Haris.ba wrote: ↑28/04/2025 08:56Mi smo fenomen. Pa i tu kuca uz cestu prica?Altsa wrote: ↑28/04/2025 08:48 Cesta jeste loša dok se ne popenjes do Blidinja. Uska je i cak na nekim dijelovima fali asfalta. Ne znam kakva je sada nakon onih poplava.Vjerojatno jos gora. Evo vidim tek sada da je zabranjen promet. Dok je bio dozvoljen isplatilo se ici tuda jer nema guzvi, a i priroda je lijepa kada se spusti na plato. Inace tu se nema sta sanirati osim da se izgradi cesta nanovo. Cesta dok se penjes prolazi kroz naseljeni dio i veoma je tesko tu ista prosiriti.
Kako od Sarajeva do Blidinja?
- Altsa
#51 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
- Haris.ba
#52 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Nisam nikad tamo bio. Jesu li kuce uz cestu pa se ne moze prosiriti cesta?Altsa wrote: ↑28/04/2025 08:58Haris.ba wrote: ↑28/04/2025 08:56Mi smo fenomen. Pa i tu kuca uz cestu prica?Altsa wrote: ↑28/04/2025 08:48 Cesta jeste loša dok se ne popenjes do Blidinja. Uska je i cak na nekim dijelovima fali asfalta. Ne znam kakva je sada nakon onih poplava.Vjerojatno jos gora. Evo vidim tek sada da je zabranjen promet. Dok je bio dozvoljen isplatilo se ici tuda jer nema guzvi, a i priroda je lijepa kada se spusti na plato. Inace tu se nema sta sanirati osim da se izgradi cesta nanovo. Cesta dok se penjes prolazi kroz naseljeni dio i veoma je tesko tu ista prosiriti.![]()
- Altsa
#53 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Ma da. Cesta prolazi izmedu kuca sa obje strane i mora se biti dobro pazljiv kod mimoilazenja. Doduse nije tako cijelim putem dok se penjes ili silazis
- Haris033
#54 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Zato ima normalna cesta do Prozora i opet se ide preko Blidinja i kao takva je sigurnija i brža od M17 koja je 20 godina preopterećena teretnim saobraćajem (pogotovo u ljetnoj sezoni), pa se onda dešavaju česta preticanja i sl. stvari koje ugrožavaju učesnike u saobraćaju.
Čak i kada je bio aktuelan granični prelaz Doljani, uvijek sam prema Makarskoj išao relacijom Mostar-Čitluk-Međugorje-Ljubuški-GP Crveni Grm ili Orah-Vrgorac-Makarska i normalnom vožnjom uvijek dolazio sat-dva ranije od onih koji bi išli na Doljane i isto tako u povratku prema Sarajevu.
Čak i kada je bio aktuelan granični prelaz Doljani, uvijek sam prema Makarskoj išao relacijom Mostar-Čitluk-Međugorje-Ljubuški-GP Crveni Grm ili Orah-Vrgorac-Makarska i normalnom vožnjom uvijek dolazio sat-dva ranije od onih koji bi išli na Doljane i isto tako u povratku prema Sarajevu.
- Altsa
#55 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Ja na Doljane nisam otisao vec 10 godina. Sve idem preko mosta u Zitomislicima pa na Ljubuski i biram jal Crveni Grm ili Orah. A u zadnje vrijeme Blidinje mi je ruta.Haris033 wrote: ↑28/04/2025 09:17 Zato ima normalna cesta do Prozora i opet se ide preko Blidinja i kao takva je sigurnija i brža od M17 koja je 20 godina preopterećena teretnim saobraćajem (pogotovo u ljetnoj sezoni), pa se onda dešavaju česta preticanja i sl. stvari koje ugrožavaju učesnike u saobraćaju.
- Haris033
#56 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Na Doljane samo kada idem za Korčulu i kada nema gužve.
-
esso_sa
#57 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Ne kontam sta majmuni vise cekaju sa popravkom ceste Jablanica-Blidinje ?
Ko ide prema Splitu ili npr dijelu oko Makarske, ovaj put drasticno krati putovanje. Moze se do Baske Vode (preko Posusja i Zagvozda) doci za 3h, a do Splita (preko Kamenskog) za 3,5.
Malo jeste losija cesta i kada je kisa bude odrona od Jablanice do Risovca, ali poslije toga cesta odlicna, brza, minimalno saobracaja.
Ko ide prema Splitu ili npr dijelu oko Makarske, ovaj put drasticno krati putovanje. Moze se do Baske Vode (preko Posusja i Zagvozda) doci za 3h, a do Splita (preko Kamenskog) za 3,5.
Malo jeste losija cesta i kada je kisa bude odrona od Jablanice do Risovca, ali poslije toga cesta odlicna, brza, minimalno saobracaja.
-
ibizza
#58 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Cesta je uska i ima dosta krivina, ali nema saobracaja pa je porpilicno jednostavno za voziti. Ono cega se treba paziti su lokalni papci, koji znaju da ostave auto na sred ceste, a to mu je jedini vid parkinga, obzirom da su mu kucna vrata na asfaltu. Sve u svemu, do poplava sam koristio ovu cestu uvijek za odlazak prema tim krajevima, sada idem preko Rostova.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#59 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Uh sto mi ga suknu....
Ja sam seljak iz rogatice nemam veze sa urbanizacijom,kao ni sa otesom ,al sta cu tebi forumskom glupanu objasnjavati...samo trosenje vremena.
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#60 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Ali Sarajevo-Split preko Kupresa i Tomislavgrada je cijelih 15ak min duze nego ti mazohizmi.. I vozis normala cestom, uglavnom nije guzva, Kupres prelijep i jos mozda vidis konje 
-
gidra
#61 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Jel prometna makar ili je skroz zatvorena?esso_sa wrote: ↑28/04/2025 10:19 Ne kontam sta majmuni vise cekaju sa popravkom ceste Jablanica-Blidinje ?
- Haris033
#62 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/04/2025 11:03Uh sto mi ga suknu....
Ja sam seljak iz rogatice nemam veze sa urbanizacijom,kao ni sa otesom ,al sta cu tebi forumskom glupanu objasnjavati...samo trosenje vremena.
Za nekoga ko nema veze sa Otesom, dobro poznaješ sve “ležeće”bitanga_sa_otesa wrote: ↑04/04/2025 19:09slabo si ti to prebrojao....
imas 2 kod skole,2 kod mosta i 4 ta s ''blagim'' nagibom( koji nije bas tako blag) i jos 2 kratka u otesu![]()
Btw, blago nama za pametne forumaše poput tebe
- Haris033
-
esso_sa
#64 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Nisam prolazio nakon poplava. Koliko znam, zvanicno je zatvorena, ali kazu da je nasuto sljunka na dijelu gdje je bujica odnijela cestu i pojedinci se nekako provlacegidra wrote: ↑28/04/2025 11:18Jel prometna makar ili je skroz zatvorena?esso_sa wrote: ↑28/04/2025 10:19 Ne kontam sta majmuni vise cekaju sa popravkom ceste Jablanica-Blidinje ?
- no_sekirli
#65 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Konji su na cesti Šujica-Livno, a ukoliko ideš za Blidinje skrećeš u Šujici za Duvno, tako da nećeš naići na konje.
-
esso_sa
#66 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Kako neces ? Konja ima u izobilju na nasim cestama. Nemoguce ih je fulatino_sekirli wrote: ↑28/04/2025 11:40Konji su na cesti Šujica-Livno, a ukoliko ideš za Blidinje skrećeš u Šujici za Duvno, tako da nećeš naići na konje.
- no_sekirli
#67 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
I to što kažešesso_sa wrote: ↑28/04/2025 11:42Kako neces ? Konja ima u izobilju na nasim cestama. Nemoguce ih je fulatino_sekirli wrote: ↑28/04/2025 11:40Konji su na cesti Šujica-Livno, a ukoliko ideš za Blidinje skrećeš u Šujici za Duvno, tako da nećeš naići na konje.![]()
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
- Haris033
#69 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
bitanga_sa_otesa wrote: ↑28/04/2025 11:52Ja imam veze sa cijelim gradom ,vozam se svuda,to mi je posao i znam sve seljacke ceste .a sto se tice pameti za tebe sam einstein.
- karanana
#70 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
gledajuci ovaj video....da se ja pitam, ja bih ga cero onuda preko kosnih luka i doljana do blidinja.
prvi put sam prema moru isao ovom cestom jablanica-blidinje-posusje 2023. znatno kraci put plus neki novi vidici i ljepote kad se penjes iz jablanice i onda kad izadjes na hajducka vrata. prelijepo. sramotno je da se put do sada nije bolje obnovio i da je ostavljen ovako kako je ovaj pokazo na youtube-u, mada sam ja ocekivo i goru situaciju. nesto su vjerovatno pocistili i pokrpili ali to nije dovoljno i da je srece ovaj bi put bio poboljsan i mimo ovih poplava.
prvi put sam prema moru isao ovom cestom jablanica-blidinje-posusje 2023. znatno kraci put plus neki novi vidici i ljepote kad se penjes iz jablanice i onda kad izadjes na hajducka vrata. prelijepo. sramotno je da se put do sada nije bolje obnovio i da je ostavljen ovako kako je ovaj pokazo na youtube-u, mada sam ja ocekivo i goru situaciju. nesto su vjerovatno pocistili i pokrpili ali to nije dovoljno i da je srece ovaj bi put bio poboljsan i mimo ovih poplava.
-
akcija007
#71 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Ne znam zasto se "trpate" da idete preko Blidinja ( nema puta i zatvoren je za saobracaj) kada ce odmah na ulazu na autoput prema Bradini biti kolaps zbog radova u tunelima i dvosmjernog saobracaja u suprotnom smjeru.
Zatvoren je tunel Ivan smjer Tarcin-Bradina i svi izlaze na Tarcinu
Prosle godine za 1 Maj kada nije bilo ovih radova je bila kilometarska kolona.
Idite na Vitez Rostovo Bugojno Kupres Livno i dalje Kamensko (za Split) i Arzano ( za Makarsku)
Zbog redovnog održavanja, za saobraćaj je zatvorena tunelska cijev Ivan na dionici autoceste A-1, smjer Tarčin-Bradina. Za vrijeme izvođenja radova vozila se preusmjeravaju na izlaz Tarčin, dok se iz smjera Bradina-Tarčin saobraća neometano.
Zbog sanacije klizišta na dionici autoceste A-1 Tarčin-Lepenica za saobraćaj su zatvorene tunelske cijevi tunela Vis, 25. novembar i Grab, a saobraća se dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.
Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jablanica-Blidinje,
Zatvoren je tunel Ivan smjer Tarcin-Bradina i svi izlaze na Tarcinu
Prosle godine za 1 Maj kada nije bilo ovih radova je bila kilometarska kolona.
Idite na Vitez Rostovo Bugojno Kupres Livno i dalje Kamensko (za Split) i Arzano ( za Makarsku)
Zbog redovnog održavanja, za saobraćaj je zatvorena tunelska cijev Ivan na dionici autoceste A-1, smjer Tarčin-Bradina. Za vrijeme izvođenja radova vozila se preusmjeravaju na izlaz Tarčin, dok se iz smjera Bradina-Tarčin saobraća neometano.
Zbog sanacije klizišta na dionici autoceste A-1 Tarčin-Lepenica za saobraćaj su zatvorene tunelske cijevi tunela Vis, 25. novembar i Grab, a saobraća se dvosmjerno, suprotnom stranom autoceste.
Obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jablanica-Blidinje,
-
neki
#72 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
A jesi zapeo za tunel i radove jbt.
Neće zastoj biti zbog dvosmjernog saobraćaja kroz tunel nego zbog naplate na bradini.
Naime našem narodu je enc tag nepotrebna novotarija pa se svi nabiju na dvije trake s ručnom naplatom a sitno pripremi svaki 20ti vozač ..
Neće zastoj biti zbog dvosmjernog saobraćaja kroz tunel nego zbog naplate na bradini.
Naime našem narodu je enc tag nepotrebna novotarija pa se svi nabiju na dvije trake s ručnom naplatom a sitno pripremi svaki 20ti vozač ..
-
MMM1977
#73 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Prošao sam prije par dana, cesta je oštećena na desetak mjesta i trebat će jako puno vremena za sanaciju. Stoji znak zabrane od Jablanice, u kontra smjeru ne i ima dosta saobraćaja. Ja ću za 1. maj ići ovuda ali vozim SUV, da je mali auto vjerojatno ne bih.
- mayab
#74 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
karanana wrote: ↑28/04/2025 18:17 gledajuci ovaj video....da se ja pitam, ja bih ga cero onuda preko kosnih luka i doljana do blidinja.
Dok poplava nije sjebala cestu, tu sam cestu obavezno koristio , od Jablanice do Blidinja se komotno može voziti (moglo se voziti) u rasponu brzine 70- 90 kmh , promet slab ,a od ulaska u park prirode Blidinje , pa ka Tomislavgradu sve do GP Kamensko i brže ...ove sam godine u dva navrata vozio do Šibenika i sigurnosti radi, sam išao Sa -Mo- autoput ,pa tempomat,- GP Bijača i lagano tempomat 120-130-140 kmh ....vremenski izađe tu negdje , kilometara ima nešto više , nešto se više goriva potroši , i 11.5 eura autoceste do Šib.
-
akcija007
#75 Re: Kako od Sarajeva do Blidinja?
Nisam dosada s radovima u tunelima samo iznosim savjete vozacima da izbjegnu guzve .
2 trake autoputa se ulijevaju u 1 tranku zbog radova i logicno je da ce biti guzva jer ce biti veca frekfencija saobracaja. + guzva na naplati Tarcin ( jer Bradina nece raditi )
2 trake autoputa se ulijevaju u 1 tranku zbog radova i logicno je da ce biti guzva jer ce biti veca frekfencija saobracaja. + guzva na naplati Tarcin ( jer Bradina nece raditi )