Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Al'din

#55126 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

skrbavi-admin wrote: 28/04/2025 17:22
kuli1961 wrote: 27/04/2025 23:06
Al'din wrote: 27/04/2025 22:44 Ima vas kamara na forumu, a imate i znanje, od autoindustrije do uzgajanja radijatora u Dalmaciji. Ja vam savjetujem da se saberete pa novce na kamaru, zakupite prostor i opremite jedan Klix forum autoservis pa sve sami sebi sarafate.
Nekada imam osjecaj da ovdje komuniciram sa pubertetlijama :mrgreen:
:thumbup:
+ nepriznati konstruktori vodećih svjetskih brendova auta+ključni serviseri svih bitnih F1 Racing teams...nastavi niz...
svaka medalja ima dvije strane, vasa pokazuje samo jednu... onu drugu stranu koja obicno podrazumijeva predstavljanje ponasanje i ophodjenje sa kupcima kao da se radi o servisima nuklearnog reaktora a ne zavrtanju jednog sarafa cepa i filtera
Pa, ne idete u te servise, pisete recenzije o takvim servisima a ne stavljati sve u jedan koš. Nisu ni musterije sve iste, a kakvih ima treba im zabraniti prilazak 😁
Al'din

#55127 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

JavierBosnia wrote: 28/04/2025 17:58
preludezalude wrote: 28/04/2025 17:49 Gdje bi nam bio kraj kad bi kupac odredjivao cijenu. Mozes uticati na to koliko ces platiti samo ako ne ides kod "skupog" i odaberes "jeftinog" majstora. Uostalom kao i kod bilo kakve kupovine. Prodavac odredjuje cijenu a kupac odredjuje da li ce to kupiti.
Naravno, to niko i ne spori. Samo je uvijek zdravo predloziti nekoga ko nesto moze jeftinije uraditi, a da ne umanjuje kvalitet usluge.
Kada generalno budemo kao narod birali i izbirali za svoj novac, onda će nas manje mlatiti po ušima.

Ista pumpa na dvije lokacije, razlika 0.20 KM po litru, Milka cokolada u Mercatoru 12 KM, kod Djurica 4 KM.. I tako milion stvari, isto je i sa autima
A u Bingu ? :mrgreen:
Al'din

#55128 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

preludezalude wrote: 28/04/2025 18:07
JavierBosnia wrote: 28/04/2025 17:58
preludezalude wrote: 28/04/2025 17:49 Gdje bi nam bio kraj kad bi kupac odredjivao cijenu. Mozes uticati na to koliko ces platiti samo ako ne ides kod "skupog" i odaberes "jeftinog" majstora. Uostalom kao i kod bilo kakve kupovine. Prodavac odredjuje cijenu a kupac odredjuje da li ce to kupiti.
Naravno, to niko i ne spori. Samo je uvijek zdravo predloziti nekoga ko nesto moze jeftinije uraditi, a da ne umanjuje kvalitet usluge.
Kada generalno budemo kao narod birali i izbirali za svoj novac, onda će nas manje mlatiti po ušima.

Ista pumpa na dvije lokacije, razlika 0.20 KM po litru, Milka cokolada u Mercatoru 12 KM, kod Djurica 4 KM.. I tako milion stvari, isto je i sa autima
Apsolutno si u pravu. Uvijek govorim da za svoj novac ja biram gdje cu ga potrositi. Mani me se prica o patriotizmu i sl. Ja sam najveci patriota za svoj dzep.
Pa to i poentiramo citavo vrijeme. Mehanicari koji to nisu reklamiraju nesto sto ima 90% servisa ali i uz blaćenje ostalih koji rade onako kako treba.
kabal1337

#55129 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Opusteno mehanicari,
Autoindustrija je takvo nekvalitetno smece, ima posla za svakog majstora
Rockefeller

#55130 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

Al'din wrote: 28/04/2025 02:06
JavierBosnia wrote: 28/04/2025 00:59
Al'din wrote: 27/04/2025 23:05 Evo ja cu ti raditi za 20. Hoce li te biti stid dati 20 :mrgreen:
Sto bi ti radio za 20, kad petobu uzmes za 40 min posla :mrgreen:
Moze ti se, uzimaj i trebas kad imas posla preko glave ja to podrzavam, samo nemoj skretati s teme i govoriti koliko treba za neke fordove, ja pricam o ovim jednostavnim vozilicama
Nije skretanje s teme. Tema je da je servis tamo negdje kod nekoga ko se do nedavno bavio jednim poslom (pekar cvjecar itd, primjer) odluci da bude mehanicar i reklamira se tako sto blati druge mehanicare da kradu svoje musterije. Mali servis koji se pominje kosta regularno 150 KM u svakom.autoservisu (4l ulja i 3 filtera) sve ostalo je skuplje.

Sta kosta 50 KM kod malog servisa (vasi dijelovi) ?
Pa prije svega ciscenje motornog prostora oko filtera i čepa na deklu da ne bi prljavstina/prasina kontaminirali novo ulje, zamjwna zracnog filtera i ciscenje istog. Zamjena filtera ulja i ciscenje kucista, zamjena diht gumice. Zamjena filtera goriva uz ciscenje kucista (ako je ulozak filtera) od "metalne piljevine". Zamjena filtera kabine uz ciscenje kucista koje biva puno lisca i ostale prljavstine koju vent usisava. Ponistavanje servisne poruke na displeju popunjavanje servisne knjige ili ako je nema, zakacimo karticu pod haubu naravno. :mrgreen:
Nije puno 40KM za sve ovo. Ili 50. Ili 60 za Forda 😁.
A za BMWa? Pitaj sta se sve skine kad se mjenja zracni filter na E46 😁
Pojma vi nemate. Zato kupis alat i šarafaj kod kuce.
posto je za dijasporu :mrgreen:
ZoomZoomKiwi

#55131 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rockefeller wrote: 28/04/2025 21:33

Moze ti se, uzimaj i trebas kad imas posla preko glave ja to podrzavam, samo nemoj skretati s teme i govoriti koliko treba za neke fordove, ja pricam o ovim jednostavnim vozilicama
Nije skretanje s teme. Tema je da je servis tamo negdje kod nekoga ko se do nedavno bavio jednim poslom (pekar cvjecar itd, primjer) odluci da bude mehanicar i reklamira se tako sto blati druge mehanicare da kradu svoje musterije. Mali servis koji se pominje kosta regularno 150 KM u svakom.autoservisu (4l ulja i 3 filtera) sve ostalo je skuplje.

Pa prije svega ciscenje motornog prostora oko filtera i čepa na deklu da ne bi prljavstina/prasina kontaminirali novo ulje, zamjwna zracnog filtera i ciscenje istog. Zamjena filtera ulja i ciscenje kucista, zamjena diht gumice. Zamjena filtera goriva uz ciscenje kucista (ako je ulozak filtera) od "metalne piljevine". Zamjena filtera kabine uz ciscenje kucista koje biva puno lisca i ostale prljavstine koju vent usisava. Ponistavanje servisne poruke na displeju popunjavanje servisne knjige ili ako je nema, zakacimo karticu pod haubu naravno. :mrgreen:
Isto, samo zamijeniš KM sa € :mrgreen:
Rockefeller

#55132 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

bjeri kiwi nemoj me uvaljivat :lol:
ZoomZoomKiwi

#55133 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ZoomZoomKiwi »

Rockefeller wrote: 28/04/2025 21:36 bjeri kiwi nemoj me uvaljivat :lol:
I kod mene je isto, samo zamijeniš BAM sa NZD.

Doduše i dođe cca 1 NZD = 1.1 BAM :lol:
Rockefeller

#55134 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

ZoomZoomKiwi wrote: 28/04/2025 21:41
Rockefeller wrote: 28/04/2025 21:36 bjeri kiwi nemoj me uvaljivat :lol:
I kod mene je isto, samo zamijeniš BAM sa NZD.

Doduše i dođe cca 1 NZD = 1.1 BAM :lol:
aldin je raja, moj coek
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#55135 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Nema gorih mušterija od forumaša :D
JavierBosnia

#55136 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by JavierBosnia »

Al'din wrote: 28/04/2025 19:20 Pa to i poentiramo citavo vrijeme. Mehanicari koji to nisu reklamiraju nesto sto ima 90% servisa ali i uz blaćenje ostalih koji rade onako kako treba.
Ako moze prijedlog, sugestija kako god sto mi se kod tebe ne dopada jeste da kupac ne dobije racun za ugradjene dijelove. Ne treba fiskalni, ni tvoj ni od materijala, ali bar ona faktura, predracun, sta god da se vidi sta je tacno naruceno i ugradjeno. Nemoj samo reci da kupac treba traziti i da ce dobiti, to bi ga na sjedistu trebalo docekati kad udje u auto.

Takodjer za spuru, radio sam je nekoliko puta, nikada nisam dobio papir na kraju sa rezultatima.

Ostalo je korektno, osim sto necu vise dolaziti na mali servis jer mi je preskupo ili cu ti traziti ponudu sa dijelovima da se imas gdje ugraditi :mrgreen:
Optimist

#55137 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Al'din wrote: 27/04/2025 23:05 Evo ja cu ti raditi za 20. Hoce li te biti stid dati 20 :mrgreen:

Zaboravio si navesti ekolosko zbrinjavanje starog ulja. :D
Al'din

#55138 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

Rockefeller wrote: 28/04/2025 21:33

Isto ... al' u eurima :mrgreen:
Salim se
Al'din

#55139 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

JavierBosnia wrote: 29/04/2025 00:36
Al'din wrote: 28/04/2025 19:20 Pa to i poentiramo citavo vrijeme. Mehanicari koji to nisu reklamiraju nesto sto ima 90% servisa ali i uz blaćenje ostalih koji rade onako kako treba.
Ako moze prijedlog, sugestija kako god sto mi se kod tebe ne dopada jeste da kupac ne dobije racun za ugradjene dijelove. Ne treba fiskalni, ni tvoj ni od materijala, ali bar ona faktura, predracun, sta god da se vidi sta je tacno naruceno i ugradjeno. Nemoj samo reci da kupac treba traziti i da ce dobiti, to bi ga na sjedistu trebalo docekati kad udje u auto.

Takodjer za spuru, radio sam je nekoliko puta, nikada nisam dobio papir na kraju sa rezultatima.

Ostalo je korektno, osim sto necu vise dolaziti na mali servis jer mi je preskupo ili cu ti traziti ponudu sa dijelovima da se imas gdje ugraditi :mrgreen:
Sad imamo ljudinu za pultom koji prine o tom dijelu posla, fakture itd, ja nisam stizao pa sam kao sto kazes pitao treba li da printam.
Na spuri printer ne radi vec 16 mjeseci, izgorio a drugi ne mogu ja postaviti bez ovlaŠcenih osoba.
O cijenama dijelova i usluga se uvijek da dogovoriti i raspravljati, trazite vise ponuda pa koja vam odgovara. Naravno, za vas novac imate pravo birati gdje cete ga raditi :mrgreen:
Al'din

#55140 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

Optimist wrote: 29/04/2025 05:10

Zaboravio si navesti ekolosko zbrinjavanje starog ulja. :D
E to prodajem, dolazi jedan ciko kad nakupim 4 bacve po 200l a od njega otkupljuje rafinerija Modrica, vjerovao ili ne.
Optimist

#55141 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

Znam da prodajes, ali radi price o ekologiji, napises da ti platis drugima sto ga odvezu i sigurno zbrinu. :D

Neke tvoje kolege imaju peci na staro ulje, tako da prakticno inaju grijanje radione dzaba tokom zime.
Rockefeller

#55142 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Rockefeller »

Al'din wrote: 29/04/2025 08:03
Isto ... al' u eurima :mrgreen:
Salim se
bice prilike za neki servis sigurno :mrgreen:
cable_stayed_bridge

#55143 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cable_stayed_bridge »

Ima li neko preporuku za zadnje disk plocice za golf 7, pretpostavljam da je vakat za zamjenu. Na promjeni guma sam primijetio da su dobro potrosene, a unazad dan-dva primijetim pri kocenju blagi zvuk koji podsjeca na skripu i sl. Usput, ako ima neki proizvodjac koji se OK pokazao i da ne prlja toliko felge, ove stvaraju prasinu i prljaju nenormalno :D
nivla

#55144 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nivla »

ja sam s golfom presao preko 65k km i jos su pozadi plocice koje su dosle na njemu, kad budem morao mijenjati pogledam koje su pa ti dam preporuku
na ranijim autima textar, trw i delphi su radile posao korektno i dosta se prelazilo sa istim
sto se prljanja felgi tice o tome ne vodim racuna, svakako ulja i prljavstina sa ceste vise doprinose prljanju felgi od prasine sa kocnica
xPaco1337

#55145 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by xPaco1337 »

Evo malo da se pohvalim, Audi A4 B8 u pitanju. :lol:

Image
artur morgan

#55146 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

Fino ga paziš i maziš :D :thumbup:
artur morgan

#55147 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by artur morgan »

cable_stayed_bridge wrote: 29/04/2025 11:14 Ima li neko preporuku za zadnje disk plocice za golf 7, pretpostavljam da je vakat za zamjenu. Na promjeni guma sam primijetio da su dobro potrosene, a unazad dan-dva primijetim pri kocenju blagi zvuk koji podsjeca na skripu i sl. Usput, ako ima neki proizvodjac koji se OK pokazao i da ne prlja toliko felge, ove stvaraju prasinu i prljaju nenormalno :D
https://www.ate-brakes.com/hr-hr/proizv ... e-ceramic/
Al'din

#55148 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Al'din »

Optimist wrote: 29/04/2025 08:48 Znam da prodajes, ali radi price o ekologiji, napises da ti platis drugima sto ga odvezu i sigurno zbrinu. :D

Neke tvoje kolege imaju peci na staro ulje, tako da prakticno inaju grijanje radione dzaba tokom zime.
Nudili su i meni takav nacin grijanja. Ipak sam ekoloski osvjesten, ubacio 4 invertera :mrgreen:
cable_stayed_bridge

#55149 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by cable_stayed_bridge »

artur morgan wrote: 29/04/2025 13:21
cable_stayed_bridge wrote: 29/04/2025 11:14 Ima li neko preporuku za zadnje disk plocice za golf 7, pretpostavljam da je vakat za zamjenu. Na promjeni guma sam primijetio da su dobro potrosene, a unazad dan-dva primijetim pri kocenju blagi zvuk koji podsjeca na skripu i sl. Usput, ako ima neki proizvodjac koji se OK pokazao i da ne prlja toliko felge, ove stvaraju prasinu i prljaju nenormalno :D
https://www.ate-brakes.com/hr-hr/proizv ... e-ceramic/
Pogledacu ovaj ate i textar iznad sto je kolega forumas @nivla spomenuo pa odabrati nesto. Vidim da su recenzije za oba vise nego OK, pa sta god izaberem necu fuliti
kabal1337

#55150 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

Gdje je najpovoljnije kupiti Inox cijevi?
Post Reply