Brato evo malo filozofije sa moje strane - hajmo jednom reći kako jeste. Bez foliranja.Phia wrote: ↑24/04/2025 09:31Drzava bez promptne izvrsne vlasti je nula. Sve ostalo je suplja.milib988 wrote: ↑24/04/2025 09:26 Koliko god sve izgledalo sporo, neefikasno ili kao da "nema države" – Bosna i Hercegovina postoji. Njene institucije rade. SIPA djeluje. Tužilaštvo gradi slučaj. Zakon funkcioniše. I to je ono što ovu zemlju još drži – ne politika, ne emocije, nego pravni okvir.
SIPA ne ide da hapsi nekog anonimnog prestupnika. Ovo se tiče Milorada Dodika, čovjeka koji godinama ruši ustavni poredak, prijeti oružjem, i danas ima mrežu zaštite unutar entitetskih struktura. To nije lak zadatak. I zato SIPA djeluje pažljivo, korak po korak – ali po zakonu.
Ali da se razumijemo – nije SIPA ta koja pravi problem. U srijedu navečer, kada su njihovi inspektori došli da Dodiku uručе nalog za privođenje na osnovu centralne potjernice, pripadnici MUP-a RS, Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice SAJ, naoružani, blokirali su ulaz i prijetili upotrebom sile. Ovim su direktno spriječili sprovođenje odluka Suda BiH.
Nije ovo više politički sukob – ovo je opstrukcija pravosuđa. Čelnici poput Siniše Karana i Siniše Kostreševića, koji rukovode policijom RS, saučesnici su u nepoštivanju zakona države čiji su formalno dio. Ako to nije oružana pobuna – šta jeste?
U isto vrijeme, Dodik postaje sve radikalniji. Njegova retorika je više ratna nego politička. Njegovi nastupi – puni nervoze, straha i inata. Njegovo fizičko stanje – umoran, razdražljiv, pod pritiskom. To više nije lider – to je panika.
A s druge strane, ljudi se ponašaju kao da gledaju Netflix. Žele akciju, žele pucnjavu. Da li stvarno želite da gledamo kako se SIPA i MUP RS pucaju pred zgradom Vlade RS-a? Usred Istočnog Sarajeva? Zar smo toliko ogrezli u senzacionalizam da priželjkujemo krv – samo da se „nešto desi“?
I onda, kao šlag na tortu – SDA botovi koji sve ismijavaju. Pa vi ste godinama podržavali Dodika, trgovali s njim, šutjeli kad je to vama odgovaralo. Sad kad SIPA pokušava da djeluje po zakonu – „nije vam dovoljno brzo“. Vi ne želite pravdu – vi želite haos koji možete politizirati.
A šta da radi Trojka? Forto, Konaković, Nikšić? Oni ne komanduju ni vojskom, ni entitetskom policijom. Ne mogu „napasti“ tak tako jer bi to bio neki dio oruzanog sukoba. Ali pokušavaju spasiti državu zakonom – jedino sredstvo koje imaju. Nije savršeno, ali je ispravno.
Dodik je politički sve više izolovan. Nema više ozbiljnih saveznika, ni domaćih ni međunarodnih. Njegov manevarski prostor se smanjuje. A institucije – polako ali sigurno – rade svoje. Bez pompe, bez tenkova – ali sa zakonom u ruci.
Zato, ako vam je zaista stalo do ove zemlje:
Nemojte navijati za pucnje. Nemojte navijati za krv.
Navijajte za pravdu.
Jer kad se ona izbori zakonski – onda ostaje. I niko je više ne može poništiti.
Bosna i Hercegovina jeste država. I da – pravda dolazi. Jebiga, morao sam.
Svi hoće Njemačku.
Svi bi red, zakon, sigurnost, zdrav sistem.
Ali se ponašamo kao da smo u Ruandi – i to u najgorim danima.
I tamo se, da znaš, ne baca smeće gdje god stigneš. Kod nas se baca. U rijeke, pored kontejnera, u svoju ulicu. Sam sebi praviš deponiju – i onda pitaš “gdje je država?”
Hoćemo pravnu državu, ali živimo mentalitetom “ko koga prevari”.
SIPA dođe da uradi svoj posao – i dočeka je policija s dugim cijevima. Nalog Suda BiH se ne izvršava jer se “štiti baja”.
A narod viče “nema države” – dok pije kafu na crno, dok vozi neregistrovano auto, dok doktoru nosi kovertu “jer svi to rade”.
Pa kako da imamo državu kad je ni mi ne poštujemo?
Dodik je danas panika. Ne sila. Njegova retorika je očaj, njegovo lice umorno, tijelo pod pritiskom. I da, ovo je prvi put nakon rata da država ovako ozbiljno ide protiv njega. I onda mu pred vrata ne staje narod – nego naoružani pripadnici entitetske policije. Sa prijetnjama.
Ovo je prelomna tačka.
A svi komentari okolo: „SIPA je spora“, „Nema države“, „Trojka ne radi ništa“…
Pa šta da rade? Da pošalju avione koje nemamo?
Zakon nije brz kao granata – ali je trajniji.
I zato se sad vodi borba bez metka. I to je ogromna stvar.
Ali realno – i mi smo dio problema.
Svi hoće da Dodik odgovara – a ti tražiš vezu za bolovanje.
Svi hoće red – a ti bacaš kese iz auta.
Svi hoće zakon – a ti parkiraš “na 5 minuta” na zebru.
Dvolični sm jednostavno.
Sistem koji pljujemo – sami svakog dana učestvujemo u njegovom kvarenju.
Korupcija nije samo kad ministar ukrade milion.
To je i kad:
– daješ pare doktoru,
– potplatiš carinika,
– “završiš” upis,
– voziš neregistrovano auto,
– ne plaćaš porez,
itd itd itd...
Država nije “oni”. Država smo mi.
I zato, ako hoćeš Njemačku – ponašaj se kao u Njemačkoj.
Ako hoćeš zakon – počni ga i sam poštovati.
Ako hoćeš SIPA da uspije – podrži ih, ne ismijavaj.
Ako hoćeš pravdu – ne traži krv, traži proceduru.
Borba se više ne vodi puškom. Vodi se zakonom. I ponašanjem.
A kad se svi malo promijenimo – možda dobijemo zemlju kakvu želimo.
Jer ovako kako sad radimo... svi hoćemo Evropu, a živimo kao u getu.