Skok u standardu koji su oni imali u periodu 2000-2005 mi smo doživjeli desetak godina poslije.Ozimician wrote: ↑27/04/2025 01:01Odlicno opisano_BataZiv_0809 wrote: ↑20/04/2025 12:00 Zagreb je do neke 2007/8 za Zenicu ali i za Sarajevo bio ko New York.
Kod nas tad nemas nijednog modnog brenda za kupiti, niti imas bilo kojeg fransiznog restorana.. vrhunac shoppinga je raspad Skenderija, vrhunac gastronomije je cevap,a onda odes u Zagreb a tamo Zara, McDonalds, shopping centri kakvi ce kod nas doci tek za 10 godina, prste od robe koju kod nas nemas vidjeti ni u casopisima.
To je samo jedan primjer, meni kao zrtvi konzumerskog drustva vrlo bitan![]()
Danas razlika nije toliko drasticna.![]()
Ja sam boravio u Zagrebu, Varazdinu i Koprivnici kao mladji tinejdzer tamo 2001 god. - usudio bih se cak reci tada da je BiH u prosjeku tada bila ispred njih po standardu (posebno ova druga dva grada), kod nas je standardno auto bio Golf 2, a tamo sam kao standardna auta vidjao totalnu egzotiku - Spaceke, Stojadine, Peglice, Fice i jos mnoge stare modele kojima tad nisam znao ime, vjerovatno bih se i sad pomucio.
Onda kad sam dosao ponovo 2005. god., porodica kod koje smo bili koja je imala stojadina 2001. god., imala je sada novu toyotu avensis (naravno kredit). Svi brendovi su bili tu, bukvalno osjecaj kao da si u Austriji (to su mi govorili oni koji su vec tada vidjeli Austrije), butici, fransize, kao sto ti rece, na ulicama se vozila nova vozila. Bukvalno kao New York, sto ti rece.
Tad sam bio u Vemil-u u Zagrebu, zamisli taj osjecaj kad odes u prodavnicu PC i ostale elektronicke opreme u kojoj mozes uzeti korpu i hodati kroz nju kao po supermarketu.![]()
Meni je sad, cak i iz ove perspektive nevjerovatna transformacija jedne zemlje za tako kratko vrijeme.
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
neki
#32576 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#32577 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
BDP Hrvatska 2005 cca 10k USD po glavi stanovnikaneki wrote: ↑27/04/2025 10:07Skok u standardu koji su oni imali u periodu 2000-2005 mi smo doživjeli desetak godina poslije.Ozimician wrote: ↑27/04/2025 01:01Odlicno opisano_BataZiv_0809 wrote: ↑20/04/2025 12:00 Zagreb je do neke 2007/8 za Zenicu ali i za Sarajevo bio ko New York.
Kod nas tad nemas nijednog modnog brenda za kupiti, niti imas bilo kojeg fransiznog restorana.. vrhunac shoppinga je raspad Skenderija, vrhunac gastronomije je cevap,a onda odes u Zagreb a tamo Zara, McDonalds, shopping centri kakvi ce kod nas doci tek za 10 godina, prste od robe koju kod nas nemas vidjeti ni u casopisima.
To je samo jedan primjer, meni kao zrtvi konzumerskog drustva vrlo bitan![]()
Danas razlika nije toliko drasticna.![]()
Ja sam boravio u Zagrebu, Varazdinu i Koprivnici kao mladji tinejdzer tamo 2001 god. - usudio bih se cak reci tada da je BiH u prosjeku tada bila ispred njih po standardu (posebno ova druga dva grada), kod nas je standardno auto bio Golf 2, a tamo sam kao standardna auta vidjao totalnu egzotiku - Spaceke, Stojadine, Peglice, Fice i jos mnoge stare modele kojima tad nisam znao ime, vjerovatno bih se i sad pomucio.
Onda kad sam dosao ponovo 2005. god., porodica kod koje smo bili koja je imala stojadina 2001. god., imala je sada novu toyotu avensis (naravno kredit). Svi brendovi su bili tu, bukvalno osjecaj kao da si u Austriji (to su mi govorili oni koji su vec tada vidjeli Austrije), butici, fransize, kao sto ti rece, na ulicama se vozila nova vozila. Bukvalno kao New York, sto ti rece.
Tad sam bio u Vemil-u u Zagrebu, zamisli taj osjecaj kad odes u prodavnicu PC i ostale elektronicke opreme u kojoj mozes uzeti korpu i hodati kroz nju kao po supermarketu.![]()
Meni je sad, cak i iz ove perspektive nevjerovatna transformacija jedne zemlje za tako kratko vrijeme.
Danas oko 22k USD
BiH 2005 3200usd
Danas oko 9k USD
Nismo mi jos ni blizu
Mi smo parama ko HR 2003/4
Dodaj jos sive ekonomije koja i dalje igra znacajnu ulogu i bit ce ti jasno sto je HR jaca drzava
Last edited by mk ultra on 27/04/2025 11:46, edited 1 time in total.
-
Karikaturist
#32578 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ali se volimo praviti da jesmo 
- Ozimician
#32579 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa eto cak i BDP podaci govore da je Hrvatska od 2005 do sad napredovala 2x, a BiH 3x. Dakle topi se razlika.
Sto znaci da su imali puno bolji start.
Kao sto neko rece - globalizacija. Razlike izmedju drzava se tope. Za BiH je to naravno dobro. Prosjecan covjek danas u Hrvatskoj unutrasnjosti, ne zivi nista bolje od prosjecnog BH covjeka, evtl. vozi par hiljada eura skuplji auto i to je sva razlika.
O infrastrukturi necu, tu je Hrvatska sampion i ispred i razvijenijih EU zemalja po tom pitanju, svaka cast.
Sto znaci da su imali puno bolji start.
Kao sto neko rece - globalizacija. Razlike izmedju drzava se tope. Za BiH je to naravno dobro. Prosjecan covjek danas u Hrvatskoj unutrasnjosti, ne zivi nista bolje od prosjecnog BH covjeka, evtl. vozi par hiljada eura skuplji auto i to je sva razlika.
O infrastrukturi necu, tu je Hrvatska sampion i ispred i razvijenijih EU zemalja po tom pitanju, svaka cast.
-
neki
#32580 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Dodaj i da je kod nas realno haman milion stanovnika manje od cifre na osnovu koje je taj BDP izračunat i skontaš da je razlika između nas i njih značajno manjamk ultra wrote: ↑27/04/2025 11:44BDP Hrvatska 2005 cca 10k USD po glavi stanovnikaneki wrote: ↑27/04/2025 10:07Skok u standardu koji su oni imali u periodu 2000-2005 mi smo doživjeli desetak godina poslije.Ozimician wrote: ↑27/04/2025 01:01
Odlicno opisano![]()
Danas oko 22k USD
BiH 2005 3200usd
Danas oko 9k USD
Nismo mi jos ni blizu
Mi smo parama ko HR 2003/4
Dodaj jos sive ekonomije koja i dalje igra znacajnu ulogu i bit ce ti jasno sto je HR jaca drzava
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
MMM1977
#32583 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja budem u Makarskoj po 5-6 dana jer ne mogu više od posla, kad se moram vratiti najradije bih se ubio odmah. Čekam da mi djeca budu spremna da preuzmu posao i odmah bi išao dole da živim.
I nije samo do jebenih cesta, ima mnogo toga.
I nije samo do jebenih cesta, ima mnogo toga.
-
neki
#32584 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
I ti na osnovu 5-6 dana godišnje procjenjuješ da je negdje život bolji? I na osnovu toga iskustva planiraš selidbu dole?
Šta da ti kažem...sretno!
-
MMM1977
#32585 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
-
izbjeglica_iz_besmisla
#32586 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Makarska je bas super u februaru, inace.
Razumijem da je ova nasa (prije svega politicka) zabokrecina za pobjeci, al treba promisliti malo i o manama alternativa.
A ja radim u hrvatskoj firmi, imamo dobre plate i mi ovdje i oni tamo - za isti posao je recimk njima oko 20% veca plata. I iskreno, s tim parama opet mi mozemo bolje zivjeti jer je sve oko nas dosta jeftinije.
Slazem se da je infrastruktura kod njih bolja, i da ce ih EU samo gurati dalje, al je i fakt da se smanjila razlika u zivotu prosjecnog bosanca iz maglaja i prosjecnog hrvata iz slavonskog broda u zadnjih desetak godina. Ili ako poredimo zagreb-sarajevo.
To je svakako zato sto smo bili na dnu dna, i odatle se lakse popeti - to stoji.
Razumijem da je ova nasa (prije svega politicka) zabokrecina za pobjeci, al treba promisliti malo i o manama alternativa.
A ja radim u hrvatskoj firmi, imamo dobre plate i mi ovdje i oni tamo - za isti posao je recimk njima oko 20% veca plata. I iskreno, s tim parama opet mi mozemo bolje zivjeti jer je sve oko nas dosta jeftinije.
Slazem se da je infrastruktura kod njih bolja, i da ce ih EU samo gurati dalje, al je i fakt da se smanjila razlika u zivotu prosjecnog bosanca iz maglaja i prosjecnog hrvata iz slavonskog broda u zadnjih desetak godina. Ili ako poredimo zagreb-sarajevo.
To je svakako zato sto smo bili na dnu dna, i odatle se lakse popeti - to stoji.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#32587 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja ti kazem kvalitet zivota
Kad znas sta gledas, ne treba ti vise od 5d da vidis.
I opet kazem, jbna Hrvatska koja je skoro na dnu EU.
Oko kakvih stvari ovdje kosu cupas, i gdje vrijeme gubis
30g cekam da se zarati halooo
-
MMM1977
#32588 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Naravno da je super, nije prehladno i po danu, kada je sunčano, kafa se u baštama pije. Magle i smoga nema nikako, niko ne loži ugalj. Nema prosjaka nikako. Ako sam kuhaš hrana je možda i jeftinija u Hrvatskoj (piletina, puretina, teletina).izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑27/04/2025 17:49 Makarska je bas super u februaru, inace.
Dole sam već stvorio i krug prijatelja, ima puno i poznanika iz Bosne koji su često dole, čak u mojoj zgradi je većina Bosanaca.
Evo sličice od 6.2. ove godine

Evo i 17.12. prošle godine

-
doktor78
#32589 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ja mislio da sam došao na temu o autoputevima 
- Haris033
#32590 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Mogu reći da zavidim svakome ko ima nekretnine u Makarskoj, Splitu, Pelješcu i Korčuli..MMM1977 wrote: ↑27/04/2025 18:14Naravno da je super, nije prehladno i po danu, kada je sunčano, kafa se u baštama pije. Magle i smoga nema nikako, niko ne loži ugalj. Nema prosjaka nikako. Ako sam kuhaš hrana je možda i jeftinija u Hrvatskoj (piletina, puretina, teletina).izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑27/04/2025 17:49 Makarska je bas super u februaru, inace.
Dole sam već stvorio i krug prijatelja, ima puno i poznanika iz Bosne koji su često dole, čak u mojoj zgradi je većina Bosanaca.
![]()
Taj dio kopna uz more je raj...
Kao što MMM kaže, more, kafa se pije u bašti cijele godine, nema magle, prosjaka.. Nije Oliver džaba živio na relaciji Split-Vela Luka, a mogao je da bira bilo koji dio na planeti..
Moj najveći mir i reset je kada odem u Dalmaciju.
-
RJ57
#32591 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ko ima grijanje može tako
- kamberovica polje
#32592 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma Dalmacija je čudo.
Hrvatska nije do kraja svjesna kakvu zlatnu koku ima, jer da jest, s puno većom pažnjom bi se država odnosila prema beapravnoj gradnji i očuvanju prirode i tih autohtonih mjesta na obali.
Istra je tu donekle pokazatelj kako izvući maksimum iz onog što imaš, a da opet ostaneš svoj. Mada su mjesta tipa Poreč ili Umag usporediva s najgorim dalmatinskim tourist trapovima, ali u globalu Istra je za Dalmaciju Švicarska.
Hrvatska nije do kraja svjesna kakvu zlatnu koku ima, jer da jest, s puno većom pažnjom bi se država odnosila prema beapravnoj gradnji i očuvanju prirode i tih autohtonih mjesta na obali.
Istra je tu donekle pokazatelj kako izvući maksimum iz onog što imaš, a da opet ostaneš svoj. Mada su mjesta tipa Poreč ili Umag usporediva s najgorim dalmatinskim tourist trapovima, ali u globalu Istra je za Dalmaciju Švicarska.
-
El_comadante
#32594 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Znači nema ozbiljnih radova na autocesta, čim je rasprava otišla daleko.
-
RJ57
#32595 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
nikad da neko pametan uradi intervju i pita prave stvari
ovako pogan izađe u medije, ispuca svoje laži “u narednih mjesec dana” i nastavi sve kao dosad
ovako pogan izađe u medije, ispuca svoje laži “u narednih mjesec dana” i nastavi sve kao dosad
-
username_here
- Haris.ba
#32597 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Iskren da budem, nisam dole bio zimi nikada.MMM1977 wrote: ↑27/04/2025 18:14Naravno da je super, nije prehladno i po danu, kada je sunčano, kafa se u baštama pije. Magle i smoga nema nikako, niko ne loži ugalj. Nema prosjaka nikako. Ako sam kuhaš hrana je možda i jeftinija u Hrvatskoj (piletina, puretina, teletina).izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑27/04/2025 17:49 Makarska je bas super u februaru, inace.
![]()
Nisam znao da je ovako. Kakav je vjetar? U Mostaru meni neugodno koliko pise. Je li i na moru tako?
-
MMM1977
#32598 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Bude vjetra naravno ali ništa što se ne može izdržati, tada se uglavnom ostaje u stanu, eventualno obavlja kupovina i tako to. Ja sam tokom decembra bio 15 dana u komadu i nekih 3-4 dana je bila bura a ostalo kao na ovim slikamaHaris.ba wrote: ↑30/04/2025 10:03Iskren da budem, nisam dole bio zimi nikada.MMM1977 wrote: ↑27/04/2025 18:14Naravno da je super, nije prehladno i po danu, kada je sunčano, kafa se u baštama pije. Magle i smoga nema nikako, niko ne loži ugalj. Nema prosjaka nikako. Ako sam kuhaš hrana je možda i jeftinija u Hrvatskoj (piletina, puretina, teletina).izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑27/04/2025 17:49 Makarska je bas super u februaru, inace.
![]()
Nisam znao da je ovako. Kakav je vjetar? U Mostaru meni neugodno koliko pise. Je li i na moru tako?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#32599 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
I za sve vaznije da moras u Split? Od doktora (u Makarskoj imas samo onaj dom zdravlja gdje je i hitna i sve-kod vatrogasnog doma)Da ne govorim o zivotu u sezoni i konstantnom saobracajnom kolapsu kroz grad.
Makarska je dobra van sezone za biti 2,3 dana i nabij se nogom. Teska provincija u svakom smislu. A ni narod iskreno govoreci nije neka sreca. Sve je lijepo kad dodjes na 5 dana i odmaras se, a drugo je negdje zivjeti. To je valjda jasno.
Hrvatska bi u osnosu na prednosti koje je imala u odnosu na nas i koje ima i danas trebala biti barem 5x jaca od nas a ne 2x koliko jeste. Za autoput i insfrastrukturu, da ne budem off topic skroz, im svaka cast. To je bio nacionalni prioritet svake vlade, Racanove, Sanaderove, Kosorkine, Milanoviceve....i ljudi su ga napravili. Ali im je osnovu (ovo sto mi sami radimo) napravio Tito. Pa glavna saobracajna avenija u Zagrebu i zila kucavica tog grada je dio autoputa Bratstvo i Jedinstvo.
-
BAK-eV
#32600 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
I opet taj AP za Dalmaciju nije bila u stanju uraditi RH vec neki konzorcij._BataZiv_0809 wrote: ↑30/04/2025 10:26I za sve vaznije da moras u Split? Od doktora (u Makarskoj imas samo onaj dom zdravlja gdje je i hitna i sve-kod vatrogasnog doma)Da ne govorim o zivotu u sezoni i konstantnom saobracajnom kolapsu kroz grad.
Makarska je dobra van sezone za biti 2,3 dana i nabij se nogom. Teska provincija u svakom smislu. A ni narod iskreno govoreci nije neka sreca. Sve je lijepo kad dodjes na 5 dana i odmaras se, a drugo je negdje zivjeti. To je valjda jasno.
Hrvatska bi u osnosu na prednosti koje je imala u odnosu na nas i koje ima i danas trebala biti barem 5x jaca od nas a ne 2x koliko jeste. Za autoput i insfrastrukturu, da ne budem off topic skroz, im svaka cast. To je bio nacionalni prioritet svake vlade, Racanove, Sanaderove, Kosorkine, Milanoviceve....i ljudi su ga napravili. Ali im je osnovu (ovo sto mi sami radimo) napravio Tito. Pa glavna saobracajna avenija u Zagrebu i zila kucavica tog grada je dio autoputa Bratstvo i Jedinstvo.
AP Bratstvo i jedinstvo nisu u stanju sanirati. Ne moze se voziti desnom trakom nikako od uvala.
Stajalista i odmorista su katastrofa, neuredna, WC smrdi....
Tek kad udjes u Sloveniju vidis da je Hrvatska Balkan i to zestok.