Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Da li razumijete zasto ljudi glasaju za Trumpa?

Poll ended at 06/10/2016 21:19

Razumijem
108
59%
Ne razumijem
68
37%
Ne zelim odgovorit
8
4%

Total votes: 184

Hakiz

#31501 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

Bilo bi interesantno provjeriti koliko diplomata (ambasadora, ministara vanjskih poslova itd) govori, piše, čita francuski.
belfy

#31502 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by belfy »

@Chmoljo i @GandalfSivi, zahvaljujem obojici na pojasnjenju. to "pravo" znam da je generalno, ali ga nikako nisam povezivao sa samim Vatikanom. mislio sam da su izuzeti od takvih dogovora, kao sto prave i inace izuzeca...
Peacean

#31503 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Peacean »

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump poručio je da bi američkim vojnim i trgovačkim brodovima trebalo dopustiti besplatan prolazak Panamskim i Sueskim kanalom jer prema njegovim riječima "ti kanali ne bi postojali bez Sjedinjenih Američkih Država"
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/trum ... /250427005 :-D
vaučer

#31504 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by vaučer »

belfy wrote: 27/04/2025 07:27 @Chmoljo i @GandalfSivi, zahvaljujem obojici na pojasnjenju. to "pravo" znam da je generalno, ali ga nikako nisam povezivao sa samim Vatikanom. mislio sam da su izuzeti od takvih dogovora, kao sto prave i inace izuzeca...
To nije nikakav dogovor niti strogo pravilo - nego norme dobrog ponašanja. Realno korištenje francuskog u ovoj situaciji je ako išta - suptilni šuk Americi i babunu koji je vodi. Ne da bi on razumio ali ajde.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31505 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 27/04/2025 07:27 @Chmoljo i @GandalfSivi, zahvaljujem obojici na pojasnjenju. to "pravo" znam da je generalno, ali ga nikako nisam povezivao sa samim Vatikanom. mislio sam da su izuzeti od takvih dogovora, kao sto prave i inace izuzeca...
Otud i danas vidljivi francuski kompleksi vezano za status njihove nacije u globalnim tokovima.

Nekad se na francuze svrsavalo na ruskom dvoru, a poslije ww2 su sibirski medjedi daleko relevantniji nego oni, a i drugi isplivavaju.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#31506 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Velkoski »

hmm, Francuska danas jedina nema američke baze i ima svoje nuklearke, svim silama u zadnje vrijeme pokušavaju da vrate taj bitan status :mrgreen:

a de Gaulle je davno upozorio na ovisnost o Hameriki.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31507 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Chmoljo »

vaučer wrote: 27/04/2025 08:06
To nije nikakav dogovor niti strogo pravilo - nego norme dobrog ponašanja. Realno korištenje francuskog u ovoj situaciji je ako išta - suptilni šuk Americi i babunu koji je vodi. Ne da bi on razumio ali ajde.
Pa ne vjerujem da je ovo bila posebna prilika u kojoj su koristili. Francuzi su izvozili svoju kulturu u vrijeme formiranja nacionalnih drzava, pa i modernih medjunarodnih odnosa. Mislim, njihova revolucija i jeste okidac za stvaranje nacionalnih drzava.
Crvene_brigade

#31508 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Crvene_brigade »

Podrška i povjerenje rapidno opadaju: CNN: Trump ima najgoru podršku građana na 100. danu mandata u posljednjih 70 godina

Donald Trump, koji je po drugi put preuzeo upravljanje Sjedinjenim Američkim Državama s najboljim anketnim rezultatima u svojoj političkoj karijeri, sada se suočava s ozbiljnim padom popularnosti, pokazuje novo istraživanje CNN-a koje je proveo SSRS.

Naime, Trumpova stopa odobravanja iznosi svega 41%, što je najniža razina za bilo kojeg novoizabranog američkog predsjednika na 100. danu mandata još od vremena Dwighta Eisenhowera – uključujući i njegov vlastiti prvi mandat. Od ožujka, odobravanje načina na koji Trump vodi državu palo je za 4 boda, a u odnosu na kraj februara za čak 7 bodova.

Posebno zabrinjava podatak da samo 22% ispitanika "snažno odobrava" njegov rad, dok gotovo dvostruko više, njih 45%, "snažno ne odobrava" njegov učinak.

Gubitak podrške među ključnim skupinama

Od marta, Trump je zabilježio ozbiljan pad podrške među ženama i Hispanoamerikancima, za po 7 bodova – sada 36% žena i 28% Hispanoamerikanaca odobrava njegov rad. Stavovi po stranačkoj pripadnosti ostaju snažno polarizirani: "86% republikanaca odobrava Trumpa, dok ga 93% demokrata ne odobrava." Među politički neovisnim biračima podrška mu je pala na 31%, što je najniži rezultat od početka njegovog prvog mandata.

Povjerenje u Trumpove ekonomske mjere opada

Istraživanje CNN-a pokazuje da Trump bilježi pad podrške gotovo na svim ključnim pitanjima. Posebno dramatično je pala popularnost njegove ekonomske politike: "Odobravanje načina na koji se Trump nosi s inflacijom palo je za 9 bodova, na 35%," dok je podrška njegovim carinskim mjerama pala za 4 boda, također na 35%. Ukupna ocjena upravljanja ekonomijom sada iznosi rekordno niskih 39%.

Samo 52% ispitanika ima povjerenje u njegovu sposobnost upravljanja ekonomijom, što je pad od 13 bodova u odnosu na decembar.

Slabi rezultati u vanjskoj politici i imigraciji

Trumpovi potezi u vanjskoj politici – uključujući "blaži stav prema Rusiji u ratu protiv Ukrajine" i "ukidanje mnogih programa vanjske pomoći" – nailaze na većinsko neodobravanje. Samo 39% građana odobrava njegove poteze na međunarodnoj sceni, dok ih 60% izražava nezadovoljstvo.

Čak i na pitanju imigracije, gdje je ranije imao stabilnu podršku, zabilježen je pad: trenutno 45% odobrava njegov rad, što je 6 bodova manje nego u martu.

Restrukturiranje vlade i unutrašnje politike

Trumpovo "restrukturiranje savezne uprave" također nije prošlo bez kritika. Odobravanje načina na koji upravlja vladom palo je na 42%, a samo 46% ispitanika vjeruje da "može imenovati najbolje ljude na funkcije," što je pad od 8 bodova u odnosu na decembar.

Više od polovine Amerikanaca, 57%, smatra da njegov pristup "nepotrebno izlaže državu riziku."

Jedino blago odobravanje kod pitanja rodnog identiteta

Zanimljivo, Trump bilježi blago pozitivnu ocjenu samo na pitanju "upravljanja temama rodnog identiteta i trans osoba," gdje 51% ispitanika odobrava njegov pristup, uključujući 90% republikanaca, 48% politički neovisnih i samo 16% demokrata.

Vance nije u boljoj poziciji

Trumpov potpredsjednik JD Vance ima gotovo identičnu stopu odobravanja kao Trump – svega 41%. Većina Amerikanaca nema pozitivan dojam ni o Trumpu ni o Vanceu: "samo 40% ima pozitivno mišljenje o predsjedniku, a 34% o potpredsjedniku."

Povjerenje u budućnost mandata pada

Povjerenje Amerikanaca u Trumpovu sposobnost "odgovorne upotrebe predsjedničke moći" palo je na 46%, dok njih 50% vjeruje da je sposoban "pružiti stvarno liderstvo zemlji" – oba pokazatelja bilježe pad od oko 8-9 bodova u odnosu na decembar.

Ipak, nešto više od polovine građana (52%) smatra da će Trumpov drugi mandat trajno promijeniti SAD, dok 36% vjeruje da će te promjene nestati nakon što ode s dužnosti.

Preuzeto sa portala Rapport
Point.

#31509 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Point. »

Debil ne priznaje cifre i piše da su fejk.
jeza u ledja

#31510 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

Ma svjestan je on cifara ali bio je i na gorem ranije.

No realno, sve te cifre jedino imaju smisla u kontekstu opozicije u vidu Demokrata i izbora za Kongres koji su tek za godinu i pol. Realno, te izbore uvijek favorizuju opoziciju predsjednika.

A sto se tice Trumpa, njemu popularnost jedino moze biti bitna ako ce se namjerava ponovo takmiciti, a hoce.
ultima_palabra

#31511 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

jeza u ledja wrote: 27/04/2025 20:56 Ma svjestan je on cifara ali bio je i na gorem ranije.

No realno, sve te cifre jedino imaju smisla u kontekstu opozicije u vidu Demokrata i izbora za Kongres koji su tek za godinu i pol. Realno, te izbore uvijek favorizuju opoziciju predsjednika.

A sto se tice Trumpa, njemu popularnost jedino moze biti bitna ako ce se namjerava ponovo takmiciti, a hoce.
Eno ga opet :D Kako ce se ponovo takmiciti? Meni ima vise smisla da vojno preuzme vlast i odbije odstupiti, ali da ucestvuje na nekim novim izborima jok.
Nisamsdaali

#31512 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Nisamsdaali »

Države koje kontrolišu repsi a ima ih brat bratu 30 komada mu dopuste ballot access i ćao, ove ostale ni nema šanse uzeti niti ih je kad uzimao
ultima_palabra

#31513 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by ultima_palabra »

Nisamsdaali wrote: 28/04/2025 03:29 Države koje kontrolišu repsi a ima ih brat bratu 30 komada mu dopuste ballot access i ćao, ove ostale ni nema šanse uzeti niti ih je kad uzimao
Kojih 30? MI/WI/PA ne kontrolisu. AZ i NC sad isto imaju demokratskog guvernera. Bez tih drzava ne moze doci do 270.

Ali eto uzmimo da se to nekako desi, demokrati ne bi ucestvovali na takvim izborima a vjerovatno bi doslo i do raspada unije. Tako da je pricati o nekoj Trumpovoj popularnosti u takvim okolnostima bespredmetno.
Bossona

#31514 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Bossona »

Trump i njegova MAGA družina su najveća prijetnja ne samo za Ameriku već i svijet.

Hakiz

#31515 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

ultima_palabra wrote: 28/04/2025 02:57
jeza u ledja wrote: 27/04/2025 20:56 Ma svjestan je on cifara ali bio je i na gorem ranije.

Eno ga opet :D Kako ce se ponovo takmiciti? Meni ima vise smisla da vojno preuzme vlast i odbije odstupiti, ali da ucestvuje na nekim novim izborima jok.
Pokazao je da ne poštuje sudove, zašto bi ustav?
jeza u ledja

#31516 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 28/04/2025 02:57

To je solucija ako mu ne daju. Sta ti garantuje sa VS nece “protumaciti” ustav mimo onog sto pise?
A moze i jednostavno ciko u kopirnici ga stavi na listic u svakoj crvenoj drzavi. Ne bi me cudilo da on jednostavno kaze da ucestvuje na izborima, da ga ljudi stave u write-in ili tako nesto, ma nebitno sta, on jednostavno kaze da ucestvuje i onda da je pobijedio.

Ako nista od ovog ne moze - moze staviti DJT Medvedeva da mu bude zamjena, koji ce onda dati otkaz 23. januara.

Helem, moze se. Moderna diktatura ne ide bez privida demokratije i popularnosti. Mora se na neki nacin takmiciti da bi opstao.
jeza u ledja

#31517 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by jeza u ledja »

ultima_palabra wrote: 28/04/2025 04:03
Nisamsdaali wrote: 28/04/2025 03:29 Države koje kontrolišu repsi a ima ih brat bratu 30 komada mu dopuste ballot access i ćao, ove ostale ni nema šanse uzeti niti ih je kad uzimao
Kojih 30? MI/WI/PA ne kontrolisu. AZ i NC sad isto imaju demokratskog guvernera. Bez tih drzava ne moze doci do 270.

Ali eto uzmimo da se to nekako desi, demokrati ne bi ucestvovali na takvim izborima a vjerovatno bi doslo i do raspada unije. Tako da je pricati o nekoj Trumpovoj popularnosti u takvim okolnostima bespredmetno.
Raspada unije? Ko bi se odvojio i kako? Ti mislis da bi Trump samo sjedio i pustio da se to desi?
Moze doci do pokusaja takvog neceg, kao i do pokusaja uklanjanja Trumpa sa vlasti silom.

Mora biti ljudima dovoljno stalo do toga. Ko ce to uraditi? Nisu Republikanci, nisu Demokrate, nisu sudovi, nisu glasaci. Nije neki deep state. Svi se nadaju da ce neko drugi rijesiti problem. Mozda da ce ga hercika strefiti uskoro?
No vrijeme polako neminovno prolazi, sat otucava. U jednom trenuku on mora tehnicki postati bivsi. Kad i ako se to ne desi, ko ce uraditi sta?

Ja ti to i cijelo vrijeme govorim - ili ce svi klapnuti usima kao i do sad, te cemo i formalno postati diktatura. Ili ce izbiti neki sukob.
Treca i cetvrta opcija su ko iscekivanje Godoa. (da mu popularnost padne na ispod 35%, za sta treba da bas nastane velika ekonomska kriza koju cemo svi osjetiti (ili rat sa nekom zemljom), ili pod 4), da napokon mandrkne ili postane biljka).

Ja ponavljam, ako nas je zadnjih 10 godina sta naucilo, to je da treba biti dovoljno mastovit da se zamisle svi moguci scenariji pocetaka diktature i unistavanja demokratije u zemlji. Ako nista, radi sebe i licnih solucija kad i ako bude zatrebalo. Ovo sto imamo trenutno je sleep walking.
Hakiz

#31518 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Hakiz »

jeza u ledja wrote: 28/04/2025 10:28
ultima_palabra wrote: 28/04/2025 04:03

Raspada unije? Ko bi se odvojio i kako? Ti mislis da bi Trump samo sjedio i pustio da se to desi?
Moze doci do pokusaja takvog neceg, kao i do pokusaja uklanjanja Trumpa sa vlasti silom.

Mora biti ljudima dovoljno stalo do toga. Ko ce to uraditi? Nisu Republikanci, nisu Demokrate, nisu sudovi, nisu glasaci. Nije neki deep state. Svi se nadaju da ce neko drugi rijesiti problem. Mozda da ce ga hercika strefiti uskoro?
No vrijeme polako neminovno prolazi, sat otucava. U jednom trenuku on mora tehnicki postati bivsi. Kad i ako se to ne desi, ko ce uraditi sta?

Ja ti to i cijelo vrijeme govorim - ili ce svi klapnuti usima kao i do sad, te cemo i formalno postati diktatura. Ili ce izbiti neki sukob.
Treca i cetvrta opcija su ko iscekivanje Godoa. (da mu popularnost padne na ispod 35%, za sta treba da bas nastane velika ekonomska kriza koju cemo svi osjetiti (ili rat sa nekom zemljom), ili pod 4), da napokon mandrkne ili postane biljka).

Ja ponavljam, ako nas je zadnjih 10 godina sta naucilo, to je da treba biti dovoljno mastovit da se zamisle svi moguci scenariji pocetaka diktature i unistavanja demokratije u zemlji. Ako nista, radi sebe i licnih solucija kad i ako bude zatrebalo. Ovo sto imamo trenutno je sleep walking.
Panem.

Trump kao Snow.

Ko će, tada, biti predsjednica Coin, a da li bi uopšte postojala Katnis Everdeen?

Ima li u SAD neko ko bi na kraju bio Commander Paylor?
Peacean

#31519 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Peacean »

Donald Tramp ima najniži rejting od bilo kojeg američkog predsjednika u poslednjih 80 godina, zbog značajnog javnog protivljenja njegovim politikama i širokih ekonomskih briga, uključujući strahove od recesije, rezultati su nedavnog istraživanja
https://avaz.ba/vijesti/globus/970315/t ... -80-godina
JovicSA

#31520 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by JovicSA »

Sve ide ka tome ostvarenju onog proročanstva da će žuta rasa zavladati svijetom. Trump je sudbinski izbor, drugačije ne može i nije moglo. Ko zna za šta je ovo dobro.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31521 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by Truba »

Peacean wrote: 28/04/2025 13:17
Donald Tramp ima najniži rejting od bilo kojeg američkog predsjednika u poslednjih 80 godina, zbog značajnog javnog protivljenja njegovim politikama i širokih ekonomskih briga, uključujući strahove od recesije, rezultati su nedavnog istraživanja
https://avaz.ba/vijesti/globus/970315/t ... -80-godina
govore isti oni mediji koji su tvrdili da neće ni prvi put pobijediti pa da će biti impičiran :D pa će izgubiti i drugi put itd

na kraju krajeva što ga briga sad...:D sljedeći put će biti potpredsjednik :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#31522 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by pici »

tVump je po mjeri kapitalizma. Babin sincic sa nasljedstvom, bankrotirao nekoliko puta, vracao se sa sumljivim donacijana ( ruskih oligarha), tv klovn, populista, neurotezen, blebetalo, smutljivac, lažov, ohol itd itd.
omar little

#31523 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by omar little »

Image

sace fox news prestati raditi ispitivanja. :D
cyprus

#31524 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by cyprus »

@jeza u ledja tvoje mišljenje o američkim prilikama baš cijenim, ali mi jebiga baš malo vjerovatnim izgleda da bi Trump mogao u treći mandat, i da mu to prođe... Veća mi je vjerovatnoća da će se USA raspast, tj. da bi Kalifornija u tom slučaju rekla - ok, sretno vam sa narandžastim retardom, mi odosmo svojim putem... Ne znam, evo mislim da me malo koji scenario više može iznenaditi, ali da Trumpu prođe treći mandat, a da SAD ostane u formatu u kojem jeste, eto baš mi je to teško zamislit...

Da će pokušat nešto izmajmunisat u tom pravcu, ne sumnjam... Ali da će mu proć, to je nešto sasvim drugo...
medvjed23

#31525 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About

Post by medvjed23 »

Ma nema potrebe ići u takve avanture. Ima Trump dovoljno istomišljenika koji mogu preuzeti štafetu. Njegovu politiku prigrle, njega pripaze i eto, sve legalno i legitimno. Samo treba veći dio glasačkog tijela uvjeriti da su za sve loše krivi Biden, Obama i deep state - što nije posebno težak zadatak.
Post Reply