Ulica Jezero je u onom bloku izmedju Danijela Ozme-Koševo(nekadasnja Kralja Tomislava)-Alipašina(nekadasnja Đure Đakovića) i Kemal-begove. Koreja, koliko ja znam je tamo kod Pofalića, gdje su Jumbo-Bingo-Jysk tj nekadasnji Vaso Miskin-Mercator. Ili ima neka Koreja u ulici Jezero za koju ne znam?milojicabrzi wrote: ↑22/04/2025 13:58 Odličan članak, ovaj o piscima i njihovim kućama i ulicama stanovanja
Hajde da kompletiramo Bijelo dugme.
Mislim da je Brega bio odrastao negdje na čaršiji, kasnije je živio mislim u Nemanjinoj, tj. Čekaluša, Bebek je bio negdje na Mejtašu ili taj kvart, znam da je pričao o nekom malom stanu od 30-ak kvadrata.
Ipe Ivandić, ako me sjećanje služi, negdje Grbavica (bilo je u onom filmu "Izgubljeno dugme", mislim da je Amila o tome pričala). Za Zoku neko reče, onaj kvart oko kafane "Šetalište".
Za pok. Vladu Pravdića ne znam, kao ni za Ljubišu Racića, znam da je nekad poslije rata po oglasima ganjao neku raritetnu gitaru koja mu je ako sam dobro shvatio otuđena u ratu.
Mića Vukašinović i Tifa, u Koreji, ulica Jezero, za Alena Islamovića ne znam za period kad je živio u SA, za Đjiđija Jankelića isto ne znam....
Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
-
tomhagen
#501 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
-
Sociolog
#502 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Koreja kod 2 gim.orginalna
Prolaz, pasaz, zelene zgrade A.U.preko puta 2 gim.ulica Sutjeska....i tu je Juka zivio
Prolaz, pasaz, zelene zgrade A.U.preko puta 2 gim.ulica Sutjeska....i tu je Juka zivio
- JasminovaMama
- Horoskop: Drolja
#503 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Ricl Drazen Para na Visnjiku, Neda Ukraden na Ilidzi u nekadasnjoj Tome Medje 4, Nikola Borota isto na Ilidzi, Brega kod bivse Piramide, Vladimir Peric Valter nije bio iz Sarajeva, bio je u gradu po zadatku. Uglavnom se skrivao, buduci da je bio trazen, po raznim stanovima.
- dječak sa šibicama
#504 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Koreja Sutjeska Kemal Begova, tu su zivjeli Alija i Karadzic, Sasa Karadzic bio u toj raji i to istaknut rauber, preko njega je Celo isao na lijecenje u Italiju nakon snajpera Ciglane, Radovan potpisao prolaz. Celo i Sasa ahbabi u kriminalu.
-
tomhagen
#505 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Super, hvala svima na objašnjenju. Nisam znao da se taj prostor od Sutjeske prema Danijela Ozme nazivao Koreja
-
milojicabrzi
#506 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Mislim, odnosno negdje sam pročitao, da je glumac Boro Stjepanović prije rata živio negdje na Grbavici...eh što se taj naglumio poštara i učitelja i sličnih profila likova u ex-Yu kinematografiji.
Glumac Josip Pejaković ako me sjećanje služi, živio je negdje oko nekadašnje Robne kuće Sarajka odnosno današnjeg BBI, mislim da je iz tog kvarta.
Glumac Josip Pejaković ako me sjećanje služi, živio je negdje oko nekadašnje Robne kuće Sarajka odnosno današnjeg BBI, mislim da je iz tog kvarta.
- JasminovaMama
- Horoskop: Drolja
#507 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Brega u ex Miloša Obilića na Čaršiji.
- muha_sa
#508 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Braća Novak i Novica Todorović isto Miloša Obilića<.
-
Sociolog
#509 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
mogao je kad mu je brat Teufik Buđoni bio haman šef Udbe za BIH, radio se ta je htio s ljudima ženamamilojicabrzi wrote: ↑28/04/2025 23:45 Evo danas čitam neke članke oko godišnjice rođenja Meše Selimovića i u članku stoji da je za vrijeme boravka u SA (odselio je mislim '73. u Beograd),
živio u Vase Miskina (danas Ferhadija), u ulici Višnjik i Đure Đakovića (mislim da je to danas Alipašina), znači uglavnom strogi centar![]()
tadasnji gradonacelnik Anto Sucic?
Branko Mikulic?
Nijaz Durakovic?
-
propojeilijas
#510 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
branko mikulic sebi izgradio vilu na uglu provara i avde sumbula u koju se nikad nije uselio zbog afere neumSociolog wrote: ↑29/04/2025 20:05mogao je kad mu je brat Teufik Buđoni bio haman šef Udbe za BIH, radio se ta je htio s ljudima ženamamilojicabrzi wrote: ↑28/04/2025 23:45 Evo danas čitam neke članke oko godišnjice rođenja Meše Selimovića i u članku stoji da je za vrijeme boravka u SA (odselio je mislim '73. u Beograd),
živio u Vase Miskina (danas Ferhadija), u ulici Višnjik i Đure Đakovića (mislim da je to danas Alipašina), znači uglavnom strogi centar![]()
tadasnji gradonacelnik Anto Sucic?
Branko Mikulic?
Nijaz Durakovic?
-
propojeilijas
#511 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
-
milojicabrzi
#512 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Mislim da je Nijaz Duraković, živio negdje na Marijin-Dvoru, ne znam gdje sam čitajući "pokupio" tu info...ali nešto ga vežem za taj kvart...
Pok. glumac Saša Petrović, mislim da je bio negdje na Skenderiji.
Pok. glumac Saša Petrović, mislim da je bio negdje na Skenderiji.
-
zikamu
#513 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Mica je stanovao u neboderu u bivsoj Djure Dakovica, odmah iza nekadasnje vojne ambulante...
Ipe u prvom do Miljacke od tri siva nebodera na Grbabici I ...
Ipe u prvom do Miljacke od tri siva nebodera na Grbabici I ...
- karanana
#514 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
mali off topic ali podsjeti me: sjecate li se price u ratu iz nekih novina da je u breginom stanu nadjena hrpa kucnih videa?
jos jedan off topic vezan za dnjih 4-5 postova, sjecate li se kad je oslobodjenje objavilo da se sasa karadzic prikljucio to bih? nisam znao da je bio blizak s celom, ali mozda otud i dolazi ta "vijest" oslobodjenja.
jos jedan off topic vezan za dnjih 4-5 postova, sjecate li se kad je oslobodjenje objavilo da se sasa karadzic prikljucio to bih? nisam znao da je bio blizak s celom, ali mozda otud i dolazi ta "vijest" oslobodjenja.
-
RJ57
#515 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
pisali smo, mića je stanovao u istom negoderu gdje i tifa, to se tada zvala ulica kate govorušić sada se zove jezero
ipe u prvom neboderu na grbavici
brega je zlatne godine bio u nemanjinoj
bebek je promjenio dosta stanova, prvo je stanovao na aneksu pa onda prvo u malom pa u većem stanu na mejtašu
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Better Man
#517 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
I danas Brega ima stan u bivšoj Nemanjinoj. Stan kupio od jedne starije žene.RJ57 wrote: ↑30/04/2025 08:58pisali smo, mića je stanovao u istom negoderu gdje i tifa, to se tada zvala ulica kate govorušić sada se zove jezero
ipe u prvom neboderu na grbavici
brega je zlatne godine bio u nemanjinoj
bebek je promjenio dosta stanova, prvo je stanovao na aneksu pa onda prvo u malom pa u većem stanu na mejtašu
-
zikamu
#518 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Poslije toga preselili na Grbavicu I...
https://startbih.ba/clanak/zestoki-moma ... doru/86260
Last edited by zikamu on 03/05/2025 00:27, edited 1 time in total.
-
HelaS
#519 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
I Gertruda Munitić je isto nekad prije živjela na Grbavici 2, mislim u 2. neboderu. U njenom je neboderu prije živio i Fadil "Vojković" 
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#520 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Jel živio ko od poznatih na Ilidži, u Peyton Placu možda?
-
Messier
#521 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Pa na Ilidzi mozda je i bilo poznatih iz Pejtona, al u gradu slabo.
Dole su drzali lokale sve, bilijare zagusene, dodjes dole, sve Zorani neki, nadobudni, na rubu fajta ko ilegalac iz grada. Sve na granici tuce , neka 89/90
Mozda je neko ulutao u grad, al to su bile druge godine i druga shvatanja zivota.
Razdvojena dva pojma, sad je drugacije...organizam se siri, Sarajevo kao rak uslo na Ildzu i siri se dalje u svim smjerovima
Dole su drzali lokale sve, bilijare zagusene, dodjes dole, sve Zorani neki, nadobudni, na rubu fajta ko ilegalac iz grada. Sve na granici tuce , neka 89/90
Mozda je neko ulutao u grad, al to su bile druge godine i druga shvatanja zivota.
Razdvojena dva pojma, sad je drugacije...organizam se siri, Sarajevo kao rak uslo na Ildzu i siri se dalje u svim smjerovima
Last edited by Messier on 03/05/2025 02:21, edited 1 time in total.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#522 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Zaboravio sam ovaj znak na krajuMessier wrote: ↑03/05/2025 02:16 Pa na Ilidzi mozda je i bilo poznatih iz Pejtona, al u gradu slabo.
Dole su drzali lokale sve, bilijare zagusene, dodjes dole, sve Zorani neki, nadobudni, na na rubu fajta ko ilagelac iz grada.
Mozda je neko ulutao u grad, al to su bila tih godina razdvojena dva pojma, sad je drugacije...organizam se siri
Često zaboravljam da je Ilidža prije rata bila zasebna cjelina. No, nije mi baš bio poznat taj status (znam za poslijeratno vrijeme, ali ne ono prije 1992.), uvijek sam mislio da je bilo na dobrom glasu, ono Pejtonske kućice, Lužani i tkd.
Znam da nam je komšija jedno vrijeme bio neki glumac ili stuntmen
-
Messier
#523 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
I dio grada, i odvojena.sehohari wrote: ↑03/05/2025 02:20Zaboravio sam ovaj znak na krajuMessier wrote: ↑03/05/2025 02:16 Pa na Ilidzi mozda je i bilo poznatih iz Pejtona, al u gradu slabo.
Dole su drzali lokale sve, bilijare zagusene, dodjes dole, sve Zorani neki, nadobudni, na na rubu fajta ko ilagelac iz grada.
Mozda je neko ulutao u grad, al to su bila tih godina razdvojena dva pojma, sad je drugacije...organizam se siri![]()
Često zaboravljam da je Ilidža prije rata bila zasebna cjelina. No, nije mi baš bio poznat taj status (znam za poslijeratno vrijeme, ali ne ono prije 1992.), uvijek sam mislio da je bilo na dobrom glasu, ono Pejtonske kućice, Lužani i tkd.
Znam da nam je komšija jedno vrijeme bio neki glumac ili stuntmen![]()
10 gradskih opstina, 4 grad, Ilidza 5ta.
Plus pet Hadzici, Pale, Vogosca( mada i ona ulazi sad u gradsko jezgro, ako ne sad, za 20 godina sigurno)...i ne znam ko jos, Trnovo i mozda Kiseljak.
-
Messier
#524 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
Uglavnom , niko " bitan" , po uzlusima Sarajeva, nije zivio u Pejtonu.
-
eki to
#525 Re: Gdje su zivjeli poznati u Sarajevu?
U Pejtonu je zivio glumac Fadil Karup Faco a ko je bio hrabriji znao ga je zovnuti Foki ali sa pristojne udaljenosti