Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#12151 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by HelaS »

belfy wrote: 23/04/2025 22:42
HelaS wrote: 23/04/2025 22:31
belfy wrote: 23/04/2025 22:30

zasto ti odgovaras na post u kojem se direktno obracam drugom forumasu? jesi mu advokat? odskakutaj lagano u troskocima i pusti covjeka, kojem sam direktno uputio post, da odgovori.

drug @archi_a, pitanje jos uvijek stoji... nemam pojma sto se ovaj nadovezao na isto.
Dijasporac, kući pa njima piši da odskakutaju
a cuj, mogao si barem reci da li si mu advokat ako vec odgovaras (jer sam te samo to pitao u postu)... ovako samo bezveze pises samo da odgovoris. a oni koji su mi u kuci su me i naucili da ne treba glumiti tudjeg advokata ako to niko nije trazio. tako da kod mene nema skakutanja. mozda su samo tebe to u kuci nisu naucili, pa zato na to pokusah ukazati. elem, opet nemam pojma zasto se javljas, posto nista ne kazes, tako da savjet od prije stoji...
Postoje privatne poruke za privatna pitanja. To te nisu naučili. A inače skini mi se s neke stvari, naporan si i drzak. Forum je javni promet postova, a ako te je uznemirio moj komentar, šta da ti radim, trpi
belfy

#12152 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by belfy »

HelaS wrote: 23/04/2025 22:46
belfy wrote: 23/04/2025 22:42
HelaS wrote: 23/04/2025 22:31

Dijasporac, kući pa njima piši da odskakutaju
a cuj, mogao si barem reci da li si mu advokat ako vec odgovaras (jer sam te samo to pitao u postu)... ovako samo bezveze pises samo da odgovoris. a oni koji su mi u kuci su me i naucili da ne treba glumiti tudjeg advokata ako to niko nije trazio. tako da kod mene nema skakutanja. mozda su samo tebe to u kuci nisu naucili, pa zato na to pokusah ukazati. elem, opet nemam pojma zasto se javljas, posto nista ne kazes, tako da savjet od prije stoji...
Postoje privatne poruke za privatna pitanja. To te nisu naučili. A inače skini mi se s neke stvari, naporan si i drzak. Forum je javni promet postova, a ako te je uznemirio moj komentar, šta da ti radim, trpi
pitanje "koje si struke" nije privatno pitanje. i sada, nakon sto si ti meni prvi odgovorio na post gdje te nista nisam pitao kazes da se ja tebi skinem? de ba...

naravno da me tvoj post nije uznemirio, nego ocigledno je tebe uznemirio moj odgovor na takvu nekulturu (sto mogu da razumijem). forum jeste javni promet postova, ali ja sam lijepo oznacio covjeka kojeg pitam i postavio mu pitanje...

evo, da ti dam primjer. da nas 5, 10 ili 20 sjedi u kafani, restoranu ili na izletu i ja jednog covjeka pitam cime se on bavi, a da se drugi javi i pocne mi to objasnjavati ja bih mu rekao isto kao i tebi ovdje. da je to nekulturno i da nisam njega pitao te da odhebe i pusti covjeka da sam odgovori. eh, sada, zasto mi to smeta i inace, pa i na forumu? pa evo, archi bi mozda i odgovorio, ali kada vidi takve covjek se povuce i nece da kaze da poslije ne bi, od tih istih, dozivljavao neke podsmijehe (jer si ti upravo to probao napraviti kada si odgovorio na moj upit njemu).

druze Helas, to je cista malogradjanstina i primitivizam u jednom smislu, ali nekultura u svakom slucaju. ja mozda jesam malo grublje nastupio na istu i mozda sam mogao blaze, ali tokom godina razvijam sve vecu averziju prema istoj, pa tako i reagujem.

sa ovim bih onda i ja zavrsio nasu prepisku. :kakoste:

P.S. izvinjavam se ako sam bio pregrub na prvu.
belfy

#12153 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by belfy »

archi_a wrote: 23/04/2025 22:46
belfy wrote: 23/04/2025 22:30
HelaS wrote: 22/04/2025 06:33

Vojni fotograf, snimatelj. Vrlo bitna funkcija, značajna za kasnija proučavanja i istorijske nauke
zasto ti odgovaras na post u kojem se direktno obracam drugom forumasu? jesi mu advokat? odskakutaj lagano u troskocima i pusti covjeka, kojem sam direktno uputio post, da odgovori.

drug @archi_a, pitanje jos uvijek stoji... nemam pojma sto se ovaj nadovezao na isto.
Druže belfy, upravo si odgovotio sam sebi zašto o privatnim stvarima ne treba pisati na forumu.
Da ne bi došao u situaciju da sa b.....m raspravljaš o svom poslu. ;)
drug archi, ne slazem se. sama struka nije privatno pitanje nego profesionalno, sve i da si cistac kanalizacije. svako ko dobro radi svoj posao treba biti cijenjen. ja sam i sam na forumu napisao vise puta cime se bavim. nije nuklearna fizika, niti nesto cime se neko moze pohvaliti, ali sam u njemu dobar i ne stidim se ni sekunde pomenuti sta radim. to nece otkriti niti jednu moju privatnu stvar. da je toliko privatno ne bi postojao ni LinkedIn, niti Xing, niti mnostvo drugih sajtova gdje privatno ne mozes da vidis, docim profesionalno mozes.

daklem, sama profesija nema nista sa privatnim, ali postujem ako ne zelis da istu izneses ako se bojis zlonamjernih komentara. :kakoste:

usput, opet cu samo da te podsjetim, da mimo ove teme obicno odlutas. ovo sada sto se desavalo oko Dodika si imao uspone i padove gdje si, skoro, pa sam protiv sebe pisao u komentarima na politici... :mrgreen:
archi_a

#12154 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Drago mi je da se razumijemo. :wink: neću se osvrtati na tvoje mišljenje o mom pisanju. Imaš pravo na mišljenje.
belfy

#12155 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by belfy »

archi_a wrote: 23/04/2025 23:23 Drago mi je da se razumijemo. :wink: neću se osvrtati na tvoje mišljenje o mom pisanju. Imaš pravo na mišljenje.
ma hoces, cim se ja osvrnem na tvoje. to smo vec imali (mozda si zaboravio). za to forum i sluzi. i tada sam ti rekao da ovo sto radis ovdje je super, ali da na politici uvijek zaseres. tako je bilo danas, kao i onaj zadnji put kad sam ti se (sto bi ovi neki forumasi rekli) nagovorio. jer, jednostavno previse navijacki ides. pa danas u jednom danu (od tebe) dobijes optimiziam, pa pesimizam, pa optimizam opet, pa onda negativizam. i to u samo par postova svaki put navijacki nabijenih...

elem, da ja to ovako suludo i sasvim neocekivano kazem - i sutra ce sunce svanuti...
liyf

#12156 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 23/04/2025 00:08 Image

Image
Browe optika na mitraljezima + custom DTNVS ćale za noćni vid opaa :run:
Last edited by liyf on 02/06/2025 23:21, edited 2 times in total.
GOLDZEN

#12157 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by GOLDZEN »

liyf wrote: 24/04/2025 00:04

Image
Tebe sam čekao :lol:

Posebno po pitanju NVG-a. Evo sad kad sam pročitao ovo tvoje gledam razne opcije i sve što mogu reći je... nije beg cicija haman ili se i nama omakne nekad nešto dobro da odradimo.
liyf

#12158 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 24/04/2025 04:19
liyf wrote: 24/04/2025 00:04

Image
Tebe sam čekao :lol:

Posebno po pitanju NVG-a. Evo sad kad sam pročitao ovo tvoje gledam razne opcije i sve što mogu reći je... nije beg cicija haman ili se i nama omakne nekad nešto dobro da odradimo.
Dobar je DTNVS, po meni bolji od PVS-31D koji ima SIPA
Last edited by liyf on 02/06/2025 23:22, edited 2 times in total.
Iceplayer

#12159 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Šta je par helikoptera napravilo od foruma, šta će biti kada dodje nešto konkretnije :lol: :bih:
plavi_E

#12160 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by plavi_E »

Ti, da kazemo, "muslimanski" MUP-ovi ni po cemu ne zaostaju od drugih MUP-ova u okruzenju. Nebi ni OS BiH zaostajale ni u cemu u odnosu na druge vojske u regionu da nije blokada od strane ideologija kaoje su svjesne iz iskustva devedesetih da im je hiljadu puta bolje imati nenaoruzane Bosnjake nego naoruzane.
KraljicaIzJajca

#12162 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by KraljicaIzJajca »

Iceplayer wrote: 24/04/2025 10:48 Šta je par helikoptera napravilo od foruma, šta će biti kada dodje nešto konkretnije :lol: :bih:
Još nismo riješili starost mašina istih. :)

Drugo, imam 2 prijatelja helikopteraša, ali na ruskim modelima. Znam kako im je raditi sa istim.

Nitko nije protiv modificiranih helikopera, već nisam pristalica neprovjerenih informacija. Ne treba iste prezentirati kao potpuno nove modele, jer to nisu. Zato im je sačuvan broj letova prije spajanja dva modela.

Imam i nekog stručnog znanja, imala predmet o istim.
archi_a

#12163 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH. poligon Manjača, vježba dijela deklarisane čete brzo iskrcavanje i zauzimanje bp-a

Image

Image

Image

Image
liyf

#12164 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

Mislim jedno šesti komplet uniformi koje MUP KS ima za SPJ, ovaj u izdanju 5.11

Image
archi_a

#12165 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Image

Image
KANGAL FPV sistem pruža zaštitu istodobnim i aktivnim ometanjem svih relevantnih frekvencija daljinskog upravljanja i upravljanja, frekvencijskih pojaseva GNSS (GPS, GLONASS, GALILEO i BEIDOU) i frekvencijskih pojasa signalizacione veze/telemetrije. Budući da je KANGAL FPV softverski sistem za ometanje, može se programirati preko cijelog frekvencijskog pojasa prema svojim potrebama.
Dugarry

#12167 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Dugarry »

Hoce li ista stici iz Francuske ili Njemacke? Ili kod njih jos embargo traje?
Iceplayer

#12168 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by Iceplayer »

Dugarry wrote: 26/04/2025 15:04 Hoce li ista stici iz Francuske ili Njemacke? Ili kod njih jos embargo traje?
Iz Njemačke dobijemo koji kombi VW i ulažu u rekonstrukciju baza, od francuza ništa
dr_Evil

#12169 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by dr_Evil »

https://bljesak.info/vijesti/bih/raspis ... iji/514626
Raspisan natječaj za vojne akademije u Hrvatskoj i Srbiji
Ne sme niko da nas bije, osim ovih sta ih mi samo odskolujemo za takvo nesto. Aferim pase
archi_a

#12170 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

Sin mog komšije završava vojnu akademiju u Hrvatskoj.Vojno vođenje i upravljanje - pješadija. Od tinejžera (sklonog manjim problemima, grafitima) do vojničine, oficira u par godina. Ljepota ga vidjeti kad dođe u naselje. Bosanska čehra, širok, spreman, nasmijan, sigurnog koraka. :wink:
liyf

#12173 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by liyf »

dr_Evil wrote: 28/04/2025 15:09 https://bljesak.info/vijesti/bih/raspis ... iji/514626
Ne sme niko da nas bije, osim ovih sta ih mi samo odskolujemo za takvo nesto. Aferim pase
ima i Makedonija, tamo im je sve ravno do mora. Znao sam za Hrvatsku, nije loša akademija, ali čuj naši momci i djevojke od 18-22 godine da idu u sred Srbije da se obučavaju za vojsku i to na toliki period i na tolikom nivou. Pa bolje ih ne poslati nigdje nego tamo

Saće veliki Bošnjaci spomenuti Nasera, rahmetli Izeta i ostalu ekipu koja je poslije i tokom JNA službe branila BiHq
dr_Evil

#12174 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by dr_Evil »

liyf wrote: 28/04/2025 21:19
dr_Evil wrote: 28/04/2025 15:09 https://bljesak.info/vijesti/bih/raspis ... iji/514626
ima i Makedonija, tamo im je sve ravno do mora. Znao sam za Hrvatsku, nije loša akademija, ali čuj naši momci i djevojke od 18-22 godine da idu u sred Srbije da se obučavaju za vojsku i to na toliki period i na tolikom nivou. Pa bolje ih ne poslati nigdje nego tamo

Saće veliki Bošnjaci spomenuti Nasera, rahmetli Izeta i ostalu ekipu koja je poslije i tokom JNA službe branila BiHq
Eh u Makedoniju se vec moze, divan narod, jedino tamo se mozes najesti pored Bosne, sto se tice ex yu :D

Ma bolan kazem ti, odgajamo sami sebi nagazne mine :D
archi_a

#12175 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, aerodrom Mahovljani

Image

Image
Nakon završene preobuke i osposobljavanja personala 1. HS na helikopterima tipa UH-1H-II koja je počela krajem 2021. godine, prebaziranje helikoptera UH-1H-II iz kasarne „Rajlovac“ na aerodrom „Mahovljani“ izvršeno je 28. aprila 2025. godine. Nakon ovoga 1. helikopterski eskvadron može nastaviti još bolje izvršavati zadatke zračnog prevoza, medicinske evakuacije, gašenje požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga BiH.
Post Reply