Traži na osnovu kojeg pravila to žele. Možda fedex ima pravila koja omogućavaju da se sa druge strane dodatno naplati - nešto slično kao BH pošta što uzima 1.8, 3.5 i 10 KM za pošiljke?JAL wrote: ↑25/04/2025 14:06 molim vas imam problem sa svojom dostavom, koja je na carini stoji, fedex sarajevo (in-time) firma traži dodatnih 35,10 KM, kao oslobadjanje od placanja uvoznih dadžbina, što je nezakonito. Fizičko lice može uvesti robu u vrijednosti do 300,00 KM, bez plaćanja dadžbina. Traže i račun plaćanja robe, zato što ne vjeruju onome što piše na paketu. Znači ja sam platio do svoje adrese oni nezakonito traže dodatnih 35,10. Molim vas pomoć. Hvala unaprijed
CARINA U BiH
Moderator: anex
-
HD_2015
#8276 Re: CARINA U BiH
- semirsar
#8277 Re: CARINA U BiH
Meni BHPosta uze danas 9.50KM za dostavu paketa od 0.36KGHD_2015 wrote: ↑25/04/2025 17:17Traži na osnovu kojeg pravila to žele. Možda fedex ima pravila koja omogućavaju da se sa druge strane dodatno naplati - nešto slično kao BH pošta što uzima 1.8, 3.5 i 10 KM za pošiljke?JAL wrote: ↑25/04/2025 14:06 molim vas imam problem sa svojom dostavom, koja je na carini stoji, fedex sarajevo (in-time) firma traži dodatnih 35,10 KM, kao oslobadjanje od placanja uvoznih dadžbina, što je nezakonito. Fizičko lice može uvesti robu u vrijednosti do 300,00 KM, bez plaćanja dadžbina. Traže i račun plaćanja robe, zato što ne vjeruju onome što piše na paketu. Znači ja sam platio do svoje adrese oni nezakonito traže dodatnih 35,10. Molim vas pomoć. Hvala unaprijed
Roba narucena iz Njemacke i poslana sa DHL a ovi proslijedili BHPosti
-
HD_2015
#8278 Re: CARINA U BiH
Oduvijek to rade - to ti je carinski pregled, pa i kada nije za carinjenje - moraju se uvjeriti da nije za carinjenje. Možda je slično i u ovoj situaciji sa fedexom.semirsar wrote: ↑25/04/2025 17:29Meni BHPosta uze danas 9.50KM za dostavu paketa od 0.36KGHD_2015 wrote: ↑25/04/2025 17:17Traži na osnovu kojeg pravila to žele. Možda fedex ima pravila koja omogućavaju da se sa druge strane dodatno naplati - nešto slično kao BH pošta što uzima 1.8, 3.5 i 10 KM za pošiljke?JAL wrote: ↑25/04/2025 14:06 molim vas imam problem sa svojom dostavom, koja je na carini stoji, fedex sarajevo (in-time) firma traži dodatnih 35,10 KM, kao oslobadjanje od placanja uvoznih dadžbina, što je nezakonito. Fizičko lice može uvesti robu u vrijednosti do 300,00 KM, bez plaćanja dadžbina. Traže i račun plaćanja robe, zato što ne vjeruju onome što piše na paketu. Znači ja sam platio do svoje adrese oni nezakonito traže dodatnih 35,10. Molim vas pomoć. Hvala unaprijed![]()
Roba narucena iz Njemacke i poslana sa DHL a ovi proslijedili BHPosti
- JAL
#8279 Re: CARINA U BiH
Oduvijek posta uzima 9.5, 3.5., hajd to je neka "normalna" cifra, ne znam zasto dhl kad ima dhl bih, zasto ide preko ptt
@HD_2015
@1Dante1
hvala na info, ma nista od tog, treba se obratiti Zastiti potrosaca
..ovi iz fedex samo rekli da je to u skladu sa zakonom o carinskoj politici, nema clana, kad dolazi avionom onda se roba ne zadrzava, u ovom slucaju je doslo kamionom, roba se zadrzava i ide na postupak carinjenja, kazu "ti si platio do vrata ali nisi platio oslobadjanje od carine" , pa zsr nije po sluzbenoj duznosti carinika da utvrdi da li podlijeze ili ne podlijeze. kaze ne vjeruju racunu koji je na robi, pa to je racun EU, to je vaznije od bilo cega, al eto, pokleknuo sam pa cu platiti.
@HD_2015
@1Dante1
..ovi iz fedex samo rekli da je to u skladu sa zakonom o carinskoj politici, nema clana, kad dolazi avionom onda se roba ne zadrzava, u ovom slucaju je doslo kamionom, roba se zadrzava i ide na postupak carinjenja, kazu "ti si platio do vrata ali nisi platio oslobadjanje od carine" , pa zsr nije po sluzbenoj duznosti carinika da utvrdi da li podlijeze ili ne podlijeze. kaze ne vjeruju racunu koji je na robi, pa to je racun EU, to je vaznije od bilo cega, al eto, pokleknuo sam pa cu platiti.
-
1Dante1
#8280 Re: CARINA U BiH
Volio bih da izguras i da ih prijavljujes, pa makar cekao dva mjeseca na artikal.
Ja nikako da potrefim dvije stvari:
-da naletim ovako na livhare koji hoce naplatiti neko carinsko posredovanje i
-da mi euroexpress samoinicijativno ostavi paket na pektomatu.
Rado bih i jedne i druge naklatio inspekcijiom. Prve jer lovljenje u mutnom i glumljenje kabadahija, a druge isto tako i jer je nezakonito. Dostava je na adresu kupca, a paketomat moze samo ako kupac to potvrdi, nikako kao vec zavrsena stvar.
Ja nikako da potrefim dvije stvari:
-da naletim ovako na livhare koji hoce naplatiti neko carinsko posredovanje i
-da mi euroexpress samoinicijativno ostavi paket na pektomatu.
Rado bih i jedne i druge naklatio inspekcijiom. Prve jer lovljenje u mutnom i glumljenje kabadahija, a druge isto tako i jer je nezakonito. Dostava je na adresu kupca, a paketomat moze samo ako kupac to potvrdi, nikako kao vec zavrsena stvar.
-
HelaS
#8281 Re: CARINA U BiH
Provjeri je li 35,10 KM iznos za špeditersku uslugu, jer ako je roba u posjedu FEDEX-a, onda nije na Pošti carinjenja, gdje se po automatizmu takva roba oslobađa od plaćanja carine i PDV. Ako je FEDEX, onda postoji administrativna taksa na zahtjev i njihova usluga.JAL wrote: ↑25/04/2025 14:06 molim vas imam problem sa svojom dostavom, koja je na carini stoji, fedex sarajevo (in-time) firma traži dodatnih 35,10 KM, kao oslobadjanje od placanja uvoznih dadžbina, što je nezakonito. Fizičko lice može uvesti robu u vrijednosti do 300,00 KM, bez plaćanja dadžbina. Traže i račun plaćanja robe, zato što ne vjeruju onome što piše na paketu. Znači ja sam platio do svoje adrese oni nezakonito traže dodatnih 35,10. Molim vas pomoć. Hvala unaprijed
- mc-twin
#8282 Re: CARINA U BiH
Valjda ako ne vjeruju deklarisanom racunu traze da doneses potvrdu (dokaz) s sajta odakle je naruceno il' banke gdje se vidi koliko je placeno?JAL wrote: ↑26/04/2025 20:06 Oduvijek posta uzima 9.5, 3.5., hajd to je neka "normalna" cifra, ne znam zasto dhl kad ima dhl bih, zasto ide preko ptt
@HD_2015
@1Dante1
Sta si narucio?
- JAL
#8283 Re: CARINA U BiH
Ama ne može on ne vjerovati nečemu što piše, to je faktura, EU države. Dobro nije stvar u tome, stvar je što samo oni (in time fedex npr.) mogu obaviti to "carinjenje" ,odnosno oslobađanje od plaćanja carine, zašto ja ne bi mogao podnijeti zahtjev za oslobađanje od plaćanja carine, zašto carinik po službenoj dužnosti ne oslobađa carine ako su ispunjeni uvjeti, a jesu, zato ja ne mogu angažovat drugog špeditera da mi obvi taj postupak. Tu je problematika
-
HelaS
#8284 Re: CARINA U BiH
Nisi stručno obrazovan za poslove za koje špediter jeste, nemaš odobrenje države, ne znaš postupak... Možeš angažovati drugog špeditera, ali ovdje je nalog špediteru dao pošiljalac, jer ti je plaćen transport do tvojih vrata. Državne dažbine nisu plaćene, carina, porez i ostalo ili oslobađanje.JAL wrote: ↑27/04/2025 10:32 Ama ne može on ne vjerovati nečemu što piše, to je faktura, EU države. Dobro nije stvar u tome, stvar je što samo oni (in time fedex npr.) mogu obaviti to "carinjenje" ,odnosno oslobađanje od plaćanja carine, zašto ja ne bi mogao podnijeti zahtjev za oslobađanje od plaćanja carine, zašto carinik po službenoj dužnosti ne oslobađa carine ako su ispunjeni uvjeti, a jesu, zato ja ne mogu angažovat drugog špeditera da mi obvi taj postupak. Tu je problematika
Trebao si ova pitanja postaviti prije narudžbe, a naručio si transport "brzom poštom". Mislim da si mogao i običnom poštom, državnom, u kojem slučaju bi ti poštanski radnici izvršili postupak i oslobađanje od plaćanja dažbina. Moj je savjet da platiš i uzmeš svoju robu, niko te ne vara. Ti si odgovoran za sve opisano.
-
Hakiz
#8285 Re: CARINA U BiH
U dvadesetak godina koliko naručujem iz inostranstva, jedan jedini problem koji sam imao, imao sam sa In Time. Ima tome 17-18 godina.
Ja sam ga riješio tako što je pošiljka vraćena prodavaču koji ju je opet poslao običnom poštom. I tada sam je dobio bez problema.
U mom slučaju In Time nije htio da uradi špediciju za koju je bio ovlašten, tražio od mene da nađem drugog špeditera.
U stvari, imao sam još jedan problem, ali druge vrste, i njega riješio. Sa transportom je bio samo opisani.
Ja sam ga riješio tako što je pošiljka vraćena prodavaču koji ju je opet poslao običnom poštom. I tada sam je dobio bez problema.
U mom slučaju In Time nije htio da uradi špediciju za koju je bio ovlašten, tražio od mene da nađem drugog špeditera.
U stvari, imao sam još jedan problem, ali druge vrste, i njega riješio. Sa transportom je bio samo opisani.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#8286 Re: CARINA U BiH
Ja ne bih paltio, sve dok mi se ne dostavi cjenovnik usluge, koju bi provjerio sa agencijom za psotanski promet. Sta, znaci kurirska sluzbas sada moze napraviti cjenovnik "cijena po satu do urucenja" i da ti naplati 50KM jer je stajalo do njih do isporuke?HelaS wrote: ↑27/04/2025 11:29 Trebao si ova pitanja postaviti prije narudžbe, a naručio si transport "brzom poštom". Mislim da si mogao i običnom poštom, državnom, u kojem slučaju bi ti poštanski radnici izvršili postupak i oslobađanje od plaćanja dažbina. Moj je savjet da platiš i uzmeš svoju robu, niko te ne vara. Ti si odgovoran za sve opisano.
Ako posiljka dolazi sa jasnom dokumentacijom, zasto je potrebno provesti proceduru oslobadjanja od carine ako ne podlijeze? Ako je to po zakonu, ok, daj mi tvoj cjenovnik a ja cu provjeriti s agencijom za postanski promet.
- JAL
#8287 Re: CARINA U BiH
@HelaS
ako su drzavne dazbine, zasto mi onda drzava ne naplacuje
pa cekaj po tvom su mi nogli reci daj 90, 100 KM, sve sto ti neko naplacuje mora postojati cjenovnik, clan propisa koji odobrava
cekaj malo, pa kako Ministarstvo moze podnijeti zahtjev za oslobadjanje od placanja carine, u konkretnom slucaju civilnih poslova, oni nisu strucno obrazovani, ali podnesu zahtjev za oslobadjanje kad uvoze robu. ovde je sve jasno , ima faktura
pa cekaj po tvom su mi nogli reci daj 90, 100 KM, sve sto ti neko naplacuje mora postojati cjenovnik, clan propisa koji odobrava
cekaj malo, pa kako Ministarstvo moze podnijeti zahtjev za oslobadjanje od placanja carine, u konkretnom slucaju civilnih poslova, oni nisu strucno obrazovani, ali podnesu zahtjev za oslobadjanje kad uvoze robu. ovde je sve jasno , ima faktura
-
Hakiz
#8288 Re: CARINA U BiH
DHL (kurir, ekspres, ne pošta) nazove, kaže imat ćete ove troškove zbog ovoga, pristajete li ili da vratimo pošiljku?JAL wrote: ↑27/04/2025 12:53 @HelaS
Precizno kaže šta naplati i zašto.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#8289 Re: CARINA U BiH
Mogu imati to ali pitanje je li zakonito. On je platio dostavu na vrata, posiljka ne podlijeze carinjenju i neka se obrazlozi zasto je potrebno oslboadjanje?
Zasto dhl ne naplati?
-
HelaS
#8290 Re: CARINA U BiH
Država ti i naplaćuje državne dažbine, posredno ili neposredno.
Cjenovnik postoji. Jesi li ga tražio?pa cekaj po tvom su mi nogli reci daj 90, 100 KM, sve sto ti neko naplacuje mora postojati cjenovnik, clan propisa koji odobrava
. Kakve veze sada ima neko ministasrtvo sa tvojom robom? Ali da ti odgovorim, iako ne bih trebao, jer sam ti dao upute. Postoje špediteri pa njih pitaj ako meni ne vjeruješ.cekaj malo, pa kako Ministarstvo moze podnijeti zahtjev za oslobadjanje od placanja carine, u konkretnom slucaju civilnih poslova, oni nisu strucno obrazovani, ali podnesu zahtjev za oslobadjanje kad uvoze robu
Svaki uvoznik ima pravo podnijeti zahtjev za oslobađanje od plaćanja carinskih dažbina, ali samo špediter ima pravo to uraditi u formi koju je propisala UIO, a to se radi kroz carinski program Asycuda.
Možda je neprecizna, možda nema dovoljno informacija za određivanje postupka ili formiranje carinske osnovice. Carinik ima pravo zahtijevati ispravnu ili urednu fakturu. Špediter takođe.ovde je sve jasno , ima faktura
Ja ti više neću odgovarati. Pozovi špeditere, ima ih u Sarajevu jako mnogo, odgovorit će ti na sva pitanja.
- JAL
#8291 Re: CARINA U BiH
Vidi ovo, drzava da bi ti nesto naplatila , posredno ne moze nikako, neposredno, mora prvo zakonito, mora biti utvrdjena taksa, procenat, a svakako propis. Govorim primjer iz prakse , kad drzavni organ nabavalja robu iz vana, jer se radi o robi nekomercijaknog karaktera, da oni za sebe podnose zahtjev za oslobadjanje carinjenja, nema daljnjeg posla za speditera.
Ja govorim problematiku , ne tvrdim nista, jer je ovo "skraceni postupak oslobadjanja od carinjenja" platis 35,10, a koji je duzi postupak. ostali spediteri kazu, mogu ti ja izvrsiti spediterske poslove, ali oni drze robu, nece je dati, dat ce po daleko vecoj cijeni. znaci oni te ucjenjuju, nema zastite od BiH, oni hoce da spreme dokumentaciju i da podnesu cariniku.
nije moj problem sto BiH carinik ne razumije fakturu koju je ispunila drzava koja je 200g ispred nas, i po Eu standardima, a spediter mi trazi racun o placanju, sto mogu i ja dostaviti svakome. eh cuj samo oni mogu obaviti spediterski posao, to je isto kao da stranka na sudu ne moze sebe braniti vec iskljucivo advokat
Ja govorim problematiku , ne tvrdim nista, jer je ovo "skraceni postupak oslobadjanja od carinjenja" platis 35,10, a koji je duzi postupak. ostali spediteri kazu, mogu ti ja izvrsiti spediterske poslove, ali oni drze robu, nece je dati, dat ce po daleko vecoj cijeni. znaci oni te ucjenjuju, nema zastite od BiH, oni hoce da spreme dokumentaciju i da podnesu cariniku.
nije moj problem sto BiH carinik ne razumije fakturu koju je ispunila drzava koja je 200g ispred nas, i po Eu standardima, a spediter mi trazi racun o placanju, sto mogu i ja dostaviti svakome. eh cuj samo oni mogu obaviti spediterski posao, to je isto kao da stranka na sudu ne moze sebe braniti vec iskljucivo advokat
-
1Dante1
#8292 Re: CARINA U BiH
In time i ima njih jos 2-3 koji su seljacka firma i varaju narod sa tim troskovima. Zasto nemas tog troska kod dhla?
-
HD_2015
#8293 Re: CARINA U BiH
Nisam puno puta naručio preko DHL-a ili fedexa, ali kada god je bilo ispod 300KM, nisu ništa dodatno naplaćivali. Pošta jeste - 9,50KM za pregled.JAL wrote: ↑26/04/2025 20:06 Oduvijek posta uzima 9.5, 3.5., hajd to je neka "normalna" cifra, ne znam zasto dhl kad ima dhl bih, zasto ide preko ptt
@HD_2015
@1Dante1
-
Hakiz
#8294 Re: CARINA U BiH
-
Hakiz
#8295 Re: CARINA U BiH
Drugi put, sačekajte 30 dana neka ide običnom poštom umjesto kurirom da dođe za 3 dana. Sporije je, ali je "čistije". Možda bude 3-10 KM carinskog pregleda, ali bolje i to nego 30 za nepoznato.
-
HelaS
#8296 Re: CARINA U BiH
Tačno sam znao da će ovako biti odgovor. Pametnjaković, sve znaJAL wrote: ↑27/04/2025 18:11 Vidi ovo, drzava da bi ti nesto naplatila , posredno ne moze nikako, neposredno, mora prvo zakonito, mora biti utvrdjena taksa, procenat, a svakako propis. Govorim primjer iz prakse , kad drzavni organ nabavalja robu iz vana, jer se radi o robi nekomercijaknog karaktera, da oni za sebe podnose zahtjev za oslobadjanje carinjenja, nema daljnjeg posla za speditera.
nije moj problem sto BiH carinik ne razumije fakturu koju je ispunila drzava koja je 200g ispred nas, i po Eu standardima, a spediter mi trazi racun o placanju, sto mogu i ja dostaviti svakome. eh cuj samo oni mogu obaviti spediterski posao, to je isto kao da stranka na sudu ne moze sebe braniti vec iskljucivo advokat![]()
-
1Dante1
#8297 Re: CARINA U BiH
Zasto bi cekao? Nije mi bas jasno da za sve trebamo okretati glavu i prilagodjavati se nekom sistemu.
Necu sutra, hocu odmah. Opet pitam ako druge prozivas pametnjakovice, kako to da samo intime pravi problem i ima ovu "taksu"?
- TarikMuhic808+
#8298 Re: CARINA U BiH
Pozdrav,
Narucio sam digitalni fotoaparat (Canon 5D) koji je star haman 20 godina. Narucio sam od nekog prodavaca kamera i fotoopreme iz Japana preko eBay-a i platio sam okruglo 180 dolara sa besplatnom dostavom. On mi je rekao da ce poslati Fedex-om ili DHL-om.
Kolike su sanse da cu platiti neku ogromnu carinu jer je artikal doslovno 10KM preko ogranicenja i star je 20 godina?
Trebam li ga pitati da deklarise vrijednost kao 160$ jer je to oko 280KM i nije velika razlika u odnosu na pravu vrijednost (nece biti sumnjivo)?
Narucio sam digitalni fotoaparat (Canon 5D) koji je star haman 20 godina. Narucio sam od nekog prodavaca kamera i fotoopreme iz Japana preko eBay-a i platio sam okruglo 180 dolara sa besplatnom dostavom. On mi je rekao da ce poslati Fedex-om ili DHL-om.
Kolike su sanse da cu platiti neku ogromnu carinu jer je artikal doslovno 10KM preko ogranicenja i star je 20 godina?
Trebam li ga pitati da deklarise vrijednost kao 160$ jer je to oko 280KM i nije velika razlika u odnosu na pravu vrijednost (nece biti sumnjivo)?
-
avijon
#8299 Re: CARINA U BiH
nek stavi 150$ pa mu plati tako i onda jos 30$ plati na neki artikal koji nece slat, jedino ako ebay ne uzima fixno neki % po artiklu ali pokrij mu razliku i tjtTarikMuhic808+ wrote: ↑06/05/2025 18:53 Pozdrav,
a mozes i to svoje ali onda ako budu trazili izvod moras prepravljat
- mc-twin
#8300 Re: CARINA U BiH
Mislim da ce biti dodatnih troskova i carine zbog brze poste.