Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
-
VolimElektrotehniku
#1 Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Poštovanje dobri ljudi
Da li neko od Vas zna koje zbirke neke koje mogu biti od koristi prilikom spremanja ispita iz Inženjerske matematike 2?
Poznajem zbirke od Apsena, Uščumlića, Demidoviča, ali pitam da li postoje neke za koje Vi poznajete da bi mogle koristiti.
Pretežno trenutno radimo gradivo dvostrukih i trostrukih integrala, te bi trebali preći na diferencijalne jednačine.
Naime, navodno je štampana neka nova zbirka u Beogradu ili dvije zbirke fakulteta ETF-a i MATF-a koje su oni navodno štampali. Ne znam koliko je istinita ova informacija.
Ako šta nađete, javite ovdje.
Hvala unaprijed.
Srdačan pozdrav.
Da li neko od Vas zna koje zbirke neke koje mogu biti od koristi prilikom spremanja ispita iz Inženjerske matematike 2?
Poznajem zbirke od Apsena, Uščumlića, Demidoviča, ali pitam da li postoje neke za koje Vi poznajete da bi mogle koristiti.
Pretežno trenutno radimo gradivo dvostrukih i trostrukih integrala, te bi trebali preći na diferencijalne jednačine.
Naime, navodno je štampana neka nova zbirka u Beogradu ili dvije zbirke fakulteta ETF-a i MATF-a koje su oni navodno štampali. Ne znam koliko je istinita ova informacija.
Hvala unaprijed.
Srdačan pozdrav.
- dr_Evil
#2 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Nema tu nista novo, samo udri po starimVolimElektrotehniku wrote: ↑24/04/2025 20:15 Poštovanje dobri ljudi
Hvala unaprijed.
Srdačan pozdrav.
Ko da je jucer bilo, napijemo se i hodamo ulicom i ponavljamo integrale
-
HD_2015
#3 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
A na fakultetu vam nisu rekli odakle ćete vježbati, pa morate po forumu tražiti? A starije kolege?VolimElektrotehniku wrote: ↑24/04/2025 20:15 Poštovanje dobri ljudi
Hvala unaprijed.
Srdačan pozdrav.
-
nikeze
#4 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Apsen je zabranjena literatura, a po meni je veoma moderan, od inženjera inženjerima. Ozbiljna matematika je izvođenje dokaza. Ušćumlić je pun grešaka, kaže mi tip koji ga je napamet riješio bez pisanja. Genijalac.
Last edited by nikeze on 25/04/2025 14:46, edited 1 time in total.
- nivla
#5 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
bile odlicne zbirke rijesenih zadataka za studente masinstva u sarajevu peric-tomic-karacicVolimElektrotehniku wrote: ↑24/04/2025 20:15 Poštovanje dobri ljudi
Hvala unaprijed.
Srdačan pozdrav.
https://olx.ba/artikal/44635713
https://books.google.ba/books/about/Zbi ... edir_esc=y
-
belfy
#6 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
od kada je Apsen zabranjena literatura i gdje? i, sta ti znaci ovo da je neko napamet rijesio Uscumlica? (da. u Uscumlicu ima gresaka, ali ni blizu toliko da ga se odbaci ili zanemari)
- nivla
#7 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
ne moze mu apsen za ovo sto pita pomoci, tu je top ovo sto sam mu ja preporucio
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#8 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Uscumlica sam mrzio, ali sad mu halalim.
Dobar je on
Dobar je on
- nivla
#9 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
uscumlic ima gresaka ali ne toliko koliko se potencira
slicno kao veneove zbirke za srednju skolu
slicno kao veneove zbirke za srednju skolu
-
nikeze
#10 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
U moje vrijeme profesori bi oborili studenta ako kaže da je koristio Apsena, jer ih je vrijeđalo Apsenovo poimanje matematike. Što se tiče Uščumlića koji slovi za ozbiljnu literaturu mislim da su teški zadaci ali ako ima grešaka odvešće studenta na pogrešan put. Apsen je siguran put da se savlada matematika. Za dokazivanje u matematici je potrebno više, a za to se rode posebno nadareni.
-
belfy
#11 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
u koje doba si ti studirao? Apsen je pitko stivo koje se lako vari i ti si prvi koji tvrdi da je imao problema sa tim.nikeze wrote: ↑25/04/2025 16:54U moje vrijeme profesori bi oborili studenta ako kaže da je koristio Apsena, jer ih je vrijeđalo Apsenovo poimanje matematike. Što se tiče Uščumlića koji slovi za ozbiljnu literaturu mislim da su teški zadaci ali ako ima grešaka odvešće studenta na pogrešan put. Apsen je siguran put da se savlada matematika. Za dokazivanje u matematici je potrebno više, a za to se rode posebno nadareni.
i ne odgovori: sta ti znaci da je neko napamet rijesio Uscumilica?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#12 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Panapamet u glavi rijesio
, samo kaze rezultat
.I tako cijelu zbirku
.
- TAFKAP
#13 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Ko je ovaj Apsen? Od kojih je, đe izlazi?
-
belfy
- semirsar
#15 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
mene to asocira na Mickey17/18
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#16 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Zašto ti njega na dvije teme pokušavaš diskreditovat? Ti ne biraš , ideš redom i dijeliš ljudima epitete. Šta ti je
-
c0de
- nivla
#18 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
nije jedini koji je to preradio masa nas koji su studirali etf su preradili dobar dio a mnogi i cijelog uscumlica
odgovorno tvrdim da zbirke rijesenih jednacina koje sam preporucio razjasnjavaju svaku nejasnocu koja ima oko tema diferencijalnih jednacina i visestrukih integrala
one vektorske prostore i nadprostore, ako se vise uopste rade na pocetku semestra iz im2 niko ziv ne skonta iz literature date na predmetu
edit: skontah da je neko ko se rodio kad sam te zadatke preradjivao danas vjerovatno brucos/druga godina , kako 20 godina brzo proleti
-
belfy
#19 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
da, ja ne biram. meni su svi forumasi isti. samo nije tacno da lijepim epitete... ja odgovaram tamo gdje mislim da trebam. da je ovo napisao neko drugi ili treci moj odgovor bi bio isti. on je napisao dva posta na dvije teme na koje sam ja njemu odgovorio. da su dva razlicita covjeka ovo napisala rezultat bi bio isti. ja nemam nista licno protiv ovog forumasa, jer... kako ti ono rece: "ja se ne slazem ni sa kim na forumu". daklem - meni je svejedno ko je sa druge strane druze Bobi. samo si ti ovaj put ustao da branis ovog. ne znam zasto, ali me, iskreno, i ne interesuje...
- dr_Evil
#20 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Nit mi je bio lagan, nit sam ga lako vario, ali jesam polozio i koristio sam ga. Pored par jos ostalih knjiga i naravno Uscumlica. Iskreno malo ti zavidim ako ti je bilo laganobelfy wrote: ↑25/04/2025 17:01u koje doba si ti studirao? Apsen je pitko stivo koje se lako vari i ti si prvi koji tvrdi da je imao problema sa tim.nikeze wrote: ↑25/04/2025 16:54U moje vrijeme profesori bi oborili studenta ako kaže da je koristio Apsena, jer ih je vrijeđalo Apsenovo poimanje matematike. Što se tiče Uščumlića koji slovi za ozbiljnu literaturu mislim da su teški zadaci ali ako ima grešaka odvešće studenta na pogrešan put. Apsen je siguran put da se savlada matematika. Za dokazivanje u matematici je potrebno više, a za to se rode posebno nadareni.
Uh neko spomenu Venea za srednju
Stari se covjece :S
-
HD_2015
#21 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Apsen je odlična uvodna literatura.
-
belfy
#22 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
a sta znam, ja sam tu malo cudan. recimo mrzio sam visestruke integrale jer ti trebaju dvije dvolisnice da iste rijesis (pogotovo ako imas neku rekurziju da prepoznas), docim su mi diferencijalne jednacine puno lakse sjedale gdje ih rijesis na jednom listu. tako mi je nekako i Apsen legao, docim mi je knjiga jednog zenickog profesora (trenutacno ne mogu da mu se sjetim imena) o matricama bila kao givikt na mozak.dr_Evil wrote: ↑26/04/2025 12:43Nit mi je bio lagan, nit sam ga lako vario, ali jesam polozio i koristio sam ga. Pored par jos ostalih knjiga i naravno Uscumlica. Iskreno malo ti zavidim ako ti je bilo laganobelfy wrote: ↑25/04/2025 17:01u koje doba si ti studirao? Apsen je pitko stivo koje se lako vari i ti si prvi koji tvrdi da je imao problema sa tim.nikeze wrote: ↑25/04/2025 16:54
U moje vrijeme profesori bi oborili studenta ako kaže da je koristio Apsena, jer ih je vrijeđalo Apsenovo poimanje matematike. Što se tiče Uščumlića koji slovi za ozbiljnu literaturu mislim da su teški zadaci ali ako ima grešaka odvešće studenta na pogrešan put. Apsen je siguran put da se savlada matematika. Za dokazivanje u matematici je potrebno više, a za to se rode posebno nadareni.
Uh neko spomenu Venea za srednjukako me vrati
![]()
Stari se covjece :S
zelim vjerovati da je to najvise do samog nacina pisanja/objasnjavanja i zadane krive ucenja koju sami autori postavljaju...
P.S. i, da, jednom kada vidis kako indijac rjesava hebenu kvadratnu funkciju - raspres se i pitas se sto nas nisu ovako ucili...
evo i jedan prigodan video:
-
CharakterZnak
#23 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Sto se tice neodređenih, određenih i višestrukih integralu imaju u pdfu dvije ili tri zbirke sa univerziteta u Novom Sadu. Top objasnjene manje vise sve one stvari koje jednom studentu etfa trebaju. A ko želi raditi i perverznije stvari neka onda malo pogleda i Ljaška.
-
VolimElektrotehniku
#24 Re: Potrebna pomoć: zbirka zadataka iz matematike za spremanje ispita iz predmeta Inženjerska matematika 2
Poštovanje dobri ljudi,
Javljam se da odgovorim na par pitanja koje sam vidio, iako bih trebao spremati TP.
Što se tiče matematike do sad, uradio sam, ispit bi vama bio smiješan da ga postavim ovdje, barem dio. Pokušat ću, donekle, ne garantujem ništa, barem dio.
Oni jesu nam rekli koje knjige da koristimo, stoji u silabusu, ali problem jeste to što sad ne znam je li do knjige ili do mene što ne kontam određene koncepte. Također, neka literatura mi nije dostupna (trebao bih ići na PMF, a ja nisam student PMF-a tako da to pada u vodu). Jesam kopirao od profesorice knjigu ovu sa linka što ću staviti ovdje (hrvatska je, izdanje je iz 2016. godine) i za sad pomaže.
https://element.hr/proizvod/matematika-2-9/
Što se tiče starijih kolega, postoji neki ETF Vakuf disk koji se pređe(ima kolekcije ispita sa prethodnih godina iz raznih predmeta), za studente koji su lijeni i žele proći ispite od prethodnih godina i to je to. To mi jeste pomoglo za teoriju, ali za zadatke, ne toliko. Možda sam glup, ili je do toga što sada se drugačije vodi predmet pa ne znam. Znam da sam matematiku 1 ostavio za septembar, pao svaki put kad sam izašao.
Do sad sam matematiku skontao na predavanjima, ali sad imam problema sa ovim integralima dvostrukog i višeg reda.
Koliko shvaćam, preporuka za ovo što sam pitao jeste da pregledam Tomića i pretpostavljam da mislite na ovu knjigu:
https://pdfcoffee.com/zbirka-iz-matemat ... -free.html
Postoji i Kurepa, ali on je na PMF-u, a ja tome nemam pristup, jer nisam student PMF-a. Možda postoji neka zaobilaznica, ali ne znam je trenutno.
Vjerujem da pojedine kolege i ne poznaju Apsena. Vidio sam jednog koji vježba iz zbirke Uščumlića, drugog iz Faktića i Dragičevića.
Knjige Borisa Apsena jeste zabranjen bio u prethodno vrijeme (jer je on bio inženjer, a ne matematičar kao oni), jer navodno je bio uvreda matematičarima koji su predavali na fakultetu. Ispada da su studenti voljevi više Apsena jer njegova matematika je imala drugačiji pristup, krenula je lakše, a ne kao ova matematika ovih matematičara profesora pa ti izrecituju par stvari i tebi se čini kao da si pao sa nebesa. To nije tako kad već znaš unaprijed, ali za nekog ko se tek prvi put susreće sa tim, čini se tako. Čini se teškim. To sam saznao od jednog studenta mašinstva. Uzmeš Apsena, naučiš po njemu, pogledaš kako je profesor uradio, prevedeš sa Apsena na njegov način i položio si ispit. Možda je neko ovo koristio u prošlo vrijeme.
Meni nije bila namjera napraviti ovaj thread / post, subforum ili kako se već zove da bi se vrijeđali ljudi tako da se stručno i studentski ispričavam svim uvrijeđenima jer sam donekle učestvovao da se to desi napravivši ovaj forum.
Sve u svemu, hvala na sugestijama.
Ako nije problem, da li mogu ovdje postavljati pitanja ako mi ne bude šta bilo jasno vezano za matematiku?
Sve u svemu, hvala lijepa dobri ljudi.
Srdačan pozdrav.
Javljam se da odgovorim na par pitanja koje sam vidio, iako bih trebao spremati TP.
Što se tiče matematike do sad, uradio sam, ispit bi vama bio smiješan da ga postavim ovdje, barem dio. Pokušat ću, donekle, ne garantujem ništa, barem dio.
Oni jesu nam rekli koje knjige da koristimo, stoji u silabusu, ali problem jeste to što sad ne znam je li do knjige ili do mene što ne kontam određene koncepte. Također, neka literatura mi nije dostupna (trebao bih ići na PMF, a ja nisam student PMF-a tako da to pada u vodu). Jesam kopirao od profesorice knjigu ovu sa linka što ću staviti ovdje (hrvatska je, izdanje je iz 2016. godine) i za sad pomaže.
https://element.hr/proizvod/matematika-2-9/
Što se tiče starijih kolega, postoji neki ETF Vakuf disk koji se pređe(ima kolekcije ispita sa prethodnih godina iz raznih predmeta), za studente koji su lijeni i žele proći ispite od prethodnih godina i to je to. To mi jeste pomoglo za teoriju, ali za zadatke, ne toliko. Možda sam glup, ili je do toga što sada se drugačije vodi predmet pa ne znam. Znam da sam matematiku 1 ostavio za septembar, pao svaki put kad sam izašao.
Do sad sam matematiku skontao na predavanjima, ali sad imam problema sa ovim integralima dvostrukog i višeg reda.
Koliko shvaćam, preporuka za ovo što sam pitao jeste da pregledam Tomića i pretpostavljam da mislite na ovu knjigu:
https://pdfcoffee.com/zbirka-iz-matemat ... -free.html
Postoji i Kurepa, ali on je na PMF-u, a ja tome nemam pristup, jer nisam student PMF-a. Možda postoji neka zaobilaznica, ali ne znam je trenutno.
Vjerujem da pojedine kolege i ne poznaju Apsena. Vidio sam jednog koji vježba iz zbirke Uščumlića, drugog iz Faktića i Dragičevića.
Knjige Borisa Apsena jeste zabranjen bio u prethodno vrijeme (jer je on bio inženjer, a ne matematičar kao oni), jer navodno je bio uvreda matematičarima koji su predavali na fakultetu. Ispada da su studenti voljevi više Apsena jer njegova matematika je imala drugačiji pristup, krenula je lakše, a ne kao ova matematika ovih matematičara profesora pa ti izrecituju par stvari i tebi se čini kao da si pao sa nebesa. To nije tako kad već znaš unaprijed, ali za nekog ko se tek prvi put susreće sa tim, čini se tako. Čini se teškim. To sam saznao od jednog studenta mašinstva. Uzmeš Apsena, naučiš po njemu, pogledaš kako je profesor uradio, prevedeš sa Apsena na njegov način i položio si ispit. Možda je neko ovo koristio u prošlo vrijeme.
Meni nije bila namjera napraviti ovaj thread / post, subforum ili kako se već zove da bi se vrijeđali ljudi tako da se stručno i studentski ispričavam svim uvrijeđenima jer sam donekle učestvovao da se to desi napravivši ovaj forum.
Sve u svemu, hvala na sugestijama.
Ako nije problem, da li mogu ovdje postavljati pitanja ako mi ne bude šta bilo jasno vezano za matematiku?
Sve u svemu, hvala lijepa dobri ljudi.
Srdačan pozdrav.
-
VolimElektrotehniku