BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

plavi_E

#18751 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Hrmpallier wrote: 29/04/2025 20:12
Spoiler
Show
HelaS wrote: 27/04/2025 10:25 Čitam jutros tekst na portalu KLIX o masovnoj proizvodnji ukrajinske haubice "Bohdana", čija je proizvodnja počela 2024. godine

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /250427012

Naš "Novi Travnik" proizvodi slično oruđe, čini mi se, ali ne ovako uspješno. Šta nama nedostaje za kvalitetnu i masovnu proizvodnju ovakve haubice i ostalog oruđa. Imamo li mi i kakva nam je "vojna doktrina", koju vrstu oruđa preferiramo, itd.

Možemo li projektovati i izgraditi vozilo sa platformom za ovakvu cijev haubice (TRB - zajednička investicija)?
Ne možemo, naravno.
Mi NE PROIZVODIMO ništa slično. Ona famozna "za ne daj bože je mrtvorođenče"

Ono što smo znali 198x. ne znamo danas. Kako bi znali proizvesti kada, kada ne postoji bilo šta što bi ličilo na konstruktivni biro.
Za proizvodnju Končarevog tramvaja, angažovano je oko 300 inžinjera. Nije mi poznato da u BiH osim u AC Unity radi ijedan inžinjer.
Nekada je u BNT pravljen protivavionski top, danas, možemo samo sanjati o tome. Markantno je kako se taj top ne spominje, nikad i nigdje.
Naša inžinjerska impotencija je zapanjujuća. Nismo samostalno konstruisati ništa, ništa, ništa.

Bravari, metaloglodari, varioci, .... mogu do besvijesti ponavljati operacije naučene 84./5. Inžinjera - nema.

I da. Ot kud nekom narodu sposobnost da napravi državu, ako ne može šampon, sapun, sladoled, puding čakiju, ...
Prestati lagati vise. BNT nije nikad proizvodio protivavionski top nego avionski top 23 mm. Taj top BNT moze i danas proizvesti jer i danas posjeduje tehnicku dokumentaciju i licencu kupljenu od SSSR-a. Ta tvoja prica o 300 inzinjera za tramvaj govori da ti nikad u zivotu nisi inzinjerski razvojni tim ni na cesti sreo nisi.
Hrmpallier

#18752 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

plavi_E wrote: 29/04/2025 20:38
Spoiler
Show
HelaS wrote: 27/04/2025 10:25 Čitam jutros tekst na portalu KLIX o masovnoj proizvodnji ukrajinske haubice "Bohdana", čija je proizvodnja počela 2024. godine

Naš "Novi Travnik" proizvodi slično oruđe, čini mi se, ali ne ovako uspješno. Šta nama nedostaje za kvalitetnu i masovnu proizvodnju ovakve haubice i ostalog oruđa. Imamo li mi i kakva nam je "vojna doktrina", koju vrstu oruđa preferiramo, itd.

Možemo li projektovati i izgraditi vozilo sa platformom za ovakvu cijev haubice (TRB - zajednička investicija)?
Ne možemo, naravno.

Ono što smo znali 198x. ne znamo danas. Kako bi znali proizvesti kada, kada ne postoji bilo šta što bi ličilo na konstruktivni biro.
Za proizvodnju Končarevog tramvaja, angažovano je oko 300 inžinjera. Nije mi poznato da u BiH osim u AC Unity radi ijedan inžinjer.
Nekada je u BNT pravljen protivavionski top, danas, možemo samo sanjati o tome. Markantno je kako se taj top ne spominje, nikad i nigdje.
Naša inžinjerska impotencija je zapanjujuća. Nismo samostalno konstruisati ništa, ništa, ništa.

Bravari, metaloglodari, varioci, .... mogu do besvijesti ponavljati operacije naučene 84./5. Inžinjera - nema.

I da. Ot kud nekom narodu sposobnost da napravi državu, ako ne može šampon, sapun, sladoled, puding čakiju, ...
Prestati lagati vise. BNT nije nikad proizvodio protivavionski top nego avionski top 23 mm. Taj top BNT moze i danas proizvesti jer i danas posjeduje tehnicku dokumentaciju i licencu kupljenu od SSSR-a. Ta tvoja prica o 300 inzinjera za tramvaj govori da ti nikad u zivotu nisi inzinjerski razvojni tim ni na cesti sreo nisi.
Nije protivavionski, nego avionski. To i inžinjerskom smislu čini veliku razliku ? Eto, možemo avionski, a ne možemo protivavionski.

Pa još " .... BNT može i danas proizvesti, .... ". Aha, može. Kao što ja mogu pilotirati "Rafalom".
Čovječe, i da nema nikakvu dokumentaciju, sa znanjem o taterijalima koi se koriste za D-30, sa CAD-ovima, sa pristupom informacijama sa interneta, sa, sa, oni ne mogu POMISLITI da konstruišu nešto što su ljudi (Rusi, mislim) konstruisali pedesetih ili šezdesetih sa numeričkim "čegrtaljkama", ako znaš šta su čegrtaljke.
Inžinjerska misao u mašinstvu elektrotehnici je NEPOSTOJEĆA.

I da. Ja zaista nisam vidio inžinjerski tim na cesti. U pravu si, nisam.
toska

#18753 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

Hrpa PKM ili slično i minobacača sa hrpom municije, dovoljno da nema niko više prolaza.
naravno i sad dronovi.

Kakve su šanse za proizvodnju pravog PM?
plavi_E

#18754 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Hrmpallier wrote: 29/04/2025 23:09
Spoiler
Show
Spoiler
Show

Ne možemo, naravno.

Nije protivavionski, nego avionski. To i inžinjerskom smislu čini veliku razliku ? Eto, možemo avionski, a ne možemo protivavionski.

Pa još " .... BNT može i danas proizvesti, .... ". Aha, može. Kao što ja mogu pilotirati "Rafalom".
Čovječe, i da nema nikakvu dokumentaciju, sa znanjem o taterijalima koi se koriste za D-30, sa CAD-ovima, sa pristupom informacijama sa interneta, sa, sa, oni ne mogu POMISLITI da konstruišu nešto što su ljudi (Rusi, mislim) konstruisali pedesetih ili šezdesetih sa numeričkim "čegrtaljkama", ako znaš šta su čegrtaljke.

Ti konstantno i neumorno iznosis neistine. Npr. ovaj tvoj post o BNT-u u stilu "ma krezavi muslimani nista vise napraviti ne znaju" mi je od nekud poznat. Ali cinjenica je da je BNT najbrze rastuca tvornica namjenske industrije u BiH. I po obimu proizvodnje i po prihodima i po broju radnika. Taj porast proizvodnje artiljerijskih sistema ne vazo samo za BNT, mnogi proizvodjaci artiljerije u svijetu povecavaju proizvodnju. Jedino to ne vazi za Srbiju. Kod njih vlada totalno mrtvilo kad se radi o proizvodnji artiljerije. Malo cudno da se oni u Srbiji nemaju sa cim pohvaliti u vezi globalne ekspanzije prodaje artiljerijskih orudja. Gdje je zapelo kod njih? Nije bas da se ne vole pricati hvalospjeve o sebi.
Iceplayer

#18755 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Norine cijevi se prave u Travniku :bih:
Peacean

#18756 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

U prvom kvartalu 2025. godine kompanije iz namjenske industrije Bosne i Hercegovine (BiH) izvezle su naoružanja, vojne opreme i eksploziva za 170.298.273 KM što predstavlja rast od 42 posto u odnosu na isti period 2024. godine
https://www.klix.ba/vijesti/bih/rast-iz ... /250501033

Image

Image

Zna li neko da li Srbija ovo koristi za svoje potrebe ili iskoriste za svoju municiju koju prodaju?
mehoxy

#18757 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by mehoxy »

Inzinjeri i novac prvenstveno, ali...
zigzag wrote: 29/04/2025 20:16 Proizvesti je najmanji problem. Treba znati prodati.
...i ovo je problem. Vojna industrija u svijetu koja je sposobna proizvesti ovakvo nesto moze, ako nista drugo, racunati na domace trziste. Mi ne mozemo, sto zbog mizernog budjeta, sto zbog s/h faktora.
toska

#18758 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

toska wrote: 29/04/2025 23:18 Hrpa PKM ili slično i minobacača sa hrpom municije, dovoljno da nema niko više prolaza.
naravno i sad dronovi.

Kakve su šanse za proizvodnju pravog PM?
Ma zayebite samohotke, tenkove, transportere, beskorisno po planinama i šumama Bosne, tamo za posavine.

Možemo li praviti PM i PAM?

Ko je bio na Nišićima, Igmanu, Treskavici zna o čemu pričam.
drndalo

#18759 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Samohodna artiljerija beskorisna...? Aha...

Ko nije gledao artiljeriju kako radi moze pricati lovacke. Samohodna ima vecu sposobnost brze izmjene pozicije sto povecava i ubitacnost iste, ali i jos vaznije, prezivljavanje iste.
toska

#18760 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

drndalo wrote: 01/05/2025 17:19 Samohodna artiljerija beskorisna...? Aha...

Ko nije gledao artiljeriju kako radi moze pricati lovacke. Samohodna ima vecu sposobnost brze izmjene pozicije sto povecava i ubitacnost iste, ali i jos vaznije, prezivljavanje iste.
Da ne idem u 90e... ubile se za početnike na dronovima, da malo vježbaju.

84ka je Srbima dala više prednosti od 300 tenkova i duplo više transportera.
drndalo

#18761 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

De molim te smanji dozivljaj... I brojeve...
toska

#18762 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

drndalo wrote: 01/05/2025 17:39 De molim te smanji dozivljaj... I brojeve...
čini mi se da si ti bio artiljerac? ok onda, nisi se previše susretao sa pkm, mitraljez sa preciznošću snajpera.
jedan pkm drži četu sa kalašima zakovanim, a pam buši kuće ko sir, nisi doživio?

a koje brojeve da smanjim, srpskih tenkova?
drndalo

#18763 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Pa sto nas ne pobise onda sa "sijacima"? Koji kurac su vukli tenkove? Na Stupu dok Prage nisu dosle i doslovno rezale kuce kao sir ementaler linije nisu padale. Ni od tenkova, ni od sijaca...

Artiljerija je multiplikator i pjesadije, i pjesadijskog naoruzanja... I to ona, staromodna, koju ja ucih... Mogu samo zamisliti kako je to sa ovim pametnim zrnima...

Dronovi? Super, samo nije bas da na 50 km udaljenosti, sa koje 155mm moze tuci redovno imaju lak posao...
toska

#18764 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

drndalo wrote: 01/05/2025 18:10 Pa sto nas ne pobise onda sa "sijacima"? Koji kurac su vukli tenkove? Na Stupu dok Prage nisu dosle i doslovno rezale kuce kao sir ementaler linije nisu padale. Ni od tenkova, ni od sijaca...

Artiljerija je multiplikator i pjesadije, i pjesadijskog naoruzanja... I to ona, staromodna, koju ja ucih... Mogu samo zamisliti kako je to sa ovim pametnim zrnima...

Dronovi? Super, samo nije bas da na 50 km udaljenosti, sa koje 155mm moze tuci redovno imaju lak posao...
155mm je jedina i ostala vrijedna spomena, ne znam samo koliko u Bosni, više psihološki.

Ne znam podatke kao ni bilo ko drugi, ali žrtve ARBiH su prvenstveno od minobacača u nekim "mirnijim" periodima, a u ofanzivnim od srpskih PKM.
U odbrani mix.

Dobro utvrđen bunker sa PKM je tvrđava.

odlutali smo, pitao sam možemo li ih mi proizvoditi?

------------------------------

Standardni metak (LPS – lagani čelični projektil):

Probija do 6 mm čelika na 100 m

AP (Armor-Piercing) – B-32 metak:

Probija do 15–20 mm čelika na 100 m

Lako probija laki zaklon, ciglu, drvo, običan beton.
drndalo

#18765 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

Naprotiv, za nasa brda je MB-120mm jos uvijek korisniji. Ne baca 50 km, ali ih mozes imati 39 kom. za 1 haubicu 155mm...

Pa jos ljudi izmislili samohodne 120mm MB, na transporterima, sa hidr. amortizerom.
plavi_E

#18766 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

BiH moze proizvesti ogromnu kolicinu minobacaca 120mm u veoma kratkom roku. Tu govorimo o hiljadama minobacaca. Tako da bi minobac silom prilika bio najrasprostranjenije orudje u Bosnjaka. Pitanje je samo koliko se moze proizvesti municiije za te minobacace.
Iceplayer

#18767 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Iceplayer »

Svaka vrsta oružane tehnike ima svoju korist u datoj taktici i potrebama, ono što je nama također mnogo bitno je nabaviti PVO, Javline, transportere...
Peacean

#18768 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Peacean »

Dronovi su sada glavni igrači, ko ne može da se zaštiti od njih nema šta da traži u ratu.
anelsol

#18769 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by anelsol »

Peacean wrote: 01/05/2025 20:37 Dronovi su sada glavni igrači, ko ne može da se zaštiti od njih nema šta da traži u ratu.
Zavisi od geografije i prirodnog okruženja. U BiH bi sigurno imali manje efekta nego na ravnici u Ukrajini. Nije isto na, lupam Majevici gdje ima dosta šume i na onoj ravnici u Donbasu gdje su razvaljeni drvoredi jedini zaklon.
toska

#18770 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

drndalo wrote: 01/05/2025 19:26 Naprotiv, za nasa brda je MB-120mm jos uvijek korisniji. Ne baca 50 km, ali ih mozes imati 39 kom. za 1 haubicu 155mm...

Pa jos ljudi izmislili samohodne 120mm MB, na transporterima, sa hidr. amortizerom.
Naravno, spomenuo sam minobacače kao osnovu.
To je pređemo gradivo za nas.

Interesuje me PM, PAM i laki PAT, ima li nas tu gdje?
To sve je must have za Bosnu.

Tenkovi, samohotke I sl. dobro su došli, ali ne treba živjeti u oblacima.
toska

#18771 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by toska »

Peacean wrote: 01/05/2025 20:37 Dronovi su sada glavni igrači, ko ne može da se zaštiti od njih nema šta da traži u ratu.
Nije moguća zaštita, može samo od ovih kupovnih sa poznatom frekvencijom.

Ostaje samo prosta kinetika, ali teško ide i to.
HelaS

#18772 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by HelaS »

mehoxy wrote: 01/05/2025 15:30
HelaS wrote: 27/04/2025 10:25
Spoiler
Show
Čitam jutros tekst na portalu KLIX o masovnoj proizvodnji ukrajinske haubice "Bohdana", čija je proizvodnja počela 2024. godine

Inzinjeri i novac prvenstveno, ali...
zigzag wrote: 29/04/2025 20:16 Proizvesti je najmanji problem. Treba znati prodati.
...i ovo je problem. Vojna industrija u svijetu koja je sposobna proizvesti ovakvo nesto moze, ako nista drugo, racunati na domace trziste. Mi ne mozemo, sto zbog mizernog budjeta, sto zbog s/h faktora.
Prodaju vojne industrije rade državnici - predsjednici država, visoki ministri i vlade, to nije posao za komercijaliste i obične trgovce :-)
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#18773 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Bobi »

Ma ova Bohdana nije nešto, ručno pune(ima na YT ) samo što joj je cijev 8 metara a nas onaj prototip 6 metara.
Hrmpallier

#18774 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Hrmpallier »

plavi_E wrote: 01/05/2025 10:18
Spoiler
Show

Ti konstantno i neumorno iznosis neistine. Npr. ovaj tvoj post o BNT-u u stilu "ma krezavi muslimani nista vise napraviti ne znaju" mi je od nekud poznat. Ali cinjenica je da je BNT najbrze rastuca tvornica namjenske industrije u BiH. I po obimu proizvodnje i po prihodima i po broju radnika. Taj porast proizvodnje artiljerijskih sistema ne vazo samo za BNT, mnogi proizvodjaci artiljerije u svijetu povecavaju proizvodnju. Jedino to ne vazi za Srbiju. Kod njih vlada totalno mrtvilo kad se radi o proizvodnji artiljerije. Malo cudno da se oni u Srbiji nemaju sa cim pohvaliti u vezi globalne ekspanzije prodaje artiljerijskih orudja. Gdje je zapelo kod njih? Nije bas da se ne vole pricati hvalospjeve o sebi.
... .. " konstantno i neumorno iznosiš neistine "
Šta sam slagao ?

.... " u stilu 'ma krezavi muslimani ništa više napraviti ne znaju"

Hvala što nisam četnik/ustaša. Napredujemo (😊).

Znaju. Naravno da znaju. Kad im (nam) se pokaže. Nikad kod nas Sirotanovića i Babajića falilo nije. Samo Pekala i Savnika (Slavoljub Penkala /Davorin Savnik). Ništa ja novo otkrio nisam.
O.K. Penkala i Savnik se rađaju. Imamo li mi nakon "slobode" i jedan jedini razvojni institut u industriji ? Ima li ga BNT ?
Govoriš o nekakvoj "najbrže rasrućoj tvornici NAMENSKE industrijE". Da li je tebi jasno da NIŠTA NOVO ti ljudi napravili nisu pola stoljeća. Da li imaš svijest o činjenici da D-30 odavno pravi i Sudan ? Jesi li u moći da pretpostaviš da bi jednog dana taj Sudan odnosno njegov "Kalifa", mogao dobiti automacki punjač i pogućnost upravljanja sa sigurne udaljenosti, iz bunkera, s pomoću optičke niti ? Možda neće Sudan, ali hoće neko drugi, neko ko je za nama bio decenijama, u doba kada je prva D-30 sklopljena u "Bratsstvu". Imaš li dok slaviš uspjeh u ugrađivanju fizičkog ljudskog rada, ma i trun svijesti kako je sve to jadno, čemerno i da smo decenijama u ćorsokaku ?

Srbija. Izvezli do sada 48 SAMOHODNIH haubica u Mijanmar, Keniju, Bangladeš. Za nas - nezamislivo.
Mi koji ni kanaficu za okidanje nismo u moći da napravimo bez njihove pomoći.

Ili, hajmo ovako:
Šta je to današnji TMiH novo proizveo u posljednjih pola stoljeća, od kada su prestali dolaziti nacrti iz VTI-ja. ?
plavi_E

#18775 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by plavi_E »

Hrmpallier wrote: 02/05/2025 13:23
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 01/05/2025 10:18
Spoiler
Show

... .. " konstantno i neumorno iznosiš neistine "
Šta sam slagao ?

.... " u stilu 'ma krezavi muslimani ništa više napraviti ne znaju"

Hvala što nisam četnik/ustaša. Napredujemo (😊).

Znaju. Naravno da znaju. Kad im (nam) se pokaže. Nikad kod nas Sirotanovića i Babajića falilo nije. Samo Pekala i Savnika (Slavoljub Penkala /Davorin Savnik). Ništa ja novo otkrio nisam.
O.K. Penkala i Savnik se rađaju. Imamo li mi nakon "slobode" i jedan jedini razvojni institut u industriji ? Ima li ga BNT ?
Govoriš o nekakvoj "najbrže rasrućoj tvornici NAMENSKE industrijE". Da li je tebi jasno da NIŠTA NOVO ti ljudi napravili nisu pola stoljeća. Da li imaš svijest o činjenici da D-30 odavno pravi i Sudan ? Jesi li u moći da pretpostaviš da bi jednog dana taj Sudan odnosno njegov "Kalifa", mogao dobiti automacki punjač i pogućnost upravljanja sa sigurne udaljenosti, iz bunkera, s pomoću optičke niti ? Možda neće Sudan, ali hoće neko drugi, neko ko je za nama bio decenijama, u doba kada je prva D-30 sklopljena u "Bratsstvu". Imaš li dok slaviš uspjeh u ugrađivanju fizičkog ljudskog rada, ma i trun svijesti kako je sve to jadno, čemerno i da smo decenijama u ćorsokaku ?

Srbija. Izvezli do sada 48 SAMOHODNIH haubica u Mijanmar, Keniju, Bangladeš. Za nas - nezamislivo.
Mi koji ni kanaficu za okidanje nismo u moći da napravimo bez njihove pomoći.

Ili, hajmo ovako:
Šta je to današnji TMiH novo proizveo u posljednjih pola stoljeća, od kada su prestali dolaziti nacrti iz VTI-ja. ?
Govorim o ovakvim lazima koje ti konstantno i uporno ponavljas u stilu "ma krezavi muslimani ništa više napraviti ne znaju":
"Mi koji ni kanaficu za okidanje nismo u moći da napravimo bez njihove pomoći. "

Brojevi izvoza bh. NI u Srbiju govore da je ovisnost obostrana. Kad tad ce se saznati istina ko Srbijancima radi cijevi za NORA-e. Nece se to moci vjecno kriti. Takodje ce se kad tad saznati kako to da u ovo vrijeme porasta globalne proizvodnje artiljerije u Srbiji vlada totalno mrtvilo po tom pitanju. Gdje je zapelo? Da nije mozda zapelo oko isporuke cijevi?
Post Reply