U strahu su velike oci, kolaterala jebiga rat je. To ti nebi pucao, nego bi trazio legitimacije a oko tebe gori. Nema toga tebra, kad je guz u pitanju nema labavo inace ode tvoja ludara. Neki dan gledam ponovo ove snimke od 2.maja na faceu. Sjedim sa djecom jutro kod mene , na youtubu, oboje 20-godisnjaci i kazem eto tako je bilo na pocetku. Meni suze u ocima oni obadvoje zagrlise me cvrsto, bas mi se stislo taj dan. Nema se sta crtati gadan vakat bio...toska wrote: ↑05/05/2025 01:53Sve 5, ali kome su se jaja stisla da zarafala sanitet?hatemondays wrote: ↑05/05/2025 01:47Hajd da ti odgovorim, kad kazes nasi vojnici, halo vojnici, grupe samoorganizovanih ljudi koji su kupovali vlastito oruzje da bi odbranili svoju ulicu , mahalu. Sarajevo se nije odbranilo u Dobrovoljackoj, to je odradjeno dan prije i gotovo, ovo ostalo je bilo spasavanje guzova onih koji su zavaljeni od svojih starjesina. Kad spominjes 6 ceta , znas li koliko je nasih "vojnika" tada poginulo. U ratu nema cile mile,dok imas pusku uperenu u tebe nema zajebancije. Ako si ikad drzao pusku morao bi znati da ti se jaja stisnu kad dodje do pucnjave, svako moralisanje u tom trenutku je prdez u prazno.
imam pet godina druženja sa kalašom.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- hatemondays
#29851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- Skijaš
#29852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Da ponovim ..drug_profi wrote: ↑04/05/2025 23:32 Da im se ne bi trebali izvinuti možda Skijaš?
Koja si ti dilajla bogtemazo
I kad vec spominjem generala Divjaka, dodacu djelic intervjua kojeg je dao za Radio Slobodna Evropa. a vezano za Dobrovoljacku ...Ja samo ocekujem da onaj ko je bio hrabar donijeti odluku da se kolonu napadne, javno i istupi umjesto sto se nagadja, neko zapucao zbog nervoze, neko zapucao jer se htio domoci tetejca, neko zapucao jer je naredio Backovic ... zasto je problem izaci u javnost i popuniti ovu slagalicu tacnom informacijom umjesto sto se kurvanjski sa strane gledalo hapsenje Divjaka koji je naredjivao obustavu paljbe ?
RSE: Da li se zna ko je prvi počeo da puca?
DIVJAK: To ne znam.
RSE: Zašto se pucalo?
DIVJAK: Ni to ne znam. Mislim da niko nije izdao naređenje, da je to bila samoinicijativa pojedinaca. Kasnije sam čuo priču jednog vojnika koji je bio tamo: "Jedan ludak je uzeo pušku, pa pucao na prozor autobusa gde su bili oficiri". To ja nisam video, to je priča čoveka koji je tamo bio. Još je rekao: "Neki starac uzeo pušku i opalio".
Moguce je i da se u stvari ne moze saznati ko je taj s nase strane koji je prvi zapucao i zasto (jer je ubrzo umro, poginuo, pobjegao ili prebjegao). Kako god, cinjenica da su i sarajevski mediji istrazivacki pristupali slucaju Dobrovoljacka je samo jos jedan primjer moralne prednosti Sarajeva u odnosu na velikosrpsku zvijer koja nasilno gusi svaku kritiku dokumentovanih masovnih zlocina nad civilima, te tu kritiku predstavlja kao napad na srpstvo i srpski narod. U njihovom slucaju, istina ih sigurno nece osloboditi i zato im ne preostaje nista osim da lazu.
- skrbavi-admin
#29853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
evo ko ona zvaljic jasmilja traze imena djece 1600 komada u ratu da se ne plauzira sa brojevima....
trebalo je krvnicki po svaku cijenu upast u kasarne zivim mesom, sta prezivi prezivilo, pobijeno pobijeno, ustedila bi se infrastruktura + hiljade zivota a ne cekat gubare da se ukopaju i rekreativno pucaju a sad da ti cetkar stikla svijece u oreolima genocidne garde i popravlja istoriju.....
trebalo je krvnicki po svaku cijenu upast u kasarne zivim mesom, sta prezivi prezivilo, pobijeno pobijeno, ustedila bi se infrastruktura + hiljade zivota a ne cekat gubare da se ukopaju i rekreativno pucaju a sad da ti cetkar stikla svijece u oreolima genocidne garde i popravlja istoriju.....
-
toska
#29854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
JNA je do 2. Maja bila bespogovorno neprijateljska vojska.
Ukopavnje artiljerije (kasarne su bile uglavnom prazne), podijele oružja Srbima uključujući i minobacače, pad Bijeljine, Zvornika... vec u aprilu itd.
Neprijateljska vojska je legalna meta uvijek.
Dobrovoljacka je problem kršenja sporazuma Alija,, Kukanjac, Mekenzi.
Vratimo se na početak i 2. Maj,
Izuzev pokušaja JNA da odbrani i zadrži Dom Armije, što im je bila kardinala greška, koji su dokazi da su htjeli zauzeti Predsjedništvo BiH?
Ukopavnje artiljerije (kasarne su bile uglavnom prazne), podijele oružja Srbima uključujući i minobacače, pad Bijeljine, Zvornika... vec u aprilu itd.
Izuzev pokušaja JNA da odbrani i zadrži Dom Armije, što im je bila kardinala greška, koji su dokazi da su htjeli zauzeti Predsjedništvo BiH?
- studiorum_tuzlaensis
#29855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
2. maj situacija 80m od predsjedništva. Zar treba više dokaza moj toska?toska wrote: ↑05/05/2025 07:38 JNA je do 2. Maja bila bespogovorno neprijateljska vojska.

-
toska
#29856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ovo je uništena ekipa zaštitnog puka i mislim sanitet koji je krenuo u pomoć vojnicima JNA u Domu Armije i Đuri Đaković tj. Bosanskom centru.
Ili misliš da tih par puhova može zauzeti Predsjedništvo?
@PM72
Ili misliš da tih par puhova može zauzeti Predsjedništvo?
@PM72
-
toska
#29857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dok se neko ne javi da dam polu informaciju koju imam.
Ovdje na Skenderiji i šire bilo je likova koji su se malo igrali osama i time završili svoj ratni put, dosta od njih.
Ovdje na Skenderiji i šire bilo je likova koji su se malo igrali osama i time završili svoj ratni put, dosta od njih.
-
Novak20
#29858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Čitam zadnje stranice teme i ne mogu da vjerujem gdje je zapelo "političko dešavanje u BiH".
- Point.
- Styling
#29860 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kao savremenik ratnih desavanja u Sarajevu i u BiH, znam sta smo prezivjeli, i ko se borio a koje gledao da se fata pozadine i logistike, a ko je, bogami, gledao da pobjegne. Ne pada mi na pamet da bilo kome, nako 33 godine pojasnjavam iznova ko je kriv za sve sto nam se desavalo. Ja znam ko je sve zapoceo, sta je namjeravao, sta mu je bio cilj, koliko nas je stradalo i sta bi bilo da se nismo samoorganizovali. Moj autenticni dozivljaj rata mi niko ne moze promijeniti niti pokusati dovesti u sumnju hrabrost i zrtvu momaka koji su stali u odbranu grada i zemlje.
Isto tako sam itekako svjesna sta nam se desava danas, ko vodi rat mirnim putem i sta im je cilj. Trebamo se fokusirati na desavanja danas i kako da izadjemo iz ovoga i sacuvamo drzavu, i za sebe i za svoju djecu. Ne smijemo dozvoliti da nas likovi koji postavljaju nebulozna pitanja o odbrani i namjerama okupiraju. Ignorisite ih.
Isto tako sam itekako svjesna sta nam se desava danas, ko vodi rat mirnim putem i sta im je cilj. Trebamo se fokusirati na desavanja danas i kako da izadjemo iz ovoga i sacuvamo drzavu, i za sebe i za svoju djecu. Ne smijemo dozvoliti da nas likovi koji postavljaju nebulozna pitanja o odbrani i namjerama okupiraju. Ignorisite ih.
- dulekrele
#29861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nize prema vrbanji je bio tenk koji je djelovao i davao podrsku ovim iz puhova.Da su htjeli da oslobode vojnike iz doma JNA ne bi isli odavde vec sa Bistrika jer im je odatle prepisaj hoda. Prema tome ne supljiraj.
-
toska
-
mishic
#29863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Osionost, prepotentnost i provokativno ponašanje pojedinaca u koloni JNA (ne samo u Sarajevu) ali i nepoštivanje propisa o transportu ljudstva i naoružanja dodatno je iritiralo branioce koji su izlazili da proprate te kolone. JNA se još uvijek ponašala kao neprikosnovena sila koja može učiniti što god joj se prohtije a pojedinci u njenim redovima prijetnjama i provokacijama su dodavali ulje na vatru. U onako napetoj i opasnoj situaciji nad kojom praktično niko nije imao kontrolu to je bila kap koja je prelila čašu i u Dobrovoljačkoj i u Tuzli i na mnogim drugim mjestima.
-
lavic
#29864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ja sam bio tu kad se gurao auto " Sviraca" iz KMT, bilo je tu TO i nesto "Specijalne" a auto se ugasio kod nekadasnjeg Simpo salona, umro je on bio od straha, pa nece suborci da stanu da ga slepaju, smijurija....
-
PM72
#29865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nisu bili puhovi nego Pincgauer...i nisu pošli na Predsjednistvo
-
Novak20
#29866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Upravo to mi ide na q.rac što 33 godine slušam i čitam iste stvari.
Valjda na forumu ima neka tema gdje se mogu evocirati ratne uspomene forumaša ako već nema interesantnih političkih dešavanja u BiH.
- Peacean
#29867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
https://www.klix.ba/vijesti/bih/vukanov ... /250505064Vukanović: Rok za ovo što nudimo je 20. maj, Čovićeva sudbina treba biti kao Dodikova ako ovako nastavi
"Ako nema pozitivnog odgovora, trebali bi ići na proces opoziva jer Krišto ignoriše volju većine. Dobila je već dovoljan broj potpisa 19, a moglo bi biti i 25 za imenovanje novog ministra sigurnosti i zamjenika predsjedavajućeg. Ako bude kršila Poslovnik, mi ćemo inicirati proces u ime liste da se ide u izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH ili promjena u Vijeću ministara", izričit je Vukanović
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#29868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
https://www.klix.ba/vijesti/regija/kako ... /250505041
hm...
zar nije Dodik nudio savjete za lobiranje?Ovaj zakon je poprilično opširan, te pokriva donacije svake vrste, a što je najvažnije za ovaj slučaj, van zakona stavlja i donacije koje idu PAC-ovima. Imajući u vidu da je Trump već bio u problemu zbog veza sa stranim zemljama, a u prvom redu s Rusijom, ovaj slučaj je mogao postati veliki skandal.
Upravo zbog toga je, kako ističe izvor iz Srbije, Vučiću i njegovom timu "pristojno rečeno" da napuste mjesto te da neće dobiti sastanak s Trumpom na ovaj način. Da je Vučić kojim slučajem ostao tu, cijeli slučaj bi moglo preuzeti ministarstvo pravde te provesti postupak protiv osoba koje su involvirane.
hm...
- Peacean
#29869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zato je i popušio 
- Mr.Sojic
#29870 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Styling wrote: ↑05/05/2025 10:03 Kao savremenik ratnih desavanja u Sarajevu i u BiH, znam sta smo prezivjeli, i ko se borio a koje gledao da se fata pozadine i logistike, a ko je, bogami, gledao da pobjegne. Ne pada mi na pamet da bilo kome, nako 33 godine pojasnjavam iznova ko je kriv za sve sto nam se desavalo. Ja znam ko je sve zapoceo, sta je namjeravao, sta mu je bio cilj, koliko nas je stradalo i sta bi bilo da se nismo samoorganizovali. Moj autenticni dozivljaj rata mi niko ne moze promijeniti niti pokusati dovesti u sumnju hrabrost i zrtvu momaka koji su stali u odbranu grada i zemlje.
-
emmir1
#29871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Dodik za njemacke medije opet nas naziva islamistima koji podrzavaju odsjecanje glava
Fakat je sve vise ocajan
Protjerali smo Srbe i zelimo islamsku drzavu
Fakat je sve vise ocajan
Protjerali smo Srbe i zelimo islamsku drzavu
- Point.
#29872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vukan direkt u vugla, bez uvijanja. Zna se ko je trenutno, uz Dodika, kočnica u BiH. HDZ.Peacean wrote: ↑05/05/2025 12:11https://www.klix.ba/vijesti/bih/vukanov ... /250505064Vukanović: Rok za ovo što nudimo je 20. maj, Čovićeva sudbina treba biti kao Dodikova ako ovako nastavi
"Ako nema pozitivnog odgovora, trebali bi ići na proces opoziva jer Krišto ignoriše volju većine. Dobila je već dovoljan broj potpisa 19, a moglo bi biti i 25 za imenovanje novog ministra sigurnosti i zamjenika predsjedavajućeg. Ako bude kršila Poslovnik, mi ćemo inicirati proces u ime liste da se ide u izmjene Zakona o Vijeću ministara BiH ili promjena u Vijeću ministara", izričit je Vukanović
- Skijaš
- Styling
-
toska