Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- Mamma Mia!
#2901 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Al' se pjene u fb komentarima zbog najave kažnjavanja nakon 13.6.
Pišu neke nebuloze. Opet komentari "šta će nepušači u restoranima, neka ne idu ako im smeta" 
- insaneinthebrain
#2902 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
treba placati pusacima da puse u kaficima, ili im u pola cijene naplacivati sto ne puse. pravda sa pusaĆe 
-
bumerangss
#2903 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Godinama prije korone cigare bi poskupi za svaku novu godinu pa i od 01.07 zbog povecanja nekih akciza
Sjecam se kad je Drina bila 1 KM pa 1,20 KM.... pa sve do 5 i nesto je bila vec prije 5 6 godina i sad tu tako stade mozda je sad i 6 , ne znam jer nisam pušač
Ali sta hocu da kazem, dok je vecina prehrane usluga... poskupilo za 100% pa nesta i 300% , cigare prilicno stoje na istoj cijeni zadnjih 4 5 god?
Ako grijesim ispravite me
Zasto je to tako?
Zasto cigare nisu minimalno 10 KM
Ja bih da Drina bude minimalno 20 KM a da te akcize idu za zdravstvo
Sjecam se kad je Drina bila 1 KM pa 1,20 KM.... pa sve do 5 i nesto je bila vec prije 5 6 godina i sad tu tako stade mozda je sad i 6 , ne znam jer nisam pušač
Ali sta hocu da kazem, dok je vecina prehrane usluga... poskupilo za 100% pa nesta i 300% , cigare prilicno stoje na istoj cijeni zadnjih 4 5 god?
Zasto je to tako?
Zasto cigare nisu minimalno 10 KM
- MehmedPasaMoric
#2904 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Takvom smotanom politikom su ugasili fabriku duhana nakon 100 i kusur godina i ostavili ljude bez posla... Ispravan pristup bi bio da uvozne cigare budu 20 maraka a domace da ostanu marka, da se makar malo neka domaca industrija odrzi u zivotu. Ljudi i dalje kupuju Drinu ali sad pare idu u Poljsku gdje se proizvodi, dakle nista pozitivno nije postignutobumerangss wrote: ↑26/04/2025 10:44 Godinama prije korone cigare bi poskupi za svaku novu godinu pa i od 01.07 zbog povecanja nekih akciza
Zasto je to tako?
Zasto cigare nisu minimalno 10 KM![]()
-
Hakiz
#2905 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da je samo zarada, mogli bismo otvoriti fabrike kokaina, heroina itd. Izvoziti.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/04/2025 12:26Takvom smotanom politikom su ugasili fabriku duhana nakon 100 i kusur godina i ostavili ljude bez posla... Ispravan pristup bi bio da uvozne cigare budu 20 maraka a domace da ostanu marka, da se makar malo neka domaca industrija odrzi u zivotu. Ljudi i dalje kupuju Drinu ali sad pare idu u Poljsku gdje se proizvodi, dakle nista pozitivno nije postignutobumerangss wrote: ↑26/04/2025 10:44 Godinama prije korone cigare bi poskupi za svaku novu godinu pa i od 01.07 zbog povecanja nekih akciza
Zasto je to tako?
Ako mi nije žao propasti neke industrije, nije mi žao propasti duhanske.
A pušači, ako ne žele da daju novac Poljskoj, neka prestanu pušiti.
Svakako skoro sve uvozimo, pa možemo i cigarete. Uvozimo i ove alternativne moderne sprave za pušenje.
- MehmedPasaMoric
#2906 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ljudi koji su radili u fabrici duhana nemaju nikakve veze sa tvojom potrebom da dangubis u kafanama bez dima, duhanska industrija je legalna industrija za razliku od kokaina, heroina i ostalog, i od te plate je neko skolovao dijete, vracao kredit itd. Naravno da mi je zao. I naravno da niko nije prestao pusiti zato sto je FDS otisla u stecaj, dakle kakva je onda korist od toga? Ja vidim samo stetuHakiz wrote: ↑26/04/2025 15:04Da je samo zarada, mogli bismo otvoriti fabrike kokaina, heroina itd. Izvoziti.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/04/2025 12:26Takvom smotanom politikom su ugasili fabriku duhana nakon 100 i kusur godina i ostavili ljude bez posla... Ispravan pristup bi bio da uvozne cigare budu 20 maraka a domace da ostanu marka, da se makar malo neka domaca industrija odrzi u zivotu. Ljudi i dalje kupuju Drinu ali sad pare idu u Poljsku gdje se proizvodi, dakle nista pozitivno nije postignutobumerangss wrote: ↑26/04/2025 10:44 Godinama prije korone cigare bi poskupi za svaku novu godinu pa i od 01.07 zbog povecanja nekih akciza
Zasto je to tako?
Svakako skoro sve uvozimo, pa možemo i cigarete. Uvozimo i ove alternativne moderne sprave za pušenje.
-
Hakiz
#2907 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Trebao bih dangubiti u kafanama sa dimom?MehmedPasaMoric wrote: ↑26/04/2025 15:13Ljudi koji su radili u fabrici duhana nemaju nikakve veze sa tvojom potrebom da dangubis u kafanama bez dima, duhanska industrija je legalna industrija za razliku od kokaina, heroina i ostalog, i od te plate je neko skolovao dijete, vracao kredit itd. Naravno da mi je zao. I naravno da niko nije prestao pusiti zato sto je FDS otisla u stecaj, dakle kakva je onda korist od toga? Ja vidim samo stetuHakiz wrote: ↑26/04/2025 15:04Da je samo zarada, mogli bismo otvoriti fabrike kokaina, heroina itd. Izvoziti.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/04/2025 12:26
Takvom smotanom politikom su ugasili fabriku duhana nakon 100 i kusur godina i ostavili ljude bez posla... Ispravan pristup bi bio da uvozne cigare budu 20 maraka a domace da ostanu marka, da se makar malo neka domaca industrija odrzi u zivotu. Ljudi i dalje kupuju Drinu ali sad pare idu u Poljsku gdje se proizvodi, dakle nista pozitivno nije postignuto
-
l33t
#2908 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Bio sam u kafiću gdje je prostor za nepušače manji od prostora za pušače. Samo u BiH 
-
last mohicans
#2909 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... ajnovije_m
Ovo su kazne i borba protiv poroka. Jebeni vejp izbacuju iz prodaje. Kod nas se 3 godine sa duhanom bore.
Ovo su kazne i borba protiv poroka. Jebeni vejp izbacuju iz prodaje. Kod nas se 3 godine sa duhanom bore.
- insaneinthebrain
#2910 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ma ovo je propala drzava i drustvo. Nema nade za napredak

- nepass1
-
l33t
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#2913 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
komentari na zabranu pušenja na socijalnim mrežama su najbolje ogledalo balkanskog moronizma 
- Mamma Mia!
-
konami666
- Mamma Mia!
#2916 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kako čujem, puši se i u restoranima u Jablanici, gdje putnici prave pauze. Znak zabrane, ali pepeljare su uredno na stolovima. 
-
Trappist
#2917 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
je li sad u junu konacno pocinje stvarna primjena ovog nakaradnog zakona ili ce opet biti prilagodbi 
- canvra888
#2918 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ja ne očekujem ni da će od juna. Opet će se naći neki razlozi.
Ja sam kao načuo da navodno ta jedina firma za proizvodnju tih ventilacijskih sistema koji zadovoljavaju propise zakona ima previše posla i ne može isporučiti svima tu infrastrukturu do juna pa je ovim ugostiteljima kao to vadiona i kao to će koristiti kao alibi da ih ne kažnjavaju ni od juna. To je rekla-kazala priča, koliko je tačna, ne znam zaista.
Ja sam kao načuo da navodno ta jedina firma za proizvodnju tih ventilacijskih sistema koji zadovoljavaju propise zakona ima previše posla i ne može isporučiti svima tu infrastrukturu do juna pa je ovim ugostiteljima kao to vadiona i kao to će koristiti kao alibi da ih ne kažnjavaju ni od juna. To je rekla-kazala priča, koliko je tačna, ne znam zaista.
- mirota
#2919 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
u Spaniji unutra naravno nema pusenja, vani cak nema ni pepeljara, neko ti je donese, a dosta mrtvo hladno kaze bacaj pepeo i opuske na pod
- Mamma Mia!
#2920 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Koliko se bune u komentarima i pišu nebuloze, naći će način da prolongiraju kažnjavanje koje navodno počinje za mjesec dana.
Pravda za pušače, ne mogu se nikako prilagoditi na zabranu, ili bolje rečeno ne žele.
-
konami666
#2921 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ovi sto neće da puse neka sebi otvore kafic, pušači svih kantona ujedinite se!
Znaci imali su, ne godinu nego godine, da se prilagode zakonu i sad će biti kao eto mi htjeli da naručio ventilaciju ali nema. Svi u zadnji tren sve rješavaju. Kada vidim u vijestima da u Bosnu, zadnju zemlju po redu u Europi dolazi starlink ili se zadnji uvodi 5G sve mi bude jasno. To je taj mentalitet da se sve završava u zadnju sekundu pa i poslije. Isto bilo i sa upitnikom za dostavu odgovora europskoj komisiji, probili rok za pola godine, godinu. Pravi kafanski mentalitet.
Ja mislim da bi bilo korisnije obrazovati stanovništvo od malih nogu o štetnosti pušenja i općenito kulturi nego pokušavati uvoditi zakone koji se ionako neće poštovati.
Mislim, oboje je bitno ali bi počeo od obrazovanja, kulture i bontona.
Znaci imali su, ne godinu nego godine, da se prilagode zakonu i sad će biti kao eto mi htjeli da naručio ventilaciju ali nema. Svi u zadnji tren sve rješavaju. Kada vidim u vijestima da u Bosnu, zadnju zemlju po redu u Europi dolazi starlink ili se zadnji uvodi 5G sve mi bude jasno. To je taj mentalitet da se sve završava u zadnju sekundu pa i poslije. Isto bilo i sa upitnikom za dostavu odgovora europskoj komisiji, probili rok za pola godine, godinu. Pravi kafanski mentalitet.
Ja mislim da bi bilo korisnije obrazovati stanovništvo od malih nogu o štetnosti pušenja i općenito kulturi nego pokušavati uvoditi zakone koji se ionako neće poštovati.
Mislim, oboje je bitno ali bi počeo od obrazovanja, kulture i bontona.
-
Hakiz
#2922 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- Mamma Mia!
#2923 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ugostiteljski objekti će uskoro morati prilagoditi Zakon o zabrani pušenja ili slijede kazne
https://www.vijesti.ba/clanak/697181/ug ... jede-kazne

Vjerovatno bi bilo komentara šta ima ko da "pametuje" ovo u školama.
- canvra888
#2924 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ma prisutna je ta edukacija o tome u školama decenijama već, ali nema previše značaja. Opet se puši kao što se pušilo i prije.
Samo da oni krenu sprovoditi ovu zabranu i to je to.
Samo da oni krenu sprovoditi ovu zabranu i to je to.
-
Hakiz
#2925 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da bude kroz časove vjeronauka, ne bi bilo tog komentaraMamma Mia! wrote: ↑20/05/2025 13:30 Ugostiteljski objekti će uskoro morati prilagoditi Zakon o zabrani pušenja ili slijede kazne![]()
Vjerovatno bi bilo komentara šta ima ko da "pametuje" ovo u školama.![]()