sehohari wrote: ↑24/04/2025 23:14
Možda dijelimo istu sudbinu, ali to nije dobra osnova za izgradnju zajedničke države. Zapravo, uopće i ne znam za takve slučajeve.
Zato je potreban zajednički identifikacioni element: Vjera, historija, kultura. Mi imamo jezik, ali to zapravo nije toliko jak element koliko se misli:
Arapa ima 600 miliona i svi govore jedan jezik. Da, imaju dijalekte, ali čak i gdje su ta govorna područja ista se nikad nisu ujedinila. Ako idemo unazad u historiju par stoljeća, Njemačka, Austrija, većina Švicarske, Nizozemske, Belgije su bili jedno govorno područje - pa šta bi?
To je tok historije. Možemo mi govoriti šta hoćemo, i definitivno podržavam ideju ujedinjenja južnoslavenskih naroda u ravnopravnoj zajednici, ali treba gledati realnosti u oči: Unazad 500 godina, tek frtalj tog vremena su Varaždin i Bileća, Jesenice i Niš bili dio iste države. Kod Bugojna i npr. Niša je to manje, ali opet izgleda predugo, s tim da je taj "zajednički" period više razjedinio nego ujedinio zbog osmanske realnosti jbg.
Sve "mini" države bivše Juge imaju svoje historijsko uporište, ona je ta koja treba da da se pravda a ne obrnuto. Nevezano za neke zajedničke karakteristike, historija je najveća odrednica da li postoji 2,3,4 naroda...
Meni je jedna stvar interesantna doduše, i o tome sam razmišljao u zadnje vrijeme. Ima onih koji vole Osmansko carstvo, koji ne vole OC ali bi sutra željeli da se vrati Juga, oni koji čak tuguju za A-U... ono, moraš izabrati makar jednu opciju. Veoma rijetko, užasno rijetko će doći neko i reći "mrzim i Osmansko carstvo, i Austro-Ugarsku, i Jugoslaviju, ne volim nijednu državu gdje je Bosna bila dio a da Sarajevo (ili neko drugo bh. mjesto) nije bilo glavni grad." - iako je to zapravo nekako "najprirodnije" razmišljanje.
Može se do sutra ujutro raspravljati, ali činjenica jeste da je Sarajevo (da ne govorimo o drugim mjestima) u svim tim zajednicama uvijek bila teška provincija, u najboljem slučaju drugi ešalon.
Pa gledaj, posmatrajuci taj tvoj identifikacioni element rekao bih da imamo skoro sve, osim vjere koja jeste ono sta razdvaja, ali ni ona ne bi odvojila recimo Slovence i Hrvate, te recimo Srbe i Crnogorce, Makedonci levitiraju. Kad sklonimo mitomaniju nijedan od nasih 5-6 naroda koliko nas ima danas nije u stanju povuci jasnu liniju razdvajanja, osim da smo historijski imali drzave koje su imale nezavisnost jedna od druge, pogledati pod Svabe i Austrija. Niko ne moze sporiti da su Bosna, Srbija, CG, Makedonija i trojedna Hrvatska nezavisni elementi u kojima su historijske izrasli pøosebni narodi, nazalost ne nacije(nema nigdje osjecaja krovne pripadnosti naciji koja se izjednacava sa drzavom), i upravo iz tog razloga opcije su ili etnicko ciscenje onih koji drzavu ne osjecaju kao naciju ili Jugoslavija. Neko ovako naivan bi rekao da su nasi pretci shvatali ovo i iz tog razloga krenuli u ovaj projekat, opet ona "pravili najbolji, rusili najgori". Shvatao je to i srbijanski kralj onomad, znao je on odlicno da nece moci upravljati prostorom juznih Slavena iako je izasao kao pobjednik, nista u Beogradu ne nosi ime po njemu upravo iz te odluke da ne krene sa okupacijom.
Dakle necu ti reci da ne volim nesto, svaki period je donio dobro i lose za BiH. Bosna je usla u sastav OC u 15 stoljecu, vec u 16 stoljecu kad je granica pomaknuta i OC za vrijeme Sulejmana Velicanstvenog dozivilo svoj vrhunac kod nas su izgradjene fantasticni objekti, dzamije, mostovi, putevi, donijeli su nam nasu vjeru kojom se ponosimo(iako sam ateist zadrti), isto tako ostaje gorak okus da su nas ostavili kao Kurban papinoj raji. Isto reci za AU.
Vidi, ako koristim tvoju logiku gdje je Sarajevo glavni grad, upitno je onda da li volim danasnju BiH, jer Sarajevo ocito nema nadleznosti nad skoro 75% teritorije nase domovine, a prema ono 25% se odnosi macehinski, recimo da za Sarajevo Mostar i ne postoji, dok je za vrijeme Juge dozivio preporod u svakom pogledu. A zasto je Capajebo provincija mozda imaju njegovi gradjani nesto za reci, jer drugovi, ne zivi se od olimpijade koja je bila prije 40 godina i koja ga je stavila u centar svijeta, a ne Jugoslavije.
Rekoh ti, nova Juga nije moguca sljedecih 10 generacija, i nemam nikakav identifikacioni element u ovom trenutku sa juznoslavenskom bracom, a za to su oni zasluzni jer ne dozvoljavaju BiH da bude ravnopravna sa njima pa da zajedno krenemo u nove podvige. Historijski dovoljno baratam cinjenicama da cu svakom srbijanskom ili hrvatskom mitomanu uspjesno zacepit usta kad kazu nesto o njihovim narativima o Bosni, Bosnjacima, ili nasem jeziku, ali izmedju nas mogu reci da je Juga prirodan oblik drzavnosti nasih prostora.
Helem, ne volim ni citati ni pisat kilometarske postove.