Fakulteta političkih znanosti Zvonko Lerotić. Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali "pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa", bila je, zapravo, podjela Bosne i Hercegovine. ....
A što bi, u tom slučaju, bilo s Bošnjacima? - To je bila druga prepreka na koju sam upozoravao. Rekao sam da će se Muslimani pobuniti, čak i kad bi se Hrvatska i Srbija uspjele dogovoriti. Tada me je počeo ismijavati. Bilo mu je nezamislivo da Muslimani mogu spriječiti eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podjeli BiH. Bio je uvjeren da oni protiv toga ne mogu ništa napraviti. Kasnije se pokazalo da sam ipak bio u pravu. Muslimani su stvorili vojsku od 200.000 ljudi i jednostavno se nisu dali. U to sam se vrijeme u jednom trenutku sreo i s Alijom Izetbegovićem i pitao ga zna li za planove o podjeli BiH. "Kako ne bih znao. Mi smo dobili informacije iz Karađorđeva", odgovorio mi je. Mislio sam da mu otkrivam Ameriku, a on je već sve znao.
drug_profi wrote: ↑05/05/2025 22:29
Zapravo to je svo vrijeme plan SANU.
Upravo tako. Onog momenta kad je maknut Sefer a doveden Delić i hodže postali moralisti u Armiji tad je sahranjena ideja građanske Bosne i Hercegovine
kuglanje_ze wrote: ↑05/05/2025 19:16
Komšić je došao poslije HRHB, Ahmića, Starog Mosta, Mate Bobana, pokušaja hrvatske samouprave. Ako ćemo gledati istorijski kontekst, jel.
Šta je alternativa? Zabraniti svakom ko nije po volji HDZa da kandiduje svog kandidata? Zabraniti Bošnjacima da glasaju za nebošnjaka i Hrvatima za nehrvata? Uvesti taj vid izbornog inžinjeringa i diskriminacije?
Point. wrote: ↑05/05/2025 21:30
Komšić je došao poslije HRHB, Ahmića, Starog Mosta, Mate Bobana, pokušaja hrvatske samouprave. Ako ćemo gledati istorijski kontekst, jel.
Šta je alternativa? Zabraniti svakom ko nije po volji HDZa da kandiduje svog kandidata? Zabraniti Bošnjacima da glasaju za nebošnjaka i Hrvatima za nehrvata? Uvesti taj vid izbornog inžinjeringa i diskriminacije?
Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste
Point. wrote: ↑06/05/2025 06:38
Da. Otprilike je to i sustina prijedloga izbornog zakona hdz koji ima pofinu sansu da bude usvojen.
HelaS wrote: ↑06/05/2025 06:48
Željko Komšić, delegiran u vrh BiH politike, u vlast, i izabran kao predstavnih Hrvata u BiH, kada je i gdje boravio u političkoj posjeti, u građanskoj, bilo kakvoj osim turističkoj, područjima u BiH u kojima žive Hrvati u većini. Ne znam je li mu to zakonom određena obaveza, ali moralom, etikom jeste
Komsic zivi gdje su Hrvati vecina. U Sarajevu.
Tacnije, podgrupa - hrvatsko cvijece.