Istina o Bogu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Istina o Bogu
svjetski znanstvenik pavuna
Vjera je veliki Božji Dar i Milost, ali ugodno je svaki dan u struci vidjeti Božje kreacije i čudesa prirode i svemira. To me svakako nadahnjuje!
Ne. Ne mogu ovdje sve opisati, ali i na primjeru mog osobnog života se vidi: koliko li se "čudesa" dogodilo otkako sam predao moj život Isusu (1985.) i otkako sam vjernik, većini ljudi je sve to nezamislivo. A, istina jest: sve što se od tada dogodilo mi je dar Isusa Krista! Moja vlastita majka mi je rekla: ''Sine, ti nisi onaj kojeg sam rodila! Vjera te oplemenila i postao si Božji čovjek.'' A pater Linić mi je rekao (2008.): "Na Tebi se vidi da je Duh Sveti djelovao."
današnji mediji
znanstvenik ateista LEGENDA
isti znanstvenik vjernik PUKO čojk
Vjera je veliki Božji Dar i Milost, ali ugodno je svaki dan u struci vidjeti Božje kreacije i čudesa prirode i svemira. To me svakako nadahnjuje!
Ne. Ne mogu ovdje sve opisati, ali i na primjeru mog osobnog života se vidi: koliko li se "čudesa" dogodilo otkako sam predao moj život Isusu (1985.) i otkako sam vjernik, većini ljudi je sve to nezamislivo. A, istina jest: sve što se od tada dogodilo mi je dar Isusa Krista! Moja vlastita majka mi je rekla: ''Sine, ti nisi onaj kojeg sam rodila! Vjera te oplemenila i postao si Božji čovjek.'' A pater Linić mi je rekao (2008.): "Na Tebi se vidi da je Duh Sveti djelovao."
današnji mediji
-
broj dva
#77 Re: Istina o Bogu
Postoje razni pristupi vjeri i razni koncepti bozanstva.
Nema problema sa religioznim naucnicima, ako se drze nauke. Ne mozes biti naucnik i negirati evoluciju ali mozes vjerovati u boga i u evoluciju.
Ne mozes biti naucnik i vjerovati da je bog iza svega i da je odgovor na sva pitanja, ali mozes biti naucnik i vjerovati u boga koji je stvorio univerzun i postavio parametre za fizicke zakone i konstante.
To sto ogromna vecina naucnika odbacije ideju intervenistickog boga je profesionalni hazard za nucnike, kao spolno prenosiva bolest za kurve...ne dobiju je sve ali je ipak jasno kako ih je vecina dobila...
Nema problema sa religioznim naucnicima, ako se drze nauke. Ne mozes biti naucnik i negirati evoluciju ali mozes vjerovati u boga i u evoluciju.
Ne mozes biti naucnik i vjerovati da je bog iza svega i da je odgovor na sva pitanja, ali mozes biti naucnik i vjerovati u boga koji je stvorio univerzun i postavio parametre za fizicke zakone i konstante.
To sto ogromna vecina naucnika odbacije ideju intervenistickog boga je profesionalni hazard za nucnike, kao spolno prenosiva bolest za kurve...ne dobiju je sve ali je ipak jasno kako ih je vecina dobila...
- Truba
#78 Re: Istina o Bogu
negirati evoluciju
to je tako simplificirana izjava
kod nas posebice potpaljivana za vrijeme komunizma
jedno ne iskljucuje drugo
to je tako simplificirana izjava
kod nas posebice potpaljivana za vrijeme komunizma
jedno ne iskljucuje drugo
- skupljac_zeljeza
#79 Re: Istina o Bogu
Ismijavao si metaforu i dušu kao 'besmislen i isprazan koncept' bezdušniče.broj dva wrote: ↑02/05/2025 10:56Sa kakvim stavom ? Nesto ne vidim da kvantntna fizika il mehanika koristi pojam srca kao cula neophodnog za spoznaju...skupljac_zeljeza wrote: ↑02/05/2025 10:52Sa takvim stavom su napadali Ajnštajna i njegovu teoriju relativiteta.
Hrabrost, osmjeliti se pa zakoračiti u nepojavno."Najljepši drhtaj duše, koji osjetimo, jeste onaj koji nas obuzme kad stanemo na prag otvaranja vrata skrivenog. Taj drhtaj je jezgra spoznaje istine u svakom zanimanju i svakoj nauci. Zbilja je mrtav onaj kome taj osjećaj bude nepoznat, pa živi neshvatljiv, u strahu i bez ikakva oduševljenja.".(A. Einstein)
Frankl kaže da nereligozan čovjek zaboravlja da savjest nije posljednja nego pretposljednja instancija, a posljednja je Bog. "Prerano se nereligiozan čovjek - u svom traženju smisla - zaustavio, kada ne ide dalje od savjesti, kada ne pita dalje. Zašto ne ide dalje? Jer neće da napusti "čvrsto tlo pod nogama"; jer je posljednji brijeg njegovu pogledu skriven, obavit maglom, i u tu se maglu - u tu neizvjesnost ne usuđuje stupiti. A na to se, naprotiv, osmjeljuje religiozan čovjek." (V. E. Frankl, Bog podsvijesti, Zagreb, 1981., str. 41)
-
broj dva
#80 Re: Istina o Bogu
Bi ja da mogu ali zaista ne mogu. Meni su ove rjeci besmislene i nista mi ne znace. "Drhtaj duse" mi nista ne govori. Ne vjerujem u postojanje duse jer nema niti jedan konkretan dokaz da dusa postoji i ne znam sta bi uposte bio "drhtaj duse" Sto se tice pristupa zivotu, ubjeden sam da samo vjernici imaju razlog za strah, mozda ih taj bog osudi na vjecitu patnju iz nekog banalnog razloga, a ja cu jednostavno prestati da postojim, sto je poprilicno ohrabrujuca ideja jer "vjecni zivot u raju" zvuci naprihvatljivo, dok vjecna patnja u paklu zvuci umobolno.skupljac_zeljeza wrote: ↑02/05/2025 11:39Ismijavao si metaforu i dušu kao 'besmislen i isprazan koncept' bezdušniče.broj dva wrote: ↑02/05/2025 10:56Sa kakvim stavom ? Nesto ne vidim da kvantntna fizika il mehanika koristi pojam srca kao cula neophodnog za spoznaju...skupljac_zeljeza wrote: ↑02/05/2025 10:52
Sa takvim stavom su napadali Ajnštajna i njegovu teoriju relativiteta.![]()
Hrabrost, osmjeliti se pa zakoračiti u nepojavno."Najljepši drhtaj duše, koji osjetimo, jeste onaj koji nas obuzme kad stanemo na prag otvaranja vrata skrivenog. Taj drhtaj je jezgra spoznaje istine u svakom zanimanju i svakoj nauci. Zbilja je mrtav onaj kome taj osjećaj bude nepoznat, pa živi neshvatljiv, u strahu i bez ikakva oduševljenja.".(A. Einstein)
Frankl kaže da nereligozan čovjek zaboravlja da savjest nije posljednja nego pretposljednja instancija, a posljednja je Bog. "Prerano se nereligiozan čovjek - u svom traženju smisla - zaustavio, kada ne ide dalje od savjesti, kada ne pita dalje. Zašto ne ide dalje? Jer neće da napusti "čvrsto tlo pod nogama"; jer je posljednji brijeg njegovu pogledu skriven, obavit maglom, i u tu se maglu - u tu neizvjesnost ne usuđuje stupiti. A na to se, naprotiv, osmjeljuje religiozan čovjek." (V. E. Frankl, Bog podsvijesti, Zagreb, 1981., str. 41)
A "istina u nauci i zanatu" se definitivno moze dokucuti bez boga i bez duse, dokazano brojem vrhunski zanatlija i naucnika koji ne vjeruju u boga ili dusu. I ne napustam cvrsto tlo pod nogama jer ne vjerujem da postoju neko drugo tlo, obavijeno maglom
- skupljac_zeljeza
#81 Re: Istina o Bogu
Ne zovem ja to strah jer Bog nije strašilo nego nazivam takwaluk, a ko posjeduje iskreni takwaluk nema neracionalne strahove kao od npr. ljudi. Boj se ovna, boj se govna, pa kad ćeš živjeti? Razumna doza straha nas održava u životu, npr. kada prelazimo ulicu.
Kao što već gore rekoh.... Zavisi od ugla posmatranja.
Pa iskreno ne bi bilo ni zanimljivo na zemlji da imamo uniformisanu svijest pa se čak i unutar jedne religije stvaraju frakcije ili sekte. "Da Gospodar tvoj hoće, na Zemlji bi doista bili svi vjernici. Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?" (10:99)
Kao što već gore rekoh.... Zavisi od ugla posmatranja.
- Truba
#82 Re: Istina o Bogu
Savjest je za vjernike Božji glas u našoj unutrašnjosti, a koji nam govori što je dobro, a što zlo. Taj “glas” mogu u sebi osjetiti i oni koji ne vjeruju, odnosno može se reći da svaki čovjek ima temeljnu savjest
- skupljac_zeljeza
#83 Re: Istina o Bogu
To ne spori niko. Zato Frankl kaže da "nereligozan čovjek zaboravlja da savjest nije posljednja nego pretposljednja instancija".
Rođen sam u religioznoj porodici i praktikovao formalno post i namaz dok nisam sjeo da malo bolje upoznam to što praktikujem i shvatim da ne praktikujem vjeru nego adet ili običaj i krenem u istraživanje imanskih šarta i prvi je vjerovanje u Boga i ništa mi nije značio odmah taj imperativ nego sam krenuo od Kadera, odozdo prema gore i tek na kraju nakon vremena i vremena onda rekao da Bog jeste.
Čuje se poziv za džumu, a danas neradni petak pa će biti svuda gužve po džamijama. Mora se krenuti ranije.
Rođen sam u religioznoj porodici i praktikovao formalno post i namaz dok nisam sjeo da malo bolje upoznam to što praktikujem i shvatim da ne praktikujem vjeru nego adet ili običaj i krenem u istraživanje imanskih šarta i prvi je vjerovanje u Boga i ništa mi nije značio odmah taj imperativ nego sam krenuo od Kadera, odozdo prema gore i tek na kraju nakon vremena i vremena onda rekao da Bog jeste.
Čuje se poziv za džumu, a danas neradni petak pa će biti svuda gužve po džamijama. Mora se krenuti ranije.
Last edited by skupljac_zeljeza on 02/05/2025 12:36, edited 1 time in total.
-
broj dva
#84 Re: Istina o Bogu
Vjerujem u savjest, cuo sam taj glas. Sta cuo, nekada i poslusao
Mada ja naginjem misljenju da je savjest prozivod evolucije, prirodno i "samo od sebe" ali nebitno, nek imamo common ground..
- Truba
#85 Re: Istina o Bogu
ma dobro... neki manje neki više
- -Chesterfield-
#86 Re: Istina o Bogu
Kako ovaj znanstvenik zna da mu je sve dar od Isusa Krista?Truba wrote: ↑02/05/2025 11:01 svjetski znanstvenik pavuna
današnji mediji
"Otac moj veći je od mene."
(Jovan 14:28)
Ima li kakvih darova od Oca?
- Truba
#87 Re: Istina o Bogu
ev po iv.
30 Ja i Otac jedno smo.
30 Ja i Otac jedno smo.
- MehmedPasaMoric
#88 Re: Istina o Bogu
Cim na temu dodju citati kojekakvih ibn abu ebua i arabizmi poznati samo onome koji ih pise, tu je civilizovanoj raspravi kraj. Tek sad necemo nikad doci do istine o bogu
-
teodati
#89 Re: Istina o Bogu
Razočarao se znanstvenik Pavuna u znanost koja još ništa o postanku nije objasnila, pa se okrenuo religiji, ništa čudnoga, za ono što znanost danas tvrdi kako je naš svijet nastao nema ni jednog jedinog dokaza osim teorija a čak ni u teoriji se ne zna ništa od početka do kraja objasniti, dok za Isusa ima svjedoka da je postojao, ne samo to, nego su i živote mnogi dali za Njega, sigurno ne zato jer je samo lijepo govorio, nego su se događale stvari koje se ne mogu prirodom objasniti, e da!Truba wrote: ↑02/05/2025 11:01 svjetski znanstvenik pavuna
današnji mediji
- Truba
#90 Re: Istina o Bogu
Pavuna: 95% znamo o 5% a 5% znamo o 95%
Tako nekako
Mi smo svi
Citav nas zivot jeu tih 95% o 5%
Tako nekako
Mi smo svi
Citav nas zivot jeu tih 95% o 5%
-
teodati
#91 Re: Istina o Bogu
Svi imaju pravo čuti pravu istinu o Bogu i o svemu što postoji, poslije toga bajke o postanku svega će nestati kao što su i nastale!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/05/2025 23:04 Cim na temu dodju citati kojekakvih ibn abu ebua i arabizmi poznati samo onome koji ih pise, tu je civilizovanoj raspravi kraj. Tek sad necemo nikad doci do istine o bogu
- MehmedPasaMoric
#92 Re: Istina o Bogu
Pa iznesi nam tu istinu, sta se ceka viseteodati wrote: ↑04/05/2025 12:48Svi imaju pravo čuti pravu istinu o Bogu i o svemu što postoji, poslije toga bajke o postanku svega će nestati kao što su i nastale!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/05/2025 23:04 Cim na temu dodju citati kojekakvih ibn abu ebua i arabizmi poznati samo onome koji ih pise, tu je civilizovanoj raspravi kraj. Tek sad necemo nikad doci do istine o bogu![]()
- Peacean
#93 Re: Istina o Bogu
Čeka se radi dramskog efekta 
- Truba
#94 Re: Istina o Bogu
On prica o istini prema bibliji
A ne o istini kako je neko drugi dozivio dijelove biblije pa to gura kroz medije
Npr ublehe o 6000 godina i 6 dana itd
To ne mora biti istina
Ali okruzeni smo lazima i iskrivljenim stvarima na temu biblije
A ne o istini kako je neko drugi dozivio dijelove biblije pa to gura kroz medije
Npr ublehe o 6000 godina i 6 dana itd
To ne mora biti istina
Ali okruzeni smo lazima i iskrivljenim stvarima na temu biblije
-
teodati
#95 Re: Istina o Bogu
Pa iznosim istinu, svugdje pomalo, i ovdje na religiji i na filozofiji, istina povezuje sve i znanost i religije u jedno, jedino ona to može, nitko drugi, i naravno onaj koji zna istinu, na kraju će samo istina ostati, i svi će ju znati, garant.MehmedPasaMoric wrote: ↑04/05/2025 12:59Pa iznesi nam tu istinu, sta se ceka viseteodati wrote: ↑04/05/2025 12:48Svi imaju pravo čuti pravu istinu o Bogu i o svemu što postoji, poslije toga bajke o postanku svega će nestati kao što su i nastale!MehmedPasaMoric wrote: ↑02/05/2025 23:04 Cim na temu dodju citati kojekakvih ibn abu ebua i arabizmi poznati samo onome koji ih pise, tu je civilizovanoj raspravi kraj. Tek sad necemo nikad doci do istine o bogu![]()
![]()
-
teodati
#96 Re: Istina o Bogu
Nije samo problem što je Biblija krivo shvaćena, već se to odnosi i na druge knjige, koje nisu ljudi napravili, nego Bogovi koji su napravili ovaj svemir, recimo Vede, ali ja najviše spominjem Bibliju jer se tamo otkriva sam vladar Bogova, koji je zbilja Gospodar cijeloga našega prostor-vremena, koji je prije 2000 godina živio na Zemlji kao Isus Krist, eto ukratko.
-
teodati
#97 Re: Istina o Bogu
Isus nikada nije tvrdio da je sam Bog, mada je rekao da je Jedno s Bogom, ali to smo i svi mi, i svatko tko je ikada rođen ili će se roditi, e da!
- MehmedPasaMoric
#98 Re: Istina o Bogu
Pa sad ispade da su sve religije ispravne? Jel to konacna verzija istine o boguteodati wrote: ↑05/05/2025 18:56Nije samo problem što je Biblija krivo shvaćena, već se to odnosi i na druge knjige, koje nisu ljudi napravili, nego Bogovi koji su napravili ovaj svemir, recimo Vede, ali ja najviše spominjem Bibliju jer se tamo otkriva sam vladar Bogova, koji je zbilja Gospodar cijeloga našega prostor-vremena, koji je prije 2000 godina živio na Zemlji kao Isus Krist, eto ukratko.
- dječak sa šibicama
#99 Re: Istina o Bogu
Vjernik ne moze negirati evoluciju, nije bilo pet Adama/Adema nego jedan, imao je odredjenu boju koze, kasnije su nastali crnci, zuti, bijeli, crveni, dakle covjek je evoluirao.
Vjernik negira teoriju evolucije odnosno Darwinovu tezu da je covjek nastao od majmuna.
Takodje, protiv te teorije po meni dobro stoji i pitanje da zasto je evolucija prestala, zasto se covjek nije razvijao dalje u neko novo bice. Ako se vec bica mogu isprepletati evolucijom.
Vjernik negira teoriju evolucije odnosno Darwinovu tezu da je covjek nastao od majmuna.
Takodje, protiv te teorije po meni dobro stoji i pitanje da zasto je evolucija prestala, zasto se covjek nije razvijao dalje u neko novo bice. Ako se vec bica mogu isprepletati evolucijom.
-
teodati
#100 Re: Istina o Bogu
U svakoj religiji ma istine ali i laži o svemu, jer svaka ima svoje dogme, isto ko i današnja nauka, treba zato znati što je a što nije istinito, nije to lagani zadatak, upravo suprotno.MehmedPasaMoric wrote: ↑06/05/2025 18:12Pa sad ispade da su sve religije ispravne? Jel to konacna verzija istine o boguteodati wrote: ↑05/05/2025 18:56Nije samo problem što je Biblija krivo shvaćena, već se to odnosi i na druge knjige, koje nisu ljudi napravili, nego Bogovi koji su napravili ovaj svemir, recimo Vede, ali ja najviše spominjem Bibliju jer se tamo otkriva sam vladar Bogova, koji je zbilja Gospodar cijeloga našega prostor-vremena, koji je prije 2000 godina živio na Zemlji kao Isus Krist, eto ukratko.![]()