Biciklo-gdje kupiti??

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
BlackCaviar

#826 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by BlackCaviar »

LeonardoAC wrote: 05/06/2024 19:58 Ne znam za vas, ali ovaj Thule je prodavanje m po bubrege. 260 KM za 2 sipke… :-) evo neki hark model 90 KM - sluzi svrsi odlicno 😀
Ti govoriš o poprečnim šipkama, mi govorimo o nosačima bicikala, dvije različite stvari. Za poprečne mogu i takvi univerzalni, poput tog Hakra.
Za nosače bicikala, samo Thule.
shheff

#827 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by shheff »

Evo ja ću odgovoriti ukoliko nekome može pomoći. Dosta sam istraživao jer imam potrebu za sad 2 bicikla voziti, nekad kasnije 3, pa onda i 4.
Gledao sam razne nosače i za gepek i na kraju više komentara većina kaže samo krov. Za krov sam gledao sve i svašta i na kraju izabrao Thule.
Kod nas osnovni nosač - ali ovaj alu, avionsko krilo za moje auto njihov košta 668KM, ali živim blizu granice, tako da kupujem u Hr isto (288e) minus povrat poreza = 230,4e, tako da mi se ne isplati riskirati sa no name, bukom na višim brzinama i jednostavnošću postavljanja-skidanja.
Isto tako nosači bicikla su u Hr jeftiniji novi minus povrat PDV-a izađe me jeftinije nov sa One-key sistemom nego polovni na piku od ovih što lupetaju cifre. Sve rješavam online, jedino dodatno idem 90km u jednom smjeru da preuzmem i čekanje 20,30min na granici jer mučki zavlače sa ovjerom povrata PDV-a, kod nas ne plaćam PDV po zakonu jer ne prelazim 600KM, a kupovinu razdvajam na dvije osobe, tako da ima načina. Kad krenem na more za mjesec preuzimam PDV usput.
LeonardoAC

#828 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by LeonardoAC »

BlackCaviar wrote: 06/06/2024 11:03
LeonardoAC wrote: 05/06/2024 19:58 Ne znam za vas, ali ovaj Thule je prodavanje m po bubrege. 260 KM za 2 sipke… :-) evo neki hark model 90 KM - sluzi svrsi odlicno 😀
Ti govoriš o poprečnim šipkama, mi govorimo o nosačima bicikala, dvije različite stvari. Za poprečne mogu i takvi univerzalni, poput tog Hakra.
Za nosače bicikala, samo Thule.
Mozes li pls napisati zasto samo Thule - nisam ovo do sada uzimao i koristio pa ne mogu da ukapiram zasto ostali ne bi valjali ? Sta je razlika u odnosu na ovaj “obicni” (proizvodjac neki anonimni poljski “Hakra”). Ne vidim da je to neka napredna tehnologija i sofisticran uređaj zbog cega bi platio cca 500 KM za Thule, a ovaj cca 100 KM (govorim o nosacima za bajk). Razumijem da je “Thule” brend u ovome, ali nekako ne vidim nikakvu dodatnu vrijednost u odnosnu na ostale proizvodjace i jedan i drugi su “dvije alu sipke i tri sarafa” na koje fiksiram bajk 😀. Sta “rizikujem” ako nije Thule ?
LeonardoAC

#829 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by LeonardoAC »

shheff wrote: 06/06/2024 12:19 Evo ja ću odgovoriti ukoliko nekome može pomoći. Dosta sam istraživao jer imam potrebu za sad 2 bicikla voziti, nekad kasnije 3, pa onda i 4.
Gledao sam razne nosače i za gepek i na kraju više komentara većina kaže samo krov. Za krov sam gledao sve i svašta i na kraju izabrao Thule.
Kod nas osnovni nosač - ali ovaj alu, avionsko krilo za moje auto njihov košta 668KM, ali živim blizu granice, tako da kupujem u Hr isto (288e) minus povrat poreza = 230,4e, tako da mi se ne isplati riskirati sa no name, bukom na višim brzinama i jednostavnošću postavljanja-skidanja.
Isto tako nosači bicikla su u Hr jeftiniji novi minus povrat PDV-a izađe me jeftinije nov sa One-key sistemom nego polovni na piku od ovih što lupetaju cifre. Sve rješavam online, jedino dodatno idem 90km u jednom smjeru da preuzmem i čekanje 20,30min na granici jer mučki zavlače sa ovjerom povrata PDV-a, kod nas ne plaćam PDV po zakonu jer ne prelazim 600KM, a kupovinu razdvajam na dvije osobe, tako da ima načina. Kad krenem na more za mjesec preuzimam PDV usput.
Hvala za detaljno objašnjenje. Možeš li objasniti zašto samo Thule ? Šta je prednost u odnosu na ostalo (meni lično je prednost dizajn, ali kako ne planiram to stalno koristiti - već godišnje 3-4X na nekim kraćim destinacijama - razmisljam da nema poente uzimati Thule).
shheff

#830 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by shheff »

Nisam još korisnik pa ne mogu tvrditi, ali po svemu pročitanom jednostavnost korištenja, i za osnovni nosač i nosač bicikla jednostavnost postavljanja/skidanja, i naravno po netu more informacija za ispravno korištenje baš njih - raspone npr. iako se svi slažu da je skup, evo ja sam samo to ublažio sa nižim cijenama u Hr i povratom PDV-a, ali npr. kad se stavlja biciklo onaj prihvat valjda sam stoji pod željenim uglom kad navikneš oprilike pod kojim ti je uglom ram bicikla dok ga ti gore podižeš, a pišu da je to dodatno napor u isto vrijeme sam pridržavati. Meni iskreno možda i najbitnije sigurnost na autoputu pri većim brzinama kad je ozbiljan proizvođač npr. kao kad imaš loše gume na autu, ide ono ali te psiha ubi (bar mene) kad znam da nije to to i buka osnovnovnog nosača, jer će vjerovatno stajati cijelu sezonu proljeće-jesen.
sabanss

#831 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by sabanss »

Ne rizikuješ ništa ako ideš sa Hakrom koji btw nije poljski nego češki. EU proizvođač, EU certifikati, sasvim pristojan. Isto vrijedi i za njihove kofere ili Cruz nosače koji su portugalski.

Ja ne bih vjerovao kinezima, EU proizvođači su ok.
LeonardoAC

#832 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by LeonardoAC »

sabanss wrote: 06/06/2024 21:19 Ne rizikuješ ništa ako ideš sa Hakrom koji btw nije poljski nego češki. EU proizvođač, EU certifikati, sasvim pristojan. Isto vrijedi i za njihove kofere ili Cruz nosače koji su portugalski.

Ja ne bih vjerovao kinezima, EU proizvođači su ok.
:thumbup:
daario naharis

#833 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by daario naharis »

Imate li preporuku za neki "ciklokompjuter" da mi pokazuje koliko sam brz? :D
gradskadjeca

#834 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by gradskadjeca »

Cao svima. Imam specificnu situaciju. VIsok sam 170cm, imam veliki problem sa toptube na svakom biciklu, osim ako gume nisu 27,5. Okvir za mene je M i tu nema price. Zadnji bicikl koji sam uzeo sam vozio ovih dana, u pitanju je Fuji Nevada M 29, uzeo sam ga u trek bike centru u zgradi Miljacka prije nekoliko mjeseci. Bicikl je odlican, osjetim ogromnu razliku voznje sa 29" gumama, u odnosu na 27,5 koje sam do sada vozio. Usponi idu fantasticno. Medjutim, nemam apsolutno nikako razmaka izmedju prepona i top tube-a. Cak mi se usjece u prepone kada sidjem sa bicikla. Normalno silazim da usporim i oslonim se na jednu nogu i nagnem biciklo na jednu stranu, i to je naravno OK. Ali par puta sam morao naglo da stanem i skliznem sa sjedista, i tu pocinju moji problemi. Ovaj sam platio 940 KM, dobio popust sa 1450 KM koliko mu je bila cijena. Eno ga na OLX-u, jednostavno sam se prevario, ne odgovara mi 100%. Uzeo sam ga jer nisam mogao naci apsolutno niti jedan bicikl koji ima tu cijev nizu u odnosu na ostale bicikle. VOlim prirodu i idem i po planinama, dakle nije samo posao-kuca. Gledao sam Trek dual sport ili nesto slicno jer ima nizu top tube, ima li neko neko sugestiju kako da rijesim problem. Ako vas interesuje biciklo javite se u pm :)
kabal1337

#835 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by kabal1337 »

imas zenski model,
sto nisi probao S vel 29 ku
gradskadjeca

#836 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by gradskadjeca »

kabal1337 wrote: 26/04/2025 08:34 imas zenski model,
sto nisi probao S vel 29 ku
Znam da ga nije bilo na stanju, u Giantu sam probao jedan S, nizak sam ali sam malo korpulentniji :-D , tako da bas sega izgledam na malenom biciklu. Potrazit cu onda S sa 29 gumama kod drugih brendova, tu znam da ce mi pasati top tube, na internetu sam pronasao da je giant talon preporuka, ali mi je ista situacija, probao sam ga M doduse. Hvala svakako na korisnom savjetu. A zenski model, ne znam, nesto mi se bas i ne uzima.
kabal1337

#837 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by kabal1337 »

Onda gledaj da je kraci seat tube, to bi trebalo povuci i blago drugaciji ugao top tuba.

Ja uvijek govorim lakse ti je uciniti manji ram vecim, nego veci ram manjim.

Pogledaj ako ti se uklapa u budzet Giant Phantom 29. Bas je dobar bajs i za grublje voznje, a hardtail je.
gradskadjeca

#838 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by gradskadjeca »

kabal1337 wrote: 26/04/2025 09:29 Onda gledaj da je kraci seat tube, to bi trebalo povuci i blago drugaciji ugao top tuba.

Ja uvijek govorim lakse ti je uciniti manji ram vecim, nego veci ram manjim.

Pogledaj ako ti se uklapa u budzet Giant Phantom 29. Bas je dobar bajs i za grublje voznje, a hardtail je.
Au, veoma interesantan bic. Cijena jeste malo jaca, ali ako ce biti 100% adekvatan ne zalim. Zivim blizu giant shopa. Otici cu da pogledam uzivo. Hvala mnogo. I nije typo, Fathom je model, ne phantom sto sam i ja pomislio. A i proglasen je best budget mtb bike-om.

Standover razlika je 6,3 cm u korist gianta. Javim kako je proslo, ali moram ovaj prvo prodati.
kabal1337

#839 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by kabal1337 »

Tako je, typo greska. Otidji pa pogledaj dok prodajes...
Ima danas raznih, malo okreni na agresivniju geometriju jer obicno imaju nizu cijev
zippoo87

#840 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by zippoo87 »

To si ti samo naletio na model sa visom poprecnom sipkom a ima ih milion i sa nizom. Samo treba da proberes i obicno su ovi hard trail sa nizom sipkom. Ali oni i jesu skuplji jbga ali opet sa malo slabijom nazivno opremom,ne mora ni to biti prepreka.
Ovako npr.
Image
gradskadjeca

#841 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by gradskadjeca »

zippoo87 wrote: 27/04/2025 01:12 To si ti samo naletio na model sa visom poprecnom sipkom a ima ih milion i sa nizom. Samo treba da proberes i obicno su ovi hard trail sa nizom sipkom. Ali oni i jesu skuplji jbga ali opet sa malo slabijom nazivno opremom,ne mora ni to biti prepreka.
Ovako npr.
Image
A probao sam i talon od gianta i jedan polar i nisu mi odgovarali, isao sam van sezone, dobio dobar popust, ali ne i dobro biciklo. Hvala, morat cu odvojiti malo vremena iako sam se zaljubio u onaj giant.
BlackCaviar

#842 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by BlackCaviar »

Moj bi ti Scott Genius lego samo tako onda :D
gradskadjeca

#843 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by gradskadjeca »

BlackCaviar wrote: 28/04/2025 10:35 Moj bi ti Scott Genius lego samo tako onda :D
Auuuu, e ovo je bas nisko. Sve je moguce. Samo da prodam ovaj svoj.
gradskadjeca

#844 Re: Biciklo-gdje kupiti??

Post by gradskadjeca »

gradskadjeca wrote: 28/04/2025 11:00
BlackCaviar wrote: 28/04/2025 10:35 Moj bi ti Scott Genius lego samo tako onda :D
Auuuu, e ovo je bas nisko. Sve je moguce. Samo da prodam ovaj svoj.
Eh prodao sam svoj u subotu 10.05 Sad ide potraga, trenutno Giant Talon 4 S velicina gume 29" najblizi onome sto trazim, bar je jeftin, Fathom je jos nizi velicina S sa 29 gumama. Kad nadjem vremena moram otici da oba isprobam. Ne vjerujem da ce ih imati na stanju, ali eto...

Kupio sam Giant Talon 5. Odlican S sa gumama 29. Shifteri shrot i jos neke stvari da promijenim bit ce to to. Ipak je 840 KM.
Post Reply