Dešavanja u Srbiji
-
Osmi Socrates
#70726 Re: Dešavanja u Srbiji
Jedna od tačaka ekonomskog programa Jugoslavije od 60-tih je bila odlazak određenog dijela stanovništva na rad u Evropu. Radili su i na tome da među migrantima održavaju odanost Jugoslaviji. To su bile planirane stvari.
Dvije istorijske tačke se ne mogu porediti.
Dvije istorijske tačke se ne mogu porediti.
-
detroit-mercy
#70727 Re: Dešavanja u Srbiji
Nadji mi zemlju, nakon drugog svjestkog rata koja nije dozivjela baby boom. Isto tako nadji mi zemlju u kojoj vec od kraja 80tih ne dolazi do drasticnog smanjenja prirodnog prirastaja(posebno evropske drzave).teskeredzic_22 wrote: ↑05/05/2025 18:50Stanovništvo migriralo ali naraslo za 25 posto od 1948 do 1991 , i od 1991 migrira ali opada za 25 posto do danas ?detroit-mercy wrote: ↑05/05/2025 17:11SpoilerShowNe mislim, pusili su i drugi. Posebno u ta doba kada je pusenje bilo popularno. Samo sto ljudi vole da vjeruju da postoje svemoguci likoviteskeredzic_22 wrote: ↑05/05/2025 16:54
Stvarno misliš da je samo njemu dozvoljeno da zapali?
Stvarno misliš da Služba državne bezbjednosti nije svjesno puštala ljude na zapad?
Stvarno misliš da BIH nije napustilo 25 posto njenog stanovništva od 1991?
![]()
Sta znaci SDB svjesno pustao ljude vani, hoces reci da je SDB tjerao ljude iz rahatluka protiv njihove volje da idu da se pate. Vlasti su procijenile da ekonomija Juge nije mogla da upije svo stanovnistvo i da ne bi imali socijalne nemire, bolje je otvoriti kapije i pustiti da ekonomija cini svoje. Na kraju, sto bi SDB odredjivao ko moze a ko ne vani, zar je u tom uzoru slobode trebao neko da odredjuje pojedincu da li zeli da ostaje i uziva sve blagodati slobode i progresa ili pak da napusti sve i da ide da zivi tamo gdje hoce i da se pati
.
Naravno da je BiH napustila 4 stanovnistva. Medjutim, nije problem napustanje veci problem za nas je negativini natalitet. I Jugu je napustilo dosta stanovnistva ali ako poredis broj djece po porodici tada i danas uocit ces veliku razliku. Danas, ljudi vise nece da imaju 3-4 ili pak vise djece. 1-2 i kapak. Juga je stanovnistvo nadomirilvala jos uvijek dobrim natalitetom ali i to je bilo razlicitio po regijama/republikama. BiH je i tada bila neto izvoznik radne snage. Slovenija je bila neto uzovnik. Masa ljudi iz BiH je selilo u industrijske centre po Hrvatskoj i Srbiji a pored toga i instranstvo. Tako da ne razumijem sto se ibretis necemu kada je BiH oduvijek poznata po tome da je stanovnistvo migriralo
Misterija?!
Da li si ikada čuo za Berlinski zid?
Nisi - ok, zašto bi onda uplitali SDB i poredili bilo šta recimo sa KGB ili Štazijem
.?
![]()
Pa nije Tito jebavo zene pa radjale ko na traci dok je bio u snazi pa njemu valja pripisati zasluge i za to
Etiopija je 1960 imala 23 miliona, danas ima 127 miliona. Maroko, 1960 11miliona, danas 37miliona i ko zna koliko miliona vani. Sta nam ovaj rast populacije govori, da je Tito iso jebavat po Etiopiji i Maroku
Koje gluposti ljudi uzimaju za argumente je nevjrovatno.
- Altsa
#70728 Re: Dešavanja u Srbiji
Ni ja nista ne osjecam prema bivsoj YU. Uvijek sam bio samo bosanac. Kada se raspala nikakav osjecaj nisam imao. Najgori su mi tzv. yugonostalgicari koji i dan danas kmece za tom propalom jugoslavijom gdje im je glavni argument da si mogao spavati na klupi u parku i niko ti nista ne bi nazao ucinio.SaraFina wrote: ↑05/05/2025 18:00 Ja lično nemam nikakvih nostalgičnih osjećaja kad je SFRJ u pitanju. Zemlja koja se raspala u onolikoj količini velikosrpske mržnje imala je 100% trule temelje.
Svi koji sebe ubjedjujem u suprotno su naivčine. Ta tvorevina nije valjala. I to je jedina istina.
Dodatno je tužno što smo poput gusaka u magli, živjeli pored ljudi koji su gajili toliku količinu mržnje prema nama.
Da su nas zbog te bolesne mržnje htjeli istrijebiti svim sredstvima. I na kraju su nakon etničkog čišćenja, zločina nesagledivih namjera, masovnih silovanja Itd itd pocinili i Genocid. Kao krunu te mržnje.
To treba svim Yogonostalgičaima da u pamet.
- SmokingMan
#70729 Re: Dešavanja u Srbiji
Sada zagrljeni možete uživati u distopiji.
-
Osmi Socrates
#70730 Re: Dešavanja u Srbiji
Zbog baby boom-a su i otvorili granice za odlazak radnika, jer nije bilo teoretske šanse da planirana (dogovorna) ekonomija obezbjedi dovoljno posla za naraslo stanovništvo.
Više nezaposlenih, više problema. Rješenje je jedino bilo da dopustiš ljudima da idu, i tako ekonomski profitira i pojedinac koji ide da radi u Evropu i zemlja iz koje je pojedinac došao.
Više nezaposlenih, više problema. Rješenje je jedino bilo da dopustiš ljudima da idu, i tako ekonomski profitira i pojedinac koji ide da radi u Evropu i zemlja iz koje je pojedinac došao.
Last edited by Osmi Socrates on 05/05/2025 19:18, edited 1 time in total.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#70731 Re: Dešavanja u Srbiji
Fakat.detroit-mercy wrote: ↑05/05/2025 19:11.SpoilerShowNadji mi zemlju, nakon drugog svjestkog rata koja nije dozivjela baby boom. Isto tako nadji mi zemlju u kojoj vec od kraja 80tih ne dolazi do drasticnog smanjenja prirodnog prirastaja(posebno evropske drzave).teskeredzic_22 wrote: ↑05/05/2025 18:50Stanovništvo migriralo ali naraslo za 25 posto od 1948 do 1991 , i od 1991 migrira ali opada za 25 posto do danas ?detroit-mercy wrote: ↑05/05/2025 17:11SpoilerShowNe mislim, pusili su i drugi. Posebno u ta doba kada je pusenje bilo popularno. Samo sto ljudi vole da vjeruju da postoje svemoguci likovi![]()
Sta znaci SDB svjesno pustao ljude vani, hoces reci da je SDB tjerao ljude iz rahatluka protiv njihove volje da idu da se pate. Vlasti su procijenile da ekonomija Juge nije mogla da upije svo stanovnistvo i da ne bi imali socijalne nemire, bolje je otvoriti kapije i pustiti da ekonomija cini svoje. Na kraju, sto bi SDB odredjivao ko moze a ko ne vani, zar je u tom uzoru slobode trebao neko da odredjuje pojedincu da li zeli da ostaje i uziva sve blagodati slobode i progresa ili pak da napusti sve i da ide da zivi tamo gdje hoce i da se pati
.
Naravno da je BiH napustila 4 stanovnistva. Medjutim, nije problem napustanje veci problem za nas je negativini natalitet. I Jugu je napustilo dosta stanovnistva ali ako poredis broj djece po porodici tada i danas uocit ces veliku razliku. Danas, ljudi vise nece da imaju 3-4 ili pak vise djece. 1-2 i kapak. Juga je stanovnistvo nadomirilvala jos uvijek dobrim natalitetom ali i to je bilo razlicitio po regijama/republikama. BiH je i tada bila neto izvoznik radne snage. Slovenija je bila neto uzovnik. Masa ljudi iz BiH je selilo u industrijske centre po Hrvatskoj i Srbiji a pored toga i instranstvo. Tako da ne razumijem sto se ibretis necemu kada je BiH oduvijek poznata po tome da je stanovnistvo migriralo
Misterija?!
Da li si ikada čuo za Berlinski zid?
Nisi - ok, zašto bi onda uplitali SDB i poredili bilo šta recimo sa KGB ili Štazijem .?
![]()
Pa nije Tito jebavo zene pa radjale ko na traci dok je bio u snazi pa njemu valja pripisati zasluge i za to![]()
Etiopija je 1960 imala 23 miliona, danas ima 127 miliona. Maroko, 1960 11miliona, danas 37miliona i ko zna koliko miliona vani. Sta nam ovaj rast populacije govori, da je Tito iso jebavat po Etiopiji i Maroku.
Koje gluposti ljudi uzimaju za argumente je nevjrovatno
Ne uzimaš za izvor Semira Osmanagića ili Torabija nego tamo nekakav zavod za statistiku
Uzmeš u obzir broj osnovnih i srednjih škola , fakulteta , naučno-istraživačkih instituta , preduzeća , metara vodovodnih cijevi , metara električnih žica , broja bolnica i domova zdravlja , BDP , brojeva plata i stalno zaposlenih...ko bi se s tim zajebavao , računao i poredio
Ovako je lakše , sve stane u BH.Telecom
Titov
-
Osmi Socrates
#70732 Re: Dešavanja u Srbiji
Pa to što je pojedinac išao na rad u inostranstvo ne znači da mu je i porodica napuštala zemlju. Gomila djece odrasla bez očeva koji su radili u inostranstvu. Morao si ih negdje školovati (i ostalo).
- SaraFina
#70733 Re: Dešavanja u Srbiji
QSuzi wrote: ↑05/05/2025 18:55Meni je jače ispiranje mozga od strane tri nacionalističke stranke
To je baš ono ispiranje mozga na max, posebno je jako da čak i kada pobjegneš iz države i poslije 20 godina još podržavaš one zbog kojih si otišao![]()
Sorry na off topichttps://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 67755.aspxVučić se pod lažnim imenom pokušao uvaliti Trumpu?
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, navodi Helez, danima prije polaska za Sjedinjene Američke Države najavljivao je da će se u nekoliko dana dva puta susresti s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom.
"Prava istina je da je manipulator Aleksandar Vučić uhvaćen u pokušaju da pod lažnim imenom uđe na donatorsku večeru Republikanskog nacionalnog odbora te je odmah zamoljen da napusti SAD. Jednostavnije rečeno, Vučić je pod lažnim imenom bio spreman platiti ogroman novac da bi poljubio ruku Donaldu Trumpu, a umjesto toga poljubio je vrata Trumpove rezidencije na Floridi te se brže-bolje osramoćen vratio u Srbiju", navodi Helez.
Ja nisam pobjegla. Otišla sam poslje rata. I tada su drugi odlučivali o mojoj sudbini. Jer sam bila malodobna. Znaci moji roditelji. Rat sam preživjela znaci a počeo je kad sam kao malo veća beba.
Sto se tice podrske, na ovom forumu ima milion tema gdje sam učestovala a neke i otvorila, protiv onih koji su me kako ti reče protjerali. Dakle, mene si ne može pripustili niko od njih da budem sendvičara. Ja ucestvujem ovdje iz sve ćejfa.
Sto se tice Juge trula tvorevina. Koja se raspala u bolesnoj mržnji i masovnim zločinima. Silovanjima i genocidu. To ti suvislo ne mozes nikad osporiti. Zato ti napadi bezvezni.
- SmokingMan
#70734 Re: Dešavanja u Srbiji
A ovo je trebala biti tema o Srbiji.
- SaraFina
#70735 Re: Dešavanja u Srbiji
Ja apsolutno ne kuzim ljude koji žale za tvorevinom gdje su nosili ime vjerske skupine a i to im je bilo priznato “pokasno” i označeno sa velikim M - Muslimani. Mislim strašno.Altsa wrote: ↑05/05/2025 19:14Ni ja nista ne osjecam prema bivsoj YU. Uvijek sam bio samo bosanac. Kada se raspala nikakav osjecaj nisam imao. Najgori su mi tzv. yugonostalgicari koji i dan danas kmece za tom propalom jugoslavijom gdje im je glavni argument da si mogao spavati na klupi u parku i niko ti nista ne bi nazao ucinio.SaraFina wrote: ↑05/05/2025 18:00 Ja lično nemam nikakvih nostalgičnih osjećaja kad je SFRJ u pitanju. Zemlja koja se raspala u onolikoj količini velikosrpske mržnje imala je 100% trule temelje.
Svi koji sebe ubjedjujem u suprotno su naivčine. Ta tvorevina nije valjala. I to je jedina istina.
Dodatno je tužno što smo poput gusaka u magli, živjeli pored ljudi koji su gajili toliku količinu mržnje prema nama.
Da su nas zbog te bolesne mržnje htjeli istrijebiti svim sredstvima. I na kraju su nakon etničkog čišćenja, zločina nesagledivih namjera, masovnih silovanja Itd itd pocinili i Genocid. Kao krunu te mržnje.
To treba svim Yogonostalgičaima da u pamet.![]()
- mist
#70736 Re: Dešavanja u Srbiji
Sta ste se vise svezali bravara,prekrila ga trava zaborava.Bilo sad vise nema.
Da se vratimo zbivanjima kod komsija...
Vucic aka Alex Vuci
,dokle je doslo da i Helez silji qurac na njemu
Druga stvar... Poznata advokatica Zora Dobričanin tvrdi da su tragedije u Ribnikaru, Malom Orašju, Duboni povezane sa slučajem pada nadstrešnice u Novom Sadu i da je to teroristički čin.
I onda se pojave likovi koji kazu da je moguca koegzistencija sa navedinim primatima...
Da se vratimo zbivanjima kod komsija...
Vucic aka Alex Vuci
Druga stvar... Poznata advokatica Zora Dobričanin tvrdi da su tragedije u Ribnikaru, Malom Orašju, Duboni povezane sa slučajem pada nadstrešnice u Novom Sadu i da je to teroristički čin.
I onda se pojave likovi koji kazu da je moguca koegzistencija sa navedinim primatima...
- SaraFina
#70737 Re: Dešavanja u Srbiji
Zar to nije skoro isto? Mislim nasljednica te divne Jugoslavije, upravo je bila samoproglašena Srbija sa CG. Dok se i oni nisu odvojili.
Uglavnom, nismo se rastali kao Česi i Slovaci. Eto zadnje od mene na temu o Srbiji.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#70738 Re: Dešavanja u Srbiji
Jasno , jasno
Četnička Srbija i još četničkija Crna Gora , skupa ili odvojeno su ono isto što i mrska socijalistička , Brozova Jugoslavija
Sreća pa je tu SDA
Da njih nema čisto ne znam kuda bih bježao
-
Osmi Socrates
#70739 Re: Dešavanja u Srbiji
Susie Wiles ga istjerala iz Amerike. Bilo bi dobro da se neki američki medij uključi u istragu oko ovoga. Ako se desilo, moraju postojati tragovi.
-
QSuzi
#70740 Re: Dešavanja u Srbiji
Srbija nije nasljednica Yuge
Srbija je inicijator raspada Iste
Ispiranje na entu
Nekada treba reći hvala Ti jer vam dade lik nacionalnost
Kasno ili ne, sumnjam da bi ju ikada dobili da je tu sjedio drugi lik
Aj vozdrica
Srbija je inicijator raspada Iste
Ispiranje na entu
Nekada treba reći hvala Ti jer vam dade lik nacionalnost
Kasno ili ne, sumnjam da bi ju ikada dobili da je tu sjedio drugi lik
Aj vozdrica
-
NediM17
#70741 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne osjeca nostalgiju za Jugoslavijom, bila malo veca beba kad je poceo rat. 
-
Osmi Socrates
#70742 Re: Dešavanja u Srbiji
Nacionalnost ne daje osoba, bez obzira koliko je moćna. Ili postoji ili ne postoji. Nacionalnost. Etnička pripadnost. Or whatever.
- mist
#70743 Re: Dešavanja u Srbiji
Znaci mi smo ili srbi ili hrvati a mozda i turci... sreca pa je tile uklizao sa dvije noge u devedesetoj 
-
QSuzi
#70744 Re: Dešavanja u Srbiji
Da!
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... __ostalo_mBivši diplomat: Šefica Trumpovog kabineta zabranila Vučiću ulazak u Mar-a-Lago
Bivši jugoslavenski i srpski diplomat Nebojša Vujović rekao je za N1 da je Vučiću šefica kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa zabranila ulazak u kompleks Mar-a-Lago na Floridi, iako je platio.
- Altsa
#70745 Re: Dešavanja u Srbiji
Ove sto i dan danas imaju neke osjecaje prema jugoslaviji za mene nisu dobri u glavi. Ne mrzim je ali sam ravnodusan na njen pomen i ne zamaram se s njom kako mi je bilo i kako sam zivio. Samo znam da u ovoj BiH zivim bolje nego sto su zivjeli moji roditelji pa i ja s njima u bivsoj zajednickoj drzavi. Onakva je kakva je uz sve nedostatke i mane ali je moja. Jednostavno me prica o bivsoj drzavi ne isteresuje pogotovo sto vise ne postoji. Dokle ce bosanci biti jedini koji kmece za jugoslavijom. Slovence, hrvate, srbe zaboli neka stvar za jugoslavijom pa zasto bi mi jos uvijek cmizdrili.
-
QSuzi
#70746 Re: Dešavanja u Srbiji
DaOsmi Socrates wrote: ↑05/05/2025 19:38 Nacionalnost ne daje osoba, bez obzira koliko je moćna. Ili postoji ili ne postoji. Nacionalnost. Etnička pripadnost. Or whatever.
U slučaju ako ti je zabranjena kao da ne postoji
- mist
#70747 Re: Dešavanja u Srbiji
Moze li mi neko reci oKLen je ovaj fini bot?
Neko ko je upoznat sa vratolomijama doticnog/ne
Neko ko je upoznat sa vratolomijama doticnog/ne
- Sanjarko
#70748 Re: Dešavanja u Srbiji
Imaju osjecaj jer su imala za vrijeme SFRJ 45 godina mira, blagostanje nisu imala nego kuburili kao i mi danas, ali mi imamo haman pa skoro 30 godina nemira, nije rat ali se ratuje na neki drugi nacin.Altsa wrote: ↑05/05/2025 19:47 Ove sto i dan danas imaju neke osjecaje prema jugoslaviji za mene nisu dobri u glavi. Ne mrzim je ali sam ravnodusan na njen pomen i ne zamaram se s njom kako mi je bilo i kako sam zivio. Samo znam da u ovoj BiH zivim bolje nego sto su zivjeli moji roditelji pa i ja s njima u bivsoj zajednickoj drzavi. Onakva je kakva je uz sve nedostatke i mane ali je moja. Jednostavno me prica o bivsoj drzavi ne isteresuje pogotovo sto vise ne postoji. Dokle ce bosanci biti jedini koji kmece za jugoslavijom. Slovence, hrvate, srbe zaboli neka stvar za jugoslavijom pa zasto bi mi jos uvijek cmizdrili.
Meni stari kad je bio ziv pricao kako su primjerice navijaci se fino ponasali jedni prema drugima tada, a sad kako se ponasaju, to se tuce, ubija itd.
To navodim kao primjer. Sa pasosom je mogao putovati i bio je u Sloveniji, Madzarskoj, Ceskoj i Slovackoj, za Poljsku nisam siguran, isli na na more cesce itd, od tada smo mi pali pravo nisko, na sirotinjski nivo.
Najkriticnije bilo im iza ono rata od 45-te do 55-te, pa od 85-te do pred rat.
Ne znam, tehnologija je bila i drugacija tada, manje napredna u vecini svijeta, a sad, i to igra ulogu pa su dostupne mnoge stvari ljudima danas vise.
- Toffee karamela
#70749 Re: Dešavanja u Srbiji
4. u EU, izvan tog jok.
poredak bi bio ovakav (vjerovatno); 1.Rusi - 2/3 Francuzi i Englezi - 4.YU
Nijemci tada nisu ni imali vojsku, Skandinavci još manje, a paćenici na istoku još i manje jer su ih "čuvali" Rusi. Ne vidim žestoku konkurenciju tada u EU. (Talijane niko normalan ne računa u iole respektabilnu vojsku zbog konstantnog kukavičluka u svim modernim ratovima).
Brojalo se tada mnogo šta, plus reputacija koju je ta vojska baštinila zbog historijata otpora u WWII.