Ozimician wrote: ↑29/04/2025 08:16
Bilo je vise pokusaja da se i u Njemackoj ukine neradna nedjelja, ali je najveci problem sto je crkva to uspjela nekad prije 60 god. da uglavi u ustav drzave, tako da to nije moguce ukinuti bez izmjene ustava.
A da njemacki narod slusa svoje vodje, slusa itekako, ja sam se za vrijeme korone ibretio kako "prosjecan covjek razmislja" i podrzava sta god mu se servira. Ono, oni su upravu, svi ostali rade pogresno. Taj stav.
I ne samo to, u tim vremenima zena/majka je bila ekskluzivno domaćica i onda je ona imala citavu sedmicu posao samo da se brine o kuci i samim time ide i kupuje stvari koje su potrebne. A da ne govorim o tome da je s vremenom i razvojem doslo do novih sadrzaja koje ljudi mogu kupiti i ljudi ce iz xy razloga to htjeti odraditi nedjeljom.
W0rM wrote: ↑29/04/2025 08:31
Pandakonda wrote: ↑29/04/2025 08:12
W0rM wrote: ↑29/04/2025 07:31
1. A koje to i rade li?
2. Da, da... Germanija iz Rimskog doba, Prusija, Njemacka Konfederacija, Njemacko Carstvo i Njemacka iz nacistickog doba se grohotom na ovo smiju, a ni ova trenutna nije imuna na tako dobru salu
Imaju
pravo odrediti par dezurnih trgovina koje ce raditi i nedjeljom. Ako se dobro sjecam mogu raditi trgovine na aerodromima, zeljeznickim stanicama i lokacijama kao sto je npr. centar grada radi turista. Uredno sam i u Austriji i u Njemackoj isao do prodavnice nedjeljom.
I jos zaboravljas da je pozadina tih zakona crkveno lobiranje a ne razumna ekonomska odluka
Pa, znaci na znacajnim infrastrukturnom objektima.
Licno me absolutno zaboli ekonomska opravdanost ili vjersko lobiranje... Bilo je malo neobicno navici se, ali sad... Top, nema buke nedjeljom, nema galame, porodice su zajedno i idu negdje ili planiraju sta ce u ponedeljak, dan da fino mozak pustis na "pasu".
Vidi drug slobodno neka tebi top bude, ali ne mozes radi svog "topa" drugima nesto braniti. Sta onda uopste radis u gradskoj sredini ako ti smeta buka, galama i da objekti rade ? Odi onda fino zivi na selu i tu taman niti imas prodavnica niti buke. Ili se zakljucaj u stan, spusti roletne i suti. A ostale pusti da zive i da rade sta hoce sa svojim slobodnim vremenom i novcem. Sta ako meni pustit mozak na pasu znaci da nedjeljom idem u kupovinu ?
I nije samo na znacajnim infrastrukturnim objektima nego i u centrima gradova gdje se zna da ima turista. Retardi iz vlade fbih su pokusali prepisati ovaj zakon ali su izostavili ovaj dio da u centrima mogu raditi prodavnice i kiosci kao u Njemackoj. A da ne govorim o tome da su prepisali ovaj dio za autobuske/zeljeznicke stanice i aerodrome, iako doslovno imas 3 aerodroma u drzavi gdje nikome ne pada na pamet da placa aerodromski parking samo da bi otisao kupiti nesto, a autobuske/zeljeznicke stanice su ti odron odrona gdje ni one same ne rade kako treba a kamoli radnje unutra
Licno me absolutno zaboli ekonomska opravdanost
Summa summarum prosjecne logike bosanskog politicara i razlog radi kojeg smo tu gdje jesmo. Nemoj slucajno slusati cinjenice nego samo ono sto mi dobro zvuci. Iduci put to i doktoru reci kad odes da te ne zanima zdravstvena opravdanost kao sto te ovdje ne zanima ekonomska